Zayıf noktanızı eline neden verdiniz, bu lafların sizi incittiğinin çokça farkında...
Bu gibi saldırılar, tartışmanın boyutunu çok bambaşka yere çekiyor ve kişi, geçmişte ki bir şeyi kusur görme haddine sahipmiş ve herşey ondan kaynaklanıyormuş gibi bu tarz şeyleri kullanarak "haklı" duruma geçtiğini düşünüyor.
"Eski eşinle de bu nedenle ayrılmışsınızdır, sana nasıl katlanmış" boyutuna bile çekilebilir zamanla. Detay bilmek lazım, tartışma neden çıkıyor, kim haklı, ne zaman bu cümle söyleniyor, tepkiniz ne oluyor, siz daha önce böyle bir şeyle eşinizi itham ettiniz mi vs. vs.
İkinci evlilik olmasa da, pek çoklarımızın evliliğinde bu tarz olaylar şöyle de çıkabiliyor "Ailen sana nasıl katlanmış, eski erkek arkadaşlarından neden ayrıldığın belli oldu, filanla arkadaşlığının bitmesinin nedeni belli" vb. gibi. Aslında basit, bu cümle söylendikten sonra mümkünse gülün ve "Tartışma seni korkuttu herhalde. Haksızlığına paravan aramaya başladın. Böyle çirkinleşmek istiyorsan ben seni yalnız bırakayım, kendinle tartış." deyin ve terkedin ortamı. Her tartışmada bu söz geçer geçmez "Çocuklaşmaya başladın yine. Önce ki evliliğinde yaptığın hataları bizim evliliğimizde yapmana müsaade etmeyeceğim. Çünkü sana olan sevgimde merhamet de var, anlıyorum ben seni" deyin ve yine orayı terkedin. Her bu cümle patlak verişinde tartışmanın uzamasına izin vermeyin ve biraz üstten konuşun "Tatlım böyle yaptın mı beni incitmiyorsun, inan sana merhamet nazarıyla bakıyorum. Çünkü yaralı bir geyik gibi saldırmaya, beni de yaralamaya çalışıyorsun ama bu işe yaramayacak. Çünkü ben evliliğimin neden bittiğini biliyorum. Aynısını bana senin de yapmana müsaade etmeyeceğim, korkma. Sen de benim gibi olgunlaşacaksın zamanla" deyin ve duşa girin, dışarı çıkın, başka bir alana geçin, sizi takip edip tartışmayı sürdürmek isteyecektir, izin vermeyin asla. Size ulaşamayacağı bir yere kaçın ve biraz zaman geçirin orada. Çıktığınızda da hiçbir şey olmamış gibi bir işin ucundan tutun. Herkes sakinleşene kadar.
Bu bir süre böyle devam eder. Zamanı geldiğinde ki hissedersiniz bunu, küçük bir tartışma patlak verdiğinde sakin kalmaya çalışıp, "yalnızca sorunu konuşalım olur mu? Saldıracaksan, bu konuşma burada bitsin. Çünkü beni değil kendini yaralıyorsun. Beni bu sözlerle incitebilmen mümkün değil. Eski eşim de aynı senin gibi böyle aşağılar, saldırırdı. Ama sanırım onu asla senin kadar sevmemişim ki, bir çırpıda bitti kafamda. Sen değişene kadar ben sana yardımcı olacağım. Böyle saçma şeylerle tartışmaları sabote etmene, kendini incitmene müsaade etmeyeceğim" deyiverin. Fevri değil sakin kalın. Zor biliyorum ama imkansız değil. Eşinizin herhangi bir tartışma esnasında bunları zaten söyleyeceğini bilerek kafanızda hazırlanabilirsiniz herşeye. Yine de sonuç alamazsanız bir süre sonra şu adımlardan biri geçerli olabilir;
- "Deli Deliyi Görünce Sopasını Saklarmış" ; Her tartışmada ondan önce "Anladım artık, meğer o kadın senden neler çekmiş. Demek evliliğin bu ve benzeri karakterlerin yüzünden bitti. Allah'tan ben hatalarımdan ders almışım da seni sabredebiliyorum. Hiç bana saldırma, sonuçsuz kalacak, ben duşa giriyorum. Aferin sana! yaptığını düşün şimdi"
- "İthamı alaya alıp değersizleştirme" ; Kumandayı mı düşürdünüz, yemek mi yandı, saçınıza tarak mı takıldı=) eşiniz yanınızdayken bu durumla çok eğlenip "Hey baksana, sanırım önce ki evliliğim bundan bitti, ne dersin?" deyip gülün. Tartışma esnasında değil, çok komik bulunabilecek, değersiz şeylerde. Normal zamanlarda. Komik olan, değersiz bir olayın üstüne durumunuzla eğlenin. Sizin için hiç de mühim olmadığını, söylediği şeyin anlamsız olduğunu gösterin ve bıktırana kadar uygulayın. Yalnız bunda üslup önemli. Ayrıca ya üstte ki ya bu maddeyi uygulardım. Hepsi bir arada anlamsız oluyor.
Bu pek çok evlilikte olur. Benim evliliğimde başarıya ulaştığım, herşeyi denedikten sonra "alaya alıp değersizleştirmekti". Ben o kadar eğlendim ki durumun kendisiyle, beni yargıladığı şeyden vazgeçti. Sizin ki daha zor, bir önceki evlilikle suçluyor sizi. Ama yine de kararlı kalırsanız, başarırsınız. Sonuçta doğru değil, değil mi? Üslup çok önemli. Umarım başarıya ulaşırsınız.