• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eski eşimle barışmak istiyorum. Yardım edebilir misiniz?

Tek boşanmada değil üç kez boşanmadan sonra bu şart konulmuş.
Arkadaş biraz heyecanla dalmış olaya.
Üç kere de boşanıp boşanıp geri evlenmek de artık evlilik oyuncak gibi yapılmasın diye.
Peygamber efendimiz sav zamanında erkekler kadınlara verdikleri mehiri almak için boşanıp her defasında geri dönüyorlardı. Evliliği iyice ciddiyetsiz bir kurum haline getirmislerdi.
Bu sebepten bu ayet işin ciddiyetini korumak aslında kadını korumak maksadıyla inmiştir.
Hatta Hz Ömer zamanında yine iki boşanma hakkını kullanan üçüncüde dönerim nasılsa mantığıyla işi yine sulandiranlar olduğu için devlet kararıyla boşanma teke (tek seferde üç kere boşandım demeye) indirilip sert bir kural getirmiştir.
Ulema da itiraz etmemiş demekki yine bunu kötüye kullanan olmuş.
Bu yüzden kafalar karisabiliyor sanırım.
Ayrıca niye adam bosuyor kadının kararı esas değil mi diyenler olacak.
Burda da nikah kiyilirken kadın boşanma hakkını ben alıyorum diyebilir.
Böyle bir hakkı var fakat bilinmiyor.

İddet müddeti evet çocuk içindir.
Şuan günümüzde ultrason ya da tahlillerde bunu anlamak mümkün olduğu için istemeyen iddet beklemez.
İsteyen biraz kafamı toparlayıp sağlıklı düşüneyim deyip boşanmadan önce biraz bekleyebilir.
Bu tamamen evliliğin içindeki durumla alakalı.
Yani kadına şiddet uygulayan birini durayım üç ay bekleyim belki vurmaz diye aynı evin içinde beklemek de pek akıl işi olmaz.

işte o klasik üç talakla boşadım sözünü alıp resmi boşanmaya bağlayıveriyorlar

esasen yazmış ya arkadaş yorumda başkası ile evlenecek olan sadece kadın diye

özetle adam her kafası attığında boş ol deyip eşini boşayıp ertesi gün de barışmaya kalkmasın, ben bunu tek sözümle boşarsam ellerim ile başkasına yar ederim deyip durup düşünsün diye getirmişler

şimdi zaten bir söz ile boşanma yok, bu nedenle tekrar evlenmek için de başkası ile evlenme şartı falan yok

yıllar önce bir büyüğümüz ile eşi tartışmış adam bunu üç kez boş ol deyip boşamış

resmi nikah duruyor tabii

neyse geri dönmeye karar vermişler ne yapacağız ne yapacağız hocaya danışalım demişler

hoca demiş ki başka erkeklerle nikah kıyıp birlikte olman vs gerekmez, eee çözüm

üç tel saçını kopart kahvenin önünden geçerken yere at

zaten oradaki erkeklerden birileri görür saçını, onun ileride cezasını çekersin

yeniden aynı kişi ile evlenmenin de önünde engel olmaz demiş

ben 10-12 yaşlarındaydım anlatan kadın yetişkindi

o bunu makul bulup uygulamış gelmiş anlatıyordu ben hala bir mantık bulamadım ama hoca bayağı pratik çözümler üretiyormuş diye düşündüm (hikaye olarak anlattım, içerisindeki dini ritüellerden bağımsız)

Asiri dozda Sut Kardesler filmini izleyip onu da medeni kanunla bagdastirmaktan hep bunlar

Su an bosanma sonrasi o boslukla eski ese ozlem duymaniz normal. Ic muhasebe yapip kendinizi haksiz cikatmalariniz da... bunlari bosanma sonrasi hepimiz yasadik. Ancak ayni esle ikinci defa deneyenlerin de daha beter bir sekilde bittigini de biliyoruz. Eninde sonunda bitiyor. Iliskinin temeli saglam olsa idi zaten bosanma asamasina gelmezdi. Suanki duygularinizla bunu goremezsiniz ama zananla hersey daha netlesecek. Iliski tek tarafin cabasiyla yurumez. Iki taraf da istemeli, caba gostermeli. Ayni kisiyle ikinci defa olmuyor. En fazla 4 ay sonra hersey daha kotu oluyor. Burada cok ornegi var.

Su an bosanma sonrasi o boslukla eski ese ozlem duymaniz normal. Ic muhasebe yapip kendinizi haksiz cikatmalariniz da... bunlari bosanma sonrasi hepimiz yasadik. Ancak ayni esle ikinci defa deneyenlerin de daha beter bir sekilde bittigini de biliyoruz. Eninde sonunda bitiyor. Iliskinin temeli saglam olsa idi zaten bosanma asamasina gelmezdi. Suanki duygularinizla bunu goremezsiniz ama zananla hersey daha netlesecek. Iliski tek tarafin cabasiyla yurumez. Iki taraf da istemeli, caba gostermeli. Ayni kisiyle ikinci defa olmuyor. En fazla 4 ay sonra hersey daha kotu oluyor. Burada cok ornegi var.
Bence bu hikaye çoktan bitmiştir. 10 yıl geçmiş çünkü 🤷‍♀️

Aslında ben de aramak istemiyorum. O tavırlarıyla mutsuzluğunu belli ediyor ama yine de beni aramıyor neden bilmiyorum. Ondan bir adım bekliyorum, dayanırım beklerim de mesaj atıp ya da arayıp onun burnunu kaldırmaktansa beklerim. Ama ya bu sürede beni unutursa ya da iyice koparsa, ya da başkalarıyla olursa diye korkuyorum.
Seven insan o mahkemenin kapısına bile girmezdi .ne yaşadınız nye ayrıldınız bilmiyoruz yani .ama benim fikrim ce seven insan görmeden duymadan yapamaz yerinde duramaz delirirdi .kendimden biliyorum 🙄eşimin kalbini kırdıgımda bi saat dayanabiliyorm sadece .hemen gidip sarılıyorum çnkü insan sevdiginin kokusundan ayrı bile yapamaz

işte o klasik üç talakla boşadım sözünü alıp resmi boşanmaya bağlayıveriyorlar

esasen yazmış ya arkadaş yorumda başkası ile evlenecek olan sadece kadın diye

özetle adam her kafası attığında boş ol deyip eşini boşayıp ertesi gün de barışmaya kalkmasın, ben bunu tek sözümle boşarsam ellerim ile başkasına yar ederim deyip durup düşünsün diye getirmişler

şimdi zaten bir söz ile boşanma yok, bu nedenle tekrar evlenmek için de başkası ile evlenme şartı falan yok

yıllar önce bir büyüğümüz ile eşi tartışmış adam bunu üç kez boş ol deyip boşamış

resmi nikah duruyor tabii

neyse geri dönmeye karar vermişler ne yapacağız ne yapacağız hocaya danışalım demişler

hoca demiş ki başka erkeklerle nikah kıyıp birlikte olman vs gerekmez, eee çözüm

üç tel saçını kopart kahvenin önünden geçerken yere at

zaten oradaki erkeklerden birileri görür saçını, onun ileride cezasını çekersin

yeniden aynı kişi ile evlenmenin de önünde engel olmaz demiş

ben 10-12 yaşlarındaydım anlatan kadın yetişkindi

o bunu makul bulup uygulamış gelmiş anlatıyordu ben hala bir mantık bulamadım ama hoca bayağı pratik çözümler üretiyormuş diye düşündüm (hikaye olarak anlattım, içerisindeki dini ritüellerden bağımsız)
Neresi pratik bu çözümün? Saçı açık kadınları gören her erkek o kadınla evlenmiş gibi mi oluyor? Resmen adam saçını birisinin görmesini o kişiyle karı koca olmaya yani ilişkiye girmeye yormuş.
Keşke biraz daha üzerine dusunseydiniz, buraya yazmadan önce..

Neresi pratik bu çözümün? Saçı açık kadınları gören her erkek o kadınla evlenmiş gibi mi oluyor? Resmen adam saçını birisinin görmesini o kişiyle karı koca olmaya yani ilişkiye girmeye yormuş.
Keşke biraz daha üzerine dusunseydiniz, buraya yazmadan önce..

yok ben bunu düşündüm hatta altına not da yazmıştım bu şekilde bir anlam çıkar ama ben öyle düşünmüyorum aksine açığım vs diye de sonra uzamasın diye vazgeçtim

özetle olaylara insanlar çok yüzeysel yaklaşıyor

kendilerini kandırıyor, saç görünce bu şartın yerine gelmeyeceğini herkes biliyor

muhtemelen o olayı anlatan kişi de biliyordu ama içini rahatlatmış oldu

hoca dedikleri adam en azından başkaları gibi önce o kadını nikahına alıp sonra da gerçek eşi ile yeni nikahlarını kıymamış

aslında anlattığım örnek absürtlük içerdiği için yazmıştım ama rahatsızlık verdi isem kusura bakmayın

yok ben bunu düşündüm hatta altına not da yazmıştım bu şekilde bir anlam çıkar ama ben öyle düşünmüyorum aksine açığım vs diye de sonra uzamasın diye vazgeçtim

özetle olaylara insanlar çok yüzeysel yaklaşıyor

kendilerini kandırıyor, saç görünce bu şartın yerine gelmeyeceğini herkes biliyor

muhtemelen o olayı anlatan kişi de biliyordu ama içini rahatlatmış oldu

hoca dedikleri adam en azından başkaları gibi önce o kadını nikahına alıp sonra da gerçek eşi ile yeni nikahlarını kıymamış

aslında anlattığım örnek absürtlük içerdiği için yazmıştım ama rahatsızlık verdi isem kusura bakmayın
Cevabınız çok naif oldu :KK200:
Ben size değil aslında o hocanın düşüncesine sinirlendim , cevabımda da o düşünceyi eleştirdim aslında.

Günlerdir bu konuyu açıp açmamayı düşünüyorum. Ama o kadar kötüyüm ki artık en azından derdimi dökmek ve belki çare bulabilmek için yazmaya karar verdim. Eşimle 3 yıl evli kaldık, haziran ayında da resmen boşandık. İlk günler kolaydı, zaten ona çok öfkeliydim bana o kadar çok haksızlık yapmıştı ki. Burada bir konu açmıştım, orada anlattım. eşim beni ilk ayrı yaşamaya başladığımızda yani nisan gibi aramaya başlamıştı ama barışma isteği yoktu hatır sorar gibiydi. Şimdi anlıyorum ki belki de barışmak için yokluyordu beni ama ben ona çok öfkeliydim ve tersledim hep soğuk konuştum. Boşanmamızdan beri yani iki aydır beni bir kere bile aramadı ama mutsuz olduğunu duyuyorum.

Belki bana önüme bakmamı söyleyeceksiniz ama çok zor, 3 yıllık evliliğimi çöpe atamıyorum, onu halen seviyormuşum. Yeni mi anladın diyeceksiniz, belki evet belki hayır. Ama anladım ki ben aslında onu sevmekten vazgeçmemişim, sevgimi bastırmışım. Onun beni hala sevip sevmediği de önemli tabi. Biz evleri ayıralı aylar oldu, 2 aydır da boşanmış durumdayız. Sevse arardı belki, hayatında başka biri yok bunu da biliyorum. Neden aramıyor yoksa sevmiyor mu vaz mı geçti demiyor da değilim. Yani mantığımın sesini de dinliyorum inanın ki. Ama şunu biliyorum, o beni zamanında o kadar çok sevmişti ki, şu an soğumuş da olsak hisleri bir anda bitmez, bitemez, beni düşünüyor mudur özlüyor mudur sizce? Tekrar barışmak istiyor mudur o da? Daha önce hayatta barışmam diyordum ama artık günlerim geçmiyor, çok canım yanmaya başladı. Yemek yiyemiyorum, her gece uykusuzum, onsuz mutlu olamıyorum. Tanışıp görüşmek isteyenler oldu ama hiç kimse o değil, ben başka kimseyi sevemem onun kadar. Psikoloğa da gidiyorum ama sevgimi söküp atamıyorum ki. Ne yapmam gerek ne olur fikir verin bana. O kadar mutsuzum ki. Beni hiç aramıyorken ve onunla hiç görüşmüyorken ben ne yapabilirim? Böyle elim kolum bağlı beklemeli miyim bir gün arar diye yoksa belki bir mesaj ya da bir telefonla ben mi adım atmalıyım? Ama kendimi küçük düşürmekten de korkuyorum, boşanırken o kadar yıprattı ki beni ve kötü ayrıldık, ben hep gurursuz oldum onun gözünde. Çünkü evliliğimi kurtarmaya çalışan bendim, onun burnu kaf dağındaydı. Şimdi ben tekrar uğraşan çabalayan olmak istemiyorum. Ama onsuz da olamıyorum, çok çaresizim, ölmeyi düşünüyorum artık...
lise yıllarında okudugum bir kitap geldi aklıma. yalnız kadınlar sokağı gibi bir şeydi. evli bir çift boşanıyor ama kadın kendini yeni bir ilişki için hazır hissetmiyor. siz eşinizi seviyormusunuz yoksa sadece alışkanlık mı bunu bir düşünün. eski hayatınız çok güzel olsaydı boşanmazdınız. şimdi ise yeni bir hayata adım atmanız gerekiyor. siz korktugunuz için hep aynı yerde durup ağlıyorsunuz. yeni insanlar ile tanışmadan eşinizin iyi yada kötü oldugunu sevip sevemiyeceginizi nasıl anlayacaksınız. ilk adımlar sancılıdır. ama ikicileri daha kolay atılmasına neden olur. atın ilk adımınızı günlerin geçiyor yazık günah . yeni insanlar ile tanışıp normal hayatınıza döndügünüzde yine eşim dersiniz o zaman eşinizi arayın . ben seni seviyorum diyin

Kimliğinizde Müslüman yazıyorsa eğer işin bir de İslami boyutunu düşünüyor musunuz? Sizce inandığımız dinde evlenip boşanmak basit bir mesele gibi mi lanse edilmiş? Eğer boşandıysanız başka bir erkekle evlenmeden ve ondan da boşanmadan eski eşinize dönemezsiniz. Sizin acabalarınıza kalmış bir konu değil yani. Olur mu öyle şey derseniz fıkıh kitaplarını açıp okuyabilirsiniz. Evlenme ve boşanma inanılmaz ciddi meselelerdir, işte bu yüzden İslam insanlar evliliği ve boşanmayı çocuk oyuncağı yapmasın diye böyle sert ve katı kurallar koymuş. Bu yüzden iddet süresi diye bir şey var, bu yüzden boşanma kararı verseniz bile çat diye evleri ayıramıyorsunuz. Sünnete uygun olan şekilde kocanızın evinde 3 ay iddet bekliyorsunuz. Neden? Herhangi bir tereddüt ve “için soğuması” o 3 aylık süreçte söz konusu olursa diye, pişman olursanız geri dönülebilsin diye. Muhtemelen bitti dediğinizde evleri ayırdınız, sakin kafayla düşünmediniz şimdi de pişmansınız. Hayatı inandığımız dine göre yaşasak ne pişmanlık yaşayacağız ne günaha gireceğiz ama en önemli konularda bile açıp bir ilmihal okumaktan fetva sorgulamaktan aciziz.

uslubunuz çok sert, hem hassas konularda yazıyorsunuz hem de bu kadar sert olunca çok çok itici oluyor. Bu iticilik şahsınızla ilgili olsa bana ne derim de, temsil etmeye çalıştığınız sisteme de bulaştırıyorsunuz.
bir de aciziz diye btirmişsiniz ama içerik yanlış, bilginiz tam olabilir ben bilemem ama aktardığınız eksik.

Günlerdir bu konuyu açıp açmamayı düşünüyorum. Ama o kadar kötüyüm ki artık en azından derdimi dökmek ve belki çare bulabilmek için yazmaya karar verdim. Eşimle 3 yıl evli kaldık, haziran ayında da resmen boşandık. İlk günler kolaydı, zaten ona çok öfkeliydim bana o kadar çok haksızlık yapmıştı ki. Burada bir konu açmıştım, orada anlattım. eşim beni ilk ayrı yaşamaya başladığımızda yani nisan gibi aramaya başlamıştı ama barışma isteği yoktu hatır sorar gibiydi. Şimdi anlıyorum ki belki de barışmak için yokluyordu beni ama ben ona çok öfkeliydim ve tersledim hep soğuk konuştum. Boşanmamızdan beri yani iki aydır beni bir kere bile aramadı ama mutsuz olduğunu duyuyorum.

Belki bana önüme bakmamı söyleyeceksiniz ama çok zor, 3 yıllık evliliğimi çöpe atamıyorum, onu halen seviyormuşum. Yeni mi anladın diyeceksiniz, belki evet belki hayır. Ama anladım ki ben aslında onu sevmekten vazgeçmemişim, sevgimi bastırmışım. Onun beni hala sevip sevmediği de önemli tabi. Biz evleri ayıralı aylar oldu, 2 aydır da boşanmış durumdayız. Sevse arardı belki, hayatında başka biri yok bunu da biliyorum. Neden aramıyor yoksa sevmiyor mu vaz mı geçti demiyor da değilim. Yani mantığımın sesini de dinliyorum inanın ki. Ama şunu biliyorum, o beni zamanında o kadar çok sevmişti ki, şu an soğumuş da olsak hisleri bir anda bitmez, bitemez, beni düşünüyor mudur özlüyor mudur sizce? Tekrar barışmak istiyor mudur o da? Daha önce hayatta barışmam diyordum ama artık günlerim geçmiyor, çok canım yanmaya başladı. Yemek yiyemiyorum, her gece uykusuzum, onsuz mutlu olamıyorum. Tanışıp görüşmek isteyenler oldu ama hiç kimse o değil, ben başka kimseyi sevemem onun kadar. Psikoloğa da gidiyorum ama sevgimi söküp atamıyorum ki. Ne yapmam gerek ne olur fikir verin bana. O kadar mutsuzum ki. Beni hiç aramıyorken ve onunla hiç görüşmüyorken ben ne yapabilirim? Böyle elim kolum bağlı beklemeli miyim bir gün arar diye yoksa belki bir mesaj ya da bir telefonla ben mi adım atmalıyım? Ama kendimi küçük düşürmekten de korkuyorum, boşanırken o kadar yıprattı ki beni ve kötü ayrıldık, ben hep gurursuz oldum onun gözünde. Çünkü evliliğimi kurtarmaya çalışan bendim, onun burnu kaf dağındaydı. Şimdi ben tekrar uğraşan çabalayan olmak istemiyorum. Ama onsuz da olamıyorum, çok çaresizim, ölmeyi düşünüyorum artık...
Evligi kurtarmaya calisan bendim onun burnu kafdagindaydi demeniz aslinda pek cok seyi cevapliyor.Adim atip baristiginizda da bu durum oyle devam edecek yani aranzda yeniden bir sorun oldgnda cozmek icin ugrasan cabalayan taraf siz olcaksnz ve karsinizdaki kisi bunu hep sizden bekleyecek sanki sizin goreviniz gbi. Benim icin sevgi ask bu olamaz-boyle birini de sevemem.Seven insan karsilikli uzlasmaya calisir.gurur inat vb bunlar sevginin dusmanidir.ben boyle birini sahsen sevemem de uvrasamam da.kendinize deger verin.bence daha iyisini hakediyorsunuz. Kurcalamayin onunuze bakin derim.

Evligi kurtarmaya calisan bendim onun burnu kafdagindaydi demeniz aslinda pek cok seyi cevapliyor.Adim atip baristiginizda da bu durum oyle devam edecek yani aranzda yeniden bir sorun oldgnda cozmek icin ugrasan cabalayan taraf siz olcaksnz ve karsinizdaki kisi bunu hep sizden bekleyecek sanki sizin goreviniz gbi. Benim icin sevgi ask bu olamaz-boyle birini de sevemem.Seven insan karsilikli uzlasmaya calisir.gurur inat vb bunlar sevginin dusmanidir.ben boyle birini sahsen sevemem de uvrasamam da.kendinize deger verin.bence daha iyisini hakediyorsunuz. Kurcalamayin onunuze bakin derim.
Konu 2011 yılına ait 🙄

Günlerdir bu konuyu açıp açmamayı düşünüyorum. Ama o kadar kötüyüm ki artık en azından derdimi dökmek ve belki çare bulabilmek için yazmaya karar verdim. Eşimle 3 yıl evli kaldık, haziran ayında da resmen boşandık. İlk günler kolaydı, zaten ona çok öfkeliydim bana o kadar çok haksızlık yapmıştı ki. Burada bir konu açmıştım, orada anlattım. eşim beni ilk ayrı yaşamaya başladığımızda yani nisan gibi aramaya başlamıştı ama barışma isteği yoktu hatır sorar gibiydi. Şimdi anlıyorum ki belki de barışmak için yokluyordu beni ama ben onajajna çok öfkeliydim ve tersledim hep soğuk konuştum. Boşanmamızdan beri yani iki aydır beni bir kere bile aramadı ama mutsuz olduğunu duyuyorum.

Belki bana önüme bakmamı söyleyeceksiniz ama çok zor, 3 yıllık evliliğimi çöpe atamıyorum, onu halen seviyormuşum. Yeni mi anladın diyeceksiniz, belki evet belki hayır. Ama anladım ki ben aslında onu sevmekten vazgeçmemişim, sevgimi bastırmışım. Onun beni hala sevip sevmediği de önemli tabi. Biz evleri ayıralı aylar oldu, 2 aydır da boşanmış durumdayız. Sevse arardı belki, hayatında başka biri yok bunu da biliyorum. Neden aramıyor yoksa sevmiyor mu vaz mı geçti demiyor da değilim. Yani mantığımın sesini de dinliyorum inanın ki. Ama şunu biliyorum, o beni zamanında o kadar çok sevmişti ki, şu an soğumuş da olsak hisleri bir anda bitmez, bitemez, beni düşünüyor mudur özlüyor mudur sizce? Tekrar barışmak istiyor mudur o da? Daha önce hayatta barışmam diyordum ama artık günlerim geçmiyor, çok canım yanmaya başladı. Yemek yiyemiyorum, her gece uykusuzum, onsuz mutlu olamıyorum. Tanışıp görüşmek isteyenler oldu ama hiç kimse o değil, ben başka kimseyi sevemem onun kadar. Psikoloğa da gidiyorum ama sevgimi söküp atamıyorum ki. Ne yapmam gerek ne olur fikir verin bana. O kadar mutsuzum ki. Beni hiç aramıyorken ve onunla hiç görüşmüyorken ben ne yapabilirim? Böyle elim kolum bağlı beklemeli miyim bir gün arar diye yoksa belki bir mesaj ya da bir telefonla ben mi adım atmalıyım? Ama kendimi küçük düşürmekten de korkuyorum, boşanırken o kadar yıprattı ki beni ve kötü ayrıldık, ben hep gurursuz oldum onun gözünde. Çünkü evliliğimi kurtarmaya çalışan bendim, onun burnu kaf dağındaydı. Şimdi ben tekrar uğraşan çabalayan olmak istemiyorum. Ama onsuz da olamıyorum, çok çaresizim,

Bence aramalısın.. Neden aramayasın ki? Neyin gururu boşverin aşkta gurur mu olur seviyorsan ara en azından içinde kalmaz söyle ne söylemek istiyosan..

Back
X