Tek boşanmada değil üç kez boşanmadan sonra bu şart konulmuş.
Arkadaş biraz heyecanla dalmış olaya.
Üç kere de boşanıp boşanıp geri evlenmek de artık evlilik oyuncak gibi yapılmasın diye.
Peygamber efendimiz sav zamanında erkekler kadınlara verdikleri mehiri almak için boşanıp her defasında geri dönüyorlardı. Evliliği iyice ciddiyetsiz bir kurum haline getirmislerdi.
Bu sebepten bu ayet işin ciddiyetini korumak aslında kadını korumak maksadıyla inmiştir.
Hatta Hz Ömer zamanında yine iki boşanma hakkını kullanan üçüncüde dönerim nasılsa mantığıyla işi yine sulandiranlar olduğu için devlet kararıyla boşanma teke (tek seferde üç kere boşandım demeye) indirilip sert bir kural getirmiştir.
Ulema da itiraz etmemiş demekki yine bunu kötüye kullanan olmuş.
Bu yüzden kafalar karisabiliyor sanırım.
Ayrıca niye adam bosuyor kadının kararı esas değil mi diyenler olacak.
Burda da nikah kiyilirken kadın boşanma hakkını ben alıyorum diyebilir.
Böyle bir hakkı var fakat bilinmiyor.
İddet müddeti evet çocuk içindir.
Şuan günümüzde ultrason ya da tahlillerde bunu anlamak mümkün olduğu için istemeyen iddet beklemez.
İsteyen biraz kafamı toparlayıp sağlıklı düşüneyim deyip boşanmadan önce biraz bekleyebilir.
Bu tamamen evliliğin içindeki durumla alakalı.
Yani kadına şiddet uygulayan birini durayım üç ay bekleyim belki vurmaz diye aynı evin içinde beklemek de pek akıl işi olmaz.
işte o klasik üç talakla boşadım sözünü alıp resmi boşanmaya bağlayıveriyorlar
esasen yazmış ya arkadaş yorumda başkası ile evlenecek olan sadece kadın diye
özetle adam her kafası attığında boş ol deyip eşini boşayıp ertesi gün de barışmaya kalkmasın, ben bunu tek sözümle boşarsam ellerim ile başkasına yar ederim deyip durup düşünsün diye getirmişler
şimdi zaten bir söz ile boşanma yok, bu nedenle tekrar evlenmek için de başkası ile evlenme şartı falan yok
yıllar önce bir büyüğümüz ile eşi tartışmış adam bunu üç kez boş ol deyip boşamış
resmi nikah duruyor tabii
neyse geri dönmeye karar vermişler ne yapacağız ne yapacağız hocaya danışalım demişler
hoca demiş ki başka erkeklerle nikah kıyıp birlikte olman vs gerekmez, eee çözüm
üç tel saçını kopart kahvenin önünden geçerken yere at
zaten oradaki erkeklerden birileri görür saçını, onun ileride cezasını çekersin
yeniden aynı kişi ile evlenmenin de önünde engel olmaz demiş
ben 10-12 yaşlarındaydım anlatan kadın yetişkindi
o bunu makul bulup uygulamış gelmiş anlatıyordu ben hala bir mantık bulamadım ama hoca bayağı pratik çözümler üretiyormuş diye düşündüm (hikaye olarak anlattım, içerisindeki dini ritüellerden bağımsız)