Eşler arasındaki mesafe ! ?

Hitap dışında yazdıklarınız zaten olması gereken ve ideal bulduğum bi yaşama şekli.Takıntı degil bence olmasi gereken.Yani bunu başarmak mesele.Tebrikler :)

Evet herşeyin anlatılması bencede yanlış
Örneğin bir arkadası var kadının sevgilisi var kızın özel dertleşilmiş gidip kocasına anlatıyor
Bu tip şeyler
Biraz gizem mesafe olursa erkek daha saygı duyar kadına .

Anneni-babanı-kardeşini-evladını seçemiyorken kendi seçtiğin kişiye mesafeli olmak bence saçma
Arada saygı olarak en yakın arkadaşın, herseyi paylaştığın kişi olmalı. Benim öyle en azından

Burdan bi kamu spotu da paylaşayım mutlaka yanında eğlendiğiniz, rahat olduğunuz kişiyle evlenin. Aşk azalıp alışkanlığa dönünce eğlence kalsın cebinizde

Hayır; gayet de "Bey-hanım" hitap şeklinin o göze çarpan mesafesinin daha sağlıklı ilişki ve huzur barındırdığını; bunun da böyle bir saygı ile sağlandığını adım adım "Acaba"larla işliyorsunuz. Bu bir görüş zaten lafım ona değil de, karşıt bir görüşü de işleyecek olanak çok var burada. Naçizane biraz dikkat demek istedim.

Ben de size kendi görüşümü açayım:
Anneannem ve Dedem "Beyli hanımlı" konuşmazlardı; dedemden anneanneme nasıl aşık olduğu hikayelerini dinlerdik, bizim yanımızda anneannemin yanağına öpücük kondurur aşkla gözlerinin içine bakardı rahmetli. Ve bu adam da bir hoca efendiydi (Kendisi hafız bir din adamıydı) ..Hiç kavgalarına şahit olmadım.

Annem babam görücü usulü evlenmişler. Daha doğrusu babam annemi görmüş tamam demiş evleneceğim kadın bu. Aşık olmuş. Annem de görmüş beğenmiş. Bu sene 40. yılları bitti evliliklerinde ve bey-hanım hitabını sürekli duymadım aralarında. Babam annemi bizim yanımızda canımm balımm diye iltifatlara boğan bir adam, annem de kakır kakır gülen kıpkırmızı geçen bi kadın bu iltifatlarla. 3. kişilerin yanında babama beyli hitap ederdi annem; babamın iş arkadaşlarının hanımlarının çevresinde hep böyle hitap edildiğini görmüş o da uymuş meclise. Ama onu da bıraktı "Canım, gülüm" böyleler. Tek kavgalarına şahit olmadım ve seslerinin yükseldiğine de. En fazla arada annem söylenir bıdı bıdı, babam da "Tamam yeter" der bu.

Diğer örnekleri vereyim;
Bir x amcam var, babamın kuzen; hanımlı beyli konuşurlar eşler birbiriyle. Kadın aldatıldı sineye çekti. Saygısından(!) ^_^
Bir başka örnek vereyim, bir x abim vardı eski komşularımızdan; eşi kendisine x bey diye hitap ederdi. Onu anlatırken onsuz olduğu ortamlarda dahi o bey kelimesini mutlaka kullanırdı. Kadının kaç kere dayak yediğini bilmiyorum; sesleri gelirdi arada, polisi aradığımız da olmuştu. Bunlar da hep saygıdan(!)

Yani görünüşe bakıp o evliliğin dinamiği hakkında hüküm vermenin yanlışlığı buradan bile belli. Kelimelerle değil, davranışlarla sağlanan bir şey saygı. Eşim bana atıyorum "Bu ne biçim yemek Neriman hanım tadı tuzu yok bunun bu nedir ya, off" dese hanım dedi aman ne saygılı demem. Anlatabildim mi bilmiyorum.

Ben eşime,herhangi bir mağazada mesela,çalışanı tanıyorum. X Bey e soralim bir de derim ,o an,oyle alıştım garip.
Ya da restouranttayiz kahve geliyor,beyefendinin bu derim.
Onun dışında ben trip atarsam ya da laf sokarsam X bey tabi,herseyi kendisi bildigi icin bunun yerini degistirmis derim annesine anlatirken mesela.
Devir degisti.
Agzimda cok pis keske hic kufur etmesem,baskasina kufur ederim esim de gülüyor. O da arsiz ya. O eski tip evlilikler eski tip insanlar kalmadı ya. :) bide yeni nesil zaten baya saygısız evli bekar farketmez.

Saygi ve seviye her zaman olmali zaten.. Misal, kari-kocayiz, yakiniz diye birbirinin yaninda gaz cikarmaya ve geğirmeye "doğallık, samimiyet" diye bakmıyorum ben..
Onun dışında birlikte gülmek, eğlenmek, bi şeyleri paylaşmak cok onemli bi evlilikte..

Bey/hanim demek de biraz fazla resmi.. Gunumuz gencligine cok uygun degil sanki.. Şahsen sevdigim insanlara isimleriyle hitap etmeyi pek sevmem, ya kisaltma yaparim ya guzel bi hitap şekli tutturur, ordan devam ederim.. Eşim olursa ona da ayni sekilde olur..

Anlattığınız örneklerin aksini iddia etmedim zaten milyon tane evlilik örneği var.Benim dediğim muhakkak doğrudur gb bi iddiamda olmadı.insanların zihnine birşey işleme gb bi derdim zaten yok.Öyle bi derdim niye olsun kim nasıl yaşar beni hic ilgilendirmez zaten.Herkes fikirlerini ortaya koyar dileyen bana bu uyuyor der dileyen bana bu uymuyor yanlış der zaten amacimda bu farklı fikirleri harmanlamak.Kimseye burda niyetimin altmetnini ispatlamak durumunda değilim. İsteyen yorumunu yapsın hepsini saygıyla karşılıyorum.

Bi adam vardı, adam dediğim benden iki yaş küçük çocuk o zamanlar, geldi açıldı bana. 2 yıldır adımı bilmeden aşıkmış bana falan filan, mektuplar, şiirler ne ararsan... Niyeti ciddiymiş, evlenmek için görüşmek istedi. Bu sevgisine karşılık bir kez görüşmeyi kabul ettim, kendini anlatacak bir şans vermek için. Reddettiğim konuşma da dahil toplamda 3 kez görüştük, birkaç kez mesajlaştık. Bana hanımefendi diye hitap etti, sizli bizli konuştu. Sorsan aşkımdan ölüyor, daha ilk konuşmada "kadınların öğretmenlik ve doktorluk dışında çalışmasını doğru bulmuyorum, ben aileme hayırsız evlat olamam Elazığ'da yaşayacağız, abim evlendi onun hanımı öğretmen ama babam çalışmasını istemediği için çalışmıyor, babamız evimizn direğidir, o ne derse o olur" ve daha bir sürü şey zırvaladı. Tabii ki bunları kabul etmem mümkün olmadığı için reddetim. Çok kibarca, onu kırmadan birbirimizle uyumlu olmadığımızı söyledim. Peki o bana çok aşık ve aşşşırı saygılı, adımı dahi söyleyemeyen çocuk reddedilince bana ne dedi: "Uyumlu değiliz demişsin ama ikimiz de mühendisiz, anı hayat görüşüne sahibiz (ona göre) daha ne kadar uyumlu olacağız. Tipimi beğenmemiş olabilirsin, ama sen de vasatın altındasın, o yüzden bu konuda da uyumluyuz". Kendime gelemedim birkaç saniye. Bunu diyen adam benden kısa yaaa Bir de madem vasatın altındayım neyimi sevdin 2 sene adımı bile bilmeden. Çamur!

Kıssadan hisse, öyle hanımefendi beyefendi demekle saygı olmaz. Adamın bana insan olarak saygısı yoktu. Benim isteklerime, hayallerime, dünya görüşüme... Erkek arkadaşımla başladığımız andan itibaren birbirimize hiç adımızla hitap etmedik, "aşkitoloşkoşkoşum"a kadar iğrençleştiğim oldu, kavga ederken bile "Xciğim" şeklinde konuştuk, aşırı sinirliysek sadece isim, o da 3 yılda 3 kere olmamıştır. Peki birbirimize saygılı mıyız? Sonuna kadar. Daha kimse birbirine hakaret etmedi, kimse birbirinin hayallerine, isteklerine, dünya görüşüne karışmadı, müdahale etmeye kalkmadı. Saygının hitapla ilgisi yok, herşeyi şekilselleştirmeyelim.

Ayrıca eşlerin birbirlerine adlarıyla hitap etmesi dinen mekruhtur. Resmi olmaları gereken durumlarda, ciddi bir misafirin yanında vs. isim+hanım/bey denebilir. Onun dışında eşlerin birbirlerine sevgi sözcükleriyle hitap etmeleri gerekir. Adam sana kimsenin olmadığı kadar yakın oluyor ne beyi Allahını seversen.

Belki sizinkiler sizin yanınızda mesafeli durmak için öyle diyordur, herkesin mahrem anlayışı ve mizacı farklı. Ben şahsen eşlerin çocuklarının yanında birbirlerine sevgilerini göstermeleri gerektiğini düşünüyorum. Bir çocuk için daha huzur verici birşey olamaz herhalde :)

Kız adamla çırılçıplak yatağa giriyosun. Ne mesafesi

Evet ama hayvanlar gb uluorta o iside yapmıyoruz dimi veya çocuklarımızın yanında da yapmıyoruz veya sevişirken başka boyutlara geçmiyoruz.Evlilik sirf cinsellikten olusmayan cok boyutlu karmasik birseydir.Anlatmaya çalıştığım şey farklı. burada her mesrebten ve dusunceden insan bulunuyor o yüzden salt bi doğru üzerinde tartışmak doğru değil. Herkes kendine uyani ifade ederek bi senteze ulaşicaz

Konumun devamindaki yorumlarda sizinle aynı düşüncelerimi ifade etmiştim.Başka ortamlarda bey hanım kullanılabilir. Ama basbasayken kimse bunlari kullanmaz zaten. Sizinle aynı olan yorumumu diğer mesajlarda takip edememiş olabilirsiniz :)

Oralar çok hızlı akmış ama okudum :) anladığım kadarıyla siz bu hitapların ilişkide saygı göstergesi olduğunu ve karşılıklı saygının korunması için daha iyi olduğunu düşünüyorsunuz. Ben bu noktada katılamıyorum. Saygı hitapla olmaz, insan olarak saymakla olur. Onun da hitapla zerre kadar ilgisi olmadığını göstermek için uzuuun bir örnek verdim :)
Sizinkilerden farklı olarak, benim mahrem alanım evdir ve çocukların yanında bey hanım diye hitap edilmesi benim ne alışkın olduğum ne de gerekli bulduğum bir durum değil. Yapan yapar beni ilgilendirmez tabii.

Şu an en çekineceğimiz insanlar anne-babamız olmasına rağmen, erkek arkadaşımla ailelerimizin yanında en masumundan canım diyoruz, arada kaçırıp aşkım diyorum. Ne olacak, seviyoruz işte! Ailem de onun ailesi de görsün içimizden taşan sevgiyi. Yanlış birşey yok ki bunda.

Şekilcilikten hoşlanmıyorum, bu kalıpların dayatılmasından da.

Hitap şekillerinin etkisi nekadar oluyordur bilemiyorum yasayanlardan yorum almak istemistim.Aslında konuda sorum mesafeyi nasıl ayarlıyorsunuzdu daha çok bunu kastetmistim ama hitap daha çok tartışıldı :)Onu örnek olarak vermiştim.Günümüzde karşılıklı eşlerin saygıyı yitirdiğini gözlemliyorum.Eskilerde anne babalarımız bukadar şimdiki nesil gb hemen bayagilasmiyordu lackalasmiyordu.Bunu nasil basariyorlardi suan boyle yasayan varmi tecrubeleri irdelemeye çalıştım.

Benim bir öğretmen arkadaşım uzun uzun yıllar eşine " siz" diye hitap etmiş. Gıyabında konuşurken X bey diyor da ilk işitiğim de X de kim ola ki demiştim,meğer eşiymiş
Ben herkese karşı mesafe iyidir diyorum da bu kadarı çok fazla. İnsan aynı yatağa girdiği biriyle bu denli resmi olamaz herhalde. Başaran vardır. Çok yüz göz olup vıcık vıcık bir ilişkiden de iyidir.

Başaranlar az galiba :)

Ben böyle düşünmüyorum. Eşime güzel şekillerde hitap ederim, o da bana öyle
Birbirmize hanım bey demiyıoruz ama kızında küfürle ya da hakaretle de hitap etmiyoruz.
Aramızda mesafe olmaması gerektiğini düşünüyorum. Saygı duyduğun sevdiğin ve güvendiğin biri ile evliysen o senin en yakının olmalı bence

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…