Eşlerin ortaklığı eltilerin ilişkisini nasıl etkiler???

rosalin

Guru
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
173
4
318
45
İstanbul
Selam arkadaşlar,
Benim eşim 2 kardeşi ve babasıyla ortak.Kardeşlerin biri evli.5 yıllık evliyim ben eltimin ne giydiğine yediğine içtiğine hiç karışmam ,zaman zaman olumsuz şeyler düşünsem bile bunları ona ima etmem ya da söylemem.Çünkü ben insanların ilişkilerinin temelinde saygı ve birbirine verilen değerin yattiğına inanırım.Başlangıçta çok da çaba sarfettim ,düzeyli ama samimi bir ilşki kurabilmek için ama karşı adım hiç göremedim.Bir araya geldiğimizde sorun yoktu,evinde hürmet ederdi ama ne çağırmak ne aramak yoktu.Hala da öyle kırk yılda bir arar ben de öyle artık.Bu arada ben ona göre daha eğitimli üniversite mezunuyum ,hem aile yapısı çok daha farklı ve maddi olarak da daha iyi bir aileden geldim.İlk gören tanıyan herkesin şaşırdığı bi karakter.Bir ortamda konuşayım diye çaba göstermez,durur herkesi insanların da göreceği şekilde baştan ayağı süzer,kıyafetleri markaları inceler,bazen patavatsızca diyebileceğimiz cümleler sarfeder.Bazen çok mutludur bazen hiç konuşmaz.Anlayacağınız normal hayatta arkadaşlık etmeyeceğim bir tip ama ona hep iyi niyet gösterdim iyi davrandım açıkçası ben herkese böyleyim insanları pek kıramıyorum.Aramızda şöyle bir konuşma geçti o bizim daha iyi şartlarda yaşadığımızı ima etti ben de kibarca herkesin kazancının aynı olduğunu dolayısıyla herkesin dilediği gibi harcayabileceğini ifade ettim.Biz farklı şekilde yetiştirilmişiz ben ne giyersem giyeyim eminim o benim hep pahalı şeyler aldığımı giydiğimi düşünüyor.Başkası olsa eminim bu kadar kafaya takmaz ama ben bu cümleden bu yana onu takıntı yaptım sanki ne alsam yapsam bi suçluluk duygusu açıklama gereği.Bu olaydan sonra epey bir süre aramız bozuktu ama ne o konuyu açtı ne ben dolayısıyla içimi dökemedim tabi.Şimdi ben huzursuzluk istemediğim için iyi davranıyorum ama sonra da kendimi kötü hissediyorum çünkü bu kişide gereksiz bir özgüven,bilmişlik kendini akıllı sanarak insanlara tuhaf sorular yöneltmek bir şeyler öğrenmek gibi bir sürü sinir bozucu huyu var.Yani her konuşması kendinin ne kadar tasarruf eden biri olduğunu anlatmaya yönelik.Bir de farkettim ki evlendiğimiz ilk yıllarda o çok mutsuzdu evliliğinde sorunları vardı,çünkü biz yeni evliydik eşim onun eşiyle apayrı bir karakter o da eşine hep örnek gösterirmiş,bir de yeni evliyiz tatiller gezmeler neyse bu bizim mutluluğuzdan epey mutsuzdu.Şimdi eşim iş dolayısıyla epey uzak kalıyor evden ve bu epey mutlu o zamandan beri.Yani bunu çok net farkettiğim birkaç olay daha oldu bu kişi benim mutsuzluğumdan mutlu oluyor.
Bazen düşünüyorum da eşlerimiz ortak olmasa böyle çıkar çatışması olmayacaktı ya da o kişi daha eğitimli görgülü olsaydı çünkü insanız hepimiz böyle şeyler düşünebiliriz ama benim aklımdan geçse bile bunu dışa yansıtmam ve karşımdakiyle medeni,saygılı bir ilişki sürdürmeye devam ederdim.Oldum olası seviyesiz ilişkilerden hadsiz insanlardan hoşlanmam.
O yüzden keşke ama keşke ortak olmasaydık diye düşünüyorum daha kimbilir nelere yol açacak ilerde bu ortaklık diye düşünüyorum.Çocuklar,eğitimleri vs...
Bir de bence insan evlenmeden önce evleneceği kişi kadar aile yapısına da önem vermeli ,bu açıdan uyum da çok önemli galiba...

Bu arada biraz uzun ve ayırmadan yazmışım okuyunca şimdi farkettim bunu.Okuyacak arkadaşlar şimdiden kusura bakmazsınız artık:)

"Eltim eğitimli olsaydı bunlar olmazdı..." demişsiniz sonlarda...

Bu işler öğretimle falan olmuyor ne yazık ki; herşey aileden aldığı "görgü" ile alakalı.

Hani bir laf vardır; eşeğe altın semerde vursan eşek yine eşektir... Aynı böyle düz hesap, herşey görgüyle,aileden aldıklarıyla alakalı.

Ne yazık ki eğitim ve öğretim farklı şeyler. Bazı şeyler sonradan alınmıyor ne yazık ki... Sizin eltinizde buna bir örnek.

Aslında eşleriniz ortak iş yapsın/yapmasın buna benzer sorunlarla karşı karşıya kalırdınız, kalacaksınız...

Eşleriniz ortak iş yapıyor olsa bile kimse kimseyle samimi olmak zorunda değildir. Bence sizde koyun mesafenizi; ne uzak olun ne de yakın... Kafanız daha rahat edecek emin olun.

Onun bu garip tavırlarının nedenini-niçinini sormayın,sorgulamayın. Bilin ki, hepsinin cevabı sadece şu: görgüsü o kadar...

ah canım, senin derdini ben en iyi anlarım.. benimde öyle bir eltim var.. ben üniversite terk o da ortaokul mezün.. eğitim seviyesinden aile içi ilişkiler bukadar etkilenir diye hiç bir zaman aklıma gelmezdi.. eşimle evlenmeden önce eltim kayınımla 2-3 yıldır çıkıyordu, biz evlendikten sonra afedersin kudurdu evlenicem diye... nişan yapıldı.. bunların yaş daha 18anca.. ondan sonra eşimle aynı firmada çalışıyorduk kayınımın da işi yoktu.. yanımıza aldık para biriktirsin diye, askere gidecek te ondan sonra düğün olacak diye.. tabi bu süreç içerisinde kayınım paraları nişanlısı ile(eltimle) harcarken biz ev geçindiriyorduk ayrıca kayınımın da cep telefonu borçlarını faturalarını da kapatıyorduk.... eve 1 ekmek almazdı kendi parası ile.. gün geldi askere gitti.. askerdeyken de parasını gönderdik, nişanlısını da giydirdik yedirdik... askerlik bitti.. yeminle bak tam 10gün sonra resmi nikah kıydılar yanmışlar.. 2 ay sonra da düğün yapıldı, kayınıma iş ayarladık falan derken.. düğün masrafları eşimle ikimiz karşıladık.. 1-2 ay sonra da gelin hanımda bir havalar bir tafralar.. neymiş düğünü kendileri yapmışlar kimse yardım etmemiş miş onlara.. yüz vermedik konuşsun dedik.. herkes nasılsa biliyor neyin ne olduğunu... dünyadan haberi yok kızın.. kim kime okadar borç içindeyken 6000TL düğün masrafı yapar? baba vefat etmiş olunca yük abiye kalır.. mantık böyle.. ama abinin de geçindirdiği bir evi yuvası var diye kimse düşünmüyor ki..

gelin ev hanımlığı yaparken ben çalışıpta aylık mutfak masraflarını karşılıyordum.. aman onlar iyi olsun diye.. tabi arkamdan olumsuz konuştuğunu duyunca bağları kestim.. selam-selam.. okadar.. kayın validemle oturuyordular, ondan kurtulmak için birnbir kavga çıkarıyordu evde.. oysa ondan önce 2 yıl ben kayınvalidemle oturdum.. çok şükür bir derdimiz yokdu maddiyat haricinde..
evlerini ayırdılar bizden uzaklaştılar eltimle kayınım..
bu yaz hamile kalmayı planlıyordum.. bu haberi duyar duymaz çalışmalara başlamış, şu anda 4 aylık hamile.. bu da beni kıskandığından sanırım.. tabi ben yeni iş kurduğumdan ddolayı da 2 ay olmayınca vazgeçtim.. şu anda da hamileliğini kullanıyor herşeyde.. hep dikkat benim üstümde olsun istiyor..

ay kusura bakmayın demek hepimizin bir kötü elti macerası var.. ve şu eğitim konusunda haklısın canım.. evlenmeden önce aileyi ve sonradan katılanları araştırmak lazım.. bizim gibiler alttan alır seviyesini bozmaz ama onun gibiler insanı raydan çıkarır

yanlış anlaşılmak istemiyorum ama.. gözlemlediğim durumları izah edeyim.. 2 eğitim görmüş anne ve babanın çocuğu çok farklı oluyor.. 2 ilkokul mezunu veya hiç okul görmemiş insanın çocuğu çok farklı oluyor.. eğitim almış olmak görgüyü de gösteriyor.. tabi istisnalar kaideyi bozmaz.

Valla benim eltimde üni mezunu güya...Ne sen sor ne ben söyleyeyim nasıl biri olduğunu...

"Olay görgü meselesi" derken aslında bunu demek istedim. "Yüksek öğrenim" görmekle "eğitimli olmak" çok ayrı şeyler aslında.

O yüzden az çok seni anlıyorum, hatta sizin yaşadıklarınız benim yaşadıklarımın yanında devede kulak desem yeridir...

Benim resmen hayattaki tek derdim,tek sorunum, tek kafaya taktığım, tek sinirlendiğim ve tek iğrendiğim insan eltimdir. Resmen varlığı beni mutsuz ediyor...

eşleriniz ortak olmasada problem çıkardı emin ol..ya bu elti ilişkileri çok garip benimde eltim var bi türlü abla kardeş gibi olamadık

Benim resmen hayattaki tek derdim,tek sorunum, tek kafaya taktığım, tek sinirlendiğim ve tek iğrendiğim insan eltimdir. Resmen varlığı beni mutsuz ediyor...[/QUOTE]

yoksa biz eltimiyiz :) bi an seni eltim sandım:)

Ben de çok ilkokul mezunu ama akıl alabileceğim kadar bilge ,görgülü insanlar gördüm.Ancak istisnalar kaideyi bozmamak kaydıyla tabi cahillik insana ayrı bir cesaret veriyor galiba.Ben ona göre çok daha donanımlı biri olduğum halde bu kadar ben bilirim tavrında değilim.

Eğitimli görgülü insanın kendinden daha donanımlısından birşeyler kapmaya,kendinden düşüğünü de ezmemeye çalışır bence ama görseniz yakaladığı ilk fırsatta insanların açıklarını yüzüne vurmaya çalışan dediğim gibi gereksiz bir özgüvene sahip bir tip.

Ben üzülüyorum açıkçası eltisiyle ortak planlar yapıp birşeyler paylaşan insanları gördükçe,çünkü

aile yapısı gereği görüşüoruz sıkça isterdim ki samimiyetimiz formalite icabı değil içten olsun ama

olmayınca olmuyor demek ki,zorlamanın faydası yok.Benim kendi ailem de böyle bir samimiyet var

açıkçası.Üstelik kardeşlerin de ilişkilerinin kopmamaları gerektiğine inananlardanım.

Benim resmen hayattaki tek derdim,tek sorunum, tek kafaya taktığım, tek sinirlendiğim ve tek iğrendiğim insan eltimdir. Resmen varlığı beni mutsuz ediyor...

yoksa biz eltimiyiz :) bi an seni eltim sandım:)[/QUOTE]

Eltin senden çok mu nefret ediyor...Sende eli maşalı eltilerdenmisin yoksam

: anlattıklarımın haricinde neler varda :) utanıyorum anlatmaya.. benimde tek derdim eltim aslında.. bizden uzaklaşınca nekadar rahatladığımı fark ettim... bir birimizi en iyi idare etmemiz gerekirken 2 gelin olarak.. o beni çok kıskanıyor.. 4 yıl oldu ben evleneli.. 3 iş değiştirdim çok şükür işsiz kalmadım, o hep evde durdu.. ben iş bulduğumda da duygu sömürüsü yapardı.. en son söylediği laf kaldı aklımda
"benden kapı sapı bile olmaz bu ortaokulla"
bende dedim
"açıköğretim lisesi var istersen bitirebilirsin",
"kolaydı sanki" dedi bana :)
"evlenirken kolaydı ama" diye bir cvp verdim vermez olaydım :) demez mi bana
"sen neden üniversiteyi bıraktıysan bende liseyi ondan bıraktım" laf yarışı yaptı resmen
muhasebe kursuna yazıldım sertifika almak için... lise diploması ile müracat ediliyordu, o da tutturdu bende yazılcam sertifikam olsun en azından diye.. danıştım yönetime lise diploması şart dediler.. eltime bilgi verdim yalan söylüyorsun yazılmayayım diye dedi.. okadar sinirlendim ki .. aldım cepten aradım hoparlörü de açtım, isim falan vermedim kendi adımdan mış gibi konuştum, tasdiknamesi varmış liseden.. karşıdaki şahis gerekli bilgiyi verdikten sonra kapattım.. bir daha benle kafa tutma dedim... resmen tehtid ettim, nasıl bana yalancı diyebilir ya.. o gün bugün uzak durur benden.. şimdiye kadar hep laf sokan o olurdu.. bundan sonra tavrımı koydum yoksa başedemezdim..

Elti gemisi yürümez diye boşuna dememişler :). Benim yok ben bilemem ama annem daha evliliğin esini bile düşünmezken hatta çocuk sayılabileceğim yıllarda hep tembihlerdi aile işi yapan adamla evlenme hele hem aile işi yapıp hem 2 erkek kardeş olanın büyüğüyle asla diye burda bir sürü konu okuyorum varmış kadını bir bildiği zor valla yaşadıklarınız. İlerde dediğiniz gibi dahada zor allah gecinden versin baba vefat ettikten sonra falan genelde kardeşlerin arası bozuluyor sanırım bu ortak iş mevzuğundan. Birde dediğiniz gibi çocukların yetiştirilme kısmı daha bi facia o nerde doğurdu o hangi doktora gidiyor aman çocuğuna ne aldı bende alayım benimki daha iyi okulda okusun falan gibi hep bir yarış oluyor ne yazıkki çevremdeki bütün örnekler öyle

Benim resmen hayattaki tek derdim,tek sorunum, tek kafaya taktığım, tek sinirlendiğim ve tek iğrendiğim insan eltimdir. Resmen varlığı beni mutsuz ediyor..

Valla itiraf edeyim mi benim de çokça zaman böyle düşündüğüm oluyor.

bence de görgü başka bişey öğrenim hayatı başka bişey, kk da bu sık sık birbirine karışıyor ama neyse konu bu değil

aile şirketleri çok zor valla, bence herkesin yaptığı işe göre aldığı para belli olmalı, tüm sorun bundan çıkıyor, yani kazanç aynı, beraber kazancaz beraber yiyeceğiz mantığı yanlış, şirket için fedaklarlık yapılması gerekiyosa beraber yapılmalı, aslında bunlar eltiler arasında kesinlikle konuşulmamalı, işi yapan siz değilsiniz çünkü, kardeşler aralarında anlaşıp o anlaşmanın dışına çıkılmamalı bence

Son düzenleme:

ama canım burda ufacık bir virgül atayım, ben büyük kardeş eşiyim.. ara sıra kötü olmam gerekiyor, çünkü eşim para konusunda biraz saftır cebinde ne varsa verir kardeşine.. hiç vermesin demiyorum, ama örn bir işten 500 kazanıyorsalar 250+250 paylaşmaları gerekirken kayınım kendi payını alır, yemesi içmesi eşimden olur.. böyle durumlar da çok yani.. allahtan artık beraber değiller.. adam biriktire biriktire araba aldı biz anca borç ödüyoruz

Tabiki sorun çıkarır..
bizimde eşler aynı işi yapıyor
Şahsen ben çıkarıyordum..
Eltimin 4 çocuğu var hepsi okuyo
Benim 1 tane çocuğum var onların gideri fazla bunu herkez biliyor..
Benim birde güzel giyinmeme saçıma başıma dedikodu yapıyor ailem maddi anlamda bana destek olduğu halde utanmadan dedikodu..
Eşimin başının etini yerdim..
Çlaışıyosun onlara bakıyosun yediriyorsun çocuğumun rızkını onlar yiyo diye..
Haklıysanız hakkınızı yedirmeyin
Benim 1 ayda yediğimi 1 haftada yer harcarlardı hepsi büyük boğaz insanı enayi yerine koyuyolar karışmayınca..
Bak eşinden 3-5 kuruş kopar bi kenara at güzel birikim oluyor
Yoksa bi halt olmuyoo gelen gidiyo maaşsız ortak iş malesef böyle

Son düzenleme:

ewet ben de para mevzusunun aramızda asla konuşulmaması gerektiğini düşünürüm hep üstelik eşime bile sormam onlar şunu kaça aldı ne yaptı etti diye zaten eşim de karakteri gereği aynı şirkette oldukları halde merak edip öğrenmez.Ama kaynım da çok meraklıdır bu tarz şeylere.Neyi ne kadara aldığımızı öğrenebilmişse eşiyle hemen paylaşır.Biraz boşboğazdır kendisi Ama yeri gelince de eşinin bu yönde kıskançlığından şikayet eder.
eltim bu mevzuyu açtığı için bunu konuştuk ve ben de 2 cümle cewap werdim kapattım.O zamandan beri rahatsızım belki de şundan onun hatalarını görmesini herkesin bildiğikonuştuğu eksiklerini farketmesini isterdim.Ama gelin görün ki o kusursuz ve iyi niyetli biri kendince tabiki.İçimi dökmediğim için kendi kendimi yiyorum sanırım.Bunları o bana bu cümleyi sarfetmeden önce de düşünüyordum ama netice de karşılıklı saygı varsa bir şekilde yürüyecek diye düşünürdüm.Tabi benim hiç beklemediğim bir şekilde saygıyı bozunca sinirlendim sanırım.

Bakalım daha bir elti daha gelecek o zaman neler olacak:))

anladım canım işte bu da hesabının yanlış olmasından kaynaklanıyo, giderler çıkarıp para bölüşülebilir, ne iş yapıyosununuz bilemiyorum ama...
ben de kardeşimle ortak çalışıyorum, o yüzden tahmin edebiliyorum sorunları, açık açık küsmeden etmeden konuşabilmeleri çok önemli kardeşlerin

okadar çocuk yapmayı biliyorsalar bakmasını da bilecekler canım.. haklısın..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…