Ev ekonomisi ve birikim nasıl olur?

elmadilimi

❤️
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
8 Temmuz 2013
5.703
9.097
Merhabalar,

Başlıktan da anlaşılacağı üzere, ev ekonomisini pek sağlayamıyorum. Dolayısıyla birikim yapamıyoruz, her ay ucu ucuna denk geliyor sanki. Bazen kartların şiştiği de oluyor. Savurgan bir insan değilim, market fiyatlarını takip ederim. Sebze meyve alışverişini pazardan yaparım. Dışarıda yiyip içtiğimizde çok lükse kaçmayız.

2 kişiyiz, bir de bebeğimiz var. Eşim mutfak masrafı ayda 1000 lirayı geçiyor diyor. Sizce normal mi? Bir yandan diyorum hiç lükse kaçmam, marketten de uygun alışveriş yaparım, daha ne yapayım. Bir yandan da asgari ücretliler nasıl geçiniyor diyorum.

Sizler ne yapıyorsunuz bu konuda, tavsiyeleriniz neler?

Mutfak masrafı için 1000 lira bana göre fazla. Aldığımız maaşlar ortada zaten bu gelirlerle birikim yapmak ne mümkün. Birikim yapamıyorum diye üzülme - bakiyeye düşmemeye çalış.

Üzülmemek elde değil maalesef. Bebeğimiz için birikim yapmamız gerek.

Maalesef bende ev ekonomisinden pek fazla anlamıyorum. Sizden farksız sayılmayız. Hadi sizin bebeğiniz var. Bizim oda yok..
Eğer bebeğiniz için birikim yapmak istiyorsanız, her ay maaşınızı aldığınız zaman 1 çeyrek alarak işe başlayabilirsin..
Mutfak konusunda da bir şey diyemeyeceğim. Hayat o kadar çok pahalı ki.. Düşünün ülkemizdeki et fiyatları, Avrupa dan daha fazla.. Eee ne yapacaksın, pahalı diye de yemeyecek misin.. Boş ver ye iç hayatını yaşa. Boşuna dememişler, can boğazdan gelir diye..

Maalesef bende ev ekonomisinden pek fazla anlamıyorum. Sizden farksız sayılmayız. Hadi sizin bebeğiniz var. Bizim oda yok..
Eğer bebeğiniz için birikim yapmak istiyorsanız, her ay maaşınızı aldığınız zaman 1 çeyrek alarak işe başlayabilirsin..
Mutfak konusunda da bir şey diyemeyeceğim. Hayat o kadar çok pahalı ki.. Düşünün ülkemizdeki et fiyatları, Avrupa dan daha fazla.. Eee ne yapacaksın, pahalı diye de yemeyecek misin.. Boş ver ye iç hayatını yaşa. Boşuna dememişler, can boğazdan gelir diye..

Yani eti tavuğu pek sevmiyorum zaten, balığı da mevsiminde dahi pahalı mı diye düşüne düşüne alıyoruz.

Bu 1000 lirayı nasıl yiyoruz şaşırıyorum vallahi.

1000 lira çok gibi geldi bana market alışverişi, gerçi bebek bezidir falan sizin ondan herhalde bu kadar oluyordur

Bebek oldugu icin giderler daha fazla oluyor.eger birikim yapmak istiyorsaniz oncelikle esin ve sende birbirinize seffaf olmalisiniz geleni ve gideni ikinizde bilmelisiniz.mutfak olarak kendi yaptigim yontem kahvaltilik ve sebzeyi saymiyorum onlarin surekliligi oluyor.fakat bunlara ek olarak bir ay 2 teneke yag aliyorum 3 ay goturuyor beni 3 ay icinde bir ay kuru bakliyat aliyorum sonraki ay deterjan gibi gibi dinduruyorum ve birikimde yapiyorum cunki her ay bi anda mutfak icin harcama yapmamis oluyorum .kuru bakliyat deterjan her daim stok olmali .dengeyi ben bu sekilde saglayabildim cokta memnunum tavsiye ederim

1000 lira çok gibi geldi bana market alışverişi, gerçi bebek bezidir falan sizin ondan herhalde bu kadar oluyordur

Bebek bezi ıslak mendil mama falan dahil değil, onları toplu alıyoruz zaten 4-5 ayda bir.

1000 liralık ne alıyorsunuz mutfağa?

Bilmiyorum, ben de anlayamıyorum. Bugün alışveriş fişlerini biriktirmeye başladık, bakacağız artık lüzumsuz neler alıyoruz

Çok fazla.
Haftalık yemek listesi yapmak ve ona göre alışveriş yapmak çok işe yarıyor.
Haftalık mutfak parası ayırın. Ben kabaca 150 tl ayırırım, yeterli oluyor bize.
Fakat ne pişireceksem onu alırım marketten pazardan.
Hem fazla alıp çürütmüş olmam hem de "ne pişirsem" derdim olmaz.

Bebek oldugu icin giderler daha fazla oluyor.eger birikim yapmak istiyorsaniz oncelikle esin ve sende birbirinize seffaf olmalisiniz geleni ve gideni ikinizde bilmelisiniz.mutfak olarak kendi yaptigim yontem kahvaltilik ve sebzeyi saymiyorum onlarin surekliligi oluyor.fakat bunlara ek olarak bir ay 2 teneke yag aliyorum 3 ay goturuyor beni 3 ay icinde bir ay kuru bakliyat aliyorum sonraki ay deterjan gibi gibi dinduruyorum ve birikimde yapiyorum cunki her ay bi anda mutfak icin harcama yapmamis oluyorum .kuru bakliyat deterjan her daim stok olmali .dengeyi ben bu sekilde saglayabildim cokta memnunum tavsiye ederim

Mutfağım, hatta evim genel olarak çok küçük, böyle sıkıntı olabilir belki. Ama deneyebilirim birkaç ay.

Ben de acaba bir bütçe belirleyip pazar alışverişinden ve günlük harcamalardan arta kalanı ay sonu toplu market alışverişi olarak mı kullansam diyorum. Ama 2 kişinin mutfak masrafı ne kadar olur bilmiyorum ki bütçe belirleyeyim

Çok fazla.
Haftalık yemek listesi yapmak ve ona göre alışveriş yapmak çok işe yarıyor.
Haftalık mutfak parası ayırın. Ben kabaca 150 tl ayırırım, yeterli oluyor bize.
Fakat ne pişireceksem onu alırım marketten pazardan.
Hem fazla alıp çürütmüş olmam hem de "ne pişirsem" derdim olmaz.

Bütçe açısından değil de sebze meyve ziyan olmasın diye liste yapmayı denedim ama uyamıyorum yaa. Bebek olunca düzen bozuldu.

haftalık küçük bir hesap yapalım.

etin kilosu 30 lira 1,5 kilo bolca yeter : 45 lira
ekmek 1 liradan günde 3 ekmek 7 gün: 21 lira
haftada 2 damacana su gitse : 10 lira
1 kilo peynir: 20 lira
30 yumurta:15 lira
diğer kahvaltılıklar: 15 lira
sebze-meyve: 40 lira
diğer yemek malzemeleri: 20 lira
yarım kilo çay:10 lira
yarım kilo kahve:10 lira
-----------------------------------------------------------=206 tl haftalık

206*4hafta=824 lira tuttu 1 aylık mutfak masrafı

hesap ortada... ne öyle aşırı bir tüketim yaptık ne de kıstık. ıvır zıvırı da ekleyince çok rahat 1000 lirayı bulacaktır.

yani arkadaşlar aslında ülkemiz çok pahalı bir yer. asgari ücretlilerin hiçbiri doğru düzgün beslenemiyor. bu acı bir gerçek

Son düzenleme:
Mutfağım, hatta evim genel olarak çok küçük, böyle sıkıntı olabilir belki. Ama deneyebilirim birkaç ay.

Ben de acaba bir bütçe belirleyip pazar alışverişinden ve günlük harcamalardan arta kalanı ay sonu toplu market alışverişi olarak mı kullansam diyorum. Ama 2 kişinin mutfak masrafı ne kadar olur bilmiyorum ki bütçe belirleyeyim
Butce brlirlemek olmuyor maalesef bizde 2 kisiyiz ve degisiyor alimlar bi misafir gelse bile farklik gosteriyor .soyle dusunun yine 1000 tl mutfak masrafi olarak parayi cebinize koyun benim dedigim sekilde deneyin inanin para arttirabileceginizi goreceksiniz

Ayrica onumuz yaz bunun dahada artisi olacaktir.yaparmisiniz bilemiyorum amz yazdan menemen yada buzluga dolmalik biberler ,vs erzaklar hazirlamskta kisin o pahali doneminde elinizin altinda olacsk ve masrafsiz oluyor

Ma

hesap ortada... ne öyle aşırı bir tüketim yaptık ne de kıstık. ıvır zıvırı da ekleyince çok rahat 1000 lirayı bulacaktır.

yani arkadaşlar aslında ülkemiz çok pahalı bir yer. asgari ücretlilerin hiçbiri doğru düzgün beslenemiyor. bu acı bir gerçek
Marketten eve geliyorum 2 poset 180 200 tl ne cay var ne yag hic bise cok pahali cokkk

Cok dogru bir liste
Ve dikkat edersek bunun icinde canim cekti aldim begendim aldim tarzi birsey de yok yani bunlari da ekleyincecok rahat 1000lirayi buluyor

Daha da marketten alınacaklar çok oluyor, bakliyatu unu şekeri...

Canın çekince tatlısı, kuruyemişi...

Ayrica onumuz yaz bunun dahada artisi olacaktir.yaparmisiniz bilemiyorum amz yazdan menemen yada buzluga dolmalik biberler ,vs erzaklar hazirlamskta kisin o pahali doneminde elinizin altinda olacsk ve masrafsiz oluyor

Evet düşünüyorum ama buzluğuma sığmıyor, derin dondurucu düşünüyorum ben de.

Öyle hem ekonomik hem de pratik oluyor.

Cok dogru bir liste
Ve dikkat edersek bunun icinde canim cekti aldim begendim aldim tarzi birsey de yok yani bunlari da ekleyincecok rahat 1000lirayi buluyor

1000 lirayı geçiyor bile. Peki bana 1000 lira çok diyenler hiçbir şey yiyip içmiyor mu yaa

Bu arada nerde yaşıyorsunuz bilmiyorum ama fiyatlar oldukça iyimser. Dün biz pazara gittik, sebze olarak fasulye domates salatalık, meyve olarak muz çilek, kayısı, kavun ve karpuz aldık, 100 liradan fazla tuttu.

Etin kilosu 50-60 lira kıyma 40 lira.

Suyun damacanası 11 lira olmuştu. Bimden alıyoruz artık.

X