Sevgili Punchshe, iş yapmayı sevmeyen ve içinden gelmeyen arkadaşımıza gerçekten çok güzel yönlendirmeler yapmışsın.Bana da bu şekilde pratik çözümler verebilirsen sana minnettar kalırım.
Bende dağınıklıktan ve nereden başlayıp nasıl yapacağımı bilemediğimden çok sorun yaşıyorum. Bende eşimde oğlumda çok dağınığız ve çok yoğun saatler çalışıyorum, çok yoruluyorum.
Artık evde elimi hiçbir şeye sürmek istemiyorum.Yemekte aynı şekilde aslında biliyorum ve yapabiliyorum ama eşim çok yemek seçtiğinden yapıp da yenmeyince çöpe gidince insanda yemek yapma şevki kalmıyor.Hem yapacak yemek bulamıyorum hemde çok zor geliyor.
Önerilerine açığım, evde her tarafta bir şeyler var.Evraklar okunacak yazılar dergiler gazeteler ödenmiş ödenecek faturalar minik minik notlar ilaçlar..... sonu gelmeyen dağınıklık.Çok uzun oldu seni sıkmak istemem.Ama gerçekten iş yapmaya kalktığımda keşke yanımda bir arkadaşım olsa ve neyi nasıl yapacağımı söylese ben o şekilde yapsam diyorum.
Yardımlarını bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
:))
şöyle bi sıralaman olmalı kafanda
ev dağınık mı dağınıklık mı toplayacaksın
yoksa ev kirli temizlik mi yapacaksın
kafanda bu soruyu cevaplayıp ona göre hareket etmelisin
ev dağınık ise eğer dağınık evde temizlik yapmakta çok zor sıkıcı uzun saatler alır
ev dağınık olduğunda temizde olsa pismiş gibi durur bu sebepten
önce dağınık olan şeyleri toplarsan
evin pismi değil mi ona karar verirsin
ve sonrasında kendine bir temizlik günü belirlersen dağınıklıkları toplayınca temizlik gününe kadar rahat edersin,
öncelikle bir oğlum var yazmışsın
çocuklar için yaşadıkalrı ortam alışkanlık kazanmaları açısından çok önemlidir..
eşimde dağınık yazmışsın muhtemelen annesinden alışkanlık kazanmayan bir eş..
oğlun için ağzı kapalı bir oyuncak kutusu almalısın yada sepet gibi birşey büyük olmalı ki herşeyi içine sığsın oyun oynarkern oynacağı oyuncağı içinden çıkartıp oynayacaklarını kaldırmaya alıştırmalısın ..
bunu şöylede yapabilirsin eğer oyuncaklarını toplamazsa sen toplama kaybettiği oyuncağı bulamadığında onunla konuş böyle eşyalarını toplamazsan kaybedersin diye..
oyuncaklarını çocuk odası dışına taşırmayın bu konuda kesin kuralınız olsun.. hatta ufak bir alıştırma cezası verebilirsiniz..eğer oyun odası dışında oyuncak bulursanız onları ceza torbasına koyup vermeyin böylece oyuncaklarını oyun odası dışına çıkartmayacaktır..
öncelikle dağınıklığı engellemenin en temel yolu herşeyin bir yeri olduğudur, nasıl oğlunuza temel alışkanlığı kazandırıyorsanız kendinizede kazandırın..
böylece kısa zamanda el alışkanlığı herşeyi hep aynı yerlere koymaya başlarsınız...
evde dağınıklık toplama taktikleri;
1- evdeki okunmuş orda burda duran gazeteleri bir poşete topla atılmak üzere kapının önüne hazırla
2- faturaların hepsini bir araya getir 3 ayı geçmiş faturaları yırt çöpe at.. ve ödenmemiş olanlar için evde bir çekmece yada bir çanda gibi birşey tahsis et hepsini oraya stokla her gelen faturayı oraya atarsan böylece faturalar kaybolmaz ve 3 ayda bir temizlersen fazlalıklardan kurtulursun
3. çekmece içleri ve elbiseler.. öncelikle boş bir gün gerekli bunun için
bütün elbiseleri hepsni bir yere boşalt ve ayır
içinden giymediklerin giymeyeceklerin vs varsa çorapların delik olanları falan hepsini ayır daha sonrada katlarken enaz giydiklerinizi en az kullanılacak yerlere altlara en çok kullandıklarınızıda en çok kullanılan yerlere koyun
4-mevsimine göre ayırın yazlıkları hiç kullanılmayan bir yere katlayıp kaldırın.. mevsim değiştiğinde yerlerini değiştirirsiniz bunun haricinde her gün elbise raflarında olsun gözünüz yatarken 2-3 dk da hemen katlanıp kaldırılıyor zaten :))
bunları yaptığınızda temel dağınıklığınız gidecektir..
5-bunun haricinde evraklar falan demişsiniz yine bu kutu gibi dosyalar var onlardan alın ve evraklarınızı onun içine koyun
dağınıklık ne kadar az olursa harcayacağınız efor okadar az olur ve zamanınız size kalır unutmayın..
6-yemek yapmayı biliyormuşsunuz ozaman önce eşinizin sevdiği yemeklerin bir listesini yapın ve haftasonu yada izin gününzde bunlar için hazırlık yapıp diffirize kaldırın böylece işten geldiğinizde hemen dolaptan çıkartıp tencereye koyarsınız ve pişer böylece..
7-ayakkabılarınızın kullanmadıklarını ayırın atılcakları çıkartın ve onları düzenli bir şekilde koyun
terlikler içinde aynısı geçerli varsa atılacak atın ( atılacakları belki kullanırsam diye saklayıp hiç kullanmamaktan dolayı evlerimiz daha kalabalık gözüküyor malesef)
ve evde kuralınız olsun
8-salonunuz her zaman misafir gelirse formatında toplu olmalı yani büfe üzerine sehpa üzerine biryerlere ıvır zıvır eşyalar koydurmayın gördüğünüz anda yerlerine götürün..
9-evde dağınık duran kalemleriniz için kalem kutusu olsun ve kalem kutusuna koymadan yazmayanları kontrol edip atın
en gene taktik fazlalıklardan kurtulun..
gazete dergi broşür giyecek yiyecek ıvır zıvır herşeyin fazlasını hemen seçip atılacak olarak ayırın
böylece evinizdeki gereksiz fazlalıklardan kurtulun..
kitaplarınızı birkez sıralayın ( eğer kitaplık olan bir odanız varsa kitaplık dağınıklığı evi acayip karmaşık gösterir)