Bununla ilgili içini rahatlatacak bişey söyleyim

yine çocuğum yok yaşamadım ama :) aldığım pedogoji eğitimine dayanarak söylüyorum

ergenlik çağı gelip geçicidir 3-4 yıl katlancaksınız neye katlancaksınız hemde bilmediğiniz birşeye
şuanda oğlunuz kişilk çatışması yaşıyor kendi öz kimliğini bulma kavgası içinde hemde toplumda yer etmesini istediği bireysel özgün özgür, bu dönem bazı çocuklar için çok sancılı bazıları için çok kolay geçer
ses değişirken konuşmak istemeyecektir
aynaların karşısında daha çok vakit geçirecektir
mutfakta kendisine yemek hazırlamak onun bir nevi bağımsızlığını ilan etmesidir bakın ben evdeki yemeği ısıtıp yemiyorum ben başımın çaresine bakarım..
odasındaki dağınıklık ( bu dönem için) özgürlük demek
bu dönemde ebevynler çok dikkatli olmalıdır ama yine de konuşmayı elden bırakmdan şunu konuşabilirsiniz
:)
tabiki senin odana karışmayacağım ister pasaklı olursun ister dağınık ama ben nasıl senin yaşam alanına saygı duyuyorsam sende ortak alanlarımıza saygı duymalısın :)
evin belirli kısımlarını hepimiz kullandığı için sadece sen kullanıyormuş gibi davranamazsın
mesela ben gelsem senin defter kitaplarını karıştırsam kafama göre bazılarını atsam hoşuna gider mi??
diyerek evin temel kurallarını hatırlatın
ama bu dönem asilik dönemi olduğu için kuralları delme isteği baskın gelecektir :)
geçici merak etmeyin ergenlik geçince oturucak kafası yerine eski alışkanlıklarına sahip olcak
hele bir kızla tanışsın süslenip püslencek :))
bu kadar eğitim bilgisi yeter :) ama özel birşey sormak isterseniz özelden sorabilirsiniz
ev toplamada bu yönden pratiklik istiyorsanızda çocuğunuzun odasının dağınık olmasına karışmayın (kitapları defterleri), ama odası dışını dağıtmasına da izin vermemeye çalışın :) çok büyük baskı yapmayın ters tepebilir