• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evimi Göstermek Zorunda mıyım

Ay o işler hiç öyle değil. Anlaşayım da sonra evi göreyim diye bir mantık yok. Gezersin, içine sinerse, bir ışık görürsen eksiğini gediğini konuşur pazarlık yaparsın.

Ev alma sürecinde 50-60 tane ev gezmişimdir. Çoğunluğu 4+1 dubleks falan. Aldığım ev 2+1 😂 hem de büyük evlerle aynı fiyata. Evi görene kadar aklımda küçük bir ev almak yoktu. Gördüm, burası dedim, eşimi aradım evi buldum dedim. Akşamına o gördü, ertesi gün sözleşmeyi imzaladık. Öyle kriter falan işlemiyor yani bu mevzularda. Aklındakinin tam tersini de beğenip tercih edebiliyor insan. Emlak ofisinde elimizde böyle bir daire var aha fotoları deseler reddederdim. Görünce fikrim değişti.

Sizi anlıyorum, ben kendi evimi içinde yaşarken satmaya çalıştım. O zaman bile bunalmıştım gelen gidenden. Sizin için eminim daha zordur. Ama bu insanlar da mülklerini satmak istiyor. Orta yolda buluşmak zorundasınız. Aksi kul hakkı, karma vs. Neye inanıyorsanız artık.
Doğrudur. 50 60 eve bakmadan olmuyordur ama ev satılana kadar aylarca 50 60 kişinin evine gelip gitmesi de olmuyor.

Orta yol bulunacaksa ev sahibi kontrat bitimine yakın satsın, biz de daha kısa bir zaman aralığında tanımadığımız insanlara evi açalım o zaman diyebilsem keşke.

Babaannemin bir sözü vardır, güvey yer buldum der sevinir, gelin er buldum der sevinir, köyün delisi de zurnaya sevinir. Biri ev satıyor, biri ev alıyor ticaretine bakıyor, biz de köyün delisi gibi ortada oynuyoruz.

Haftada bir güne razıyım şu an. Bu ekonimide, yüksek kredi oranlarına rağmen iki güne bir eve müşteri çıkıyor.🤣🤣🤣
Bazen keyfi de geziyorlar ya, konut satışı ne durumda bilmiyorum ama

Tapuda serh yoksa ev sahibi gayet guzel cikarir. Yeni malik sifatiyla ihtiyaca dayali 351 den bir guzel dava acar size de baybay demek duser. Yeni malik diyorum, ihtiyaca dayali diyorum. Sozlesmenin hele de bitimine denk geldiyse gayet guzel cikarir. Avukatım. 50 tane kiraci cikartmisimdir evinden yeni malik sifatiyla.
Merhaba, özel mesaj atamadığım için alıntılıyorum kusura bakmayın bilgi sahibi olduğunuz için fikir almak istedim. Kiracılı bir ev aldık 2024 ağustos ayında, geçen ay ilk davamız görüldü ve ocak ayına ertelendi. İhtiyaç sebebiyle evi aldık üzerimize başka bir mülkümüz yok evi alabilmek için aracımızı da sattık ve üstüne borçlandık. Hakim iki taraftan da iki şahit istedi ocak ayındaki duruşma için. Sizce tahliye kararı verilir mi ikinci duruşmada süreç daha ne kadar uzar merak ediyorum

Merhaba, özel mesaj atamadığım için alıntılıyorum kusura bakmayın bilgi sahibi olduğunuz için fikir almak istedim. Kiracılı bir ev aldık 2024 ağustos ayında, geçen ay ilk davamız görüldü ve ocak ayına ertelendi. İhtiyaç sebebiyle evi aldık üzerimize başka bir mülkümüz yok evi alabilmek için aracımızı da sattık ve üstüne borçlandık. Hakim iki taraftan da iki şahit istedi ocak ayındaki duruşma için. Sizce tahliye kararı verilir mi ikinci duruşmada süreç daha ne kadar uzar merak ediyorum
Gerekli ihtarnameleri cekip kiraciya bildirim yapmaniz gerekiyordu. ihtarname cektiyseniz ve ihtiyaclarinizi gerekcelendirirseniz (Yargitay samimi ve gercek gerekcelerin ispatini ariyor) sizin lehinize karar cikar. Normalde sahit de aramazlar, ben anlamadim usulune uygun cikartmak istemediniz mi? Tanik dinlenen durusmada genelde karar cikmaz. İhtiyacinizi anneniz babaniz da dahil herkesi tanik gostererek ispat edebilirsiniz. Bir iki durusma daha olur en fazla. Ancak tarih veremiyorrum her il farkli tarihlere durusma veriyor

Gerekli ihtarnameleri cekip kiraciya bildirim yapmaniz gerekiyordu. ihtarname cektiyseniz ve ihtiyaclarinizi gerekcelendirirseniz (Yargitay samimi ve gercek gerekcelerin ispatini ariyor) sizin lehinize karar cikar. Normalde sahit de aramazlar, ben anlamadim usulune uygun cikartmak istemediniz mi? Tanik dinlenen durusmada genelde karar cikmaz. İhtiyacinizi anneniz babaniz da dahil herkesi tanik gostererek ispat edebilirsiniz. Bir iki durusma daha olur en fazla. Ancak tarih veremiyorrum her il farkli tarihlere durusma veriyor
Evet evi alır almaz ihtarnameyi çektik sonra 6 ay bekleyip dava açtık. Herşeyi usulüne uygun yapıyoruz. Şahitleri ilk duruşmadan önce istemişlerdi ancak ikinci duruşmada dinlenecekmiş. İstanbuldayız

Son düzenleme:
Evet evi alır almaz ihtarnameyi çektik sonra 6 ay bekleyip dava açtık. Herşeyi usulüne uygun yapıyoruz. Şahitleri ilk duruşmadan önce istemişlerdi ancak ikinci duruşmada dinlenecekmiş. İstanbuldayız
Anladim, normal sartlarda sulh hukukta gorulen davalar, basit yarg. Usuluyle gorulen davalarin kisa surmesi beklenir. Ancak uzun suredir oyle degil. Hele İstanbul ve Ankara gibi sehirlerde uzun sürebiliyor. Ancak 2 durusma otesine gidecegini hic zannetmem. 2026 yili icinde de sonuclanir. Usule uygun basvurularda lehe sonuclanmasi kacinilmaz

Anladim, normal sartlarda sulh hukukta gorulen davalar, basit yarg. Usuluyle gorulen davalarin kisa surmesi beklenir. Ancak uzun suredir oyle degil. Hele İstanbul ve Ankara gibi sehirlerde uzun sürebiliyor. Ancak 2 durusma otesine gidecegini hic zannetmem. 2026 yili icinde de sonuclanir. Usule uygun basvurularda lehe sonuclanmasi kacinilmaz
Peki lehimize karar çıksa kiracının istinaf hakkı oluyor mu, istinaf için belli bir şart gerekir mi, kiracı sırf süreci uzatmak için bu hakkı kullanırsa yapabileceğimiz birşey olur mu

Peki lehimize karar çıksa kiracının istinaf hakkı oluyor mu, istinaf için belli bir şart gerekir mi, kiracı sırf süreci uzatmak için bu hakkı kullanırsa yapabileceğimiz birşey olur mu
İstinaf hakkin kotuye kullanimi teskil ediyorsa bu hususu bildirirsiniz. Ancak hakki mevcut ne yazik ki

İstinaf hakkin kotuye kullanimi teskil ediyorsa bu hususu bildirirsiniz. Ancak hakki mevcut ne yazik ki
Anlıyorum. Bir de 4 ay sonra kiracının sözleşmesi 5 yılını dolduruyor bu süreçte ekstra olarak kira emsal davası da açmamız bir avantaj sağlar mı bize

Anlıyorum. Bir de 4 ay sonra kiracının sözleşmesi 5 yılını dolduruyor bu süreçte ekstra olarak kira emsal davası da açmamız bir avantaj sağlar mı bize
Eger aleyhinize cikar tahliye etmezse mahkeme o zaman acarsiniz. O surecte dava sonlanirsa gerek kalmaz zaten. Ancak sonlanmazsa emsal bedeli tespit icin dava acip ve/veya bekletme istersiniz, sonraki odemeler icin

Eger aleyhinize cikar tahliye etmezse mahkeme o zaman acarsiniz. O surecte dava sonlanirsa gerek kalmaz zaten. Ancak sonlanmazsa emsal bedeli tespit icin dava acip ve/veya bekletme istersiniz, sonraki odemeler icin
Teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için

Herkesin aklında bir ev kriteri vardır. Cam balkon istiyorsan sorarsın yoksa fiyatı konuşur öyle gelirsin. İnsanların evinde aa cam balkon yokmuş diye aydınlanma yaşayıp pazarlığa girmezsin mesela.

Ya da emlakçıda evin metrekaresi, odaların genişliği rakamsal olarak da var. 90 metrekare evin geniş olmayacağını idrak etmek güc değil. Emlakçılar da bunun için var. Ne istiyorsan hepsi konuşulur uygun evler belirlenir sonra gezilir.

Ben evimi inşaat bitiminde müteahhitten aldım. Kimseyi de rahatsız etmedim.
Devamli birilerine ev gezdirmek cok can sıkıcı bir sey ama ev almak oyle emlakcida kagit ustunde her seyi anlasip en son evi gezmekle olmuyor maalesef. Ben kendi evimi satarken iki gunde bir alıcı gezdirdim. Kiraciyken ve evden cikacakken de ev sahibimin istegiyle yine devamli yeni kiraci geldi evi gosterdim.
Ki benim kedilerim kopeklerim var, hem evimi satarken hem diğer evde kiracı kabul ederken ekstra bir de onlarla ugrasmak zorunda kaldim.

Birakin satin almayi, kiralarken bile her seyde anlasip ev gezilmiyor, once ev geziliyor sonra anlasiliyor. Surecten beklentiniz gercekte olanin tam tersi yani.

Ama emlakcilar "ya is cikarsa" diye her tuttuğunu getiriyor, o da dogru. Sattigim ev 2+1di, emlakci 3+1 arayan getirmis, eve girdiklerinin ikinci dakikasında "e bu evde iki oda var, biz size uc oda ariyoruz demistik" diye çıkıp giden oldu mesela. Emlakcilarin da isguzarligi var. O yuzden bence de en makulu herkesin dedigi gibi bir gun belirleyip sadece o gunde kabul etmeniz. Emlakci da mecburen oylesine getirdigi insanlari eleyerek gelmek zorunda kalir.

Davan sonuçlanana kadar 3 yıl geçiyor. Onun masrafını da ödeyiverir. Bir şey olmaz. Taşınmak daha maliyetli :)
O iş öyle değil. Dava masrafı haricinde avukatlık ücreti ödeyecek ev sahibi için. Avukat icraya koyacak onun masrafı ve icra avukatlık ücreti ödenecek. 3 sene sonra kiraya çıkı diyelim, şimdi 30.000 olan kira 3 sene sonra 60.000 olacak en az. Şimdi kiraya çıksa artışa göre hesaplanacak. Çok daha az ödeyecek. Yine taşınma masrafı 3 sene sonra artacak. Yani kar değil zarar tamamen. Üstüne avukat parası ödeyecek kendi avukat tutmasa bile. Rahat 40.000 çöpe atmış olacak parayı. Yazık bence ama konu sahibi kendi bilir tabi.

O iş öyle değil. Dava masrafı haricinde avukatlık ücreti ödeyecek ev sahibi için. Avukat icraya koyacak onun masrafı ve icra avukatlık ücreti ödenecek. 3 sene sonra kiraya çıkı diyelim, şimdi 30.000 olan kira 3 sene sonra 60.000 olacak en az. Şimdi kiraya çıksa artışa göre hesaplanacak. Çok daha az ödeyecek. Yine taşınma masrafı 3 sene sonra artacak. Yani kar değil zarar tamamen. Üstüne avukat parası ödeyecek kendi avukat tutmasa bile. Rahat 40.000 çöpe atmış olacak parayı. Yazık bence ama konu sahibi kendi bilir tabi.

Ben öyle düşünmüyorum ya Türkiye’de enflasyon gerçeği var. Para eriyor gidiyor. Avukat masrafları vs tahsil edilene kadar çöp oluyor. Daha yeni biz yaşadık. Çıkan kiracı bayağı kara geçti. Zamanında taşınsa çok yüksek kiralarda oturacaktı. Ama avukat masrafları vs bir şey tutmadı. Tabi bizim evimiz kiraların çok yüksek olduğu bir semtti. Belki daha düşük kira skalasıyla kıyaslandığında dediğiniz doğru olabilir

Ben öyle düşünmüyorum ya Türkiye’de enflasyon gerçeği var. Para eriyor gidiyor. Avukat masrafları vs tahsil edilene kadar çöp oluyor. Daha yeni biz yaşadık. Çıkan kiracı bayağı kara geçti. Zamanında taşınsa çok yüksek kiralarda oturacaktı. Ama avukat masrafları vs bir şey tutmadı. Tabi bizim evimiz kiraların çok yüksek olduğu bir semtti. Belki daha düşük kira skalasıyla kıyaslandığında dediğiniz doğru olabilir
Babam yeni evini kiraya verdi 80.000TL’ye. 1,5 ay beklese idi şuan 100.000 olmuş emsal kiralar. Kiracıyı çıkarttık mesela 60.000’e zor bulmuş, 1 sene önce çıksaydı 35.000’e rahat buluyordu. Bi 60.000’e kira artışı yapılması var bir 35.000’e. 1 sene önce taşınma masrafı ile 1 sene sonrası arasında fark oldu ayrıca. E yeni kiraya geçerken depozito, emlakçı komisyonu ona göre artıyor. Mesela 30.000’lil eve 10.000 ödemiyorsan oturmak saçma. Fazlasıyls çıkıyor senden ilerde. Hele 5 yıl ve üzeri kiracıysan kira tespit davası açılıyor, geriye dönük 1 senelik farkı ödüyorsun hem de kira bedelini. 5 yıl üzeri kiracıların evde oturmaya devam etmesi çok saçma özellikle.

Ev sahipleri konu sahibini tehdit ediyor sanki. Bak ev sahibi sana dava açar ha, evini göstereceksin ve evden çıkacaksın. Yasalar bize işler, biz ev sahibiyiz ha, sen bilmezsin bak, bla bla bla. Şirketler halka arz olunca mağazaya gidip sen neden çalışmıyorsun diye çalışan azarlayan adamlar gibi gaza gelmiş bazıları. Tanımadığın insanı da tehdit etmezsin.

Babam yeni evini kiraya verdi 80.000TL’ye. 1,5 ay beklese idi şuan 100.000 olmuş emsal kiralar. Kiracıyı çıkarttık mesela 60.000’e zor bulmuş, 1 sene önce çıksaydı 35.000’e rahat buluyordu. Bi 60.000’e kira artışı yapılması var bir 35.000’e. 1 sene önce taşınma masrafı ile 1 sene sonrası arasında fark oldu ayrıca. E yeni kiraya geçerken depozito, emlakçı komisyonu ona göre artıyor. Mesela 30.000’lil eve 10.000 ödemiyorsan oturmak saçma. Fazlasıyls çıkıyor senden ilerde. Hele 5 yıl ve üzeri kiracıysan kira tespit davası açılıyor, geriye dönük 1 senelik farkı ödüyorsun hem de kira bedelini. 5 yıl üzeri kiracıların evde oturmaya devam etmesi çok saçma özellikle.

çıkan kiracı size ne kadar kira ödüyordu ne kadardır oturuyordu?

Bizim kiracı 40bine oturuyordu. Emsal kiralar 120bin civarıydı ama 5 yıl dolmamıştı mesela. Niye çıksın ki. Oturduğu her gün kardı. Zamanında 1 sene boyunca her ay 80k ödeyeceğine 40k ödedi mesela. Ordan ettiği karla şimdi 150k ya oturuyor. Ama 2 sene önce aradaki 40k fark büyük paraydı.
O bir sene sizden arttırdığı parayı altına koysa yine karda 😬

Doğru ama bir haftada en az üç tane ciddi alıcı çıkar mı acaba. Evi alan emlakçı zaten. Bezdirmeye de çalışıyor olabilir. Eski kiracıyız o yüzden kiramız binada yeni kiralanan dairelere göre bir tık ucuz. Bizi çıkarıp daha yüksek fiyata başkasına kiralama çabası da olabilir. Çevremizde en sık rastladığımız durum. Kira tesbit davasıyla uğraşmak istemeyip bu yolu deneyen çok fazla.
1 senedir oturmuyorsunuz, kira tespit dediğinize göre 5 yılı geçkin bir süredir aynı evde kiradasınız.

Eğer evi gezenlerden birisi almaya karar verirse 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında ihtiyaç veya tadilat gerekçesiyle çıkarabilir.

Sizde ev sahibisiniz, kiracınız sözleşme sonunda çıkmıyorum derse şu anki ev sahibinizle aynı duruma düşersiniz, siz mağdur edilmek istemiyorsunuz haklısınız ama ev sahibi de haklı zira alan zaten emlakçı, adam evi yatırım aracı olarak almış, ne zaman isterse satma hakkına sahip, velhasıl ev sahibi de mağdur edilmemeli, orta yolda buluşulmalı.

1 senedir oturmuyorsunuz, kira tespit dediğinize göre 5 yılı geçkin bir süredir aynı evde kiradasınız.

Eğer evi gezenlerden birisi almaya karar verirse 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında ihtiyaç veya tadilat gerekçesiyle çıkarabilir.

Sizde ev sahibisiniz, kiracınız sözleşme sonunda çıkmıyorum derse şu anki ev sahibinizle aynı duruma düşersiniz, siz mağdur edilmek istemiyorsunuz haklısınız ama ev sahibi de haklı zira alan zaten emlakçı, adam evi yatırım aracı olarak almış, ne zaman isterse satma hakkına sahip, velhasıl ev sahibi de mağdur edilmemeli, orta yolda buluşulmalı.
Mune Hanım. Konuyu açma sebebim evime gün aşırı getirilen insanlar. Başlık da evimi göstermekle alakalı. Hukuksal olarak bakılacaksa da ev göstermek ile ilgili çerçevede bakılmalıydı, ki hukuki değil insanı bir çözüm arıyordum aslında. Ama konu tahliye davasına kadar evrildi. Benim bununla ilgili bir sorum ya da talebim olmadı. Zaten böyle bir endişem de yoktu.

Neyse kk sayesinde evden çıkarılırsam sürecin nasıl işleyeceğini öğrenmiş oldum. Konunun ana unsuru, emlakçının evime tuttuğunu getirmesiyle ilgili sorun ise hala muamma🤣🤣🤣

Back
X