valla canım ben bu modern ismini bilmiyorum :) biz acı sos veya kahvaltılık sos meze gibi isimlerde hitap ediyoruz kendilerine :)
eğer dediğin buysa tarifini yazayım..acılı sosa mı diyorsun?
Lütenitsa ,Balkanlar ülkelerinde yetişen bir baharatın adı.Tadı kekik'i kimyonu andıran bir baharat.Sosun içine bu baharattan konularak yapıldığı için olsa gerek sosun adına ;lutenitsa demiş olabilirler.Ama bu lütenitsa denilen baharat Türkiye'de yetişmiyormuş.
Aslında Türkçe adı;patlıcanlı kahvaltılık sos olabilir. =)
Benim baba tarafım mübadelede Yunanistan'dan İzmir'e göçle gelmişler.Babannem de bu sostan yaparmış ,adına da lütenitsa dermiş.Rahmetli annem de ondan öğrenmiş ,o da yapardı.Ben de ondan görmüştüm.
Ben şöyle yapıyorum:
1kg. topan patlıcan (közlemesi daha kolay oluyor)
2kg. kırmızı biber (közlenecek)
4kg. armut domat (uzun domates)
1/2kg.sivri acı biber (acı isteyenler için)
1/2 havuç (havuç koymak istemeyen 1 çorba kaşığı şeker ilave edebilir.Ben havuç koymuyorum.)
2 baş sarımsak (sarımsağım ölçüsünü 5 başa kadar arttırabilrsiniz)
2 çay bardağı sızma zeytinyağ (isteyeyen riviera zeytinyağ ya da başka sıvı yağlardan kullanabilir.
Tuzunu tadarak ayarlayabilrsiniz.
Baharat olarak ,Lütenitsa denilen baharattan bulamadığımız için;kimyon ,kekik,biberiye ya da mercanköşk kullabilir.
(Ben bir tutam biberiye ve 1/2 çay kaşığı kimyon koyuyorum.Damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
1-Patlıcanı ,kırmızı biberi ocakta közleyip ,soyun ,küp doğrayın.
2-Domatesleri soyup (isteyen kabuklu yapabilir)küp doğrayıp tencerede biraz kaynatın..(ben domatesin çekirdek yerlerini çıkarıyorum.Sosun daha kıvamlı olmasını sağlıyor)
3-Acı biberleri küçük doğrayıp domatesle birlite kaynamaya bırakın.
4-Doğranmış patlıcan ve kırmızı biberleri ve sarımsakları ve şekeri (havuç kullanmayacaksanız) ekleyin bir süre daha kaynatın.
Domatesin rengi değişince olmuş demektir.(yaklaşık 1/2 saat orta ateşte ,arada bir karıştırarak.)
5-Son olarak zeytinyağı ,tercih ettiğiniz baharatları ve tuzu ekleyip ,altını kapatın.
6-Bu arada kavanozlarınız kaynar sudan geçirilmiş ve kurulamış olmalıdır.(kavanozun içinde asla su ,buhar olmasın)
Sosu sıcak sıcak kavanozlara doldurun.
7-Kavanoz kapaklarını kaynatın.Bir bezle tutarak kapatın.Kağıt havlu üzerine ters çevirin.
8-Ertesi gün kavanozların üzerine tarih atıp (ben yaptığım her şeyin üzerine tarih atıyorum)buzdolabının alt raflarında saklayın.(eviniz kombiliyse asla dışarıda bırakmayın)