Evlendiğinde eşinin soyadı tek mi olmalı ikinci mi?

keşke taviz vermeseydin bu tip insanlar nerde duracaklarını hiç bilmez, demek ki ben pislik yapınca eninde sonunda benim dediğimi yapıyolar diye düşünecek ve ilerde çocuğunun adına karışacak, umarım olmaz tabi

ben de aynı şeyden korktuğum için bu kadar mesafeliyim ve en başından hayatıma bir daha kesinlikle müdahale ettirmeyeceğimi söyledim. adam aklıma geldikçe midem bulanıyor resmen.

ailem bana karışmadı, benim değerlerime ve aklıma bunca sene saygı duydu. bi tane cahil adam kalkmış vazifesi olmayan işlere karışıyor.. yok öyle.

geçen hafta eşimin annesi geldi sürekli baban sizi özlemiş baban şöyle baban böyle ara yumuşatma çalışmaları yaptı ama söylediklerine hiç tepki vermedim gülümseyip geçtim. o adam artık benim için yabancı ve işime bir daha karışırsa da bayramda evine gitmeyi de kesicem.. herkes bayramda kendi ailesine gitsin ne yapalım olmuyorsa uzak durmak lazım. ben haddimi biliyorum asla eşimin ailesine saygısızlık etmedim, şunu isterim bunu isterim demedim her zaman ılımlı davrandım, ailesinin içine girmeye çalıştımama sonucu bu oldu. ben haddimi biliyorsam o da nerede durması gerektiğini bilecek.

ben de aynı şeyden korktuğum için bu kadar mesafeliyim ve en başından hayatıma bir daha kesinlikle müdahale ettirmeyeceğimi söyledim. adam aklıma geldikçe midem bulanıyor resmen.

ailem bana karışmadı, benim değerlerime ve aklıma bunca sene saygı duydu. bi tane cahil adam kalkmış vazifesi olmayan işlere karışıyor.. yok öyle.

geçen hafta eşimin annesi geldi sürekli baban sizi özlemiş baban şöyle baban böyle ara yumuşatma çalışmaları yaptı ama söylediklerine hiç tepki vermedim gülümseyip geçtim. o adam artık benim için yabancı ve işime bir daha karışırsa da bayramda evine gitmeyi de kesicem.. herkes bayramda kendi ailesine gitsin ne yapalım olmuyorsa uzak durmak lazım. ben haddimi biliyorum asla eşimin ailesine saygısızlık etmedim, şunu isterim bunu isterim demedim her zaman ılımlı davrandım, ailesinin içine girmeye çalıştımama sonucu bu oldu. ben haddimi biliyorsam o da nerede durması gerektiğini bilecek.

valla ben anne baba diyemiyorum eşim de diyemiyo şimdiye kadar hiç tepki almadım eşime şikayet ediyolarsa bilemicem, dediğin gibi uzak durmak en iyisi, 10 günlük geline bu yapılırmı yahu, sanki padişah soyundan geliyolar soyadımızda soyadımız, kendileri soyadlarının ağırlığını ne kadar gösteriyolar acaba

sadece kendi soyadını kullananlar ileride çocuklarının da kendilerinden farklı bir soyadına sahip olacağı konusunda ne düşünüyorlar?

Benim hikayem çok komik. Biz eşimle anlaştık iki soy ismini de kullanacağıma dair, o hiç problem yapmadı, ki ben hiç tek soy ismi düşünmemiştim bile, kanunda yokken bile, çok kızardım, ne demek ya??? Kadın kendi soy adını taşımalı derdim!:) Hatta belki sadece kendi soyadımı kullanmama eşim de olumlu bakarsa, belki sadece kendi soy ismimi kullanmak isterdim.

Ne oldu dersin?
Nikah işlemleri için gittik, kadın bana kendi soy isminizi de kullanmak istiyor musunuz? diye sordu.
Ağzımdan YOK çıktı:)

Eşim şok oldu suratıma bakıyor, napıyorsun der gibi...........:):):):):)

Yaptım gittti:):):):)

Ama ben yine de bazen bir yerlere mail yazarken, kendi soy ismimi yazıyorum sonra da eşimden aldığım soy ismini yazıyorum, kullanıyorum öyle:)

valla ben anne baba diyemiyorum eşim de diyemiyo şimdiye kadar hiç tepki almadım eşime şikayet ediyolarsa bilemicem, dediğin gibi uzak durmak en iyisi, 10 günlük geline bu yapılırmı yahu, sanki padişah soyundan geliyolar soyadımızda soyadımız, kendileri soyadlarının ağırlığını ne kadar gösteriyolar acaba

bi de nası bağırıyo adam bize "x olmicaak bana bu şerefsizliği nası yaparsınıız", eşime soruyo "senin de mi soyadın x oldu?" diye.. (x benim eski soyadım)

çoook üzüldüm hayatımda hiç böyle bişeyle karşılaşmamıştım. asla affetmicem..

bi de nası bağırıyo adam bize "x olmicaak bana bu şerefsizliği nası yaparsınıız", eşime soruyo "senin de mi soyadın x oldu?" diye.. (x benim eski soyadım)

çoook üzüldüm hayatımda hiç böyle bişeyle karşılaşmamıştım. asla affetmicem..

o babadan senin eşin olmuş işte Allahın işi, oğluna hakaret ediyo bide

yarın öbür gün yurt dışına çıkarsanız zaten kendi soyadınızı kullanmamanız büyük prosedür problemleri çıkaracak zaten
kime neymiş ki

Ben evlendiğimde evlenmeden önceki soyadımı da eşiminki ile beraber kullanmak istemiştim ama benim eski soyadım ile eşimin soyadının ilk ve son harfleri öz. yani arka arkaya öz-öz oluyordu hemde çok uzundu vazgeçtim :31::31:
Bu arada ben evlenmeden önce pasaport çıkartmıştım evlendikten sonra da değiştirmemiştim eski soyadım vardı üstünde.Sadece evlendiğime ve yeni soyadımın xx olduğuna dair şerh koydurulması zorunlu idi ve yurtdışında prosedür olarak hiçbir sorun yaşamadım.

Ama bazen şirket yeni soyadımla bilet alıyordu pasaportta farklı soyadı olunca gümrük memurlarına dert anlatmak biraz sıkıntı oluyordu.İngilizceleri de yetersizse daha da zordu ama o zamanda alyansımı gösteriyordum - hıııı- diyorlardı anlıyorlardı. :27::27:

bende 2 soyisim kullanıorum ama bizimkisi çok doğaçlama gelişti ben hiç düşünmemiştim bile kullanımmi kullanmimmi diye ve bunun konuşmasını da hiç yapmamıştık...

nikah basvurusu yapmaya gttiğimzde memur kıza bi baktım benim ortaokul arkadasım muhabbet sohbet derken işlemlerimi yapıyo kandi soyisminde ekliyim mi kullancakmısın dedi ekleeee dedim bnde gayriihtiyar:)) eşimde braz uzağımzda diğer memurla konuşuyo.. neyse işlemleri yaptık çıktık eşime dedim ben kendi soyismimi de aldım oda dioki sadece evlilik cüzdanında yazar kimliğin yenilenirken soruyolar o zman söylüyosun isteyip istemediğini ahahaa dünyadan haberi yok hee ölemi falan dedim bnde :)) :1:

düğünümüz oldu kmliğimi değiştrmeye gttim tabi 2 soyadımda yazıyo :)) neden bilmiorm bnm tüylerim dken dken oldu ekstra bi mutlu oldum sonçta kmliğin arkası tamamen erkeğin kütüğüne gre değişiyo bari soyadımz bze kalsın dimi:16:
ayrıca bana çift soyisim hep çok karizmatik gelmiştir :16:kartvizitim falanda öyle çıktı babam gururlanıo:1::1: bence kullansın herkes kendi soyadını da :34::34:

benimde eşim karışmadı yani ikisini kullan istersen deişti çok uzun olucağa için sadece eşimin soyismini kullanmaya karar verdim çokta problem olucak birşey değil benim düşünceme göre

Nişanlıyım ve evlendiğimde babamın soyadını taşıyacağım .Taşıyacağım diyorum çünkü bu benim en doğal hakkım böyle konularda çok katıyımdır ben taviz vermem asla...O benim babamın soyadı elbette istersem ve kanun bana böyle bir hak veriyorsa kullanırım,eşim olacak kişi de bunu gurur meselesi yapıcak kadar bencil ve cahil değil __dir umarım ,allah kolaylık versin sana.. tavrını belli et nişanlına bırak herşeyi sen yüzgöz olma

ben evlendikten 2 gün sonra artık kadınlar kendi soyadlarını kullanabilecek diye bi haber okumuştum, yani sadece kendi soyadını, mahkemeye falan başvuruluyodu galiba tam emin değilim, bende bu konuda çok katı olsam sadece kendi soyadımı kullanmak isterdim, ama ne bileyim sorun etmedim hiç

Bende nişanlıyken kendi soyismimi kullanmama sorun yaratmıştı sadece tek soy ismi olsu demişti ama ben bu isteğimi sonuna kadar arkasında durdum nikah işlemlerini başlatığımız da kendi soyismimi kullanmak istediğimi sölyedim yetkiliye ufuk hayır dedi yetkili aranızda halledin dedi bende orada duygu sömürüsü yaptım :) ve sonunda kabul etti:)
Kırmızı kurdeleye gelince benim ailem sorun yarattı eşimim ailesi bir şey demedi evde takıldı arabada çıkardım çok büyük olay oldu teyzemler falan arkamdan çok laf etmişler:D

Bence kendi istediğin şey ne olursa olsun kendin için önemliyse hiç kimseye taviz verme kırılacaklar falan diye de düşünme sonuçta senin istediğin olsun.

bende 2 soyisim kullanıorum ama bizimkisi çok doğaçlama gelişti ben hiç düşünmemiştim bile kullanımmi kullanmimmi diye ve bunun konuşmasını da hiç yapmamıştık...

nikah basvurusu yapmaya gttiğimzde memur kıza bi baktım benim ortaokul arkadasım muhabbet sohbet derken işlemlerimi yapıyo kandi soyisminde ekliyim mi kullancakmısın dedi ekleeee dedim bnde gayriihtiyar:)) eşimde braz uzağımzda diğer memurla konuşuyo.. neyse işlemleri yaptık çıktık eşime dedim ben kendi soyismimi de aldım oda dioki sadece evlilik cüzdanında yazar kimliğin yenilenirken soruyolar o zman söylüyosun isteyip istemediğini ahahaa dünyadan haberi yok hee ölemi falan dedim bnde :)) :1:

düğünümüz oldu kmliğimi değiştrmeye gttim tabi 2 soyadımda yazıyo :)) neden bilmiorm bnm tüylerim dken dken oldu ekstra bi mutlu oldum sonçta kmliğin arkası tamamen erkeğin kütüğüne gre değişiyo bari soyadımz bze kalsın dimi:16:
ayrıca bana çift soyisim hep çok karizmatik gelmiştir :16:kartvizitim falanda öyle çıktı babam gururlanıo:1::1: bence kullansın herkes kendi soyadını da :34::34:

Senin hikayeni okuyunca çok güldüm, benimki gibi komik olmuş. Ve tam tersi:):):):)
Ben de herkese hayatta sadece eşiminkini kullanmam dedim,benim de soy ismim olacak! memur işlemler sırasında sorunca, YOK dedim gitti, kendi soy ismimi kullanmadım:)
Sonra yerin dibine geçtim bizimkiler sorunca:)
Ben de sormadılar iki soy ismi istiyor musun diye, çok hızlı gelişti herşey dedim:) Hala da niye YOK dedim diye soruyorum kendime:):):):)

Yurt disinda kadin istesede istemesede kizlik soyadida yaziyor...mesela benim hem oturum iznimde hemde ehliyetimde iki soyisimde yaziyor kizlik soyisim bu evlilik soyisim bu diyede belirtiyor bircok yerde kendi soyismim geciyor...kadin kendi memleketi yaziyor ama trde oyle degil....benim yabanci nikahim vardi ama konsolosluga gidip bildirmem turk kimligi degistirmem gerekiyordu esimebu istegimi soyledigimde zoruna gitti gibi....simdi pasaportumda turk kimliginde sadece onunki yaziyor baktigimda sadece onun soyismi onun memlrketi biraz zoruma godiyor cunku kadina haksizlik gibi goruyorum oturdugum ulkede oyle degil saygi duyup hersey ortak yapiyorlar....iyiki turk kimligi pasaport trye cikis haricinde isime yaramiyor kartimda benim memleketim her iki soyisim var iyikide boyle....

Kadina neden haksizlik onuda aciklayayim kadin evlendiginde esinin kutugune geciyor soy isme kadar degisiyor kadin bosandiginda eskiye donuyor babasinin soyadini bilgilerini aliyor ikinci kez evlendiginde bu sefet diget esin kutugune geciyor devamli degisim bence burda haksizlik var bir orta yol bulunmali sadece soyisimde degosiklik yapilmali her ikiside olmali kendi fikrim en azindan bosanildiginda sadece kocasinin soyismi silinmeli....

bu konuyu hiç konusmamıstık aramızda eşimle ama ben onun soyadını almayı tercih ettim kendi soyadımı kullanmadım ve ıyıkı tercıh etmısım aynı soyadı tasımak mukemmel bır sey :)

ya bugün kaç konu okuduysam yarısı depresyonda sanki kendinizi boşa üzüyorsunuz kuzum......

müstakbel eşiniz sen bilirsin demiş... kendi kendinize iş arıyorsunuz... ikisini bir kullanın elaleme ne sen tek almışın soyadını çift almışın eşin için problem değilmiş bence adamın fikrini değişttirirsin böyle sürekli sorarsanız... daha fazla uzatmayın ve ikisini de alın bence senden başka kimse dert etmemiş gibi gördüm
he dersenki akrabaları sana bir iki söylerler laf olsun diye konuşurlar hiçde dert değil onlar için sadece onlar için önemli olan eleşttiri konusu olsunda konuşsunlar :24::24::24::24:

Yurt disinda kadin istesede istemesede kizlik soyadida yaziyor...mesela benim hem oturum iznimde hemde ehliyetimde iki soyisimde yaziyor kizlik soyisim bu evlilik soyisim bu diyede belirtiyor bircok yerde kendi soyismim geciyor...kadin kendi memleketi yaziyor ama trde oyle degil....benim yabanci nikahim vardi ama konsolosluga gidip bildirmem turk kimligi degistirmem gerekiyordu esimebu istegimi soyledigimde zoruna gitti gibi....simdi pasaportumda turk kimliginde sadece onunki yaziyor baktigimda sadece onun soyismi onun memlrketi biraz zoruma godiyor cunku kadina haksizlik gibi goruyorum oturdugum ulkede oyle degil saygi duyup hersey ortak yapiyorlar....iyiki turk kimligi pasaport trye cikis haricinde isime yaramiyor kartimda benim memleketim her iki soyisim var iyikide boyle....

İşte ben daha çok bu konuya takığım.
Nufüs cüzdanımda hiç adımımı atmadığım bir yerin kütüğünde kayıtlı görünüyorum.Bu haksızlık bencede :50:

Back
X