evlilik aşamasında gelenek-görenek çatışması:(

kaynanamı kaybettik maalesef:KK43:

vaktinde ben kaynanamla yaşadım.birbirimizi çok severdik.:cry:
kör ölünce badem gözlü olmasın,gerçi ben herkes ektiğini biçer mantığındayım iyiysen iyilerdir kötüysen kötü..ama bazıları hakkatten kötü.

kör ölünce badem gözlü olmasın,gerçi ben herkes ektiğini biçer mantığındayım iyiysen iyilerdir kötüysen kötü..ama bazıları hakkatten kötü.

niye kör ölünce badem gözlü olsun.22 seneyi geçirdik.beni olmayan kızının yerine koydu,ben de kendi annemden ayırmadım:KK66:

ciddi bir ilişkim var, 1 sene sonra evlenmeyi düşünüyoruz. sevgilimle evlilik konusu açıldığında tartışıyoruz. normalde gönlü zengin biridir ama bu konu açılınca cimri bir adama dönüyor. evlilikte büyük yük erkek tarafındadır, erkek tarafı şunu alır şunu yapar dediğimde ben yapmam ben almam falan diyor. ve benim kafamda soru işaretleri oluşmaya başladı. ilerde daha buyuk sorunlar olur mu diye. bizim yörede çoğu şeyi erkek tarafı yapar. sevgilim egeli, bizde yarı yarıya olur diyor. ilerde daha buyuk sorunlar olur mu? tecrübeli olanlar yardımcı olsun lütfen :KK61:

ciddi bir ilişkim var, 1 sene sonra evlenmeyi düşünüyoruz. sevgilimle evlilik konusu açıldığında tartışıyoruz. normalde gönlü zengin biridir ama bu konu açılınca cimri bir adama dönüyor. evlilikte büyük yük erkek tarafındadır, erkek tarafı şunu alır şunu yapar dediğimde ben yapmam ben almam falan diyor. ve benim kafamda soru işaretleri oluşmaya başladı. ilerde daha buyuk sorunlar olur mu diye. bizim yörede çoğu şeyi erkek tarafı yapar. sevgilim egeli, bizde yarı yarıya olur diyor. ilerde daha buyuk sorunlar olur mu? tecrübeli olanlar yardımcı olsun lütfen :KK61:

Bizim herseyi kendimiz yaptık eşimin ailesi sadece düğün salonunda eğlendiler. Evimde çöpleri yok.
Ama şimdiki aklım olsa asla bu duruma getirmezdim. Ben eşşek gibi çalışıp dert çekerken onlar sormadılar bile...bir yuva kurulacaksa herkes gereken fedakarlığı yapmalı.
Arkadaşım dikkat et sonradan benim gibi pişman olma.

Bnce cimri oldugnu dusunmuyorum egeli demissin bi izmirli tanidigim var o demisti bizde hersey a dan z ye yari yariya olur ne kadar masraf yaparsan yari yariyadir ister kiz ver ister oglan evlndir hic farkgmez yariyariya olur hersey demisti sasirmistim abimin konustugu bi kiz var dogulu biz k.denizliyiz henuz ciddi bisey yok da biseneye kadar olucak biseyler henuz adetlerini bilmiyorz ama abim konusmus kizla onlardada kiz tarafi hic bisey yapmiyomus beyaz esya mobilya nevarsa erkek yapoyomus budaha tuhaf bakalim napicaz zamani geli ce

Ege'nin kalbinde, hatta ve hatta ege deyince akla ilk olarak gelebilecek şehirlerden birinde oturuyorum ve buranın yerlisiyim.
Adetlerimizden bahsedecek olursak ( artık eskide kaldığını temenni etmekle birlikte ) bizde durum şudur ki :
Erkek tarafı evi olmadan kız istemeye dahi gitmez, düğünün masraflarını karşılamakla ve bunun yanında eşya olarak da yatak odası takımı ve televizyonu almakla yükümlüdür.
Kız tarafına ise geriye kalan her şey kalır. Evet yanlış okumadınız, geriye kalan her şey !
Yazmaya kalkacak olursak zaten çoğu yörede ortak olan nişan ve kına gecesi kız tarafına aittir.
Bunun dışında yatak odasından geriye kalan tüm ev eşyalarını ( salon takımı, oturma odası, yemek odası vs ), tüm beyaz eşyaları, küçük ev aletlerini, yatak odası ve mutfak tekstilini, mutfak çeyizini, halıları, perdeleri ve aklıma gelmeyen daha birçok şeyi kız tarafı karşılar.
Bu yetmiyormuş gibi adetlerimiz(!) gereği nişanda ve düğünde ağır bohçalar yapılır.
Ağırlığını anlatacak olursam erkek tarafının çekirdek ailesi ve birinci derece akrabalarının her birine ( amca,hala,dayı,teyze,anneanne, babaanne, dede... ) bohçada bir şeyler gönderilir. Örneği de şudur ki erkeklere bir gömlek bir havlu, bayanlara da kumaş, eşarp, havlu, patik gönderilir. Çekirdek ailesine ise her bir üyesine ayrı ayrı tepsi yapılır. Erkeğe hazırlanan bohçaya girmiyorum bile...

Şaka değil şuan okudukların. Egeli bir bayanın sana gelenek (!) örneğidir.
Bence senin Egeli yine iyiymiş, ya bizim yöreden birine denk gelseydin de o da adetlerimizi yapacaksınız diye tuttursaydı ?

Para pul, çul çaput geçici. Ağzınızın tadı yerinde olsun sadece, huzur parayla satın alınmıyor...

Yazdığın şeylerin daha beterini şuan yaşıyoruz abimde.Hem de iki tarafta aynı şehirde farklı ilçelerde buna rağmen gelenek görenek farkı var.1 hafta sonra abim evlenecek ve kız tarafı çeyiz dışında çöp bile almadı mesela bizim burda yatak odasını ve damatlığı vs kız tarafı alır nişanı kız tarafı yapar her şeyi biz yaptık.he bi de kınayı da biz yapacağız biliyor musun? Onların evinde ama gelinin giyeceği kıyafetten,bindallıdan müziğine kadar bize ait. O kadar cimriler ki neyse çok doluyum neler yazarım da buraya :) açıkcası sorun olmuyor değil ama bu evlenmene engel olacak kadar da değil anlaşamayınca aileler arasında soğuma da oluyor anlaşmazlıklar da oluyor ama dediğim gibi engel değil evlenmeye..Seninki yine iyiymiş yarı yarıya bizimkiler hem bişey yapmadılar hem beğenmiyorlar beterin beteri var..

zaten nişanlılık dönemi fılan hassas zamanlar anlayıslı olunmazsa nişan atanlar var yanı sonuc olarak... ki hersseyı erkek tarafı yapar dıye bırsey yok ki babanız da buna razı olmaz sanıyorum ...yarı yarıya yapılır durumu olmayan taraf varsa anlasılır karsılıklı bısekılde halllolur yanı...

E tabi düşünceler farklı.. Bu dedikleriniz yani okuttular, büyüttüler vs..zaten anne babanın yapması gereken görevler. Şimdi bile çocuk yaparken nasıl bakacağız, nasıl okutacağız düşünceleri ve planları yapıyoruz, bunlar aileye külfet değildir..
Bir kızım var, bir daha istiyorum inşallah..Ömrüm ve gücüm yettiğince destek olurum evlenirkende sıkıntı çekmesinler uğraşmasınlar, zaten hayat ondan sonra başlıyor çocuklar için onlar da kendi çocuklarına baksınlar vs..bu zincir böyle sürsün gitsin..
Elbette bu saydiklarim ailelerin görevi ama bunları yaparken ne kadar zorlandiklarini da göz ardı edemem. Bizim ailelerimizin durumu musait değil, o yüzden biz kendimiz yapıcaz herseyi ama sizin gibi bende ilerde çocuklarım için herşeyi yaparım. Zorlansinlar istemem. Bizde şartlar böyle, onların daha rahat olsun ins.

• Beğen
Reactions: ZOE
aslında sorun yapmadım. şuan abim evleniyor. biz şunu aldık biz bunu aldık diyorum. ben almam ben yapmam diyor. daha evliliğe 1 yıl varken niye böyle pazarlığa giriyorsun diyorum. ve bana evliliği sırf bu yüzden 1 yıl erteleyelim o zaman falan dedi. bu çok ağırıma gitti. ben evlenmeyi iple çekerken o 1 yıl ertelemeyi düşünebiliyor:110:
maddi durumu yoksa ertelemeyi düşünmesi çok normal en azından almak için zaman kazanmış olur sonuçta para yoksa neyle nasıl alacak bence mantıklı bir düşünce ama maddi durumu varda böyle davranıyorsa orasını bilemicem

Back
X