Hayatı sınavlar ile geçmiş ve tamamından derece ile (uluslararası dahil) çıkmış biri olarak söylüyorum. Sakınnn kafana takma. Ne eşinin tavrını, ne de burda konuya uzak yorumları. Sınavına 2,3 ay kalmış. Muhtemelen zaten uzun zamandır çalışıyorsun. Ne demek sadece tek bir poğaça? Ne demek gün 24 saat? Ev işi içinde zaruri olan temizlik, yemek, çamaşır, ütü, derle topla bir sürü şey var zaten. İnsan ders çalışırken - eğer sınava hazırlanmaya alışkın biri ise beyni onun için program yapar. Ve bu programın dışındaki her şey ona ağır gelir. Ben sabah 7de otururdum çalışmanın başına. Her saat sonunda molam vardı. Arada birkaç ev işi sıkıştırırdım. Akşama dek neyi nasıl yapacağım belliydi. O molalarde bile insan zihni o günküleri sentezlemekle meşgul. Bunu atıyorum akşam 7de müzik dinleyip arkasına yaslanarak yapmaya programlamış ise o saat kalkıp başka bir şey yapmak istemiyor çünkü yarım saat sonra kalkacak mutfağı toplayıp bulaşığı halledecek tekrar yapacak mesela. O an bana biri poğaça için tavır alsa gözlerimden ateş çıkar. Her cümlende seni o kadar iyi anladım ki. Sınav dediğin koca bir havuz ve 24 saat kafan onunla dolu. Zihnine günümüz şartlarında istediğin yere gelmek için böyle zorlu bir süreç yüklenmişken ve mütemadiyen onunla meşgulken başka birisinin bir tek şeyi daha "zorunlu" imişsin gibi hissettirmesini istemiyorsun. Sınavına az kalmış. Sen kafanı topla ve geride olan her şeyi dışarıda bırak. Dünyada insandan daha acımasız canlı da yok. Kimsenin seni anlamasına ihtiyacın da yok. Odaklan. Sınav sonucunu alacak olan sonuçlarına katlanacak olan sadece sensin.