Evlilik, doğu kültürü ve genellemeler?

Geçende de yazdım, doğuda kadın 2. sınıf diye taşlandım. Herkes bizim memleket 10 numara yazmış, eee kardeşim senin memleket 10 numara, berikininki keza Türkiye neden kadın erkek eşitliğinde Zimbabwe'nin altında???

Doğu anadolu kadınları çocuklarını oğlum da oğlum mottosuyla yetiştiriyor kimse burda birbirini yemesin. Ben kendim de doğuluyum öyle şeyler yazmışlar ki duyan İsveç Norveç sanır. Bir de gelin çok değerli yazmışlar popomla güldüm. Dayım yengemi aldattı, önce dayıma kızdılar tartışırken yengem kızıp dayıma hakaret edince anneannem: Oğluma küfür etme istemiyorsan git boşan. Geline değer, çıkarı çok değerli oğulla çakışıncaya kadar!

Ahahahha çok güldüm yorumuna. Ben de okudukça şaşırıyordum. İşte şöyle el üstünde tutuluruz böyle kadın ön plandadır. Ya canınfistigi diyordum ne kadar önyargılısın. Bu insanlara inanmamak konusunda hala bir ısrar içindesin. Ama senin yorumun cuk oturdu. Sesli güldüm.

Geçende de yazdım, doğuda kadın 2. sınıf diye taşlandım. Herkes bizim memleket 10 numara yazmış, eee kardeşim senin memleket 10 numara, berikininki keza Türkiye neden kadın erkek eşitliğinde Zimbabwe'nin altında???

Doğu anadolu kadınları çocuklarını oğlum da oğlum mottosuyla yetiştiriyor kimse burda birbirini yemesin. Ben kendim de doğuluyum öyle şeyler yazmışlar ki duyan İsveç Norveç sanır. Bir de gelin çok değerli yazmışlar popomla güldüm. Dayım yengemi aldattı, önce dayıma kızdılar tartışırken yengem kızıp dayıma hakaret edince anneannem: Oğluma küfür etme istemiyorsan git boşan. Geline değer, çıkarı çok değerli oğulla çakışıncaya kadar!
Bu konuda dogu'yu ovenler cikmis.. acikcasi hic birine katilmiyorum ben.. defol git oglumu evlendirecem diyenlerde var hatta ogullari resmi olarak bosanmadan onlara acilenden kari arayanlarda cok, hatta nasil olsa oglum bununla devam etmez, ben en iyisi ayrilmamis olmasalar bile, ogluma baska bir kiz bulayim diyenlerde var .. ve maalesef'ki hukuk bu tarz seylere engel olamiyor.. cogu dini nikahla yasiyor zaten, cift evlilikler, kumalar, ortada kalan cocuklar ... amannnnnnnnn

Ahahahha çok güldüm yorumuna. Ben de okudukça şaşırıyordum. İşte şöyle el üstünde tutuluruz böyle kadın ön plandadır. Ya canınfistigi diyordum ne kadar önyargılısın. Bu insanlara inanmamak konusunda hala bir ısrar içindesin. Ama senin yorumun cuk oturdu. Sesli güldüm.

Bizim ülkemizde kadın önplanda olsun aklın kesiyor mu panpa?!? El üstünde tutulurum diyenler zaten hayal dünyasında, kimse kendi çocuğu varken gelinini daha çok düşünmez.

Doğu gelinleri de beni ayrıca yemesinler, oğlum da oğlum kafasıyla yetişmiş adamlar sofraya tabak koymayı bilmezler, zaten kendilerine görev görmezler. Annecikleri her işlerini yapıp geline teslim ederler, gelin de kazık kadar adamın her işini yapsın beklerler. El üstünde tutulanlar, aile toplantısında adamlar yer içer sohbet eder siz de mutfakta hizmetle yemekle bulaşıkla nonstop uğraşırsınız evet çok el üstündesiniz.

Mintan (gömlek) kaftandan içtedir demek istemiş anneannen :)

Batman bana çok şey kattı, burası çok göç alan bir il çünkü iş imkanı var zengin bi yer, dolayısıyla Diyarbakırlı da var siirtlide hakkarilide çevre illerden gelen çok, bu bölgenin her köşesinden arkadaşlar edindim, Şırnaklı bi arkadaşım inanılmaz kuma var demişti,genç fakir kızlar Suriyeli ıraklı falan, oralardaki savaş bu bölgenin erkeklerine yaradı demişti, 200 300 dolara kuma geliyormuş kızlar

Doğu gelinleri de beni ayrıca yemesinler, oğlum da oğlum kafasıyla yetişmiş adamlar sofraya tabak koymayı bilmezler, zaten kendilerine görev görmezler. Annecikleri her işlerini yapıp geline teslim ederler, gelin de kazık kadar adamın her işini yapsın beklerler. El üstünde tutulanlar, aile toplantısında adamlar yer içer sohbet eder siz de mutfakta hizmetle yemekle bulaşıkla nonstop uğraşırsınız evet çok el üstündesiniz.

Kral çıplak diyosun :rapci:

Kral çıplak diyosun :rapci:

Geçende de dedim taşlandım:duduk:

Doğuda kadın ne kadar kıymet görürse görsün abisinden kocasından, erkekten kıymetli olamaz, eşit de olamaz. Aksini söyleyen beni yer.

Burası online bir platform insanlar en azından burda dürüst olsunlar, neyse ne dürüstçe yazsınlar. Toplumumuz özeleştiri olmadığı için kadın erkek eşitliğinde ilerlemiyor ya....neyse.

Doğuda kadın ne kadar kıymet görürse görsün abisinden kocasından, erkekten kıymetli olamaz, eşit de olamaz. Aksini söyleyen beni yer.

Burası online bir platform insanlar en azından burda dürüst olsunlar, neyse ne dürüstçe yazsınlar. Toplumumuz özeleştiri olmadığı için kadın erkek eşitliğinde ilerlemiyor ya....neyse.

soylediklerine 100% katiliyorum

Cherry değer görmekten kişinin ne anladığı da önemli aslında,mesela burda (batmanda) genelde ev hanımı kadınlar ve eşim beni çalıştırmaz demek onlara göre değer vermek, ama eşim bana çalışamazsın dese bu benim jargonumda ekonomik şiddettir

Geçen hafta işe döndüm tayin için yarıda kestim normalde haziran sonuna kadar zamanım vardı,işyerinde şakayla karışık beyler şunu dedi ne o erken geldin eşin eve para mı getir dedi?

Hani onlara göre biz batıdan gelenleri kocaları çalıştırıyor para bekliyir

Sevmelerine lafım yok seviyorlar ama ille de erkek diyen aileler hala yoğunlukta, hani 3 kızı var adamın tapıyo onlara ama 4.olsun erkek olsun diyorlar hala

Bi iş arkadaşım ille 3.dedi mesela karısı kanser atlatmıştı üstelik
Peki Neden erkek çocuk istediklerini biliyor musunuz? Hiç merak edip sordunuz mu?

Peki Neden erkek çocuk istediklerini biliyor musunuz? Hiç merak edip sordunuz mu?

Doğu kapsamında, anneannem mesela kadınlar çok çile çektiği için kadınlara üzülüyor kendi kv kp kayınbirader kocadan çok çekmiş onun için kadın=çilekeş.

Erkek çocuğu üstün gördükleri için, ç.ke taptıkları için, soyumuz yürüsün diye (sanki padişah soyu), gelin getirsin yaşlıyken bize baksın, erkek evin direği.....kadının adı yok işte.

Bir kızım bir de oğlum olsun nasılmış o hissi de tadayım eyvallah; ama erkek olana kadar 3 4 çocuk yapmak=saçmalık.

Hayır neden genelleme yapıyorsunuz hala anlamış değilim ne alaka doğuyla batıyla Allah aşkına. Ben kıbrıslıyım burada erkeği ön planda tutan aileler yokmu sanıyorsunuz keza kadını ön planda tutan?? Bu değil Doğu Batı, zihniyet meselesi bu arkadaşlar, ailenin görüşü anlatabiliyor muyum?! Evet Türkiye neden böyle biliyor musunuz sizin gibi Genelleme yapıp, idleri üstün, sırf etnik kökeni farklı diye aşağılayan insanlarla dolu olduğu için.

Hayır neden genelleme yapıyorsunuz hala anlamış değilim ne alaka doğuyla batıyla Allah aşkına. Ben kıbrıslıyım burada erkeği ön planda tutan aileler yokmu sanıyorsunuz keza kadını ön planda tutan?? Bu değil Doğu Batı, zihniyet meselesi bu arkadaşlar, ailenin görüşü anlatabiliyor muyum?! Evet Türkiye neden böyle biliyor musunuz sizin gibi Genelleme yapıp, idleri üstün, sırf etnik kökeni farklı diye aşağılayan insanlarla dolu olduğu için.

Biz de Türkiye çok parlak sadece Doğu kötü yazmadık ki zaten. Kadın erkek eşitliğinde tüm memleket içler acısı. Bahsedilen şey etnik köken değil ki , kültür. Bulaşıcı olan etnik köken değil kültür çünkü.

Ben kendim doğulu olduğum için doğu kafasını yazdım, kıbrıs ya da giresun hakkında yorum yapamam yeterli bilgim yok. Burda çıksın herkes kendi evini yazsın, o zaman toplum ne şekilmiş ortaya dökülür.

Doğu kapsamında, anneannem mesela kadınlar çok çile çektiği için kadınlara üzülüyor kendi kv kp kayınbirader kocadan çok çekmiş onun için kadın=çilekeş.

Erkek çocuğu üstün gördükleri için, ç.ke taptıkları için, soyumuz yürüsün diye (sanki padişah soyu), gelin getirsin yaşlıyken bize baksın, erkek evin direği.....kadının adı yok işte.

Bir kızım bir de oğlum olsun nasılmış o hissi de tadayım eyvallah; ama erkek olana kadar 3 4 çocuk yapmak=saçmalık.

Hah bak aklıma geldi biri mesela dedi ki bi bayram seyran zamanı toplanıp kızının evine gidemezsin ama oğlunun evi senin evindir gidersin de kalırsın da

Genellemelerinizi yapip rahatladiniz mi Bayanlar?

Anlasildi. Dogu esitlik konusunda berbat ama diger bolgeler imrenilesi. Oldu mu?

Genellemeler hos degil derken bir genelleme diger genellemeleri dogurdu.

Toplumun kimi yonlerini elestiririz hep ama su an goruyorum ki yerdigimiz toplumdan hicbir farkimiz yok. Ayni genellemeler, ayni standartlar, ayni siglik...

Bütün doğulular öyle değildir 5 parmağının bir olmadığı gibi. Annem doğulu babam doğulu babam ile annem kızlarını daha çok severler etrafımdada öyle şeyler görmedim aralarında bir kaç tanesi hariç.

Sordum 2 sağlıklı kızın var 3.de olmayıversin ne var dedim erkeğin yeri ayrıdır dedi

Erkek neden isteniyor müsaadenle ben söyliyim mantık aynen şöyle işliyor ; Kız olursa evlenir gider, elin oğlu bize bakmaz ama erkek olursa yaşlanınca bize bakar mantalitesi hakim o yüzden erkekler ön planda ve aşırı Arap kültürü doğuda yaygın. Bu yorumu da bir Diyarbakırlı olarak yapıyorum. Genellemek tabi ki doğru diildir. Her ailenin görüşleri farklıdır. Babam en çok okumamıza önem verdi. Genel düşüncenin aksine okuyup paranızı kazanın eşinize , kardeşinize , çocuğunuza ailenize maddi anlamda bağımlı olmayın.

Bütün doğulular öyle değildir 5 parmağının bir olmadığı gibi. Annem doğulu babam doğulu babam ile annem kızlarını daha çok severler etrafımdada öyle şeyler görmedim aralarında bir kaç tanesi hariç.

Bakın ben tek tek insanlardan bahsetmedim zaten istisnalar olabilir; ben kafa yapısından bahsediyorum.

Doğu kafası = oğlum da oğlum
Sizin ailenizin farklı olması bu durumu değiştirmiyor. Kültür bu, kafaların çoğu bu. 5 parmağın 5i 1 değil ama 4ü 1. İnsan ailesinden, etrafından ne görüyorsa onu hayatta uyguluyor çünkü; bunun için tek tek bireyleri değil kültürü tartışıyoruz. Kültür demek toplum istatistiği demek.

Back
X