şu an anlamanız zor sanırım. Ilerleyen yıllarda ancak bu yaşlarını değerlendirebilirsiniz. Insan içinde bulunduğu yaşı değerlendiremez. Ben değerlendirme yaparken 8 yıl öncesini değerlendiriyorum. Ilerde anlarsınız belki.
Her üniversite okuyan kendini geliştirmiştir diye bir şey yok. Ama üniversitenin de insana birçok şey kattığı da bir gerçek. Iyi çocuk yetiştirirseniz ne ala. çocuk psikolojisi, çocuk gelişimi, kadın psikolojisi, anne psikolojisi ile ilgili kitaplar okumuşsanız, ahlaki ve zihni açıdan kendinizi hazır hissediyorsanız, dünyadan bihaber değilseniz, ileri görüşlü ve açık fikirliyseniz, entelektüel bilgi birikiminiz varsa, çocuğunuza geniş bir dünya görüşüyle ve olgunlukla annelik edecekseniz kendinize güvenmelisiniz tabi.
Ben genel konuşmuştum üzerinize alınmışsınız. şu an beni anlamanız mümkün değil. Kimseye bir şey kanıtlamak zorunda değilsiniz. Evlenmişsiniz, hamilesiniz zaten... Bu benim fikrim. Ben de evlendim, mutluyum, iyi çocuk yetiştireceğim demenize gerek yok. Daha da mutlu olun. Ne diyeyim.
Yorum yapan arkadaş aslında genele hitaben yazmış. Biraz sert yazmış ama aslında gerçeklik payı yok değil. O yüzden katıldığımı söyledim. Evet erken evlenmek kadına zarar veriyor, yoruyor. Koca kaçmıyor. Bir başarıymış gibi acele edilmesi anlamsız. Sonra bir sürü erken yaşta boşanan kadın oluyor. Geç evlenen boşanmıyor anlamında değil bu. Ama karakterin oturması en güzeli. Biz kendimizi tam olarak tanımadan başka bir bireyle hayatımızı nasıl birleştirebiliriz? Kendimizi mi tanımakla uğraşacağız yoksa eşimizi tanıyıp onunla ortak yaşamımıza mı adapte olacağız?
Karakterimiz, kişiliğimiz tam oturduktan sonra ne istediğimizi bilerek evlenirsek sorunlar daha az yaşanır. Yoksa 3-5 kişi istemeye geldi, sevdiğim var, evleneyim, ya da hangi sebeptendir bilmiyorum erken evlenip çok ezilen kız var. Istisnai durumlar, evlenmek zorunda olanlar da vardır muhtemelen. Genelleme yapıyorum sadece.
Beni çok da ilgilendiren bir durum yok ortada aslında. Ama ama yetiştirdikleri çocuklar çevreye zarar veren çocuklar olursa bu hepimizi ilgilendirir. O yüzden çocuk yetiştirme ile ilgili yorum yaptım. Biz türk kızları olarak evliliği, çocuk doğurmayı büyük başarı zannediyoruz. Ama asıl olan evlenmek değil, o evliliği olgunlukla saygı ile yürütebilmektir. Asıl olan çocuk doğurmak değil bilinçli, ahlaklı çocuk yetiştirmektir.
Bir kadın isterse her şartta evlenir. Benim kızdığım ve yorum yapmama sebep olan durum bunun marifet sanılması. Bir kadının en büyük başarısı evlenmek olmamalı. Biraz da beynimizle aklımızla bir şeyler yapmalıyız artık. Ve bence herkes hayatına dönüp bakmalı. Ne başardım? Ne yaptım? Hiç hayatımı sorgulayıp düşündüm mü? Diye...