Evlilik nedeniyle işten ayrılacağım.

nagsh

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Nisan 2010
115
0
46
İstanbul
Slm kızlar 2 ay sonra düğünüm var. İşten ayrılacağım. Tazminatımı alabilmek için nasıl bir dilekçe yazmalıyım. Birde iş yerine ne kadar zmn önce bildirmeliyim.

Bildiğim kadarıyla düğün tarihinizden 1 yıl sonrasına kadar ayrılma şansınız var tazminatınızı alarak ama evli olmanız gerekli.

Nikahım 2 Kasımda düğünden bir ay önce yani. 5 yıldır aynı şirkette çalışıyorum ayrılacağımı nasıl söyleyeceğim bilemiyorum.

Başka bir şehre mi taşınıyorsun yoksa iş yerinden memenun olmadığın içinmi çıkacaksın düğünü bahane ederek ???

Evlilik nedeniyle ayrılıyorum demen yeterli ama bunu resmi olarak nasıl yazacaksın bilemiyorum.Hukukçu arkadaşlar yardımcı olurlar birazdan.

4857 sayılı iş kanununun 17. maddesinde ihbar bildirm süreleri açıklanmıştır. 5 yıldır çalışıyor olmanızdan dolayı 8 haftalık ihbar bildirim süresini göz önünde bulundurup dilekçenizi iş yerinize vermelisiniz.yine iş kanunun 14. maddesi hükmüne göre kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile işini sona erdirmesi halinde çalıştığınız süre ile orantılı kıdem tazminatınızı iş veren ödemekle yükümlüdür. (ayrıca dilekçenize evlilik cüzdanınızın fotokopisini de ekleyebilirsiniz evlendiğiniz tarihi açıkça belirtmek için)

,,,,,,,,,,,tc kimlik nolu bünyenizde ,,,/,,,/,,,,, tarihinden bu yana çalışmaktayım.,,,/,,,/,,,,, tarihinde evlenmiş olup ,,,,/,,,,/,,,, tarihinde halen yürürlükte olan 1475 sayılı işkanunun 14.maddesi gereğince evlilik sebebiyle ayrılmak istiyorum.
İlgili tüm yasal haklarımız tarafıma hesaplanmasını ve ödenmesini istiyorum.
Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim

ad soyad imza

Resmi nikanınız olduktan sonra 1 yıl boyunca tazminatınız alarak işten ayrılma hakkınız bulunmakta.
Evlilik sebebiyle istifa ettiğiniz için ihbar önellerine uyma zorunluluğunuz yoktur yani belli bir süre öncesinde bildirma zorunluluğunuz yok. tabi haliyle ihbar tazminatı da alma durumunuz yok. ama tabi etik olarak önceden bildirilmesi uygundur işverenide mağdur etmemek açısından
sadece kıdem tazminatınız hesaplanır.

Başka şehre taşınmıyoruz cnm. Ama bir süre dinlenmek istiyorum. Daha sonrada farklı bir iş alanı düşünüyorum. Beş yıldır aynı şirketteyim her işi yapıyorum ama hala aynı yerdeyim. Bende artık ilerlemek istiyorum. Birde nikahtan 15 gün sonra ayrılacağım ama erken haber vermem gerekiyormuş. Nikahım olmadan dilekçe yazsam bir sorun olurmu.

nunna çok tşk ederim. Son sorumuda yanıtlarsan sevinirim nikahtan önce dilekçe yazsam problem olurmu.

Bence nikahtan önce dilekçe yazma. nolur nolmaz. Bir cinlik düşünüp senden önce işten çıkartabilirler tazminat vermemek için. Gerçi 5 yıldır çalışıyormuşsun haklı sebep göstermeden işten çıkarmaları biraz zor ama sen yinede nikahtan sonra ver dilekçeni bana kalırsa.

kesinlikle nikahınızdan sonra dilekçenizi yazıp aile cüzdan fotokopisini dilekçenize eklemelisiniz. kıdem tazminatınızı alabilmeniz için nikanızın olması gerekiyor. önceden bildirme yükümlülüğünüz de yok. bugün dilekçe verip yarın işe gitmeyebilirsiniz. mutlaka yazılı başvuru yapın, tazminatınızı alamazsanız dava açabilirsiniz.

Çok teşekkürler bana da yardımcı oldunuz.

Ben başka birşey soracağım muallakta olan bir konu hakkında;

işten evlilik nedeni ile istifamı verdim. sonra 1 yıl boyunca başka bir şirkette çalışmama zorunluluğum var mı? yani 1 sene işsiz beklemek durumunda mıyım? Eğer tazminat alıp çıkar da benim başka bir şirkette çalıştığım tespit edilirse ayrıldığım iş yeri benden verdiği tazminatı geri alma hakkı varmış.

Bunu bir avukat böyle söyledi, sonra başka bi avukat kesinlikle öyle bir şey yok. Arada kaldım.

Hangisi doğru? şu an güncel yasa da ne var?

çok teşekkürler arkdaşlar

istediğiniz zaman istediğiniz bir işte çalışabilirsiniz. çalışamazsınız gibi bir durum yok yani.

Bu iki firmanın rakip olması sonucu değiştirmez değil mi?

bende bunu bizim insan kaynakları dept. ile konuştum
cuma burdan ayrılıp tazminatını alıp ptesi yeni bi yerde çalışmaya başlayabilirsin hiçbir kanuni kısıtlama yok dedi bana
bende düşünüyorum bunu 1 senem dolmadan.
marta kadar karar verip uygulıycam, allah hepimiz için hayırlısını nasip etsin kıslar

Back
X