• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilik saçmalık mı?

Turk toplumunda olmazsa olmaz birsey ve cogu zaman kadinin ezildigi bir muessese. Cunku erkeklerin cogu sadece irkek diye kendini ustun goruyo ve kadinida maddi manevi somuruyo. Her turlu kadina yuk!!!! Birde cocuk yapmissan vay haline nasilsa isi garantiledik havasina giriyolar.

Cocuk icin evliliksart ama evlilik sart degil bana gore..

Istisnalar var buna kendimde sahidim..ama cogunluk yukarda anlattigim gibi.

Kizlar , gunaydin.

Evlilik saçmalık midir ?

Biraz kendimden bahsedeyim size kisaca,

28 yasindayim. 4 yil once aldatildim ve bosandim, düşük yaptim ve bebegimi kaybettim. Travmasini zor atlattim der iken, hayatima biri girdi. Cok kisa sure evlilik diye diretti. Söz yaptik. Nikaha 20 gun kala, gelinlik provasi yapar iken, eski esiyle baristigini soyleyerek beni terketti.

Evlilik meraklisiydim, dersimi almamistim. Kabul ediyorum. Sevilmek istemistim. Anne olmayi herseyden cok istiyordum. Artik annemin laf sokmalarina, babamin baskilarina dayanamiyordum.

Calisiyorum. Cok da iyi kazanmiyorum. Ayri eve cikma şansim maddi manevi yok.

Acaba evren bana mesaj mi gonderiyor , sen evlenemeyeceksin evlenmemelisin diye.

Surekli kendimi sorguluyor ve suçluyorum.

Isyerinde bir arkadasim var. Kizcagizi, yemekhanede sessizce aglarken buldum. Sorun nedir, bak beni dost bilebilirsin , iyi bir dinleyiciyim dedim.

Dandik tavsancigim, ben asiri yorgunum. Yorgunluktan her yanim aciyor. Hem bedenen , hem ruhen asiri yorgunum. 5 yillik evliyim ama cok yiprandim. Cocugumu ozledim, annem bakiyor ona. Ben kendi cocugumla biraz vakit gecirmek isterdim, evde yemek pisirip kocami beklemek isterdim en azindan bir sureligine. Dogum yapar yapmaz işe döndüm. Kendimi kadin gibi hissetmiyorum. Bir robotum ben.

Dogum iznimde bile burnumdan getirdi. Hayat musterek diyor ya, Allah biliyor peki ben eve yorgun geldigimde bir kez bile yardim etmez. Ben salata yaparken sofraya tabak koyabilir. Daha guzel yemekler yapmami istiyor. Tek bir gun var, pazar. Ben evde utu temizlik ugrasirken o arkadaslariyla gunu birlik deniz kiyisina gidip dinleniyor. Bu benim hakkim , calisiyorum yoruluyorum diyor.

Evet calisan kadinim dandik tavsan, ama benim maasim esimin araba kredisine, bebek bezlerine, faturalara gidip eriyor...eve kadin tutup temizletmeye kalktigimda kiyameti kopariyor. Esitlik nerede ? Ben esit olmak istemiyorum.

O kadar hazirlaniyorum, ailesini yemege aliyorum. Yine de yaranamiyorum kimseye. Biktim artik atar giderden. Ben evladimi sadece pazar gunleri goruyorum. Hasta oldugunda yani basinda degilim. Evladim, bana sarilmak kucagima gelmek istemiyor. Oyun ablasiymis gibi hissediyorum kendimi. Ustelik annem surekli beni elestiriyor, aglatma cocugu yeni uyuttum sevme dokunma diye. Cok gucume gidiyor, cok daraldim guzel arkadasim.

Bana aynen boyle icini döktü.

Tanistigim erkekler daha ilk bulusmada, calismak zorunda oldugumu soyluyor.

Bu çağda , kadinin calismamasini isteyen yobaz zihniyetleri hic hazetmiyorum. Ama iste ama ama daha ilk bulusmada , para maas konularina girmeleri yok mu ? Hayat zor olabilir kabul. Sadece sorguluyorum . Butun gun deli gibi calis, eve gel asik suratli adamla ugras evde de mesain baslasin. Maasini istedigin gibi harcayama. Hayatta ne kendini ne de baskalarini memnun edeme. Bir de bu adama cocuk ver, soyunu devam ettir.

Sacini supurge etmeye deger mi?

Beni kirmadan elestirip, hatali oldugum noktalari soylerseniz sevinirim.

Gununuz guzel gecsin.

Selamlar.
yasadiklariniz uzucu ama nikah oncesi ayrılıkta sizin sucunuz yok ki, son dakikada vazgeçen o kadar kisi var ki,, tabi ki cok zor atlatması ama evlendikten sonra bitmesi daha da uzucu olacakta sizin icin, belki de cocuklariniz olduktan sonra bitmesi daha zor olacakti, olaylara olumlu bakmak zor ama imkansız degil..
ayrıca her evlilik bir degil, sorumluluğun paylasilmadigi bir evlilikte huzur olmaz.. Kural bu..
Arkadasimin esi, arkadasim lohusayken eve gelir gelmez, sen tüm gun cocuk bakin diye esine yardim amaçlı elektrik süpürgesi açıyordu, her iliski farklıdır.. biraz sorumluluk duygusu ve vicdan meselesi bu isler...

Bence yaşadıklarınız talihsizlik olsada bundan sonrasını pozitif düşünmeye bakın. Evlilik odaklı yaşamayın ailenize kulak asmayın hayatınızı güzelleştirin yaşınız 28 daha o yaşta evlenmeyi düşünmeyenler var çok geç bir yaş değil.. ben çalışıyordum çocuktan önce çocuk oldu işi bıraktım.. hiç umrumdada değil iş güç oğlumu çok güzel büyüttüm şimdi Allahın izniyle ikinciyi doğuracağım inşallah ilerde çocuklar büyüyünce bir işyeri açacağım şimdi çalışmaya hiç niyetim yok, eşim kalk çalış diyemez . yani bütün evlilikler bütün erkekler bir değil varsın geç evlenin ama adam gibi biriyle evlenin..hee ayrıca boşanmış olmanın kötü bir yanı olmadığını anlayan biriyle evlenin.. günümüzde hala bazı hödük erkekler boşanmış kadına farklı muamele yapıyor uzak durun öylelerinden..

Aileler doğru düzgün çocuk yetiştirmediği sürece o sorun çözülmez. Erkek çocuğa sen otur oğlum, kızım sen kalk masayı kur denmeyecek, hadi çocuklar masayı kuruyoruz denilecek en azından. Kız ve erkek değil, İNSAN yetiştirelecek, o zaman olur.

Evet çocuk yetiştirmekte önemli fakat tek neden o değil. Büyüdükten sonra bile kadinlar kendi pozisyonunu sorgulamiyor.

Hadi bu eğitimsiz kesim için normal, eğitimli kadinlar bile kadin erkek ilişkiletinde ayni şeyleri düşünüyor. Halen kadinin erkeğin hizmetindeymiş gibi. Burda neler neler okuyoruz.

Yani sorun kültür. Sorun bir kadinin diğer kadinlarin en büyük düşmani olmasi, sürekli rekabet etmek istemesi. Bir hamile kadinin miğde bulantisina bile hemcinsten anlayiş yok.

Yani sadece erkekler kendini üstün görmüyor. Kadinlarda bunu bile isteye kabul ediyor. Kendilerini bohça ile, pembe çaydanliklar ile avunuyorlar. Insan olduklarindan dolayi değil, gelin olduklarindan dolayi değerli olduklarini düşünüyorlar.

Ve bu değeri altin ile çeyiz ile ölçüyorlar. Bu kalbi red edenleri ise değersiz olarak görüyorlar.

Ne edersek biz kadınlar kendimize ediyoruz. Erkek için kendimizden çok ödün veriyoruz ve bu bizi çok yıpratıyor. Hayat anlayışımız "kocamı mutlu etmeliyim" olursa daha da çok yıpranırız. Önce bu anlayışı değiştirmek lazım" ben mutlu olmalıyım" demek lazım. Çünkü karşıdakini mutlu etmeye çalıştıkça sirtimiza daha büyük yük biniyor ve aksine hiçbir şekilde mutlu olmuyorlar. İlk fırsatta "çalış/çalışma" diye hayatınız hakkında hadsizce yorum yapanlardan kaçın mesela. Hayat arkadaşı size kararinizda destek olmalı. Size baskı kurmamali. Esimle evlendigimde atamam yoktu bana her konuda yardımcı oldu destek verdi. Olması gereken de bu zaten. Bir de arayıp üstüne düştükçe hep aksilikler oluyor.

arkadaşın buna evlilik, yaşadığına da hayat mı diyor?
bu şekilde bir evlilik tabi ki saçmalık.
ama evlilik bu değil.
ben de çalışıyorum, eve eşimle birlikte giriyoruz yaz döneminde, mutfağa brlikte girip yemek yapıyoruz, sofrayı birlikte kaldırıyoruz, çamaşırları bile birlikte asıyoruz. birimizin iş yaparken diğerinin oturması/gezmesi söz konusu bile olamaz.
böyle evliliklere inanılmaz şaşırıyorum zaten, evde hiçbir işe yaramayan bir adam besleyeceğime onu atar irisinden bir köpek beslerim, adamla aynı seviyede tüy döker ama daha çok işe yarar, sadıktır, güvenilirdir, sevgi doludur, sizi bıkmadan dinler ve asla şikayet etmez.

arkadaşın buna evlilik, yaşadığına da hayat mı diyor?
bu şekilde bir evlilik tabi ki saçmalık.
ama evlilik bu değil.
ben de çalışıyorum, eve eşimle birlikte giriyoruz yaz döneminde, mutfağa brlikte girip yemek yapıyoruz, sofrayı birlikte kaldırıyoruz, çamaşırları bile birlikte asıyoruz. birimizin iş yaparken diğerinin oturması/gezmesi söz konusu bile olamaz.
böyle evliliklere inanılmaz şaşırıyorum zaten, evde hiçbir işe yaramayan bir adam besleyeceğime onu atar irisinden bir köpek beslerim, adamla aynı seviyede tüy döker ama daha çok işe yarar, sadıktır, güvenilirdir, sevgi doludur, sizi bıkmadan dinler ve asla şikayet etmez.
Evet iste bu ya+1

Böyle bi öküze denk gelirsen evet hayat cidden zor ama herşeye yardımcı iyi bir adamla hayatını birleştirirsen hiç problem olmuyor,evlilik saçmalık değil benim için evlilik özgürlüktür. Kendim uygun gördüğüm zamanda çalışıyorum ikinci doğumumda iki yıl ücretsiz izin kullanıcam mesela

Evet çocuk yetiştirmekte önemli fakat tek neden o değil. Büyüdükten sonra bile kadinlar kendi pozisyonunu sorgulamiyor.

Hadi bu eğitimsiz kesim için normal, eğitimli kadinlar bile kadin erkek ilişkiletinde ayni şeyleri düşünüyor. Halen kadinin erkeğin hizmetindeymiş gibi. Burda neler neler okuyoruz.

Yani sorun kültür. Sorun bir kadinin diğer kadinlarin en büyük düşmani olmasi, sürekli rekabet etmek istemesi. Bir hamile kadinin miğde bulantisina bile hemcinsten anlayiş yok.

Yani sadece erkekler kendini üstün görmüyor. Kadinlarda bunu bile isteye kabul ediyor. Kendilerini bohça ile, pembe çaydanliklar ile avunuyorlar. Insan olduklarindan dolayi değil, gelin olduklarindan dolayi değerli olduklarini düşünüyorlar.

Ve bu değeri altin ile çeyiz ile ölçüyorlar. Bu kalbi red edenleri ise değersiz olarak görüyorlar.
Bence yaşadıklarınız talihsizlik olsada bundan sonrasını pozitif düşünmeye bakın. Evlilik odaklı yaşamayın ailenize kulak asmayın hayatınızı güzelleştirin yaşınız 28 daha o yaşta evlenmeyi düşünmeyenler var çok geç bir yaş değil.. ben çalışıyordum çocuktan önce çocuk oldu işi bıraktım.. hiç umrumdada değil iş güç oğlumu çok güzel büyüttüm şimdi Allahın izniyle ikinciyi doğuracağım inşallah ilerde çocuklar büyüyünce bir işyeri açacağım şimdi çalışmaya hiç niyetim yok, eşim kalk çalış diyemez . yani bütün evlilikler bütün erkekler bir değil varsın geç evlenin ama adam gibi biriyle evlenin..hee ayrıca boşanmış olmanın kötü bir yanı olmadığını anlayan biriyle evlenin.. günümüzde hala bazı hödük erkekler boşanmış kadına farklı muamele yapıyor uzak durun öylelerinden..

Cok guzel yazmissiniz. Ama insanlar Islam dan uzaklastikca bunlar oluyor.

Erkeklerin gozunu para hirsi burumus.

Ben cok dindar biri degilim, ibadetlerimi yerime getirmekte zorlansam da bu devir beni ürkütüyor.

Kadin evde calismiyor mu ? Yemek, bulasik, utu, cocuk bakmak ? Kolay mi ?

Erkek kadina diyor ki, çalişmak zorundasin bul para da nereden bulursan bul.

erkeğin illa da çalışan hatun istemesi bencillik bence...
Dün bir yazi gordum internette paylasmak isterim

dinimize göre erkek kadına bakmakla yükümlüdür ve erkeğin 1, kadının ise 9 nefsi vardır. Kadının malı kendisinindir. Kocanın o mal üzerinde bir yetkisi yoktur. Koca, karısına verdiği mallara da karışamaz. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

?Müminler! Kendilerinden hoşlanmadığınız halde kadınlara mirasçı olmaya kalkmanız size helal değildir. Onlara verdiğinizden geri almak için baskı da yapmayın; ispatlanabilir bir fuhuş yapmış olurlarsa o başka. Onlarla marufa uygun geçinin. Eğer onlardan hoşlanmadıysanız bakarsınız ki, siz bir şeyden hoşlanmıyorsunuz ama Allah onda bir çok hayırlar yaratacak olabilir.? (Nisa, 4/19)

valla ben arkadaşına acımadım ne yalan söyleyeyim, çocuğumu anneme bırakıp tüm hafta görmeyeceğim, sonra da eşimin ailesini davet edip sofralar kuracağım. bu saygı duyulacak bir şey değil. bence de ağlasın arkadaşınız, belki aklı başına gelir.
bir insan kendisini hadi ezdirir de çocuğu için nasıl carlamaz benim aklım almıyor.

bizde herkes sabah evden çıkar, okula / işe gider, akşam herkes toplanır, zaten yapılacak bir sürü iş olur, herkes de bir işin ucundan tutar.
eğer ki birimiz o gün zor bir gün geçirmişsek, ayakları uzatıp yatarız, diğerleri de onun yapacağı işi yapar, ama bu asla ertesi gün tekrarlanmaz.
eşimin ve benim değişik zamanlarda çalışmadığımız oldu, o zaman da aynen ev hanımı evde ne yapıyorsa çalışmayan kişi o işleri yüklendi.
basit matematik uyguluyoruz biz, gayet de huzurluyuz, bence gözünüz korkmasın, sadece basit yaşayın hayatı, öyle her şeyi üstlenen üst modellerden olmaya çalışmayın.

Canım evlilik saçmalık değil .
Çok guzel çok mutlu evliliklerde de var bu yanlış Örnekleri baz alma .
Yukarıdaki arkadasında dediği gübü adamıma ve madamına göre Değişiyor gercekten .

Evlilik de kumara benziyor bence, ne çıkacağını baştan bilemiyor insan. Ama ilk buluşmada maddiyattan cinsellikten rivriv eden adamlar da baştan ne mal olduğunu gösteriyor zaten, bile bile lades demeyin. Ben eşim açısından şanslıyım Allah bin kere razı olsun, ne lohusalığımda ne de gündelik zamanda bana bi zorluğu yoktur. Yardımcıdır, ilgilidir, merhametlidir. En önemlisi merhamet sanırım ya. Merhametli adamla ömür gül gibi geçer. Bencil ve egoist adamlar ömür törpüsü oluyor genelde. Ay ne bileyim, Rabbim herkesin gönlüne göre versin. Zor işler..

Tanistigim erkekler mukemmel kadini ariyor.

Afedersiniz yatakta kotu kadin.
Mutfakta usta asçi.
Disarida hanimefendi.
Isyerinde genel mudur

Ee ben statusu yuksek veya zengin bir erkek aramiyor iken, erkeklerim boyle yaklasmasi acayip

Saçmalık değil tabi ki ama sorumluluğu ve insandan alıp götürdükleri, verdikleri kadar fazla maalesef. Sevdiğim adamla evliyim mesela, ev işlerinde yardım eder akşam yemek yapamadım desem gık demez iki yumurta kırar yer, şimdi bir bebişimiz olucak onun heyecanı var bunlar çok güzel duygular ama ne bilim bazen de ulan birkaç sene daha evlenmeyip gezip tozsa mıydım diye aklimdan gecmiyor degil. Kiz kardesim simdi deli gibi evlenmek istiyor herkes evlendi ben evde kaldım diye ağlıyor manyak mısın hayatını yaşa fıstık gibi dediğim zaman senin tuzun kuru diyor. Ama evlenince de kurduğum cümlelerin aynısını o kuracak yani hayat böyle. Bazen kendimi akıp giden düzene ayak uydurmuş birisi gibi hissediyorum ne bilim evlilik gerekli ama yokluğu da öldüren bir şey değil bence.

Saçmalık değil tabi ki ama sorumluluğu ve insandan alıp götürdükleri, verdikleri kadar fazla maalesef. Sevdiğim adamla evliyim mesela, ev işlerinde yardım eder akşam yemek yapamadım desem gık demez iki yumurta kırar yer, şimdi bir bebişimiz olucak onun heyecanı var bunlar çok güzel duygular ama ne bilim bazen de ulan birkaç sene daha evlenmeyip gezip tozsa mıydım diye aklimdan gecmiyor degil. Kiz kardesim simdi deli gibi evlenmek istiyor herkes evlendi ben evde kaldım diye ağlıyor manyak mısın hayatını yaşa fıstık gibi dediğim zaman senin tuzun kuru diyor. Ama evlenince de kurduğum cümlelerin aynısını o kuracak yani hayat böyle. Bazen kendimi akıp giden düzene ayak uydurmuş birisi gibi hissediyorum ne bilim evlilik gerekli ama yokluğu da öldüren bir şey değil bence.
Senin tuzun kuru :)

Bu tarz konularda hep ayni yorumu yapiyorum tekrar yaziyim size de

Kendinizi kullandirirsaniz boyle kole gibi gecer omrunuz , calisan bir kadinim , 2 cocugum var ve evde hic is yapmam sadece cocuklarimla ilgilenirim
Tatildeyiz diye bugun yemek yapmaya niyetlendim ama bebegimiz memede uyuyakalinca esim kalkti ben yaparim uyusun kuzu dedi , simdi mutfakta yemek yapiyor

Eger evdeki islerin herkesin gorevi oldugunu kabullenirseniz karsinizdaki adam da zaten aksini iddia edemez , evlenmeden once karsinizdaki adama mutlaka beklentilerinizi soyleyin , isine gelmiyorsa hic evlilik yoluna girmesim sizinle

Ayrica her adamin evde yemek , temizlik vs yapma kapasitesi var hatta kadinlardan da daha yetenekliler yemek konusunda ama yetistirilis tarzi nedeniyle kadinlara mal edilmis tum ev isleri

Boyle adamlarla da kimse evlenmese zaten nesilleri tukenecek

Yasim geciyor, anne olmak zorlasiyor. Karsima hep cocuklu erkekler cikiyor. Ya da evlilik dusunmeyip dost hayati yasamak isteyenler.

Ne guzel kiziniz var bu deneyimi tatmissiniz. Benim yok iste :KK43:
Gercekten toplumsal baski olmasa bircok insan evlenmeyecek belki. Herkesin cocuk sahibi olmasina gerek oldugunu da dusunmuyorum.Basitlestirecek olursak benim cocugum olsa dunya icin ne degisecek ? Niye bu kadar onemsenen birsey ki bu? Diye dusunuyorum. Cok cocuk istiyorsan yeni bir cocuk yerine dunyaya gelmis yardima hasret bir cocugu evlat edin. En azindan birinin hayati kurtulur. Biyolojik olmasinin HİCBIR onemi yok.

Kizlar , gunaydin.

Evlilik saçmalık midir ?

Biraz kendimden bahsedeyim size kisaca,

28 yasindayim. 4 yil once aldatildim ve bosandim, düşük yaptim ve bebegimi kaybettim. Travmasini zor atlattim der iken, hayatima biri girdi. Cok kisa sure evlilik diye diretti. Söz yaptik. Nikaha 20 gun kala, gelinlik provasi yapar iken, eski esiyle baristigini soyleyerek beni terketti.

Evlilik meraklisiydim, dersimi almamistim. Kabul ediyorum. Sevilmek istemistim. Anne olmayi herseyden cok istiyordum. Artik annemin laf sokmalarina, babamin baskilarina dayanamiyordum.

Calisiyorum. Cok da iyi kazanmiyorum. Ayri eve cikma şansim maddi manevi yok.

Acaba evren bana mesaj mi gonderiyor , sen evlenemeyeceksin evlenmemelisin diye.

Surekli kendimi sorguluyor ve suçluyorum.

Isyerinde bir arkadasim var. Kizcagizi, yemekhanede sessizce aglarken buldum. Sorun nedir, bak beni dost bilebilirsin , iyi bir dinleyiciyim dedim.

Dandik tavsancigim, ben asiri yorgunum. Yorgunluktan her yanim aciyor. Hem bedenen , hem ruhen asiri yorgunum. 5 yillik evliyim ama cok yiprandim. Cocugumu ozledim, annem bakiyor ona. Ben kendi cocugumla biraz vakit gecirmek isterdim, evde yemek pisirip kocami beklemek isterdim en azindan bir sureligine. Dogum yapar yapmaz işe döndüm. Kendimi kadin gibi hissetmiyorum. Bir robotum ben.

Dogum iznimde bile burnumdan getirdi. Hayat musterek diyor ya, Allah biliyor peki ben eve yorgun geldigimde bir kez bile yardim etmez. Ben salata yaparken sofraya tabak koyabilir. Daha guzel yemekler yapmami istiyor. Tek bir gun var, pazar. Ben evde utu temizlik ugrasirken o arkadaslariyla gunu birlik deniz kiyisina gidip dinleniyor. Bu benim hakkim , calisiyorum yoruluyorum diyor.

Evet calisan kadinim dandik tavsan, ama benim maasim esimin araba kredisine, bebek bezlerine, faturalara gidip eriyor...eve kadin tutup temizletmeye kalktigimda kiyameti kopariyor. Esitlik nerede ? Ben esit olmak istemiyorum.

O kadar hazirlaniyorum, ailesini yemege aliyorum. Yine de yaranamiyorum kimseye. Biktim artik atar giderden. Ben evladimi sadece pazar gunleri goruyorum. Hasta oldugunda yani basinda degilim. Evladim, bana sarilmak kucagima gelmek istemiyor. Oyun ablasiymis gibi hissediyorum kendimi. Ustelik annem surekli beni elestiriyor, aglatma cocugu yeni uyuttum sevme dokunma diye. Cok gucume gidiyor, cok daraldim guzel arkadasim.

Bana aynen boyle icini döktü.

Tanistigim erkekler daha ilk bulusmada, calismak zorunda oldugumu soyluyor.

Bu çağda , kadinin calismamasini isteyen yobaz zihniyetleri hic hazetmiyorum. Ama iste ama ama daha ilk bulusmada , para maas konularina girmeleri yok mu ? Hayat zor olabilir kabul. Sadece sorguluyorum . Butun gun deli gibi calis, eve gel asik suratli adamla ugras evde de mesain baslasin. Maasini istedigin gibi harcayama. Hayatta ne kendini ne de baskalarini memnun edeme. Bir de bu adama cocuk ver, soyunu devam ettir.

Sacini supurge etmeye deger mi?

Beni kirmadan elestirip, hatali oldugum noktalari soylerseniz sevinirim.

Gununuz guzel gecsin.

Selamlar.
Evlilik saçmalık değil ama eski eşi ile barışması çok saçmalık o kişinin
Ne kadar da sinir bozucu

Tanistigim erkekler mukemmel kadini ariyor.

Afedersiniz yatakta kotu kadin.
Mutfakta usta asçi.
Disarida hanimefendi.
Isyerinde genel mudur

Ee ben statusu yuksek veya zengin bir erkek aramiyor iken, erkeklerim boyle yaklasmasi acayip
Evet
Bizimde kriterlerimiz var
Bence siz hayırlısı diyip yolunuza devam edin

Back
X