'kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi' şeklindedir. Yasal düzenlemeden anlaşılacağı üzere iş sözleşmesini sona erdirebileceği süre evlilik tarihini takip eden 20. günde olabilir, 1 yıllık sürenin dolmasına 20 gün kala da olabilir.
Aile cüzdanınızın fotokopisini ekleyeceğiniz dilekçede; 01.01.2011 Tarihinden itibaren kurumunuzda çalışmaktayım. 02.02.2014 tarihinde evlendim. 1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatıyla ilgili yürürlükteki 14. maddesine dayanarak, evlilik nedeniyle 05.05.2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iş sözleşmemi sona erdiriyorum.
Gerekli işlemlerin yapılması ve kıdem tazminatımın tarafıma ödenmesi hususundaki talebimi bilgilerinize sunarım.
Saygılarımla,
Tarih
T.C. Kimlik No
Adı Soyadı
İMZA
Demeniz yeterli olacaktır. Bu yaptığınız işin adı istifa değildir, evlilik nedeniyle sözleşme feshidir.
Evlilik nedeniyle iş akdini sora erdiren bayan işçi, işverene ihbar öneli vermek zorunda değildir. Yani bayan işçi, ben evlilik nedeniyle işten ayrılıyorum dediği ve evlilik cüzdanı ile dilekçeyi verdiği takdirde işverenin yanında 15 gün veya 1-2 ay gibi çalışma zorunluluğu da yoktur. İhbar zorunluluğu olmaması nedeniyle de bayan işçi ihbar tazminatına hak kazanamaz
kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile işten ayrılması” halinde yine
“işçinin bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla” işten ayrılması gibi hallerde işçi işverenine işten ayrılma sebebini, talebini açık ve net bir şekilde ıspat sorunu yaşamaması için noter kanalıyla bildirmelidir.İşçi, işverenine göndereceği ihtarname ile kıdem tazminatı,varsa ihbar tazminatı,fazla mesai alacağı,ücret alacağı,hafta tatili,ulusal bayram ve genel tatil alacağı vs. gibi işçilik alacaklarını da istemelidir. Bu halde işçinin işçilik alacakları zamanaşımına uğramayacak yani hakları zayi olmayacaktır. İşçilik alacağı davalarına bakan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi işçinin noter ihtarnamesiyle alacaklarını istemesi halinde zamanaşımının kesileceğini ve de işçinin alacak miktarını yazmasının şart olmadığını, sadece haklarını istemesinin yeterli olduğuna karar vermiştir.

Not: dilekçedeki tarihi siz kendinize göre ayarlayacaksınız