Evlilikte ortak para yönetimi ve paylaşımı

northernlight

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Haziran 2015
1.184
2.168
133
40
herkese mutlu cumalar. bir dert değil belki ama siz nasıl yapıyorsunuz merak ettim, fikir almak istedim.

kısa bir süre önce evlendim. çalışan bir kadınım ama eşimin geliri benden daha iyi. kira ödemiyoruz, faturaları eşim ödüyor. gelir ve harcama paylaşımı nasıl olmalı? bizde herkes kendi parasını harcıyor gibi gelişti olaylar ama ben bir düzene girsin istiyorum. örneğin evimizin bir ihtiyacı alınacaksa eşimin parası var mı yok mu bilmek istiyorum.

siz nasıl yapıyorsunuz? herkes parasını getiriyor ortak bir hesaba mı yatırıyor? veya belli oranda mı katkıda bulunuyorsunuz? kredi kartları ortak mı? genel olarak bütçe yönetimi nasıl? şu şekil kesinlikle yapmayın diyeceğiniz şeyler var mı? farklı fikirlere ihtiyacım var

Benim maaşım birikir,kocamın maaşını harcarız biz. Ondan da artarsa yine birikir.
Ben kredi kartı evlenene kadar elime almadım,şimdi cüzdanımda kocamın iki tane kartı var.

Calismiyorum. Esimin banka hesabini biliyorum, birikimi, yatirimi ben ayarliyorum yapiyorum, ne kadar paramiz var, eve ne girdi cikti biliyorum. İstedigim zaman cekebiliyorum. Bir sikinti olmuyor.

Calistigim kisa bir sure oldu. O zamanda da kimde ne var ikimizde bilirdik ve senin benim durumlari olmadi.

Ben de köşeye ilişeyim de dinleyeyim.
Ben mesela ortak hesapta toplayıp birimize de ek kart çıkartıp harcamaları oradan yapıp her ay artanı vadeli hesaba atmayı ya da dolar almayı düşünüyorum. Ama ortak hesap olunca da birbirimizin harcamaları komple göz önünde olacak. O da hoş değil. Bazen özel kalsın istiyorum şahsen.

ikimiz de öğretmeniz. eşimin kredi kartı var benim yok. eşim evin borcunu,kredi kartını ve faturaları ödüyor... benim sadece internet faturası ve telefon faturam var fatura üzerine telefon almıştık onunla beraber... eşimin maaşı vs borca ve faturalara gidiyor. ben her ay para yollarım ona kendi her ne kadar istemese de yollarım yani. kendime de bir miktar bırakırım ki zaten genelde ben pek para harcamam... evi o şekilde çeviriyoruz... bu arada mutlaka sorarım faturaları ve kredi kartını. eğer kredi kartı çok geldi ise gözden geçiriyoruz nereye ne almışız. varsa saçma harcamalar dikkatli oluyoruz.

Eşimin maaşı hatırı sayılır bir oranda benden fazladır. 6 yıl oldu nerdeyse evleneli, ilk günden itibaren paramız ortaktır. Herseyi birlikte yaparız. Artanı da birikim yaparız. Herşey şeffaf yani..

Daha çalışırken eşim bana "paranla kendine güzel birseyler al" derdi hep, yani faturala karistirmazdi, ama ben tabi yinede gündelik alisverisleri ve sonra bebeğimiz için herseyi alırdım. Simdi bir hesabımız var (evdeyim şu anda).büyük harcamalar yapmadan önce konuşuruz. Gerisine kimse karışmıyor. Ben eşime hesabında ne kadar para var diye sormam. Borcumuz felan yok şükür. Ara sira konusu açılsa durumu söyler o kadar

Benim de eşimin maaşı şuan benden iyi. Ama biz birbirimizde ne kadar para var hepsini biliriz. Ben genelde evin ihtiyaçlarını alırım çünkü alışverişi çok severim. Hatta bazen abartırım param yetmez eşime derim gönderir hemen. Şuan terasa salıncak alma derdindeyim mesela. Zor tutuyorum kendimi Eşim de işte kazandığı parayla ev kirasını faturaları öder beni gezdirir falan. Aslında hesaplarında ne kadar para olup olmadığını bilmemeniz biraz kötü. Sonuçta ortak bir hayat paylaşıyorsunuz.

biz kaç yıldır hiç şunu sen bunu ben öde yapmadık
ara ara eşim ev işlerinde yardım etmediğinde keseceğim para vermeyi dedim o kadar :)
borcumuz harcımız vardı ancak toparlıyoruz

o bana eft yapar kendisi kredi kartını öder
paralar benim hesapta durur bittikçe çeker kullanırız

Çalışıyorken de parayı bir hesapta toplardık, büyük harcamaların dışında kim ne harcamış karışmazdik birbirimize.

Belli süredir çalışmıyorum sistem aynı şekilde eşimin maaşı üzerinden devam ediyor. Ben para yönetme işini oldum olası sevmem, birikim, ödeme işleri hep eşimdedir.

Eşimin iki benim de iki kredi kartım var. Harcamaları bunlardan yapar çok nakit kullanmayız. Para yönetimini eşim yapar çünkü işi de bu. Excel dosyası var zaten kalem kalem ne harcamışız ay ay ortalamasını çıkarır. Birbirimizin harcamasına karışmayız. Büyük harcamaları beraber istişare edip yaparız. Maaşımdan belli bir miktar nakit ayırırım tabi kalanı birikime gider. Öyle işte. Senin benim hesabı yok aramızda açıkçası.

İkimizin kendine ait hesabi var.
Evin giderlerini nişanlım ödüyor ve benim maaşım birikiyor.
Onun hesabında artan parasi harçlığı oluyor.
Ben kendi hesabımdan harciyorum

Bizim hesaplarımız ayrı ben bu halımden memnunum.Çünkü harcamayı seven biriyim hesap vermeden rahatlıkla harcayabiliyorum.Eşim faturaları öder,ev alışverini yapar.Ben kendime ve bebeğime harcarım.Mesala 1 yaş doğum günümüz yaklaşıyor bebeğime kıyafet,parti süsleri,ayakkabı fln pahalı tuttu eşimede pastasıda senden dedim.Öyle rahatlıkla bölüşebiliyoruz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…