• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Fabrikada isci olmak

Merhaba arkadaşlar, çok büyük çıkmazdayim fikirlerinize ihtiyacım var. Lisans mezunuyum ama iş bulmak noktasında sıkıntı yaşıyorum şuan zor bir zamandan geçiyorum birde evde olmak beni yormaya başladı. Bir ilan gördüm fabrikada üretim işçisi arıyorlar bi yanım şimdilik gir diyor bir yandan da kendimi iyi hissetmiyorum orada hayal edince.Suan paraya da ihtiyacım var siz olsanız çalışır miydiniz.Vardiyali bir is
daha önce siz çalışmamışsınıdır ama etrafta da hiç yok mu fabrika bilen kişiler?

bazı fabrikaların servisi, yemeği filan iyidir. kışlık yardımı bayram primi vs olur. ortamı da düzgündür. formenleri lisans mezunu, teknikerler zaten önlisans/lisans mezunu. lisans mezunu olup fabrikada çalışan birkaç bildiğim (erkek) kişi var. eşleri hemşire, öğretmen vb. maaş ya da tatilde bir sorunları yok.

bazı fabrikalar ise ortamı çok sorunlu, işçilerin kültür düzeyi çok düşük, yan hakkı hiç yok, bu şekilde.

benim korkum genelde böyle her yerde ilanları olan yerler işçinin çok durmadığı sirkülasyonu yüksek yerler olabiliyor, zaten hassas bir dönemdesiniz (boşanıyordunuz filan siz sanırım değil mi?) üzülebilirsiniz yani.

yoksa mesela KPSSye 10 ay var atanmaya 2 sene (o da garanti değil), para lazım diyen girsin çalışsın elbette ki, olmuyorsa 3-5 ay çalışır bir eksiğini alır, ya da kenara koyar sonra çıkar. ama psikolojik olarak kendini bitirmeyecekse...

Kesinlikle bende öyle düşünüyorum mağaza markette çalışmaktan daha iyi en azından insanlarla ugrasmiyorsun birde sendikası varmış.
Bence başlayın bir yerden fabrikada pozisyonlar dolu sizi çok beğenirlerse beyaz yaka pozisyonlara da zamanla çekebilirler.

Yine "sukretmeyi" guzellemisiz millet olarak. Yok 25k kim verirmis de evde oturana vs. Yok en azindan sendikan olur vs. Siz iyi misiniz ya? Birincisi uretim isciligine seni zaten almazlar. Oyle isler deneyim gerektirir. Deneyimsiz insan fabrika ortaminda anca "ortaci" olur. Beyaz yaka dunyasinda da ona "departman asistani", "joker eleman" denir yani her seye sen kosarsin.
Yani bu yasta onluk giyip isci olmaya hazir misin konu sahibi? Bir ara 1 ay bir fabrikada calismistim ben, idari kadroydum. Yemekhanede isci ve idari kadro arasinda paravan vardi ve orasi cok unlu bir markaydi. Yani boyle tavirlarla muhatap olman da olasi. Ayrica yok vardiyayla yuksek para verirler vs bu da sehir efsanesi.

Paraya ihtiyacin varsa gir evinin yakininda bir markete calis bence. Veya kucuk ama duzgun yerlerde sekreterlik yap. Fabrikada is mis ogrenmeyeceksin ya. Yani ogrenirsin de usta basi mi olucan bu yastan sonra. Su an nereye ceksen oraya gider psikolojisine girmissin. Mantikli dusunmeye calis. Stres yapma. Bence fabrika isi sana uygun degil.

İnsan emeğiyle klasik olacak alın teri ile her işe girebilir bir yerden başlamak oturmaktan iyidir kafanız dolu olur bu arada isteyen çalışır isteyen çalışmaz elbette yani siz bilirsiniz deneyin olmadi çıkarsınız sonuçta bir mecburiyetiniz yok illa duracağım mecburum diye

37 yaşındayım, bu yaşa kadar bi sürü iş yaptım, üniv.den mezun olduğumda sekreterlik yaptım, öğrenciyken broşür dağıttım, satış danışmanlığı yaptım, standlarda durdum.

senin yerinde olsam çalışırım, paraya da ihtiyacın varmış, evde oturup ah vah yapacağına kendin için bişey yapmış olursun.
Aynen öyle 1.5 sene her gün işe ağlayarak gittiğimi bilirim mutlu değildim ama iş de bulamıyordum. Ama ev de oturmaktansa deneyim kazanmış oldum.

Yine "sukretmeyi" guzellemisiz millet olarak. Yok 25k kim verirmis de evde oturana vs. Yok en azindan sendikan olur vs. Siz iyi misiniz ya? Birincisi uretim isciligine seni zaten almazlar. Oyle isler deneyim gerektirir. Deneyimsiz insan fabrika ortaminda anca "ortaci" olur. Beyaz yaka dunyasinda da ona "departman asistani", "joker eleman" denir yani her seye sen kosarsin.
Yani bu yasta onluk giyip isci olmaya hazir misin konu sahibi? Bir ara 1 ay bir fabrikada calismistim ben, idari kadroydum. Yemekhanede isci ve idari kadro arasinda paravan vardi ve orasi cok unlu bir markaydi. Yani boyle tavirlarla muhatap olman da olasi. Ayrica yok vardiyayla yuksek para verirler vs bu da sehir efsanesi.

Paraya ihtiyacin varsa gir evinin yakininda bir markete calis bence. Veya kucuk ama duzgun yerlerde sekreterlik yap. Fabrikada is mis ogrenmeyeceksin ya. Yani ogrenirsin de usta basi mi olucan bu yastan sonra. Su an nereye ceksen oraya gider psikolojisine girmissin. Mantikli dusunmeye calis. Stres yapma. Bence fabrika isi sana uygun degil.
1 aylık fabrika tecrübenizle konu sahibini ne kadar çok demoralize etmişsiniz. 10 yıldır fabrikalarda mühendis olarak çalışıyorum ve tecrübeme göre verdiğim fikirleri de beğenmedim yapıyorsunuz bu ne mana? Kapasitesi olan yüzlerce üniversite mezunu olup iş bulamayan üretim işçisi yetiştirdim ben, bazılarına da beyaz yaka pozisyonlar için referans oldum. Bazen beğenmedimlerinize ve yorumlarınıza inanamıyorum gerçekten!

Ee paraya ihtiyacım var diyen birine ne öneriniz var peki? Belli ki siz ibanina her ay para atmayacaksınız.

Bu zamana kadar çok uğraştım olmadı, artık o defteri sonsuza kadar kapattım 🥲
Öğretmenliği düşünmekten vazgectiyseniz ve bahsettiğiniz üretim işçiliği sektör ve işin kolaylığı açısından size uygunsa deneyebilirsiniz. Böyle çalışan üniversite mezunu insanlar var fabrikalarda. Ama büyük bir firma değilse hakkınızı tam vermeyebiliyorlar. Maaş ve başka konularda sorunlu bir yerse başka ilanlara bakın. Firmanın güvenilirliği önemli.

daha önce siz çalışmamışsınıdır ama etrafta da hiç yok mu fabrika bilen kişiler?

bazı fabrikaların servisi, yemeği filan iyidir. kışlık yardımı bayram primi vs olur. ortamı da düzgündür. formenleri lisans mezunu, teknikerler zaten önlisans/lisans mezunu. lisans mezunu olup fabrikada çalışan birkaç bildiğim (erkek) kişi var. eşleri hemşire, öğretmen vb. maaş ya da tatilde bir sorunları yok.

bazı fabrikalar ise ortamı çok sorunlu, işçilerin kültür düzeyi çok düşük, yan hakkı hiç yok, bu şekilde.

benim korkum genelde böyle her yerde ilanları olan yerler işçinin çok durmadığı sirkülasyonu yüksek yerler olabiliyor, zaten hassas bir dönemdesiniz (boşanıyordunuz filan siz sanırım değil mi?) üzülebilirsiniz yani.

yoksa mesela KPSSye 10 ay var atanmaya 2 sene (o da garanti değil), para lazım diyen girsin çalışsın elbette ki, olmuyorsa 3-5 ay çalışır bir eksiğini alır, ya da kenara koyar sonra çıkar. ama psikolojik olarak kendini bitirmeyecekse...
Tanıdığım kimse yok ama dediğiniz gibi servis, yemek, kışlık yardimi, bayram primi, resmi tatil primi, 3 ay bir ikramiye Gibi durumları varmış.
Bende daha da yıpratmaktan korkuyorum bu süreçte ama ne yapacağımı bilemedim şaştım kaldım. Bugün aradılar yarın olumlu ya da olumsuz dönüş bekliyorlar.

Tanıdığım kimse yok ama dediğiniz gibi servis, yemek, kışlık yardimi, bayram primi, resmi tatil primi, 3 ay bir ikramiye Gibi durumları varmış.
Bende daha da yıpratmaktan korkuyorum bu süreçte ama ne yapacağımı bilemedim şaştım kaldım. Bugün aradılar yarın olumlu ya da olumsuz dönüş bekliyorlar.
Denersin olmadı yapamadım hem çalışırsın hem de iş aramaya devam edersin
Sana orada yıllan demiyoruz
Kendine uygun bir iş bulana kadar sigortan olur ve para kazanırsın

Öyle rastgele ekip toplatıp alan fabrikaysa sana şu tavsiyeyi verebilirim

Detayları çok okumadım ama bir adet çavuş oluyor her ekip ayrı oluyor eğer çavuşun ezikse ve çikolata fab. tarzı bir yerse en tehlikeli makinelere sık sık onun ekibini veriyorlar dikkat et. parmak kopmasına şahit olmuştum ve 52 nolu makine vardı en deneyimsiz Facebooktan orta yaşlı kadınları topladıkları ekipti. Yazık birinin parmağı koptu. Sanırım parmak veya elin selameti için "makine hk. gözlem yapman lazım 1 tonluk basan, dönen, elini, saçını , şalını , kıyafetini kaptıracağın makineye seni koysalar bile ya makinenin tehlikesiz kısmına geçecem diye dik duracaksın ya da ben gidiyorum hastalandım diyip servis kalkana kadar kenarda duracaksın ve işi bırakıyorum diyerek bile sıyrılmayı göze almalısın.

Son düzenleme:
Bence çalışın.
(40 yaş üstüyüm, 2 ayı biraz geçti yeni bir işe başlayalı. Yaptığım işin mesleğimle alakası yok ve tüm çalışma hayatım boyunca en az maaşı bu iş yerinde alıyorum yine de çalışıyorum.
Of hayat nekadar zor ya🥲

bazen alakasız bir yerdeki alakasız, küçük bir fabrikanın çok güzel temiz yemekhanesi, yemeği, işçiler için sosyal ortamı vs. olabiliyor.

bazense büyük firma diye -en azından adını bildiğimiz - yerlerde ortam kaotik yemekler makarna yanında pilav filan şeklinde olabiliyor. o yüzden içerden bilgi alabilseniz iyi olurdu.

1 aylık fabrika tecrübenizle konu sahibini ne kadar çok demoralize etmişsiniz. 10 yıldır fabrikalarda mühendis olarak çalışıyorum ve tecrübeme göre verdiğim fikirleri de beğenmedim yapıyorsunuz bu ne mana? Kapasitesi olan yüzlerce üniversite mezunu olup iş bulamayan üretim işçisi yetiştirdim ben, bazılarına da beyaz yaka pozisyonlar için referans oldum. Bazen beğenmedimlerinize ve yorumlarınıza inanamıyorum gerçekten!
Gordugum seyler yuzunden bir ay bile calismadim hatta. Fabrika ortamini seviyorsaniz bi sey diyemem. Herkese uygun olmuyor demek ki.

Gordugum seyler yuzunden bir ay bile calismadim hatta. Fabrika ortamini seviyorsaniz bi sey diyemem. Herkese uygun olmuyor demek ki.
Bazı işyerleri kötüdür fabrikaya indirgemeyelim konuyu, berbat mobbing atmosferi olan plazalar da var çünkü. Fabrikada sendika varsa işçilerin minimum maaşları bellidir. Termal konforları, etkin iş güvenliği politikası, iyi yemekleri(etli yemekleri ve salata barları olan) ve ek hakları olur. Çalışanların gelişimi için yıllık eğitim planları olur, mesleki yeterlilik belgesi aldırılır(gerekliyse), kapasiteli çalışanlar sevilir kalite bölümüne veya planlamayla koordineli işlere yönlendirilir.

Konfeksiyon/atölye gibi olup çalışan sayısı fazla olduğu için ismi fabrika olan işletmelerde sigortasız göçmen çalışanlar dahi bulunabilir ama konumuz bu değil çünkü konu sahibi sendikalı bir fabrikadan kabul almış.

bazen alakasız bir yerdeki alakasız, küçük bir fabrikanın çok güzel temiz yemekhanesi, yemeği, işçiler için sosyal ortamı vs. olabiliyor.

bazense büyük firma diye -en azından adını bildiğimiz - yerlerde ortam kaotik yemekler makarna yanında pilav filan şeklinde olabiliyor. o yüzden içerden bilgi alabilseniz iyi olurdu.
Evet haklısınız bazen büyük yer diye rahat gittiğiniz bi yer kötü, küçük pek bi hayır beklemeyerek öylesine gittiğiniz bi yer çok iyi olabiliyor.Icerden bilgi alma durumu yok maalesef, girersem kendim yaşayarak görücem

Bazı işyerleri kötüdür fabrikaya indirgemeyelim konuyu, berbat mobbing atmosferi olan plazalar da var çünkü. Fabrikada sendika varsa işçilerin minimum maaşları bellidir. Termal konforları, etkin iş güvenliği politikası, iyi yemekleri(etli yemekleri ve salata barları olan) ve ek hakları olur. Çalışanların gelişimi için yıllık eğitim planları olur, mesleki yeterlilik belgesi aldırılır(gerekliyse), kapasiteli çalışanlar sevilir kalite bölümüne veya planlamayla koordineli işlere yönlendirilir.

Konfeksiyon/atölye gibi olup çalışan sayısı fazla olduğu için ismi fabrika olan işletmelerde sigortasız göçmen çalışanlar dahi bulunabilir ama konumuz bu değil çünkü konu sahibi sendikalı bir fabrikadan kabul almış.
Evet sendikalı bir fabrika ama asgari ücret olması saçma değil mi sizce

Fabrika büyükse yükselirsin bile. Önce formen deniyor galiba öyle bisey olursun sonra denetimci bölüm şefi derken yükselirsin masa başına bile geçersin
Annem fabrikada işçi bir tavuk fabrikası (Banvit keskinoglu vb büyük bir yer) o anlatıyor buraya üniversite mezunu olarak gelip bizim yanımızda kalan yok hep yükseliyorlar diyor

Back
X