Farkındalık arttırma

Kendinizi kastığınız için olabilir. Benim 3 çocuk var ve hani bazı şeyleri ulaşamayacakları yere ya saklıyorum, ya kaldırıyorum ama mesela buna kesinlikle erişmemeliler dediğim şeylerin yerini ben bile bulamadım sonra

İş yerinde asla bu durumu yaşamam ve her şeyin yerini bilirim hatta hangi evrak nerde hangi dosyada ve hatta onun 2-3 evrak öncesi tahmin ederim bunların peşi sıra olmalı diye çünkü daha rahatım.

Bunun dışında hepimizin kafası alarm düzeyinde çalışmıyor. İllaki bir şeyleri eksik yapıyoruz. Mesela etli bir yemek için akşamdan soğutucu bölüme çıkarmam lazımsa telefona hatırlatıcı kuruyorum yoksa %70 unutuyorum. Yani bunlar çoğalarak gider ve hepimizin hayatında bu şekilde.

Oğlumun bir tanesi aşırı detaycı ve her şeyi çok programlı inanın bazen ruhen beni bile yoruyor o durumu. Bana zahmeti yok ama hayat bu kadar sistemli gitmez yani ilerde bıkar. Tamam hepten salamayız ama eksiklik olur yani ve çok takmamalı.

Okuduğumda bana geçen his;
Bedenin ve zihnin sanki hep tetikte…
Bir şey olacak, bir yerde bir hata çıkacak gibi bir beklenti var içinde.
Ve bu hâl öyle yorucu ki, başka hiçbir şeye odaklanamıyor insan.
Zihin krize odaklandığında, küçük detaylar hep arada kaynıyor zaten.
Sonra dönüp kendine kızıyorsun.
Ama bu bir eksiklik değil.
Bu, uzun süredir alarmda duran bir sistemin yorgunluğu.
Sen bozuk değilsin. Sadece çok uzun zamandır diken üstündesin.
Ve artık biraz rahatlamaya, biraz güven duymaya ihtiyacın var. Hepsi bu.

Görülmüyorum bir de. Mesela evet ben annem gibi detaycı değilim. Annem mesela bundan seneler önce benden tatlı istemişti pahalı bir yerden, ben de o zaten çok detaycı olduğu için fiyatını bildiğini düşündüm. Akşam gelince azar yedim kendisine fiyatını bildirmediğim için. Ona da kendisinin bildiğini düşündüğümü söyledim, "SEN GETİR KURYESİ MİSİN SORGULAMADAN ALIYOR MUSUN" azarı yedim. Daha yüksek farkındalık istiyorum.
Geçen gün de çok detay bir işi o söylemeden yaptım, o sadece yine unuttuğum bir kurala uymadığımı gördü :)

Bende de bu var anda kalamıyorum ama ölmek istemiyorum. Bunu çözebiliriz bunlar çok olağan şeyler kendiniz bunu için üzmeye değmez

Cam açık kaldı , fiyatı sormayı unuttum vs. Hiç normal hata payını aşan bir örnek veremiyorsun.
İş bunlara kalsa benim hayatım hata..
Misal ben bir keresinde anneannemin serumu bitince kapatacaktım daldım kapatmayı unuttum.
Annen detaycı değilde obsesif tüm bu eften püften şeyleri mevzu ediyor sonucundada sende böyle bir algı oluşuyor olabilir mi acaba ?

Bence anneniz küçüklükten beri, sizi çok kuralcı ve sürekli emirler vererek büyüttüğü için, artık komut almıyorsunuz. Sınırınız doldu ve beyniniz kabul etmiyor artık.

Konu aslında camın açık kalması değil, mesela ben o camın açık olduğuna nasıl dikkat etmedim? Neden dikkat edemedim? Neden etrafıma bakmak aklıma gelmedi?

Lütfen kendinizi suçlamayın. Bana da birkaç kişi sende dehb mi var diye sormuştu ama psikiyatriye gittiğimde anksiyetenin beyin kimyasını bozduğunu, unutkanlık yaptığını, stresin kaygının çok etkilediğini söylemişti. Zihninizi rahatlatacak şeyler yapmalısınız. Belliki siz de benim gibi çok fazla düşünüyorsunuz ,kota dolmuş ve artık yeni bilgi almak istemiyor yeteeeer diyor. Ben de mesela annem mutfaktan bir şey istediğinde yerini arıyorum bulamıyorum, anlamadığımda tekrar soruyorum, bir iş yaparken çok çabuk sıkılıyorum. Kitap okurken yarım bırakıp başka kitaba geçiyorum. Birkaç kere yolda kayboldum, esnafa sora sora gitmem gereken otobüsü gördüm, kocaman hastane içinde kayboldum, güvenliğe sorup gitmek istediğim katı buldum.

Bence anneniz küçüklükten beri, sizi çok kuralcı ve sürekli emirler vererek büyüttüğü için, artık komut almıyorsunuz. Sınırınız doldu ve beyniniz kabul etmiyor artık.
Çok yoruldum, hani DEHB olduğu için anlayış istiyorum hani bu da benim engelim bir yerde, bunu kabul etmiyor. Mesela annem Allah korusun demans falan olsa, niye hatırlayamadı diye kızmam aksine derim ki bu da onun rahatsızlığı. Gözlerim de 7 numara bozuk, bir kere banyodaki bir şeyi hatırlattı, "E ama ben göremiyorum ki onu kullanırken gözümde lens olmuyor" dedim. "E GÖR AMA ARTIK" dedi gülerek.
NEEEE diye kaldım

Konu aslında camın açık kalması değil, mesela ben o camın açık olduğuna nasıl dikkat etmedim? Neden dikkat edemedim? Neden etrafıma bakmak aklıma gelmedi?

Onun adı korku, bir süre tekrar edincede alışkanlık ,
Evden çıkarken iki kere fiş priz ocak fırın kontrolü yapıyoruz ya
İşte bunlar hep korkudan
Çünkü sonucu olacak
Ama sonucu olacak ve olmayacak her şeyi dikkat alanına alırsan
Süpermen olmadığımız için , kapasitemizi aşınca beyin bir yerde kendini korumaya alır.
Psikiyatri konusunda uzman değilim gerçi düz mantıkla bu şekilde yorumluyorum

Çocukluk döneminiz nasıldı merak ettim? Anneniz çok kontrolcü birisi mi? Bu durum ne zamandır var?
Kontrolcü demeyeyim de her şey onun dediği gibi yapılsın istiyor. Mesela dediğim gibi yemek yaptıktan sonra ocak üstü dolabın, ocağın silinmesi gerekiyor. Lavabo her gece deterjanlanıp sabaha kadar öyle beklemek zorunda. Çok mu titiz? Hayır.
Bende de tepki olarak dağınıklık oluştu. Odam aşırı dağınık, toplamam gerekiyor bunun ben de farkındayım ama bir türlü başlayamıyorum. Arada odamı kontrol ediyormuş (dolaplarımı falan açmadığını söylüyor sadece bakıyormuş ama ona da inanmıyorum artık), evin annesiymiş edebilirmiş. Kendimi hiç güvende hissetmiyorum.

Anneniz çok bilinçsizce davranmış ne yazıkki. Bu sizin kusurunuz değil. Dehb/ deb olan birçok yetişkin var. Gözleriniz 7 numara bozuk ve annenizin beklentisi çok saçma. Bende gece körlüğü var mesela, geceleri sokak lambası yanık olsa bile kapı önünü göremiyorum, telefon ışığıyla gidiyorum çöp atarken. Sen kör müsün, nasıl görmüyorsun şimdi ben oraya gelirsem 1 saniyede bulurum o eşyayı gibi cümleleri çok duydum . Ama bu bizim suçumuz değil. Elimizde olan bir şey değil yani. O yüzden kendinize yüklenmeyin.

Diyelim çünkü hayatına spot ışığı tutuyor aktif veya pasif bir şekilde yapıyor olması bu gerçeği değiştirmez

Diyelim çünkü hayatına spot ışığı tutuyor aktif veya pasif bir şekilde yapıyor olması bu gerçeği değiştirmez
Bu düzelmiş hali bu arada, eskiden dağınık olan yerlerin fotoğrafları geliyordu ben evde yokken, mesajla hesap soruyordu bir de eve gidince ayrıca hesap veriyordum

Güvende hissetmemeniz o kadar normal ki böyle bir ortamda... Anne diye dolabınızı, odanızı karıştırma hakkı yok. Bence annenizin bu tavırları sizde ters tepmiş sizin dediğiniz gibi tepki olarak dağınıklığı tercih ediyor olabilirsiniz farkında olmadan. Not tutmanızı öneririm. Ben öyle yapıyorum. Mesela annem dışarı çıktı ocakta yemek var ve ateşi belli bir saatte kapatmam gerek. Alarm kuruyorum. Hastane randevum varsa SS alıp aynı zamanda takvimler kısmına yazıyorum. Günlük olarak kendinize görev listesi yapabilirsiniz. Görevi yaptıkça yanına işareti koyarsınız.

Örnek olarak : pencereyi açtım odayı havalandırdım dışarı çıkmadan önce kapattım eve dönünce şu işimi halledeceğim gibi gibi

Bu düzelmiş hali bu arada, eskiden dağınık olan yerlerin fotoğrafları geliyordu ben evde yokken, mesajla hesap soruyordu bir de eve gidince ayrıca hesap veriyordum

Özetle başlığındaki ‘farkındalık arttırma’ arayışın , annenin kriterlerini karşılayabilmek için mi?
Ben liste yapıyorum, alarm kuruyorum , hatırlatma kuruyorum
Çünkü alarmı kurunca beyin o işi kafada tutmayı bırakıp rahatlıyor.
Özellikle temizlik yaparken yarısında enerjim biterse durabileyim , her şey ortada kalmasın diye , oda oda , part part bir planlama yapıyorum.

Yani kendimi onun karşısında küçük düşmüş hissediyorum bu durumlarda. Başka hiçbir yerde böyle sorunlar yaşamıyorum çünkü, yaşasam da kimseden onunkilere benzer bir tepki almadım.

Anneni değiştir :) işte böyle sorunlar yasamiyorsan sorunun annen bence. Kendi evine çıkma durumun var mi?

niye leblebiyi hazır edeceksiniz siz robot musunuz? Annenizden bağımsız ayrı bir eve çıkın bence size hiç iyi gelmiyor. Camı kapatmayan kendisi, sorumlusu siz. Anneniz hiç sorguluyor mu kendini mesela? Konularınızı bildiğim için söylüyorum kendinize gereksiz yükleniyorsunuz ve günlük yaşamda herkesin yaptığı hataları çok kafaya takıyorsunuz. kimse sürekli cam açık mı, eşya olması gereken yerde mi, bardak masada mı diye düşünmek zorunda değil bunlara gereksiz efor harcıyorsunuz.
eski patronum milyonluk işler yapan biriydi ve masası aşırı dağınık olurdu. bazı günlük işleri unuttuğu için ajanda tutardı. normal şeyler bunlar ama anneniz çok takıntılı siz neden içselleştirdiniz bu durumu anlamadım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…