Farkındalık sağlamak...

mart09

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Şubat 2009
1.388
271
123
Merhabalar,
Aslında sorunum birçogunuzun ki kadar büyük degil ama merek ediyorum siz olsanız ne yapardınız.
Eşim ve ben 1 yıldır Türkiyede yasamıyoruz, ve Allah izin verirse 2 yıl daha ülkemize dönmeyecegiz. İlk yıl için işimden ücretsiz izin alıp eşimle birlikte geldim, simdi ise hamileyim yaklasık 1 yılda doğum iznimle gececek. Son 1 yılı ise ayrı gecirecegiz. Ben işimden uzak kaldığım için isteristemez kariyerimde bir kaybım söz konusu ama elbetteki cok kafama takmamaya çalısıyorum aile birliği daha önemli diye düşünerek.
Buraya geldiğimizden beri tek amacım para biriktirmek çünkü eşimlede bunu konusuyoruz ve eger ki hayatımızın 3 yılını bu kadar dert ve sıkıntıyla gecireceksek sonunda bari bir artımız olsun ve evimizi alalım diyoruz. Az çok bir kısım parada biriktirdik. Ve bu yıl sonunda biriktirdiğimiz kadarını peşinat yapıp üstüne kredi çekip ev almayı planlıyoruz hayırlısıyla. Fakat ben bunun için sürekli uğrasırken eşim sürekli para harcamaya çabalıyor. Tatil için Türkiyeye gidecegimizde ailesine alacagımız hediyeleri düşünmeye basladı şimdiden. Benim ailem bu durumu biliyor ve bizden hiçbirsey beklemiyor alsam alsam seker cukulata öyle birsey alıp götürüyorum ama maalesef eşim bu hediye işini abarttıkca abartıyor. Hatta bir seferinde kayınpederimin dr una bile hediye tasıdı buradan. Tamam büyük birsey degildi ama sonucta ben elimden geldiğince az seyle kurtarmaya cabalarken o gerekli gereksiz birsürü sey alıyor. Şimdi en son kayınvalidem ve kayınpederime parfüm almaya karar vermiş. Kayınpederim 65 kayınvalidem 55 yasında...
Almada diyemiyorum sonucta, burada bütün parayı o kazanıyor, sanki onun ailesinden esirgermişim durumuna düşmek istemiyorum. Kendi akıl etsin istiyorum. Sagolsun eşimin aileside hiçbir zaman "aaaaa ne gerek vardı, harcamayın gereksiz para birikim yapın" da demiyorlar. Ki benim ailem sürekli böyle yaklasır bize ve birsey alıp götürsem kızarlar bile.
1 yıldır üstüme basıma hiçbirsey almıyorum, sırf bu yüzden. Eşimde farkında bunun, gidip sana birseyler alalım diyor. Ama benim asıl istediğim birseyler almak degil, eşimin birseyler almaması:))),
Eşime bu konuda yorumda bulunmadan nasıl farkındalık kazanmasını saglıyabilirim sizce???

Bunu eşinle açıkça konuşarak çözebilirsin.. Mantıklı ve sakince sorunu ortaya koyarsan itiraz etmeyecektir. Sonuçta sen kendin için bile hiçbişey almazken, 55-60 yaşındaki insanlar ne yapsın parfümü...
Ama sırf ev almak için de kendinizi bu kadar kısıtlamayın, geliriniz ne kadar bilmiyorum ama hediye insanlara değer verdiğinizi gösteren bişeydir bence.. Parfüm yerine kalıcı ve işe yarar bişey alabilirsiniz ayakkabı kazak çanta falan gibi...
Bazı şeyler lükstür bazı şeyler ihtiyaç, ihtiyaçlarınızı belirlerin ve ona göre harcama yapmak istediğinizi söyleyin...

anlamayacak kişi sen ne yaparsan yap anlamaz canım..
en mantıklısı hediye işini abartmadan geçiştirmenizi istediğini belirtmen..
ayrıca parayı o kazanıyor diye bir şey yok;aile iseniz o para ikinizin ve seninde en az onun kadar söz hakkın var..
bir yakınımızın eşi de bu şekilde aşırı para harcıyor,sağa sola gelmeyeceğini bile bile borç para veriyordu.eşi dediki artık parayı hesapta bırakmamaya özen gösteriyorum;sürkli bir şeylere bağlamasını sağlıyorum parayı..ev,araba,mobilya gibi..
hayırlı doğumlar bu arada..

aynı benim kocam.illa para saçacak.
ya onlar geldiği zaman hiç bir şekilde bişi yok, zaten bizde kalmasın diye çıldırıyolar sanki
hep bana hep bana....
ben de artık hiç karışmıyorum, önce karıştım çünkü.
şimdi ay şuna para yetmedi buna para yetmedi modundayım.
beni ilglendirmez yetiştirsin ozaman.

bence tatlı bir dille halledilmeyecek bişey değil

hayatım bende annene baban hediye götürmek isterim götürüleimde ama geleceğimiz içinde bunları ufak tutsak daha iyi olmaz mı, büyük küçük farketmez önemli olan gönül almak değilmi, hem onlarda biizm para biriktirip bişey sahibi olmamızı isterler, kıskanmam annendir babandır, tabiikievlat olarak yapcaksında edeceksinde, ama bizim de zilli bir kızımız olacak, madem sıkıntı çekiyoruz ilerde rahat rahat daha iyi hediyeler alırız de olsun bitsin

Tek yol açık açık söylemek .Kızma canım ama 2 parfümlede zengin olunmuyor bırak alsın.Hiç dokunma dediğin gibi milletin ağız kokusunu o çekiyor bir ..ıkincisi erkek çocuk o hani gurur yapıyordur .Çok çok ileri gitmediği müddetçe sıkma hatta beraber bakın .Daha ekonomik olanları seçersin...

Benım esım de aynı be bacımm..
Kendı annemlere olsun kayınvaldemlere olsun sacmaya bayılır.Onu gectım aynı apartmandayız kaynanalarla cogu seyını bız karsılıyoruz zaten.Bazen bırakıyorum kendı halıne ay sonu gelınce ben sana dedım bu kadar harcama yapma dıye bu lazımmıydı su lazımmıydıkı dıyorum.SUsuyo bır hafta da harcklıksız gezıo anlıyo makarayı kukarayı :oklava: Bırsey alırken sureklı soyluyorum bak ay sonunu dusun dıye.Dıger ay alırız dıyorum.

canım aynı sorun bende de var..ben hep bişeyler için çabalrım geleceğimizi planlayalım bir hedef belirleyelim ama benimki yarınını bile düşünmeyen bir adam.ve ben 3 yıldır değiştiremedim onu üstüne üstük onu değiştrmek yerine ben de ona uydum..saldım çayıra mevlam kayıra hesabı artık hiç para hesabı yapmıyorum faturaları takip etmiyorum..öyle yorulmuşum ki hep ben düşüne düşüne.tek taraflı hiçbişey olmadığı gibi bu da olmuyo sen kıs o harcasın ohh ne keyiff..

ben de yurtdışındayım 3 yıldır ve ben de her gidişimde ufak tefek bişeyler götürmeye çalışıyorum ama kimseye yaranamıyorum ben burda neler çekiyorum kimse anlamıyo evime eşya alamıyorum valla türkiyedekiler benden iyi durumda ama anlamıyorlar adın almancıya gökten para yağıyo yurtdışında sanıyorlar ama götürsen de götürmesen de bi kıymeti yok o nedenle bıraktım artık çikolata bile götürmeyeceğim..

eşinle konuşup bir bütçe ayarlasınız işte şu kadar para bu neye yetiyorsa o kadarını alalım diye alma desen olmaz en iyisi en ucuza kapatmak olayı

Sevgili konu sahibi arkadaşım .
Çok mantıklı ve haklı sebeplerle sıkıntı yaşıyorsunuz, biraz anlayış biraz empatiyle bu sıkıntılarınıza son verebilirsiniz.
örneğin eşiniz belki ailesine karşı mahcup olmak istemiyor dahada önemlisi anne ve babasını hediylere mutlu etmek isteyebilir bu noktada sizin ailenize yaptığınız gibi ya da sizin düşündüğünüz gibi düşünmesini beklememlisin çünkü sizler farlı iki bireysiniz.
ıkincisi ailelerinizin tavırlarını kıyaslamanızda yanlış bence çünkü malesef toplumumuzda kız ailesi ile erkek alesinin yeni kurulmuş çocuklarının ailelerine bakış açıları birazda olsun farklı. Kız ailesi "aman kızım huzursuz olmasın eşine karşı mahçup olmasın " diye düşünüp davranırken . Erkek tarafı bu konuda daha rahat olabiliyor.Bu sepepleailenizden gördüğünüz tavrı eşinizinde ailesinden beklemeyiniz bence.
ılla bir farkındalık yaratmak istiyorsanız gayet yumuşak bir uslupla eşinizle konuşmanızı tavsiye ederim . Ne amaçla yurtdışında olduğunuzu neden sıkıntı çektiğinizi tatlılıkla ona hatırlatın. "tabiki ailene en güzel hediyeler alalım ancak bunun için ütçe ayıralım ve bunu geçmeyelim hem onları memnun eder hemde biz gereksiz harcama yapmayız " gibilerinden uyarılarda bulunabilirsiniz

eğer anattığın gibiyse çokda önemli değil bence
para birtiktirmek herşeyden mahrum kalmak demek değildir

ah aynı detten muzdaribiz
ben aman dıyıp ev ıcın dıkkat ettıkce
kı amacım sadece ev sonra neyaprsa yapsın
esım bır gunde 50 ytl harcar gelır aılesıne
3 senede degıstıremedım kendımı yıyıp bıtrdıgımle kaldım
canım kabulleneceksın mecbur zor bu konuda onları ıkna etmek

Alınan bu hediyelerin tutarı o kadar çok mu tutuyor. Yani sizi bu kadar sıkıntıya sokacak kadar çok mu?
Sonuçta her gün alınan bir şey değil, yılda 1 kere gidiyorsunuz alacağınız hediyelerinde sizi sarsacağını sanmıyorum. Tamam para biriktirip ev almak istiyorsunuz ki bu çok güzel bir şey ama genede her şeyi böylesine sıkmak olmaz. Sonuçta ailelere gidiyorsunuz, belki hediye önemli değil ama genede bu kadar kısmayın. Bu gönül almadır. Her zaman yapılan bir şey de değil.

Yorumlarınız için gercekten çok tesekkür ediyorum, inanın hepsinden biraz fikir aldım. Ama kesinlikle yanlıs anlasılmakta istemiyorum biz kesinlikle kendimizi çok sıkıntıya sokuyor durumunda degiliz. Sadece ayagımızı yorganımıza göre uzatma durumundayız, haftada 2-3 dısarıda yemegimizi yeriz, gece dısarı cıkarız.
Türkiyeye her gidisimizde ailesi için bir sürü harcama yaparız, kardesine kendimize hiç almadığımız kadar kaliteli ve pahalı seyler alırız, harclığını veririz. Beni rahatsız eden, bu hediye isinin artık görev ve mecburiyet haline dönüşmüş olması. Tabiiki güzel birsey görürsek alalım ama sırf almıs olmak içinde gidip o yastaki insanlara parfüm almayalım. 1 kerecikte olsa elimiz bos gidelim ve bundanda rahatsızlık hissetmeyelim istiyorum. Yada dr a bile hediye almayalım istiyorum.
Sonucta yurtdısında olmak inanın cok farklı bir durum, ben 1 yıl önce türkiyede yasarken belki bu kadar kazanmıyorduk ama bu kadar derdim, sıkıntım, sorunum yoktu. Gercekten cok ama cok zor ve eşimle bunu her konustuğumda hemfikirde oluyoruz.
Eşim gercekten cok anlayıslıdır ama ben bu konuyu açıp onu ailesine karsı mahcup etmekte istemiyorum, hatayı ailesinde buluyorum. Eşimin onlara hediye olayını görev haline getirmemesini ama bunu kendi kendine farketmesini istiyorum...
Cooook sey istiyorum sanırsam:(((((

Sevgili konu sahibi arkadaşım .
Çok mantıklı ve haklı sebeplerle sıkıntı yaşıyorsunuz, biraz anlayış biraz empatiyle bu sıkıntılarınıza son verebilirsiniz.
örneğin eşiniz belki ailesine karşı mahcup olmak istemiyor dahada önemlisi anne ve babasını hediylere mutlu etmek isteyebilir bu noktada sizin ailenize yaptığınız gibi ya da sizin düşündüğünüz gibi düşünmesini beklememlisin çünkü sizler farlı iki bireysiniz.
İkincisi ailelerinizin tavırlarını kıyaslamanızda yanlış bence çünkü malesef toplumumuzda kız ailesi ile erkek alesinin yeni kurulmuş çocuklarının ailelerine bakış açıları birazda olsun farklı. Kız ailesi "aman kızım huzursuz olmasın eşine karşı mahçup olmasın " diye düşünüp davranırken . Erkek tarafı bu konuda daha rahat olabiliyor.Bu sepepleailenizden gördüğünüz tavrı eşinizinde ailesinden beklemeyiniz bence.
İlla bir farkındalık yaratmak istiyorsanız gayet yumuşak bir uslupla eşinizle konuşmanızı tavsiye ederim . Ne amaçla yurtdışında olduğunuzu neden sıkıntı çektiğinizi tatlılıkla ona hatırlatın. "tabiki ailene en güzel hediyeler alalım ancak bunun için ütçe ayıralım ve bunu geçmeyelim hem onları memnun eder hemde biz gereksiz harcama yapmayız " gibilerinden uyarılarda bulunabilirsiniz
canım aynen katılıyorum tatlı dille uyar orda olmanın amacını hatırlat bu sıkıntıları çekemın sebebını

*** Bence kendini fazla bunaltma derim
Sonunda bu aşırı para biriktirme huyun kalıcı olabilir ..
Ölümlü dünya .. Hem daha yaşın kaç ki ?

Zaten Türkiye ye dönünce de çalışmaya devam edecekmişsin.
Zamanla olur herşey ... Sırf buna odaklanma .

Alt komşumda senin gibi para-para-para .
gezmez - giymez evden dışarı bile çıkmaz ..
o kadar çok paradan puldan bahseder oldu ki
evinde çay içmeye korkar oldum
Hayır ondan sonra benim aldıklarıma gözü takılıyor

Artık komşuma gitmiyorum da zaten ..

Canım sana hayırlı doğum dilerim .
Sağlıkla - sıhhatle kavuş ınşallah bebeğine ..

canım erkekler söylemeden farkında olamıyorlar maalesef direk söyle neden çekiniyorsun kırmadanda gayet rahat yapabilirsin bunu

bu bir kabahat değil aslındasenin istediğinde değil.ama canım uzaktan gelen birinden herkes bişeyler bekler eşime ailesi söylesin diyorsunda ailesi ne kadar söylerse söylesin eminol eşin yine o hediyeleri alacak.bu eşinin yapısıyla alakalı bişey ailenin bi hatası yok burda.benimde abim yurtışında annem herdefasında bişey getirme bak herşeyimiz var der ama o ısararla getirir biz istemiyoruz dediğimizde istediğinizi söyleyin der çünkü ben mutlaka bişey alacam bari ihtiyacınız olan bişey alınsın der.
canım herkes parfüm kullanır ayrıca bunun yaşı varmı ki .sende boşver sizi çok sarsan bişey değilse eşin nasıl utlu oluyorsa öyle yapsın.zaten kalıcı değilmişsiniz bikaç sene sık dişini olmazmı.a.s

alınan üç beş kuruşluk hediyenin lafı olmaması gerekiyor bence..ay da yılda bir gördükleri kişilere aldıgı hediyede bence ayrı bir incelik..ben olsam bunun lafını dahi etmezdim.hediyenin parası ne sizi zengin eder nede fakir...

evliliğim ilk yılarını gördüm ama eşinizle bunu konuşarak aşabilirsiniz sakin kırmadan uygun cümleler kuraka mesala'' tamam seni anlıyorum ama o yaşataki insanlar parfüm kullanamazlar bizimde planlarımız var onlar daha önemli olsa evimiz olcak gibi '' gibi konuşsanız anlayabilir ama eşinizi siz daha iyi tanıyorsunuz ona göre cümle kurabilirsiniz

Back
X