• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

farklı gelenekler

Birkaç kez tamam ama kız evine her gelindiğinde niye hediye alınır ki ne gereği var?

Diğer gelinler yapılıp sana yapılmaması çok enteresan . Ben geleneklerin yapılması taraftarının. Maksat havlu patik getirilmesi değil önemli olan sana değer verip. Sana hediye getirilmesi .. ve getirmek zorundalar kusura bakmasın larr. Kimsenin evine boş gidilmez heleki gelin alacağın kızın evine hiç gidilmez. Konuş damatla hatta annesiylede konuş. Açık açık. Ailenin karıştırmadan ise. Senin akrabaların bu işe karışıp sormasalar bile evlendiğinde bu senin içini yer bence.. diğer gelinler bana sunu kayinvalidemler verdi bunu verdi demeye başladıklarında sende gelip kocana söyleyeceksin ister istemez. Ayrıca kayınpederde eşinin ayıbını örtmek için sana para vermeye kalkiyrdur..

Benim akrabalarim da soruyor. Ben de kayinvalidem de gereksiz görüyoruz.
Bunu bu sekilde iletiyorum akrabalarima laf söyleyemiyorlar.

Annene göre her geldiklerinde hediye getirmemeliler. Annen onlar için mi doğurdu seni? Akrabalar ne aldi diye sorunca cevap veremiyorsun. Vah vah ne kadar üzücü. Ihtiyacim mi var diye kapatamiyor musun o ağızları.

etrafınızda konu komsu akraba vardır.
ben aylardır herseyı söyledim ihtiyacım yok dedim gönül alma işi bu dediler
istemiyorum dedim biz böyle gördük dediler
gereksiz dedim ele güne karsı ayıp vs bi dünya sey dinledim
bende yoruldum haliyle iki tarafıda hoş tutmaya calışıyoruz ne eksiğim var ne ihtiyacım
ama bazen kv bizim adetlerimizde bunlar var diye söylerken bizimkileri yapmaması saygısızlık gibi geliyo bana
yinede akıl edemiyodur diye düşünüp annemi sakinleştirmeye calışıyorum

etrafınızda konu komsu akraba vardır.
ben aylardır herseyı söyledim ihtiyacım yok dedim gönül alma işi bu dediler
istemiyorum dedim biz böyle gördük dediler
gereksiz dedim ele güne karsı ayıp vs bi dünya sey dinledim
bende yoruldum haliyle iki tarafıda hoş tutmaya calışıyoruz ne eksiğim var ne ihtiyacım
ama bazen kv bizim adetlerimizde bunlar var diye söylerken bizimkileri yapmaması saygısızlık gibi geliyo bana
yinede akıl edemiyodur diye düşünüp annemi sakinleştirmeye calışıyorum
kv nin iyi niyetinden şüphe duyuyormusun peki?
oldukca da sık görüşüyorsunuz.
diğer gelinlere yapıp sana yapmamasının illaki bir sebebi var onun mantığında.
ihtiyacın yok diye mi düşünüyor ki?
bir de çevrenin bu kadar karışıyor olabilmesi de düşündürücü.
küçük bir yerde mi yaşıyorsunuz?
fırsat vermeyin konuşturmayın milleti bu kadar.
sana hediye gelip gelmemesini takip etmeleri pek te iyi niyetten değil.
getiriyorlar deyip geçin.
çeyizime alıyor de.
ne bileyim çok mu zor konuşmalarını engellemek

kv nin iyi niyetinden şüphe duyuyormusun peki?
oldukca da sık görüşüyorsunuz.
diğer gelinlere yapıp sana yapmamasının illaki bir sebebi var onun mantığında.
ihtiyacın yok diye mi düşünüyor ki?
bir de çevrenin bu kadar karışıyor olabilmesi de düşündürücü.
küçük bir yerde mi yaşıyorsunuz?
fırsat vermeyin konuşturmayın milleti bu kadar.
sana hediye gelip gelmemesini takip etmeleri pek te iyi niyetten değil.
getiriyorlar deyip geçin.
çeyizime alıyor de.
ne bileyim çok mu zor konuşmalarını engellemek

diğer gelinler dediğim kv nin kardeşlerinin eşleri yani büyük abla oldugu için o ilgilenmiş hep gitmiş gelmiş anane de hasta zaten kayınvalidem yapmış kardeşlerine hep.
iyi niyetten değil bende farkındayım ama susturmayı denedim yapamadım.
az kaldı düğüne sabredeyim diyorum
bide acaba sık görüşüyorz aramız iyi diye bozmak istiyo olabilirler mi diye düşünüyorum.
çünkü kısa zamanda cok iyi anlaştılar piknikler yemekler çaya çağırmalar falan.
biz nişanlımla bu kadar görüşemiyoruz :p bir araya gelindiğinde de zaten büyüklere hizmet etmekten nişanlımla oturamıyorum u da cok ayrı bi derdim :skandal::KK64::KK64:

Her geldiğinde mi? :KK57: Ne alaka ya. Muhtaç mısınız, aç açıkta mısınız, bırakın böyle fuzuli şeyleri.

Ben evlenirken değil bohça hediye, düğünümde taktıkları bileziği bile eşimle aldık. Evimde kimsenin beş kuruşu yok. Ama bu çok güzel bir evliliğe sahip olmamı engellemedi. Çok şükür herkesin örnek verdiği bir evliliğim var. Böyle şeyleri ailem de ben de mesele etsek çoktan ayrılmıştık. Bizde bohça hediye yok mu, var tabii ki. Ama ailem için insanlık önemliydi. Çok şükür de "insan" bir damatları oldu.

İnsan yaşını başını almış diye annelerden olgunluk bekler bir de. Artık belli bir yaştan sonra "elalem ne der" kafasında değildir diye düşünür. Yaşla alakası yokmuş.

Gelenek görenek diye gençlerin başını yiyorlar.
Rahat bırakın bi yahu. Paraya boğsa ne olacak, huzur olsun yeter.

Her geldiğinde mi? :KK57: Ne alaka ya. Muhtaç mısınız, aç açıkta mısınız, bırakın böyle fuzuli şeyleri.

Ben evlenirken değil bohça hediye, düğünümde taktıkları bileziği bile eşimle aldık. Evimde kimsenin beş kuruşu yok. Ama bu çok güzel bir evliliğe sahip olmamı engellemedi. Çok şükür herkesin örnek verdiği bir evliliğim var. Böyle şeyleri ailem de ben de mesele etsek çoktan ayrılmıştık. Bizde bohça hediye yok mu, var tabii ki. Ama ailem için insanlık önemliydi. Çok şükür de "insan" bir damatları oldu.

İnsan yaşını başını almış diye annelerden olgunluk bekler bir de. Artık belli bir yaştan sonra "elalem ne der" kafasında değildir diye düşünür. Yaşla alakası yokmuş.

bizimde öyle olcak ikimiz yapıcaz herseyimizi zaten söylendi konuşuldu beklentim yok
ama hediye olayını onaylamasamda annem bi yandan cevre bi yandan bunaltıyor

kızlar merhaba,

nişanlımın ailesiyle benim ailem arasında farklılıklar var bunları nişan olayında zor da olsa aştık ama şimdiki sorunumuz anneme göre daha büyük.
bizim adetlerimizde kız evine her gelindiğinde kv kıza hediye getirir ama bana henüz hiç birşey gelmedi yani durumları da var ama yapmıyolar.
sağ olsun kp para vermek istiyo kendine bişeyler alırsın diyo ben var baba sağol diyorum kabul etmiyorum.
ama kv hiç sormadı daha belki adetlerinde yoktur dedim ama duydum ki diğer gelinlerine yapılmış götürmüşler.
benim için sorun yok çalışıyorum çok şükür her istediğimi alıyorum onlardan gelicek patikte cembrde gözüm yok ama akrabalarım kv neler yaptı diye sorunca cevap veremiyorum :KK43:
ne yapsam nişanlıma uygun bi dille söylesem mi çünkü annem cok üzülüyo seni önemsemiyo kv diyo

bence kayınpederin sana para vermeye çalışması çok itici, hem de sizin evde, aç açıkta yetim misin ki böyle bişey yapıyor, her geldiklerinde hediye beklenmeside son derece absürt, bence senin bundan rahatsızlık duymaman lazım, birileri yapıyor diye saçma sapan geleneklere bağlanmayın eksik hissetmeyin Allahaşkına, aslolan bunlar değil, mesela aslolan ne biliyomusun anne babasının sizi ziyerete gelmesi, halinizi hatrınızı sorması, emin ol bundan mahrum olan bir sürü nişanlı kız var, bu bi örnekti mesela
bence nişanlına bu konuyu hiç açma ve bence çok saçma sapan ve itici, anneni de ikna etmeye çalışırsın bunların saçmalığı konusunda, o da bu absürt gelenekler için üzülüp, eften püften olmayan stresler yaratmasın kendine bence, çünkü ohoo hayat uzun daha kınası, düğünü torunu, vs vs hayatınızın her aşamasında saçma adetler için hem kendini hem sizi mi stres altına alıcak

bizimde öyle olcak ikimiz yapıcaz herseyimizi zaten söylendi konuşuldu beklentim yok
ama hediye olayını onaylamasamda annem bi yandan cevre bi yandan bunaltıyor

Anneyi anladım da çevre ne alaka?

Yahu birakin sunu bana almadi ona aldi 2 patik 2 tülbent fasa fiso iyi misin arkadasim nisanlinla mutlu musun sana deger veriyo mu tamamdir

bence size küçükde olsa hediyeler alması lazım siz her ne kadar istemesenizde. adetlerle alakası yok. nasıl olsa gelin istemiyor demek çok ayıp olur bence. üstelik eltilere hediyeler alınmış

canım ben boşnak geliniyim. herkes oooo şimdi sana ne altınlar ne hediyeler gelcek gör bak demişti. ama ben biliyorum ki boşnak adetlerinde gelinin düğünün ertesi günü yöresel kıyafetle kv evinde hizmet etmesi gibi bir adet de var. şimdi altınla ilgili adetinizi yerine getirin ama diğer adeti kabul etmiyorum demek olur mu? öte yandan bizim de kendi adetlerimiz var. iki tarafında adetlerini yapmaya kalksak o düğün telaşında yorgunluğunda dayanamazdım zaten. bizde eşimle hiç yapmadı olmasın diye iki tarafın adetlerinden biraz biraz yerine getirdik.

ayrıca nişanlına hiçbişey söyleme ve bil ki bişeyler istediğinde değil hiçbişey istemeyip başın dik durursan daha kıymetli olursun. kimseye ihtiyacın olmadığını düşün ve öyle hareket et

yani bu konulardan nişanlıma bahsetmiyeyim mi
siz ne yapmıştınz konustunuz mu
Konuşmadım..
Ama o zamanlar nişanlım, her şeyin farkındaydı. Annesinin babasının eksikleri yetersizliklerinin hep farkındaydı. Ama elinden birşey gelmiyordu. Araları mükemmel değildi..
Ben de ses etmedim.
Başka sorumsuzluklarında konuştum ama. Şöyle olmalıydı, böyle olacaktı filan..
O da sağolsun hiç kırmadı beni. Ailesinin eksikliği karşısında hep boynu büküktü benim aileme karşı.. Kıyamazdım.. Kıymadım da.. Boşverdim herşeyi, herşeyi kendimiz yaptık, çok da mutlu olduk.

Tavsiyem;nişanlına güveniyorsan arada çıtlatabilirsin. "Bizde böyle böyle adetler var ama...... " diyebilirsin. Bakalım tavrı ne olacak.
Ne çok sessiz ol, ne de çok dırdır et. Orta karar ;)

Siz her gittiğinizde kayınvalideye hediye alıyor musunuz?
O da bizim adetimizde nişanlı gelin,bize her geldiğinde (evlendikten sonra her hafta) camı çerçeveyi siler,yerleri halıları bal dök yala modunda temizler ,3 kap yemek yapar dese siz bu adete uyacak mısınız?İnsan söğüşlemenin adı 'adet' olmuş.

Böyle konular okuyunca acaba annem de bana hediye gelmemesine alındı mı diye düşünüyorum, sonra soruyorum anneme saçma sapan konuşma be ne alınacam diyor :bicak:
6 aylık nişanlıyım, 10 gün sonra düğünüm var, bizim eve de çok kez geldi, ama bana da hiç hediye alınmadı. Bayramda soran akrabalar oldu, kıyafetini kaynanan mı aldı gibi :lülülü: ben de kıyafetimi bile kayınvalidem alacaksa ben neden çalışıyorum, tabiki kendim aldım dedim, bişey diyemediler.
Çok da takmamak lazım sanırım böyle şeyleri, konuşanlara da vermek lazım cevabı.

Kimsenin ihtiyacı yoktur gelen şeylere . İhtiyaçtan mi herkes birbirine hediye alıyor. Yeni akraba olacak bu insanlar. Hergun evine girip çıkan birileri degilya hediyesiz gelsin. Annen yaşanmışlıklara dolayı bu böyle olmaz diyor haklidirda.

Back
X