• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

farklı gelenekler

Anneyi anladım da çevre ne alaka?

onlar anneme annemde gelip bana konusuyor.
karşıdan cok saçma duruyo farkındayım bende önceden öyle derdim millet konussun sustur sende falan diye
ama iişin içine girince farklıymış ay o kırılmasın ay bu darılmasın diye kendimi parçalıyorum resmne.
he memnun muyum ? hiç değilim.
kimsenin malında hediyesinde gözüm yok ben kendi babama bile dmeiyorum baba şuyum eksik alsana diye iğneme varasıya kadar kendim yaptım (bunun gururu cok baska) ilişkinin en basından beri beklentim yoktu
Siz her gittiğinizde kayınvalideye hediye alıyor musunuz?
O da bizim adetimizde nişanlı gelin,bize her geldiğinde (evlendikten sonra her hafta) camı çerçeveyi siler,yerleri halıları bal dök yala modunda temizler ,3 kap yemek yapar dese siz bu adete uyacak mısınız?İnsan söğüşlemenin adı 'adet' olmuş.

ben bana gidip cok değerli seyler alsınlar demiyorum hatta alsınlar da demiyorum.
ben onlara yeterince uyum saglıyorum onlarda bize sağlamalı diyorum
ille alsınlar isteseydim nişanlıma söyler aldırtırdım insan söğüşleme ne çirkin bi yakıştırma.
ben gelin olarak yeterince ılımlıyım illede olsun da demedim..

terbiyeszliğin adı 'açık sözlülük' olmuş önüne gelen kullanıyor !

canım ben boşnak geliniyim. herkes oooo şimdi sana ne altınlar ne hediyeler gelcek gör bak demişti. ama ben biliyorum ki boşnak adetlerinde gelinin düğünün ertesi günü yöresel kıyafetle kv evinde hizmet etmesi gibi bir adet de var. şimdi altınla ilgili adetinizi yerine getirin ama diğer adeti kabul etmiyorum demek olur mu? öte yandan bizim de kendi adetlerimiz var. iki tarafında adetlerini yapmaya kalksak o düğün telaşında yorgunluğunda dayanamazdım zaten. bizde eşimle hiç yapmadı olmasın diye iki tarafın adetlerinden biraz biraz yerine getirdik.

ayrıca nişanlına hiçbişey söyleme ve bil ki bişeyler istediğinde değil hiçbişey istemeyip başın dik durursan daha kıymetli olursun. kimseye ihtiyacın olmadığını düşün ve öyle hareket et

nişanlıma hep diyorum bizyapalım ikimiz yaptık diyelim kendi evimizi kendimiz kuralım diye.
istemiyorum da zaten bana şunu bu alın demedim şimdiye kadar

bana kalsa bence de gerek yok ama büyüklere laf anlatmak cok zor.
şimdi onun ailesine söylesem sizin söylemenizle mi yapıcaz olur
benimkilere bosverin diyorum ele güne karşı olur mu diyolar
kararsız kaldım elalem derdinden iflahım kurudu:KK14:
Yaw yalandan kim olmus soran olursa anlar sunu yapti bunu aldi de ne olacak.
Yani sizin bana sunu alin demeniz garip kacar. Benim de basima geldi boyle birsey annemin kafasina girmis bi kac cok bilmis akraba. Neymis nisanli kiza kv bayramlik elbise alirmis. Ya benim cebimde param mi yok niye millet bana elbise aliyor yani. Neyse onlarin adetleriymis zaten getirdiler elbise. Bu sefer babamin halasi aaaa koc getirmedi mi nisanlin dedi. Yuh dedim.

karşıdan cok saçma duruyo farkındayım bende önceden öyle derdim millet konussun sustur sende falan diye
ama iişin içine girince farklıymış ay o kırılmasın ay bu darılmasın diye kendimi parçalıyorum resmne.
kimsenin malında hediyesinde gözüm yok ben kendi babama bile dmeiyorum baba şuyum eksik alsana diye iğneme varasıya kadar kendim yaptım (bunun gururu cok baska) ilişkinin en basından beri beklentim yoktu

ben bana gidip cok değerli seyler alsınlar demiyorum hatta alsınlar da demiyorum.
ille alsınlar isteseydim nişanlıma söyler aldırtırdım insan söğüşleme ne çirkin bi yakıştırma.

O zaman annen olgun biri degil. Insanlari susturup size huzur verecegine sagdan sdan laflarla "bak bilmemne yengenin gorumcesinin kizinin kaynanasi her geliste hediye getirmis" deyip huzur birakmiyor. Onun icin ailesi degil "elalem" denen ne oldugu belirsiz guruh onemli.

Millete ne ya ne yaptıysa yaptı bana da nişan bohçanda yok şu eksik yok bu eksik falan diyolardı bizim de adetler farklı
Belki adetlerinde yoktur ya da sizden çekiniyodur beğenmezsiniz diye

Hediye dediğiniz şey içten gelerek ,düşünülerek verilendir,erkek arkadaşınıza söyleyerek mecbur bırakarak yada adet adı altında alınıp verilen şeyler hediye değildir.bir görevin yerine getirilmesidir, mecburiyettir.
Yazdığım yorumda tek kelime terbiyesizlik yok. Adet adı altında ülkemizde insan söğüşleniyor tam tabiri de bu maalesef.Kayınvalideniz bizim geleneklerimizde gelin evimizde hizmet eder dese,evet bu da insan söğüşlemedir.Beden gücünüzün sömürülmesidir. Genel olarak nişan,düğün vs adetleri ve daha birçok adet insan sömürme anacıyla kullanılıyor bence.
Terbiyesizliğe bu kadar net tavır koyabiliyorsunuz madem,esas terbiyesizliği size kayın pederiniz yapmış onun bir farkına vararak her geldiğinde harçlık verme girişiminin önünü kesseydiniz.
Neyse konuyu daha da uzatmayayım.Size iyi günler.

Yaptimi derken? Umarim patigi cemberi( oyali yazmadan bahsediyosunuz galiba burda) kv nin ormesinden bahsetmiyorlardir. Satin almaktan bahsediyorlar degilmi? O zmn haklisin tabi. Ben gelin olsam bende beklerim.

bana da nişan bohçası dışında gelen bir şey olmadı. öbür eltime ne geldi gitti bilmiyorum. konu komşu sorduğunda her şeyi alıyorlar çok şükür de kapat ağızlarını. takacak mevzu araman yersiz.

huzursuzluktan başka bir şey değil ama bence hiç dile getirme bile sonra ilerde sen istedin şu masraf oldu derler benim eşim diyor mesela ve ben yapma alma dediğim halde babasının yapmadığı ödeme için beni suçluyor.
mesela benim kv biliyordu ne adet diye kendi kız evlendirdi.ama ne varsa o kız tarafına ait der çıkardı işin içinden sonra gelir damadım dünürüm kızıma şunu aldı diye anlatırdı.bu kaynana modeli kötü kaynana kazana atıp kaynatacaksın suyunuda hayvanlara vereceksin mesela sinirleri bozuyormu evet.ben nişanlıykende herkes sordu etti sana değer vermiyorlar seni zorla alıyorlar dediler herşeye göğüs gerdim yinede dile getirmemeye çalıştım ama şuan eşim için ailesinden değerlisi iyisi mükemmeli yok.maaşın var sanırım git kendin ailenden gizli hazırla birşeyler nişanlına ver annen yapmış gibi getir yada getirin de.normal insansalar biraz utanılar hem ailende üzülmemiş olur.yok benim kaynana gibi anormalse hayrına yaptım de kenara çekil.en doğrusu bu inan

Yaptimi derken? Umarim patigi cemberi( oyali yazmadan bahsediyosunuz galiba burda) kv nin ormesinden bahsetmiyorlardir. Satin almaktan bahsediyorlar degilmi? O zmn haklisin tabi. Ben gelin olsam bende beklerim.

kendisi bana zamanında kazak bile ördü hakkını yiyemem ama o zaman sevgiliydik yüzük takıldıktan sonra hersey bitti.

bana kalsa bence de gerek yok ama büyüklere laf anlatmak cok zor.
şimdi onun ailesine söylesem sizin söylemenizle mi yapıcaz olur
benimkilere bosverin diyorum ele güne karşı olur mu diyolar
kararsız kaldım elalem derdinden iflahım kurudu:KK14:
Aileniz arada bırakıyo sizi.. bırakın yapmasınlar.. huzur versinler güleryüz insanlık göstersinler en kıymetlileri bunlar..

Benim kvde de aynıydı ama hiçbi şey istemedik de söylemedik de.. o elalem bize de soruyodu bi iki tersleyince karışamıyolardı.. sağolsun babamla annem de herkes elinden geleni yapıyo 2 dünyalığın lafı yapılmaz çok ayıp derlerdi..

Aileniz arada bırakıyo sizi.. bırakın yapmasınlar.. huzur versinler güleryüz insanlık göstersinler en kıymetlileri bunlar..

Benim kvde de aynıydı ama hiçbi şey istemedik de söylemedik de.. o elalem bize de soruyodu bi iki tersleyince karışamıyolardı.. sağolsun babamla annem de herkes elinden geleni yapıyo 2 dünyalığın lafı yapılmaz çok ayıp derlerdi..

benimkilerde yapmıyolar işte sadece bana söyleniyo ama kalkıpta onlara bizim adetlerde böyle demezler

satın veya kendi el emeği bilmiyorum nasıl oluyo ne getiriliyo :KK35::KK35:

Nasil yani? Var sayalimki bizim adetlerde hep el emegi var. Herkesin adetinde var bendede olmali diye yasli basli kadina orgumu orduruceksin? E o zmn onlarin adetindede gelin kizin havlu islemesi ve televizyon dantelleri olmazsa olmazi. Varmisin dantel ormeye?

yahu bu kız istemiyorki bir şey hem elalem hem ailesi sıkıştırıyor nasıl bir yol izlemeliyim diyor niye ona yükleniyorsunuz.bohçadan adetlerden bir haber belli zaten

Back
X