Fayans Nasıl Temizlenir?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.974
605.065
43
fayans-temizligi.jpg

Fayans, evimizde pek çok yüzeyde kullanılan bir malzemedir. Özellikle fayansların birbirleriyle bağlantı noktaları olan, derzler kirlenerek, koyu bir renk alır ve zamanla ne kadar temizlesek de kirli bir görünüme sebep olur. Fayans temizlerken önemli bir nokta, temizliği sık sık yapmaktır. Kir, fayans ve derzlerde ne kadar uzun süre kalırsa, fayansların ve derzlerin temizlenmesi bir o kadar zor olacaktır.

Kirli fayansları temizlerken izlenecek yollar:

fayans-derz-temizligi1.jpg


Deterjan ile fayans temizliği:

  • Marketlerde, fayans temizliğinde kullanılabilecek pek çok ürün satılmaktadır. Banyo ve mutfak yüzeylerine uygun sıvı ve krem temizlik malzemelerini sünger yardımıyla uygulayarak fayansları temizlememiz mümkün.
Doğal malzemelerle fayans temizliği:

  • Fayans ve derz temizliğinde doğal malzemeleri de tercih edebiliriz. Bunun için de bilinen en iyi doğal temizleyici olan saf sirkeden (beyaz sirke) yardım alabiliriz. Bir kabın veya püskürtme yapabileceğimiz bir şişenin içine yarı yarıya ılık su ve saf sirkeyi koyuyoruz. Temizlemek istediğimiz bölgenin üzerine karışımımızı uyguluyoruz. Ardından bulaşık süngerinin sert yüzeyiyle iyice ovuyoruz. Son olarak ılık su ve yumuşak süngerle karışımı temizliyoruz. Bu işlemi ihtiyaç duyduğumuz kadar yapabiliriz.
  • Bir diğer çok etkili yöntem ise karbonat-çamaşır suyu karışımı kullanmak. İhtiyacımıza göre dilediğimiz büyüklükte bir ölçü kabıyla 3 ölçü karbonatı, 1 ölçü çamaşır suyu ile iyice karıştırıp macun kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Yüzeyin üzerine biraz su döküyoruz. Böyle karışımımızı yaymamız daha kolay oluyor. Büyün yüzeyi bu karışımla kaplıyoruz. Özellikle derzlere gelmesine özen gösteriyoruz. Yayma işlemini bir fırça yardımıyla yapabiliriz. Yarım saat kadar karışımı yüzeyde bekletiyoruz. Ardından bir bulaşık süngeri alıyor ve yüzeyde duran karışımı tek bir yönde silerek topluyoruz. İşlemin temizleme kısmı biraz zahmetli ama sonuç iyi olacağından bu zahmete değer. Temizledikten sonra fayanslarımız beyazlamış ve temiz oluyor. Karışımımızın içinde çamaşır suyu olduğundan yere veya üzerimize gelmesinden kaçınmalıyız.
Fayans temizliğinde profesyonel yardım alma:

  • Eğer fayanslardaki kir yukarıdaki yöntemlerle temizlenemeyecek kadar yoğunsa, profesyonel yardım alabilmek de mümkündür.
Derz temizliği:

  • Kararmış, küflenmiş derzlerin temizliği için bir başka yöntem de, diş fırçası ile ovmak. Bunun için püskürtme yapabileceğimiz bir şişeye yarı yarıya ılık su ve çamaşır suyu karıştırıyoruz. Kirli bölgeye püskürtüyor, ardından diş fırçası ile iyice ovuyoruz. İhtiyacımız kadar sıvı püskürtmeye devam edebiliriz.
Kirli fayansların temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler:

  • Fayansları ve derzleri temizlerken çok ağır kimyasallar kullanırsak, fayansların yüzeyindeki tabakaya zarar verebilir, derzlerin erimesine sebep olabiliriz. Bu yüzden çok yoğun kimyasalları tercih etmemeliyiz.
  • Temizliğin ardından kullandığımız malzeme ne olursa olsun, bunu yüzeyden iyice temizlemeliyiz. Yüzeyden arıtılmayan maddeler, lekelenmelere sebep olacağı gibi, kimyasallar insan bedenine zarar verir.
fayans.jpg
Fayans nasıl temizlenir?

Fayans temizliğine başlamadan önce kullanmamız gereken malzemelerimizi hazırlayarak işe başlamalıyız.

Malzemeler

  • Piyasada satılan sıvı, krem ve kir çözücü deterjanlar
  • Uzun fırça
  • Diş fırçası
  • Mikrofiber bez
  • Çamaşır suyu
  • Sirke
Banyo Fayanslarının Temizliği

Temizlik yapılacak alan geniş ise öncelikle lekeli kısımlara ve kirlenmiş derz aralarına bir miktar çamaşır suyu dökülerek bekletilir. Daha sonra deterjanlı ılık su hazırlanır. Uzun fırça ile bütün alan fırçalanır. Kurumuş lekeler için biraz krem deterjan dökülüp fırçalamaya devam edilir. Derz araları çamaşır suyu ile temizlenmemişse bunun için piyasada satılan temizleyiciler ya da sirke dökülerek bekletilip, diş fırçası yardımıyla iyice ovulup tekrar bekletilir. Durulama aşaması için kovada ılık su hazırlanır. İçerisine 2 kapak sirke koyulur. Fırça ile çekerek durulanır. Kalan sulu kısımlar bez yardımıyla toplanır.

Mutfak Fayanslarının Temizliği

Mutfak fayanslarını temizlemek için önce mutfak fayansları içn satılan fayans spreyini tüm yüzeye sıkın. On dakika yağ ve kirlerin çözülmesini bekleyin.

Daha sonra fırça yardımıyla ya da sert bir bezle tüm yüzeyi silin. Daha sonra fayansları sirkeli suyla mikrofiber bezle durulayın. Derz araları için çamaşır suyu döküp ya da sirke kullanarak diş fırçası ile ovalayarak temizleyebilirsiniz.