• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Fazladan borca battık

Bakıyorum borcuna 2 çeyrek 766₺ yazıyor
Güncel bugünün çeyrek fiyatıysa 840₺ bana bu dusuncesizlik vicdansızlık gibi geliyor altın alacağını bilseydim almazdım
Sen altınlarını bozdurup birine versen yıllar sonra para olarak mı istersin? Diyelim beş altın bozdurdun tanesi 100 liradan. Yıllar sonra altın 200 lira oldu. Borç verdiğin kişi sana 500 lira ödedi. 2,5 altının toz oldu uçtu. Ama vermeseydin 5 altının olacaktı hala.

Bu mantığı ben de anlamakta zorlanıyorum.
Hakkını iste, versinler deniyor gayet rahat.
Ya Hu! Para benim param, mal benim malım.
20 küsur yıldır ben, 30 yıldır da eşim birlikte çalışıyoruz.
Hele eşim üç işi aynı anda yapıyor.
İyi kötü bir şeyler edindik.
İster satar yerim, ister hayır kurumuna veririm, istersem evlatlarıma bırakırım.
Daha ölmedim üstelik.
Kim, nasıl müdahale edebilir buna?

Evladıma baktım, büyüttüm, okuttum,
evlendirdim benim sorumluluğum bitti.
O da eşiyle elele versin, çalışsın, çabalasın.
hastalık, kaza vb olduğunda elbette destek olurum.
Yetmediği yine yardım ederim ama istersem, istediğim kadar.
Mecbur değilim yani...
Nedir bu ana-baba sömürüsü?
Kan bağımız olması ayrı bireyler olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor.
Ama nedense ailenin tümünü tek bir birey gibi görme eğilimindeyiz toplum olarak.
Annem babam da lükslerinden vaz geçerek mal mülk sahibi olduysa, bu malları istedikleri gibi değerlendirmek sonuna kadar hakları. Buna beni mirastan mahrum etmek de dahil.

Büyütmüşler, okutmuşlar, meslek sahibi yapmışlar. Daha ne yapsınlar?
Ben hangi hakla onların mallarında hak iddia edebilirim ki?

Yorumları okudukça akıl tutulması yaşıyorum.

Kan bağımız olması ayrı bireyler olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor.
Ama nedense ailenin tümünü tek bir birey gibi görme eğilimindeyiz toplum olarak.
Annem babam da lükslerinden vaz geçerek mal mülk sahibi olduysa, bu malları istedikleri gibi değerlendirmek sonuna kadar hakları. Buna beni mirastan mahrum etmek de dahil.

Büyütmüşler, okutmuşlar, meslek sahibi yapmışlar. Daha ne yapsınlar?
Ben hangi hakla onların mallarında hak iddia edebilirim ki?

Yorumları okudukça akıl tutulması yaşıyorum.

ben yetişkin insanım bana ne hakla karışırlar derken bireyci, batılı
maddi desteğe gelince toplulukçu, doğulu :KK9:

Bu konuda sizi savunmustum ama esinizin asgari ücretli oldugunu ve siz de çalışmadığınızı yazmissiniz
O acidan diger arkadaşlara da katılıyorum
Ben memurum ne evim ne arabam var
Kredi cekmek istemedim, borc ödemek beni geriyor önümü görmem lazim ki memur olsam da önümü göremiyorum her sey bir anda tepetaklak olabilir günümüz kosullarinda (ha benimkisi biraz garanticilik ama emin olmadigim konularda risk alamam).
Ayrıca 8 senedir de kira ödüyorum, evsizlikten ölmedim. Ödediğim kira bedeliyle belki bir araba alirdim ama bosa giden para olarak goremiyorum sonuçta tayinciyim.
Bence fazla plansız davranmissiniz.
Bu arada evlat ayrimi konusundaki dusuncelerim net zaten onu daha önce de belirtmistim.

Borcumuz iki senedir var biliyorsunuz ki korona vardı hani eşim çalışamamış olabilir mi mesela, sonra da çocuk geldi.
Yazdiklarinizdan dolayı diyorum iki senedir virüs var ama siz eşiniz çalışmıyor ise nasıl bu kadar büyük borca girip ev aldınız ve nasıl çocuk sahibi oldunuz hiç korkmadiniz mi...
Eşim esnaf en çok etkilenen kesimdeyiz anneme altın borcum vardı bozuk para biriktirip üzerini eşim tamamlayıp çeyrek altın aldık lafını etmesin diye 5 10 çeyrek verdik borcumuzdan düşelim diye.. 11 binlik altın borcum 44 bin oldu ama o altınları annem bana bozdurup vermeseydi altını durduğu yerde kârlanacakti..

Ben size borcun tamamını yaptınız mı demiyorum borcunu ödeme niyeti olan insan ucundan kıyısından başlar iki senede 1 gram alacak durumunuz olmadı ise evinizi satılığa koyun borcunuzu kapatın sonuçta hibe etmemiş borç olarak vermiş anldigim kadarıyla borcunu istiyor....
Evlat ayrımına diyecek hiçbir sözüm yok o konuda büyük haksizlik yapılıyor haklısınız...

Yazdiklarinizdan dolayı diyorum iki senedir virüs var ama siz eşiniz çalışmıyor ise nasıl bu kadar büyük borca girip ev aldınız ve nasıl çocuk sahibi oldunuz hiç korkmadiniz mi...
Eşim esnaf en çok etkilenen kesimdeyiz anneme altın borcum vardı bozuk para biriktirip üzerini eşim tamamlayıp çeyrek altın aldık lafını etmesin diye 5 10 çeyrek verdik borcumuzdan düşelim diye.. 11 binlik altın borcum 44 bin oldu ama o altınları annem bana bozdurup vermeseydi altını durduğu yerde kârlanacakti..

Ben size borcun tamamını yaptınız mı demiyorum borcunu ödeme niyeti olan insan ucundan kıyısından başlar iki senede 1 gram alacak durumunuz olmadı ise evinizi satılığa koyun borcunuzu kapatın sonuçta hibe etmemiş borç olarak vermiş anldigim kadarıyla borcunu istiyor....
Evlat ayrımına diyecek hiçbir sözüm yok o konuda büyük haksizlik yapılıyor haklısınız...
Niyetimiz elbet var ama yapılan haksızlık karşısında birikim yapıp veremiyorum inanın elim gitmiyor. Yoksa kenara attık biraz elbet. Koronadan çok önümüz görünmüyor diye vermedik sadece olur da işler tekrardan durur diye. Kiradayken çok güzel 30 bin borcumuzu yemeden içmeden hemen kapattık 60 bini de öyle hesap ettik ama 2 katına çıkınca heves kalmadı sonra rahatsızlandım, korona çıktı, hamilelik, çocuk.. her şey planlı gitmiyor hayatta. Benim de 1-2 altınım var ama kötü gün şeysi onları da bozamam.

Ben kendi mantığımdan yola çıkayım. Kızımı maddi - manevi olarak en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Şu an iyi bir eğitim veriyorum belki yarın iyi bir araba alırım belki evlenirken evini dizerim ama sonsuza dek para para ver ver derse, asgari ücretle çalışan eşine destek çıkmak yerine hamile kalırsa bana da kombiyi açamıyorum draması yaparsa tüm emeklerim çöpe gider. Ben anneyim , kendime bağlı bir asalak yetiştirmek istemiyorum. Ben ölüp gideceğim, belki işler sarpa saracak ne bileyim hayatta tek bildiği istemek para talep etmek olan birikmiş çalışılmış parayı hesaplamak göz dikmek olan biri olsun istemiyorum. Kızı - erkeği yok bunun erkeğe ev alınıyorsa da yine ataerkil toplum yüzündendir. Yine erkek ailesine hasır set 40 gr bilezik al ev al araba al diyebilen kendini mal gibi ürün gibi sunan aç gözlülerdir bunun sebebi..
Asalaklıkla bağımlılıkla ne ilgisi var ne draması. Kusura bakmayın da her şey filmlerden ibaret değil. Ben sadece burada yanlış giden bi şeyler yok mu kısmındayım. Neden insanları direk asagılmak bu kadar kolay size. Ailemin evine gidiyorum böyle böyle diyorum bunlar gerçek durumlar. Kaç ay evde kaldı eşim. İstanbul’da yaşıyoruz. Neden bunlar bu kadar uc geliyor insanların borçla bi evi olunca zengin olup edebiyat yapmıyorlar kusura bakmayın. Ailemin onları görüp bana kör olmasına yakınıyorum. Borcumuz borç sanki size borçlandık 😃

aynen böyle düşünüyorum. Anne-babanın görevi, dünyaya getirdiği çocuğunu en iyi şekilde yetiştirip kendi ayaklarının üzerinde durmasına destek olmaktır.
ha hayat bu, hastalığı var kazası var elbet destek olurum, canım o.
ama çabaladığını, başardığını görmek isterim. hep arkasını kollayarak olmaz. nasıl ki yürümeyi öğrenirken düşüyor, düşmesin diye kucağımda taşısam hep yürümeyi öğrenemez. hayatta böyle... düşe kalka yolunu bulacak.
Erkeğe de aynını yapsa gocunmam.

Anne hakli ayrimcilik olarak goremedim bu ulkede boyle erkek cocuga veriliyor ev evlenirken o konudada bisey diyemiyorum sizde bunca borc icindeyken uzgunum ama cocuk yapmayacaktiniz zamanla o altini altin olarak alip toplayacaktiniz. Yada hic elden birc almayip kredi cekicektiniz kredide indi cikti yok hersey bastan belli
Çocuk yapmayacaktınız diyorsunuz da yasımızı başımızı yaşantımızı bilmiyorsunuz insanların zaman geçince çocukları bile olmuyo. bi kere kredi almak istemedik bankaydı faizdi. Bi süre borç kapatıp biriktirip alırız diye düşünüyorduk keşke de öyle yapsaymışız altınlarımız iki kat olurdu. Olmadı.

Kabul eder etmez gibi bi durum düşünmedim altnlarım var bozar veririm deyince altınlar bozulacak fiyatınca ödenecek diye dusundum
Keske altinlari bozdururken acikca size kızım bak 100g bozdurdum sen de altin yapıp verirsin diyebilirdi. Ya da altınlari direkt size verebilirdi bozdurma vs islerini siz yapardiniz. Yani baştan size bunları demedi mi?

Evlendikten sonra babamın kendi evleri olmasına rağmen eşimin durumu olmadığı için kiraya girdik. Ailem bu durumu hiç sallamadı. Sonra annem isterseniz ben size borç veririm öyle ev falan bulursanız uygunundan dedi. Derken acil satılık bi daire bulduk. İstanbulda 150 bine alabileceğimiz bi daire kaçınılmazdı aynı zamanda 0. Annem borç olarak altınlarını bozdu ben para hesabı olcak zannetmiştim. Daha sonra annem altının borcu altından olur dedi. Şoklara girdik çünkü 2 sene önce aldığımız borç suan 2 katı. Evimizin değeri hiç kalmıyor elimizde. Şimdi kardeşim evlenecek kiracı çıkmıyor evden diye ağlayıp duruyorlar aman nasıl girer oğulları kiraya diye. Biz de o kadar borcu nasıl öderiz olmadı evi satarız diye kara kara düşünüyoruz. Bu bi iyilik mi yoksa dusuncesizlik mi sizce?
Aslında size yardım etmesi gereken senin ailen değil, eşinin ailesi. Ama yinede annen fedakarlık yapıp altınlarını vermiş ve ev almışsınız. Bence teşekkür etmen gerekiyor annene. Hiç vermeyebilidi de öyle bir zorunluluğu mu var? Ayrıca tabiki altın olarak vereceksiniz, 2 sene önceki 60 binin değeri ile şimdiki 60 binin değeri aynı mı?

Ya şimdi düşünüyorum bence de altın borcu altın olarak geri ödenir . Eğer o parayı borç alarak aldıysanız bu böyledir.. Çünkü anneniz birikimini değerlensin diye altın yapmış para olarak değil..

Erkek çocuklara ayrı bir muamele yapılıyor bu konuda buna her ne kadar anlam veremesemde yapıyorlar işte.. Eğer ihtiyaçları yoktuysa da o evden sizin içinde kiracıyı çıkarabilirlerdi ama sanırım eşiniz ve onun ailesinden birşey beklediler herhalde.. Orasını bilemiyorum ama işte mal onların kime ne kadar verirlerse verirler..

Ama ben olsam eğer evi oğluma verirsem kızıma da ev almak için verdiğim parayı geri almazdım.. Bi de altının tavan yaptığı şu dönemde borcu istemek de vicdansızlık Normali bu bana göre ama söz konusu erkek çocukları olunca herşey değişiyor bazılarına göre işte..sizinkilerde bu grupta demek ki..Allah yardımcınız olsun

Aslında size yardım etmesi gereken senin ailen değil, eşinin ailesi. Ama yinede annen fedakarlık yapıp altınlarını vermiş ve ev almışsınız. Bence teşekkür etmen gerekiyor annene. Hiç vermeyebilidi de öyle bir zorunluluğu mu var? Ayrıca tabiki altın olarak vereceksiniz, 2 sene önceki 60 binin değeri ile şimdiki 60 binin değeri aynı mı?
Düşüncenize saygı duyuyorum ama sormak istedim.. Neden eşinin ailesi yardım etmeli?? Erkek evlatları evlatta kızları onların evladı değil mi??

Altın borcu konusunda sizinle aynı fikirdeyim bence de altın olarak alındıysa altın olarak ödenir..

Konu kapanmamışken soyleyim, insanlar neden altın borç verildiğinde altın olarak geri ödeneceğini düşünmez ki.

Eşimin ablasının eşi 10 yıl önce eşimden bir miktar altın almış, bi kaç ay içinde birazini ödemiş. Biz evlendigimizde de eniştesi şu parayi veriyim borcumuz kapansın diyerek aldığı parayı geri vermek istemiş. Halbuki aradan 4 sene geçmiş altın aynı değil. Eşim borcun şu kadar deyince, 'ama öyle olur mu verdiğin altın bu kadar tutmuştu' diye söylenmiş ama eşim kabul etmeyince enişte sinirlenmiş. 10 yil oldu hala o borcu ödemediler toplam 80 bin fln oldu borçları. Nasıl ödeyecek bilmiyorum ama eşim hadi 5 10 bin almayım hibe etmedim ya parayı diye söyleniyor.
Ablasinada ara ara borçlarını hatırlatıyor, ben o zamanlar eşimin hayatında olmadigim için umursamıyorum ama az parada değil inşallah geri verirler

e tabii ki altın olarak borç verdiyse altın olarak ister.
ev almak kolay değil, olur böyle şeyler. yavaş yavaş ödersiniz.
keşke daha planlı hareket etseymişsiniz ama.
birisi size aa ben altınlarımı vereyim dediğinde kabul etmeden önce 2 kez düşünün. tl olarak alsaydınız tl olarak verirdiniz enflasyon şu kadar bak borcun da buna göre artmış oldu falan demezler mesela.

Düşüncenize saygı duyuyorum ama sormak istedim.. Neden eşinin ailesi yardım etmeli?? Erkek evlatları evlatta kızları onların evladı değil mi??

Altın borcu konusunda sizinle aynı fikirdeyim bence de altın olarak alındıysa altın olarak ödenir..
Maddi durumu varsa elbetteki evladına verebilir ama bu bir mecburiyet değil bence. Aile isterse verir, vermek zorunda değil ne kızına ne de oğluna fakat genellikle erkek ebeveynleri oğullarını evlendirirken daha çok masrafa ve çabaya girerler. Çünkü kız tarafı birçok masrafı üstlenmez. Ayrıca henüz evini geçindirecek kadar maddi güce sahip olmayan birinin evlenmesi ne kadar doğru? Sonuçta ya kendi ailene yada eşinin ailesine muhtaç oluyorsun ve beklentiye giriyorsun.

Benim babam vefat etti, babamdan bize 1 ev, 1 dükkan, biraz da para kaldı. 1 gün olsun anneme evde, dükkanda, kalan parada benim hakkım var demedim. Sen hayattayken hepsi sende kalsın dedim. Annem kendisi isterse verir zaten, verme gibi bir zorunluluğu yok. Ama çevremde birçok insan ailesinin malını kendi malı gibi görüyor, çok garip.
Mal sahibi hayattayken miras hakkı söz konusu olmaz ki.
Anne baba dese ki, "öldükten sonra tüm mal varlığımızı hayır kurumlarına bağışlayacağız" miras hakkı diye bir şey kalmaz ortada.
Bir de hayattaki anne ve babaya içinde "miras hakkı" geçen bir cümle nasıl kurulabilir? Ölümleri üzerinden hesap yapıyormuş gibi. Çocuğum böyle bir cümle kursa kahrolurdum açıkçası.

bi kere kredi almak istemedik bankaydı faizdi.
Kusura bakmayın ben yine şeytanın avukatlığını yapacağım
Bankadan alsanız kimse keyfinizi beklemeyecekti ödemeniz için
Anneden alınca insanın içine acaba ödemesem mi fikri filan düşüyor
Tabi anne daha tercih edilir
İşine gelmeyince de onlar da haksızlık yapıyor filan deyip sıyrılıyor insan

Back
X