• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Fazladan borca battık

babanızda mı öyle? olmuşla ölmüşe çare yok, borcu almışsınız, ödemek sizi çok zorlayacak belli. anneniz bir süre verdi mi ödemeniz için altın olarak ödersin diye konuşuldu mu sadece. bunun haksızlık olduğunu siz dile getirmezseniz kimsenin umrunda olmaz ki. 2 kardeş misiniz.

evden bişeyler yapıp para kazanabilir misiniz. azda olsa katkı sağlar size. bakın şu zamana kadar bir salmışsınız, plan yapmamışsınız şimdi mağdursunuz. bundan sonra toparlamanız lazım kendinizi. önce bir konuşun ailenizle, işin rengi belli olsun. sonra nasıl ödeyebilirim diye plan yaparsınız. çocuğunuz var artık akışına bu kadar bırakamazsınız hayatı.
Babam da borç oldu mu öyle. 4 kardeşiz. Acele etmiyorlar ama beklenti var tabi bi araya geldiğimizde hep parasal mevzular dönüyor ister istemez rahatsız edici oluyor. Kendimize nasıl güvendik kısmına gelince ben hep geride durdum ama ailem çok istedi alın diye o yüzden borca girdik

Alenizden beklediğiniz sevgiyi ve desteği göremiyorsunuz asıl üzen bu anladım. Abiniz erkeklikten kayırılıyor, haksızlığa uğruyorsunuz.

Peki geçim sorununuz varken neden ev almak için acele ettiniz? Zaten aileyle de yakın bir ilişkiniz yok mesajlarınızdan anlaşılan. Siz çalışmıyorsunuz eşin işi asgari ücret.
Yani biz karı koca memuruz 10yıllık evliyiz ama gözümüz ev borcunu kesmiyor. Böyle bir borca girmeyi göze aldığınıza göre bir güvenceniz vardı ama işler mi ters gitti noldu?
Güvencem ailem olmasıydı. Biz kirada bi kaç sene oturma planlıyorduk uygun daire olunca çok ısrar ettiler öyle aldık. Durum sadece borç değil tabi ailenin bi çocuktan hiçbir beklentisi yokken diğerinden beklentide olması elinde hiçbir şey yokken.

Güvencem ailem olmasıydı. Biz kirada bi kaç sene oturma planlıyorduk uygun daire olunca çok ısrar ettiler öyle aldık. Durum sadece borç değil tabi ailenin bi çocuktan hiçbir beklentisi yokken diğerinden beklentide olması elinde hiçbir şey yokken.
Şöyle örnek vereyim
Benim annem de kendi kardeşlerine harcamaya bayılır
Bana 500 lira verse gözüne batar
Bence bu da haksızlık
Ama para annemin kendi parası
Bunu bahane edip borç aldıysam vermemezlik yapamam bence
Bi de kadının kendi parası, hala hayattayken kime nasıl harcayacağına karışmak pek de haddime gibi gelmiyor
Akli dengesi de yerinde henüz

Şöyle ki; biz de yatmadık başka borçlarımız vardı bebeğimiz oldu vs. Kendimizi anca topladık

Bu karmaşada bir de bebeğiniz mi oldu? Kusura bakmayın ama sizde de bütçe planlama noktasında eksiklik var. Bebek zaten başlı başına masraf, hem başka borçlar, hem annenizden altın borcu...

acı bir tecrübe olmuş o zaman. parasal meselelerde kendinden başkasına güvenilmiyor maalesef. Sizi açıktan sıkıştırmıyorlarsa iyi gene. ama kırgınlık safhasını atlatıp iyi bir ekonomik plan yapmanız da şart görünüyor. Kolaylıklar dilerim..

Evett benim de bi oğlum var ama yarın kızım da olsa eşit hakları sağlamaya çalışırım. Annem babam vefat etse abim falan hayatta sahip çıkacak tipler değiller. Ben onlardan daha çok gider görür yanlarında olurum. Ne yazık ki böyle borç olayları insNlrın bellerini büküyor. Kalplerini kırıyor borç borç ödeyeceğiz. Ama kaç gündür o kadar çok üzüldüler kendilerini sıktılar ki oğulları kiraya girecek diye. Bana bu kadar üzüldüklerini hiç zannetmiyorum. Canı oğulları onlardan habersiz alkolik iddiaya borçlanmış durumda nişanlısını aldattı şimdi de evlenecek hiçbir şeyini bilmiyorlar. Ama kızları gözlerinde hiçbir şey etmez. Öncelikle o da bi kadın o yönden bakabilmesini isterdim. Borca gelince yan gelip yatmadık koronadan sebep işleri durdu eşimin kaç ay evde kaldı. Ve hamileydim sonra da bebeğim oldu bebeğimle komşuya bile çıkamıyorum maalesef öyle bi çocuk. Çalışmam şimdilik mümkün görünmüyor
Çok iyi anlıyorum sizi. Benim bir yakınım aynı şeyleri yaşıyor. 1 erkek 2 kız çocuk var. Kızlara hiç bir şey yok. Maddi manevi. Maddi olarak da oğullarına destek oluyorlar manevi olarak da sevgilerini oğullarına veriyorlar. Kızlar da oğlan da evli. Gelinin peşinde dört dönüyor anne. Çamaşır bulaşık temizlik çocuk bakımı hepsini yapıyor senelerce. Kızlarının evinde bir bardak çay demlemiyor. Kızları evine her gittiğinde kadın evini temizletiyor işini gördürüyor, gelin kadının evine gitmiyor bile. Gel gelelim kadının eşi vefat etti yanlız kaldı. Arada oğluna kalmaya gidiyordu gelin evinde istemedi, çünkü çocuğu 10 yaşına geldi bakıma ihtiyacı kalmadı kayınvalideye de ihtiyacı kalmadı o da evine sokmuyor şimdi. Oğlan desen bayramda seyranda bile aramaz. Yine kızları arar kadına yine kızları ilgilenir kızları evine alır bakar. Belki insanlara inanması zor geliyor ama maalesef evlat ayrımı yapanlar var ve bu çok acımasız. Anneniz sizin durumunuzu ödeyemeyeceğinizi biliyordur zaten. İlla ki o altınları geri alacaksa bile, annecim şu anda gücün yok biliyoruz, bebeğin var kendini zorlama elin rahatlayınca ödersin diyebilir. Evlatla ticaret yapılır gibi hesap yapılmaz. Ya da ben öyle düşünüyorum en azından

Bu süreçte kira dan kurtulmuşsunuz kira öder gibi borcunuzu biriktirmeniz lazımdı..borç ne ile alınırsa o şekilde ödenir..takılacağıniz hiç bir nokta yok kardesinize ev almak için istiyorsa haklı belki onada borç vericek ve sonra geri alicak sonuçta kadın biriktirmeniz ve geri ödemeniz için 2 sene zaman tanımış hemen yarın istememiş ki

şuna çok katılıyorum. dünyaya getirdiğimiz evladı yetiştirme sorumluluğumuz var. ama nasıl ki kv oğluna karışınca "koca adam olmuş, memeden kesilmemiş" diyoruz. bu da aynı mantık. kendi kararlarını veriyor diye saygı duyup geride kalmam gereken yaşa gelen evladıma neden sürekli bakım vermek durumunda kalıyorum?
Ben kendi mantığımdan yola çıkayım. Kızımı maddi - manevi olarak en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Şu an iyi bir eğitim veriyorum belki yarın iyi bir araba alırım belki evlenirken evini dizerim ama sonsuza dek para para ver ver derse, asgari ücretle çalışan eşine destek çıkmak yerine hamile kalırsa bana da kombiyi açamıyorum draması yaparsa tüm emeklerim çöpe gider. Ben anneyim , kendime bağlı bir asalak yetiştirmek istemiyorum. Ben ölüp gideceğim, belki işler sarpa saracak ne bileyim hayatta tek bildiği istemek para talep etmek olan birikmiş çalışılmış parayı hesaplamak göz dikmek olan biri olsun istemiyorum. Kızı - erkeği yok bunun erkeğe ev alınıyorsa da yine ataerkil toplum yüzündendir. Yine erkek ailesine hasır set 40 gr bilezik al ev al araba al diyebilen kendini mal gibi ürün gibi sunan aç gözlülerdir bunun sebebi..

Bakıyorum borcuna 2 çeyrek 766₺ yazıyor
Güncel bugünün çeyrek fiyatıysa 840₺ bana bu dusuncesizlik vicdansızlık gibi geliyor altın alacağını bilseydim almazdım
annen zaten miras payından versin , geri almasın. zaten erkeke kardeşine verilecekmiş. senin hakkın yokmu . hepsini istemesi yanlış

Anne hakli ayrimcilik olarak goremedim bu ulkede boyle erkek cocuga veriliyor ev evlenirken o konudada bisey diyemiyorum sizde bunca borc icindeyken uzgunum ama cocuk yapmayacaktiniz zamanla o altini altin olarak alip toplayacaktiniz. Yada hic elden birc almayip kredi cekicektiniz kredide indi cikti yok hersey bastan belli

Ben anneyim , kendime bağlı bir asalak yetiştirmek istemiyorum. Ben ölüp gideceğim, belki işler sarpa saracak ne bileyim hayatta tek bildiği istemek para talep etmek olan birikmiş çalışılmış parayı hesaplamak göz dikmek olan biri olsun istemiyorum. Kızı - erkeği yok bunun

aynen böyle düşünüyorum. Anne-babanın görevi, dünyaya getirdiği çocuğunu en iyi şekilde yetiştirip kendi ayaklarının üzerinde durmasına destek olmaktır.
ha hayat bu, hastalığı var kazası var elbet destek olurum, canım o.
ama çabaladığını, başardığını görmek isterim. hep arkasını kollayarak olmaz. nasıl ki yürümeyi öğrenirken düşüyor, düşmesin diye kucağımda taşısam hep yürümeyi öğrenemez. hayatta böyle... düşe kalka yolunu bulacak.

Anne hakli ayrimcilik olarak goremedim bu ulkede boyle erkek cocuga veriliyor ev evlenirken o konudada bisey diyemiyorum sizde bunca borc icindeyken uzgunum ama cocuk yapmayacaktiniz zamanla o altini altin olarak alip toplayacaktiniz. Yada hic elden birc almayip kredi cekicektiniz kredide indi cikti yok hersey bastan belli

Şöyle örnek vereyim
Benim annem de kendi kardeşlerine harcamaya bayılır
Bana 500 lira verse gözüne batar
Bence bu da haksızlık
Ama para annemin kendi parası
Bunu bahane edip borç aldıysam vermemezlik yapamam bence
Bi de kadının kendi parası, hala hayattayken kime nasıl harcayacağına karışmak pek de haddime gibi gelmiyor
Akli dengesi de yerinde henüz
çocukluk dönemlerinde yeterince sevilmemiş kişiler böyle. onların sevgisis için dışlanmamak için. sen kızızın zaten seviyorsun dışlamayacaksın. ceptesin. kadeşleri dışlayıp küssebilir. çocuklukla alakalı.

annen zaten miras payından versin , geri almasın. zaten erkeke kardeşine verilecekmiş. senin hakkın yokmu . hepsini istemesi yanlış
Mal sahibi hayattayken miras hakkı söz konusu olmaz ki.
Anne baba dese ki, "öldükten sonra tüm mal varlığımızı hayır kurumlarına bağışlayacağız" miras hakkı diye bir şey kalmaz ortada.
Bir de hayattaki anne ve babaya içinde "miras hakkı" geçen bir cümle nasıl kurulabilir? Ölümleri üzerinden hesap yapıyormuş gibi. Çocuğum böyle bir cümle kursa kahrolurdum açıkçası.

Arkadaşlar buradaki haksızlığı görmüyor musunuz cidden , eşten dosttan altın borcu alınırsa tabi ki altın olarak ödenir de , aile evlat ayrımı yapıyor birine oturması için ev veriyor diğerine verdiği altını altın üzerinden istiyor bari kızına kolaylık yapsın para üzerinden kabul etsin parayı ,hatta bence hibe etsin yani.

Benim kayınvalidem daha yeni görümceme ev aldı eğer varsa çocuğuna vermeli olacak iş mi, takmışsınız altın alınan altın ödenir diye.
Karşı taraf borç olarak vermiş ve geri istiyor. Napsın kavga mı etsin vermemek için? Alırken de hibe etmediklerini biliyormuş. O yüzden şoklara girmek biraz abartı.

Mal sahibi hayattayken miras hakkı söz konusu olmaz ki.
Anne baba dese ki, "öldükten sonra tüm mal varlığımızı hayır kurumlarına bağışlayacağız" miras hakkı diye bir şey kalmaz ortada.
Bir de hayattaki anne ve babaya içinde "miras hakkı" geçen bir cümle nasıl kurulabilir? Ölümleri üzerinden hesap yapıyormuş gibi. Çocuğum böyle bir cümle kursa kahrolurdum açıkçası.
Bu mantığı ben de anlamakta zorlanıyorum.
Hakkını iste, versinler deniyor gayet rahat.
Ya Hu! Para benim param, mal benim malım.
20 küsur yıldır ben, 30 yıldır da eşim birlikte çalışıyoruz.
Hele eşim üç işi aynı anda yapıyor.
İyi kötü bir şeyler edindik.
İster satar yerim, ister hayır kurumuna veririm, istersem evlatlarıma bırakırım.
Daha ölmedim üstelik.
Kim, nasıl müdahale edebilir buna?

Evladıma baktım, büyüttüm, okuttum,
evlendirdim benim sorumluluğum bitti.
O da eşiyle elele versin, çalışsın, çabalasın.
hastalık, kaza vb olduğunda elbette destek olurum.
Yetmediği yine yardım ederim ama istersem, istediğim kadar.
Mecbur değilim yani...
Nedir bu ana-baba sömürüsü?

Karşı taraf borç olarak vermiş ve geri istiyor. Napsın kavga mı etsin vermemek için? Alırken de hibe etmediklerini biliyormuş. O yüzden şoklara girmek biraz abartı.

Fikrimi birçok yorumda ayrıntılı yazdım daha farklı nasıl ifade edilir bilmiyorum, beni bu kadar önemsediyseniz lütfen diğer yorumlarımı da okuyun. Aynı şeyi çevirip çevirip yazmaktan usandım.

Back
X