Ben on aylık evliyim. Evlendikten sonra ancak 40 gün bir arada kalabildik. Kayınvalidem anlayış göstermedi. Her şeyime müdahale etti. Görümcemler de üzerime geldiler. Eşim beni savunamadı, "Adalet sağlayamıyorum" dedi. Eşime, kendine yakışmayan tarzda davranmasına kızdığımı söyleyince beni anneme yolladı. Şimdi boşanma aşamasındayız. Ne yapabilirim? (Rumuz: Saliha)
"Kısmet değilmiş" desem, son sözü söylemiş olurum, bir anlam taşımaz. Her şey bir sebebe bağlı. Her olayın bir sebebi var. Sebepsiz hiçbir şey olmuyor, yaşanmıyor. Bunun için sebebini, nedenini araştırmalı, öğrenmeye çalışmalı.
Öyle hemen "Olmuyor, gitmiyor, yapamıyorum, bana göre değil" gibi yenilgiyi kabul etmemek lazım.
Anladığım kadarıyla tam olarak konu kapanmış değil, kesin olarak ayrılmamışsınız, boşanıp ümit kesmemişsiniz.
Evlenen her insanın kayınvalidesi, birçoğunun görümcesi veya kayınbiraderi olur. Bunları bilerek, kabul ederek, "göze alarak" evlenmeye karar verilir.
İlk aylar tanışma, bilişme, bir yerde herkesin birbirini "yoklama" aylarıdır. Siz onları tanımaya, anlamaya çalışırsınız, onlar da sizi tanımaya çalışır.
Bu süre içinde uyuşabildiğiniz, anlaşabildiğiniz noktalar ortaya çıktığı gibi, farklı düşündüğünüz, farklı değerlendirdiğiniz noktalar da ortaya çıkar.
Eğer farklılıkları tespit ederseniz ona göre hareket hattınızı çizersiniz. Madem ortak bir hayatı paylaşıyorsunuz, sadece sizin veya sadece onların dediği olmaz, hepinizin dediği olur.
İlk aylarda göstereceğiniz sabır ve sükûnet, anlayış ve hoşgörü size çok şey kazandıracaktır. Fakat bir yılı bir haftaya, beş yılı bir aya sıkıştırmaya çalışırsanız sonuç çıkmaza girer.
Şimdi ne yapabilirsiniz?
Geçen süreyi gözünüzde büyütmeyin. Tekrar yuvaya dönme, eşinizle buluşma, bir araya gelme yollarını arayın.
Ailenizin yardımıyla anlaşmaya çalışın. Beklentilerinizi, şartlarınızı ve isteklerinizi de zamana yayın, aileyi olduğu gibi kabul edin, çatışma değil de barış içinde yaşama imkânları arayın.
Geçinmek için bir emek vermek gerekir. Hiçbir şey kolay başlamıyor, kolay gelişmiyor, kolay devam etmiyor. Hele bu aile hayatı ise ömür boyu gayret istiyo