Fikirlerinize çok ihtiyacım var..

cemre76

Guru
Kayıtlı Üye
17 Aralık 2011
864
574
323
48
Hemen konuya gireyim.20 yaşının içinde bir oğlum var,aramızdaki iletişim kopma noktasında,nasıl davranırsam davranayım,ters anlıyor,iyide söylesem,kötüde söylesem,hakarete varan cümleler kuruyor,ne yapma lazım,aramızdaki uçurum hızla büyüyor,bana yardımcı olun..

Ne zamandır böyle bu durum? Kız arkadaş, maddi bir sıkıntı, belki iş belki okul vs gibi bir problemi olabilir mi?

canım cevabın için sağol,maddi olarak hiç sıkıntısı yok,ne isterse marka olarak gidip beğenip alıyor,şimdide kız arkadaş bulmuş.bilmem kaçıncı,bu yıl dershaneye gidiyor,dedim kaç kere kız işi olmaz,derslerine bak,hep bizi suçluyor,bana sevgi vermediniz,para verip,çocuk okutulunca her şey bitmişmi oluyor,yanlızım deyip duruyor.

ergenlik işte...
erkek kardeşimdede aynılarını yaşamıştık...
çok üstüne gitmemek lazımmış...
biz bi uzmanla görüşmüştük öyle demişti doktor..
ama tutamıyo insan kendini anlıyorum...
kardeşim şimdi 21 yaşında büyük oranda düzelme var...

babası çok katı ve sinirlidir,zamanında,normal liseye vermedi,açıktan yanında kuran kursuna verdi,geçen yıl tekamül hocası oldu,ama parası az diye,çıktı ordan,başka yurda ve dershaneye verdik,maddi olarak epey zorlandık,babası ilk başta çok kaktı başına,çok para gidiyor diye,bu o psikolojiyi atlamadı,değişik bir ortama adapte ve derslere konstre olamadı,ben kendi imkanımla.gönderdim psikoloğa,2 seans gitti,sonra çok para,dedi,geri parayı da gezerek yedi,bulmuş bir kız sürekli onunla,istiklal de geziyor,yurdu dinlemiyor,yasak olduğu halde ,arkadaşlarında kalıyor,babası izin vermiyor,onuda dinlemiyor,daha lise bitmedi,bu yıl sınavı geçerse biticek,hayatımı kararttınız deyip duruyor kafayı yicem artık,çok zoruma gidiyor lafları.

20 yaşında artık çokta küçük değil ki ergenlik falan diyesiniz, siz ona bir yetişkin olduğunu hissettirmediğiniz için o da çocuk gibi aksileşmiş.bence biraz fazla müdaheleci bir aile yapınız var zaten şu yurtta kalma oranın garip yasakları ,ne demek istiklalde gezmek yasak genç birisi tabiki gezecek nereye kadar bu mantıksız yasaklara uymasını bekliyorsunuz? ki yasak olan şey hemen cazipleşir..fazla sıktığınız için bir yerden sonra patlamış normal..

benımde erkek kardesım var o yaslardayken babamda ona karısıyor sureklı kalma gıtme gezme tozma diyordu . oda babama olan sınırını annemden cıkarıyor ne dese batıyordu zaman zaman sınırlenınce anneme kufur etmeye kadar gıdıyordu .babamla sureklı konusuyordm boyle yaptıkca daha kotu oluyor dıye gercektende oyle. 20 yasında bır genc adam tabıkıde gezecek tabıkıde kız arkadası olacak arkadas ortamlarına gırecek. sımdı 23 yasında o hallerınde eser yok kendı kendıne düzeldi hiç baskı yapmadık doğru arkadaşlar seçen düzgün nsanlarla gezen işinde gücünde biri oldu bizde şaşkınız

Ben de 21 yaşındayım ve oğlunuza hak verdim açıkçası. Yanlış anlamayın lütfen.

Bence kız arkadaşına karşı olmaktan vazgeçin. Gerek yok buna, sonuçta sevgilisi var madem ve bunu saklamıyor bile, zorluk çıkarmayın. Alın karşınıza ondan bahsedin, iletişiminiz kolaylaşır.

Dışarı da çıkacak gezecek tabii ki. Yasakları en çok delmemiz gereken yaştayız. Başımıza ciddi bir şey gelene kadar zorlarız sınırları. Üzerine gitmeyin. Sadece gezeceğinde, bir yerde kalacağında size haber vermesini isteyin. Haber verirse istediği yere gidebileceğini belirtin.

Dersaneye üniversite için mi gidiyor? Eğer oğlunuz benim gibi düşünüyorsa evet hayatını karartmışsınız, normal liseye gitmeliydi. Bir şeyleri başaramamasının sorumluluğunu üzerinize yıkıyor şu an, buna da hak veriyorum aslında. Açıktan okunan okul, normal okul gibi olmuyor.

Bir gün karşınıza alın ve sohbet edin. Kız arkadaşından bahsedin, neler yaptığını sorun, ilişkinin ciddiyetini sormaktan kaçının, isterse tanışabileceğinizi söyleyin. İstediğini yapabileceğini, sadece haber vermesini bunu da duruma göre onu koruyabilmek için öğrenmek istediğinizi belirtin. Zamanında bir hata yaptığınızı ama bunun hayatına mal olmadığını, her şeyin değişebileceğini ve ne yaparsa durumu ne yöne çevirebileceğini anlatın.

Bence işe yarar.

bence en büyük kural, çocukluktan itibaren ok sen bi bireysin kendi kararlarını kendin vermelisin.. ama sıkıştığın zmnlarda biz hep burdayız senin yanındayız düşüncesini aşılamak.. bi hata yaptığında bağırıp çağırmadan neden öle yaptığını nası bi mantık kurduğunu öğrenmek.. ben bu yüzden dolayı böle böle yaptım dediğinde size göre ters bişi varsa, bak bence şöle şöle de düşünebilirdin diyebilmekk.. zaten sonrası çok kolay oluoo.. ben bu mantıkta yetiştirilmiş biri olarak şanslı hissediorum kendimi.. çünkü bi hata yaptığımda çat diye söylebiliorum ya da tartışabiliorum.. hele erkeklerle iletişim çok daha zor :44: bence tek yapılması gereken biz senin yanındayız evlat demek..

en deli çağı.adı üstünde delikanlı
biz de o yaşlarda neler yaptık.bir de erkek çocuğu çok kısıtlamaya gelmez bence.hayatını yaşamalı içinde kalırsa bazı şeyler bu sefer daha namünasip bir yaşta ve evliyken yaşamaya kalkacakcaktır.
bir de şu hayatta 20 yaşında bir erkeğin kız arkadaşı olması kadar normal bir şey yoktur herhalde.bu konuda ona yapma etme demeniz ters teper.sadece sorumluklukarı anlatın,üniye gitmezse neler olabileceğini.sizin için değil kendisi için çalışması gerektiğini...
babadan sevgi alamayan çocuklar hırçın oluyor malesef.babaya güç yetmeyince de acısı yine anneden çıkartılıyor.şu an hayatı uçlarda yaşıyor.bu durum üni bitimine kadar da devam eder.sonra düzelmeye başlayacaktır.biricik annesine yine dört kolla sarılacaktır emin olun.

tamam canlar ben kız arkadaşı var diye,karşı çıkmıyorum,hayatına giren kim varsa önce bana söyler,tanıştırır,tek dediğim şimdi zamanı değil,derslerine odaklanması gerek,değilmi,bir başarsın gerisini bize sormaz bulur zaten,okuyan bir çocukta,biraz disiplin olmalı bence,ama kimseyi takmıyor,biz hatamızın farkına vardık,ne olursa olsun dedik okutmayı göze aldık,eşim emekli olacaktı,okuyor diye vazgeçti,evi durdurduk,sırf okusun diye,en az 5 yıl daha okuyacak,tamam dedik,her şeyi askıya aldık,geçenlerde bulaşık makinem bozuldu,taksite girdik,aldık,15 gün önce eve geldi,hastaydı,bebekler gibi baktım,ne isterse yaptım,ders getirmiş eve,3 gün içinde 40 soru çözmedi,elinde tel,net,sürekli yazışıyor,ya kızlar ya arkadaşlarla,ona bir şey demiyorum,oğlum bari ders yaparken bırak,aklını ver diyorum,ben alıyorum elime okuyorum,umru yok,çok üzüldüm,neyse gitti,yurda,ne babayı ne yurdu dinliyor,kendi başına buyruk olmuş,kimseyi takmıyor,tamam gezecek,kız arkadaşı da olacak ama zamanı değil,lise bitsin,sınavda ne olacak belli olsun,eğer iyi bir yer tuttuamazsa,askere gitmek zorunda kalacak,benim derdim sadece bu,bir tecil ettirse zaten okuyacak,biz her şeye razıyız,hata ettik,eşim beni dinlemedi,verdi açık okula,kendine güveni yok işte şimdi,yanlızım deyip duruyor,anlatıyorum dilimde tüy bitti,oğlum bu yıl sabret,seneye daha güzel bir yurda vericez,nereyi istersen orası olur diyorum ama nafile,bana çok saygısızlık etti,bu böyle burnunun dikine gidince,eşime,parasını biraz kısalım,biraz hayatı anlasın dedim,ama nerde,babasını aradı geçen,annem paramı kesti canım sıkkın diyor,bende ana yüreği,dedim eşime dediğimizin bir kısmını geri verelim oda bir dahaki ay olsun dedim,o arada,oğluma selam verdim,bana demesinmi ben babamla konuşuyorum,sen konuşma diye,babasına diyor,bulaşık makinesi neymiş,lüx elinde yıkasın annem niye aldın,babasıda,oğlum bakalım sen karına diyecekmisin dedi,şimdi babasıyla arası çok iyi,bana düşman oldu şuan,sırf onu düşünüyorum,geleceğini kurtarsın diye uğraşıyorum diye

Beni yanlış anlamayın lütfen ama oğlunuzla yaşıt biri olarak söylüyorum ki annem bana bu işaretlediğim şeyleri söylese kavga çıkartırım. Annemi sevmediğimden değil.

Karşınızdaki kişi lise öğrencisi olabilir ama 20 yaşında. Belki evlendiğinizde siz ya da eşiniz ondan küçüktünüz.

Oğlunuz hayatındaki herkesi sizinle tanıştırmak zorunda değil, isterse gelebileceğini bilsin yeter.
Oğlunuz sorumluluklarını fark edecek yaşta, sizin otur ders çalış demeniz bir işe yaramaz, aksine iter onu. Hem ben alıyorum da okuyorum nedir? Bence bunu sakın yapmayın çünkü afedersiniz ama karşınızdakini moron yerine koymak gibi bir şey bu.
Zamanı değil demişsiniz kız arkadaş için, malesef ki okul bitince sevgili yanında belirmeyecek. Bence bu zamanı değil tavrınızdan vazgeçmelisiniz.
Parasal meseleleri aranızda sorun yaparsanız çocuğunuz sizden uzaklaşır. Yediğinde gözünüz olduğuna inanır.
Herkes çocuğu için en iyisini ister, bunu cümle olarak kullanmaktan ve tavırlarınızı buna göre yönlendirmekten vazgeçmelisiniz.
Bence bu tavırlarınızı değiştirirseniz problemleriniz düzelecek.

Son düzenleme:

Bende 21 yaşındayım ve arkadaşa aynen katılıyorum ama iş sadece oğlunuzla konuşmakla bitmez bence. Önemli bir faktör olan eşinizle de bu durumu konuşun, eşinizin tavırları değişmediği sürece oğlunuzun da tavırları değişmeyecektir. Bir gencin başına sürekli yapılan şeyler kakılmaz. "Şunu yaptık bunu yaptık ama sen birşey beceremedin" tarzı cümleler kurulması bence en yanlış olanı. Olacağı varsa da olmuyor o zaman. Ayrıca lütfen yanlış anlamayın ama bir çocuğa her istediği alınmaz (her istediğini alır marka filan demişsiniz ona hitaben konuşuyorum), şimdi ki terbiyesizliği de tamamen her istediği olduğundan,şımarıklığından ve ukala oluşundan. Az verip bezdirmemek, çok verip azdırmamak lazım hele de erkek çocuklarını, onlar daha bir umursamaz oluyor. Ama sizde olan olmuş 20 yaşına gelmiş bazı şeyleri değiştiremezsiniz ama size saygısızlığı benim bile canımı sıktı.

Birde kız arkadaşı olmasının derslerini etkileyeceğinide düşünmüyorum. Bu bizim içinde geçerli, kendimden örnek vereyim; Sözlümle lise 2 de tanıştık üstelik aynı sınıfta ve aynı sırada oturuyorduk. Derslerimizi etkileyecek bir durum olmadı. Üniye başladık,sözlüm bazı sebeplerden dolayı açıköğretim okumak zorunda kaldı, bense normal bir üniye gittim ve dereceyle okulu bitirdim. Üstelik hafta içi sevgilimle buluşurdum akşam saat 10a kadar gelmediğim bile olurdu. Hafta sonu pazarları da kesin buluşurduk benim derslerimi etkilemedi, oğlunuzunda derslerini etkileyeceğini düşünmüyorum kız arkadaşı olmasının. Ona bu tarz dayatmalar yaparsanız, onu daha çok dibe gömersiniz.

Dediğim gibi en güzeli eşinizle konuşun, çeksin kenara size karşı davranışlarını düzeltmesi gerektiğini ve sizin onun için endişelendiğinizi anlatsın. Başka türlü bir çıkar yol gelmiyor aklıma :26:

Son düzenleme:
Gitme gelme ders çalış gezme sevgili bulma sınavı geç
onla konuşma bunla konuş o yöne bakma bu yöne bak
tamam çokta özgür bırakamıyosunuz korkularınız var zaman kötü dışarısı tehlikeli falan ama
bu kadar da kasmayın çocukları.

Arkadaş olmayı deneyin biraz çocuğunuz sevdiği müzikleri biliyomusunuz evde son ses açıp dinledinizmi
onla beraber kız arkadaşı muhabbeti yapabildinizmi...son ses bi fil izledinizmi çekirdekleri saçarak
geyik yaptınızmı hiç
anne oldunuz hep arkadaş olmayı denedinizmi ????

16 yasında bi erkek kardeşim var her ergen gibi bi bakıosn yükseklerde bi bakıosn alçaklarda deli zamanalrı yani aynen

deidğinize katılıyorum evet ebeyveni değilim ama onun yasıan inerek muhabbet ederım onun dinlediği müzikleri sevmesem bile

severek dınlerım baska inanın bişey yapmıyorum paraya boğmaya fln cidden gerek yok zaten o yaslarda ınsan

anlaışmak ıstıo kabullenılmek ıstıo tam çizgisiini çizdiği bi süreç çünkü....kardeşim beni gördüğü anda bişeyler anlatır abla şöle oldu

abla böle oldu falan...annem der hatta normalde suuso sen geldınmıı baslıo anlatmkaya die bunun cidden çok önemi var

konu sahıbıne ben de aynı seyı tavsıye edıyorum ama zor bu noktadan sonra cunku 20 yasına gelmıs ve bu zamana kadar

yapmadıgınız bişeyle karısısına cıkarsanız aptal değil sonucta samimi gelmıycektır yapılamsı gereken sey oluryuna bırakmak

ama bunu yaparken aman be naparsa yapsın tavrı takınmadan veya kınayelı davranıslar sergilemeden cidden o işini bilir

mesajını hem ona hem cevreye verebılmektir...insnaın en büyük ıhtıtacı güven dir yası kaç olursa olsun belli ki size karsı bişeyelr

büyütmüş içinde kendısını de korumaya almıs size satasıyo devamlı...güzel bi sekılde bu ders kız arkadas mevzularına degınılmeden

konusularak ilk adım atılabilir die düşünüyorum sonra daha yumusak huylu ve guvendıgınızı belli ederek devam ederseniz zamanla

düzelir umarım...uzaktan konsumak kolay diyebılrısınız ama inanın baska yolu yok...sizin yöntemelrınız bu zamana kadar işe yaramamıs

belli ki baska seyler denemek lazım...

dediklerinizin fazlasını yaptım,ona anne değil arkadaş oldum,sevdiği müzikleri beraber dinledik,filmde beraber güldük,evet oğlumu çok seviyorum,onu kaybetmek istemiyorum,yazdıklarınız biraz içimi rahatlattı,sanırım kız arkadaş konusunu,aşmalıyım artık,20 yaşında olmalı madem,ama eşimle bu konuyu asla konuşamam,hemen,işi faciaya çevirir,aramızdaki güven duygusu çok sarsıldı,diyorum nerde yanlış yaptım,çok koruyucu ve merhametli bir anne oldum,çoğu zararmış şimdi öğrendim,bu zamana kadar maddiyat olarak hiç bir şeyi eksik olmadı,ama babayla hep çatıştı,hiç anlamadı babası onu,hep kırdı üzdü,babasının açtığı yaraları ben sarmaya çalıştım,sanırım onu korumaya çalışırken,zarar verdim,yanlızım dedi ben varım dedim,yetemedim herhalde,şimdi onunla konuşmaya çalışıcam,bana dua edin sonucu buraya yazıcam.

kızlar sizlere çok teşekkür ederim,sizden aldığım fikirlerle,oğlumla konuştum,burada yazan gençleri dinledim.aynı sizin dediğiniz gibi oldu,oğlum artık büyüdüğünü,hayatına saygılı olmam gerektiğini söyledi.bende dilim döndüğünce dedim birşeyler.onu anladığımı,arkadaşının olmasını,bunu derslerini etkilemeyeceğini söyledim,onu sınavdan alacağı not için değil,kendisi olduğu için sevdiğimi,değer verdiğimi söyledim,oda özür diledi ,çok ağır laflar ettim hakkını helal et dedi,ohh içimdeki sıkıntı gitti,hastaymış yavrum kıyamam,et tırnaktan ayrılırmı değilmi,sizler sayesinde oğluma tekrar kavuştum, Allah razı olsun..

Yardımcı olabildiysek ne mutlu

çok sevındım :) sırf siz değil eminim oğlunuz da rahatlamıştır :)

Aranız bir daha hiç bozulmaz inşallah

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…