çok teşekkür ederim biçok şey duyuyorum sizden.ben de 3 ay hapı kullanma kararı aldım.3 ay sonunda o dediğin değeri soracağım.doktorum bi de amh bakarız olmazsda demişti ona da baktırayım...çok sağol umarım hepimiz için güzel şeyler olur.
Merhaba, Yumurtalık rezervinize Usg ile de baktırdınız mı? Çünkü bende 1,5 ay önce bir laboratuvarda laf olsun diye adetimin 3. günü yaptırdığım Fsh testi 15,5 çıkınca hemen internette araştırmış yazılanları okuyunca çok üzülmüş hatta dünyam kararma noktasına gelmiştim. Sonra hemen çalıştığım sağlık kurumundaki Kadın Hastalıkları Uzmanının yanına gittim ve Usg ile yumurtalıklarıma bakarak bu testte bir anormallik var bu Usg görüntüsü ile test sonucu tutmuyor yumurtalık rezervin çok iyi görünüyor ama için rahat etsin diye bir de Amh bakalım dedi tabi o arada ben Fsh'ın yüksek çıkmasının şokuyla doktora inanmadım ve Amh' ın sonucu çıkana kadar yaşadığım sıkıntıyı anlatamam, sonra Amh sonucu çıktı 2,99 doktor bunu görünce ben sana dedim yumurtalıklarında azalma falan yok hem Usg hem Amh bunun göstergesi dedi. Tabi ben o 4 gün boyunca okuduklarımın negatif etkisi ile bu söylenenlerden sonra moral olarak hiç düzelme yaşamadım ve hemen her iki sonucu da alarak, hem kadın sağlığı hem de Ivf konusunda İstanbul'daki en iyi hastanelerden birinde olan kendi doktoruma eşimi de yanıma alarak gittim.(Ivf'e başlayacağız ya hemen:) doktorum çok nazik ve çok profesyonel bir hoca olduğundan tüm anlattıklarımı dinledi ve bana 3 şey söyledi,
1.Fsh yumurtalık rezervini gösteren bir test olmaktan çoktan çıktı, ayrıca
infertil hastalar için bile 15 yıl öncede kaldı artık Fsh bakıp çocuğun olmaz, tedavin tutmaz demeler falan dedi.
2. Yumurtalık rezervi kontrolü için, Usg gibi gelişmiş ve en ufak folikulden, toplam rezerv sayısına, çatlama aşamasına gelen yumurtaya kadar milim milim gösteren gibi bir teknoloji var.Biz burada tanı ve tedavide Fsh hiç bakmadığımız gibi Usg'de sorun görür isek Amh'ı da ancak o zaman isteriz dedi
3.Usg değerlendirmeden salt Fsh testi yorumlaması artık internet bilgisi dediğimiz kafa karıştırıcı ve zamanın gerisinde kalmış bir tanımlayıcı oldu artık dedi.
Ve benden elinden çekip almak istemiyorum şimdi lütfen sen o Fsh testi sonucunu yırtıp at dedi ve gel bir de ben Usg bakayım dedi. Usg sonucunda ise yine aynı şekilde rezervlerin yaşından beklenenden bile daha sağlıklı lütfen dert arama ve internetten hastalık ve tadavi araştırıp hayatı kendine zehir etme dedi. Ve nihayet içim rahatlamıştı.
Kısacası söylemek istediğim benim gibi bir fsh testi alıp dünyası karararak internette araştırmaya başlayıp forum forum dolaşan arkadaşlara örnek bir vaka olayım.
Buradaki arkadaşların çoğu
Fsh dışında başka parametreleri de değerlendirilerek Erken Yumurta Rezervi Yetmezliği tanısı ile tedaviye başlayan ve maşallah Ezgi gibi sonucunu bile alan kızlar.