bu arada 3. ayınızdaymışsınız. anne karnındaki bebek dış etkenlerden en çok ilk 12 haftada etkilenir. yani ilk 12 hafta içilen sigara bebeğe %100 zarar verir. sonrasında içilen %50. (bu sonrasında içilebilir demek değil, yanlış anlaşılmasın)
yengeniz de, doktoru da bi tuhafmış. benim kadın doğumcumdan daha rahatı yokmus o bile gebe olduğumu söylediğimde direkt “sigarayı bıraktın değil mi?” diye sordu ilk.
ben kolay demiyorum. ben kendim 16 yasımdan beri altif içiyordum ve 28 yasında hamile kaldım. öncesinde cok bırakmaya calistim olmadı. ama içinde bir can tasımak çok baska. etrafta cocuk varken bile içemiyorken, karnında kendi evladınız taşırken içmek bence sigarayı bırakmaktan daha zor.
yani bebeğinize vereceğiniz zarar dahi sizi bırakma konusunda teşvik etmediyse, ne der bilemiyorum. inanın keske yardımcı olabilsem. ben bıçak gibi kestim. kaldı ki uzmanlar da azaltarak bırakmak diye bir sey olmadığını söylüyor. bi anda bırakacaksınız. kolay değil ama baska yolu yok.
çalışıyormussunuz da zaten oyalanacağınız, kafanızı dağıtacağınız bir çok alan bulabilirsiniz. benim aklıma sigara geldiğinde “bir oyun oynayayım” “kalkayım bir kek yapayım” falan filan diye oyalıyordum kendimi. ki dediğim gibi 1 ay sonunda kan değerlerimin normale döndüğünü gördüğümde, geceleri daha rahat uyuyabildiğimde, kuru öksürüklerim kesildiğinde “ohh be” dedim. aslında bebeğimin buna vesile olduğunu ve benim en büyük iyiliği kendime yaptığımı fark ettim. dünyada herhalde baska hiçbir güç bana sigarayı bıraktıramayacaktı

mayıs ayında 2 yıl olacak sigarayı bırakalı.
yani bence yapamıyorsanız terapi vs alın. atla deve değil. evet hala içiyorken ve aklınız sürekli oraya gidiyorken zor geliyor. ama basarmış biri olaarak söyleyebilirim ki hiç de zor değildi.