sorularına cevap vereyim. bizim aile adetlerine göre :)
Örneğin benim teyzem her gittiği düğünde çeyrek takar ama kendi çocuğu yok. Altını kabul eden gelinle damat ne yapacak? Geri ödemesi nasıl olacak?
Geri ödeme yok, ama evine ziyarete gidilir ve hediyesi kallavi olur.
Ya da tek çocuğu olan biri 3 çocuklu bir ailenin 3 çocuğuna da tek tek altın takarsa sonrasında kendi çocuğu evlenirse 3 tane birden mi takılacak onun çocuğuna?
Evet 3 tane birden takılır.
örneğin biz 3 kardeşiz, dayımın 2 çocuğu var.
nişanımızda ve düğünümüzde ayrı ayrı takı takıldı. nişandakileri annem bir birine bir diğerine taktı, kalan 3. yü de mezuniyet hediyesi diye ailesine verdi. düğün altınlarını ise erkeğe 2 kıza 1 şeklinde ödedi çünkü erkek kuzenimin düğününde dayım tüm masrafları üstlenmişti.
size hoş gelmemesini anlıyorum ama bu biraz maddiyatla ilgili, ailem her düğüne çok kolay takı takabilecek maddi güce sahip değil, borç alarak gittikleri düğünler bile var, sadece geri ödensin mantığı ile de düşünülmüyor, ailenin büyüğü olarak babam düğünlerde takı takmayı adet edinmiş. ama bu takılar bana takıldığında bana takılmış olmuyor aslında, babamın belki borçla gittiği bir düğünün getirisi oluyor. ben zaten kendim istemiyorum bu tarz bir getiriyi.
burada kız da istemiyor işte, ailesine vermek istiyor. ben boşansınlar ayrılsınlar düşüncesini abartı buluyorum.
ancak düğünden 2 gün önce konuşulacak konu değil konusunda herkesle hemfikirim.