Merhaba,
Öncelikle kiralama olması gelinliğin siz iade ettikten sonra tekrar tekrar kiralanıp giyileceği anlamına gelmiyor, özellikle de İstanbul'da. Kiradan dönen bir gelinlik ya reyonda denetme amaçlı kullanılıyor ya da değerli danteli, taşı varsa kışın parçalanıp sonraki sezona model üretmek için kullanılıyor. Bu yüzden kiralama ile satış arasında gelinlikçiler genelde 200-500TL fark koyuyorlar, daha fazlasını değil.
İstanbul'da geçtiğimiz senelerde ortalama bir gelinlik fiyatı 2500TL idi, durumu biraz iyi olan aileler 3500'e alırdı, tabi ki üst sınır yok, her zaman daha pahalıya gelinlik diktiren/alan bolca kişi de oluyordu. Yalnız bu sene doların fırlamasından dolayı, kumaşlar da hep dolarla ithal edildiği için maliyetlerde %50'ye yakın bir artış var. Bu sezon ben fiyatların +500TL oynamasını normal buluyorum.
Demem o ki pahalı değil, uygun fiyatlı da değil, değecek bir dantele bu miktarı ödemeniz normal olur. Size kullanacakları dantelin bu fiyat içinde kupon dantel olması gerekir. Orijinal fransız danteli olmaz ama kupon olması lazım gene de diye düşünüyorum, açık ara daha güzel duruyor. Şu yazıyı inceleyebilirsin:
mine.ertgrl.com/yazdiklarim/evlilik-hazirliklari/item/40-gelinlik-danteli-cesitleri.html
Satma konusunda çok umutlanmayın derim. Pronovias gibi markaların gelinlikleri bile ikinci elde çok zor gidiyor, ancak 300-500TL gibi bir fiyata verdiğinizde satılabiliyor markasız gelinlikler, o da hayli zaman alabiliyor.