Merhaba,
Türkiye'de en azından büyük şehirlerde gelinlik işi markalardan ziyade tekil modaevleri üzerinden ilerliyor. İstanbul'da Kadıköy, Bağdat Caddesi, Pendik, Ümraniye, Fatih, Nişantaşı, Bakırköy, Eminönü ve Mecidiyeköy Profilo AVM'de onlarca gelinlikçinin oluşturduğu kümelenmeler var. İnsanlar da genelde provaya gidileceğinden ötürü bu bölgelerden kendine yakın olan bölgeleri gezerek karar veriyorlar. Çok iyi özel dikim yapan modaevleri var, çok kötüler de var. Biraz dikimden, kalıptan, duruştan anlamak istiyor.
Akay gelinliğin tasarımcı serilerinde güzel gelinlikler olmakla birlikte 4-5bin tllerde olan fiyatlarını çoğu zaman kumaş kalitesi ve işçiliğinin çok üstünde buluyorum. 4bin tl aldığın gelinliğe insanların 1500tlye gelinlik diktirdiği danteli kullanamazsın bence...
Pierre Cardin orta kalite konfeksiyon türü gelinlik üretiyor. Gelinliğe ortalama bütçe olan 2000-3000tl aralığında ödeyip özel dikim riskine girmek istemeyen, hazır modeller arasından seçim yapabilenlerin tercihi.
Pronovias zaten dünyaca bilinen bir gelinlik markası. Bütçeniz varsa ödemeye çoğunlukla değer. 5-6bin tl aralığında genelde ama tasarımcı serileri 20binin üstüne çıkabiliyor. Pronovias bir gelinliğin kopyasını diktirmek genelde en az 3bin tl istiyor, sonuç da her zaman garanti değil.
Beyaz Butik gelinliklerini şahsen görmedim, 3-6bintl gibi bir fiyat aralıkları var ve başka yerlerde pek olmayan yabancı markalardan getiriyorlar diye hatırlıyorum.
Nüans bunlar arasında yerel modaevi mantığına daha yakın bir yer diye biliyorum. Fiyatlarından tam emin değilim, sanırım çok geniş bir yelpazede değişebiliyor. Biraz gelinin haline-tavrına göre, uygun isteyenlere ucuz bir çözüm, gösteriş isteyenlere ona göre fiyat veriyorlar sanki.