Gençlikte geçmez, hayat boyu izi kalır.

zeynones

Nirvana
Kayıtlı Üye
6 Ağustos 2014
17.656
31.610
598
Arkadaslar,
18 yaşında bir genç kız.
Maddi durumlari orta halli.
Anne baba memur.
Evin son çocuğu ve tek kızı.
Sorun evdeki maddi şeylerle yetinmemeyi bilmemesi.
Bahsettigim kisi 8 yillik sevgilimin (yakinda sözlüm olacak ins) kız kardeşi.
sevgilim bugün aradi nasil davranayim diye sordu. Kendisi de egitimci ama kestiremiyorum kiz kardesim olunca nasıldavranacagimi dedi. Meslegim itibariyle benim de ilgilendigim bir yas grubu. Ancak söz konusu iliskimiz daha farkli olduğu için direk bir sey söylemek istemedim.
Her seyi para ile bagdastirarak benim suyum yok buyum yok demesi, herkes su kadar pahali seyler aliyor bana bunu mu layik görüyorsunuz diye sürekli söylemesinden rahatsiz kaliyor sevgilim. 3 kıyafeti varsa 5 10 tanr daha istiyor. Gözü doymuyor. Sürekli etrafindaki arkadaslariya konustuklari konular su marka söyle böyle.. Hangimiz daha pahali aldik gihi sacma bir yarisin icersindeler.. ve kendisine bunu inanilmaz dert ediyor.
sevgilimin ailesini taniyorum. Hepsi zaten markali giyinir. Iyisinden alip bir tane almayi tercih eder annesi de sevgilim de.
Kiz kardesi ise böyle bir sıkıntı icerisinde.. biz ne yapabiliriz hayatta ona değer katan seylerin kendi karakter özelliklerinin olduğunu aktarmak istiyor sevgilim. Ancak nasihat ediyormus gibi olmadan nasil yapabiliriz. Bu taslarda öğüt almak istemiyorlar çünkü..
Bunun "gençlikte olur geçer" dedigimiz bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum.
Eger bugun bu problemi asmazsak karakter olusumunda ve hayatinda hep karsisina cikacak bir sorun olarak degerlendiriyorum.

Ama genç kız bu, giyinip süslenmek istemesi, giysi almak istemesi, arkadaşlarının aldığı şeylere özenmesi normal.

Tabi yasayan sizsiniz ama ben pek öyle değerlendirmiyorum. 18 yaşındaki genç kızların çok büyük çoğunluğu böyle bence. Bu yaşlarda cevresinin de etkisiyle böyle olduğunu düşündüm ben.
O yaştaki bireylerden önemli olanın karakter olduğunu algilayabilecek kişi sayısı sayilidir bence.

Eger bugun bu problemi asmazsak karakter olusumunda ve hayatinda hep karsisina cikacak bir sorun olarak degerlendiriyorum.
Is hayatina atilsin, Kendi parasını kazanmaya başlasın biseycigi kalmaz.

Karakterinin oluşumunu zedeleyecegine, büyük sorunlar yaratacagina vb. katılmadım ben.

Katılıyorum ergen çocuk özeniyor işte.

O yaslardan hepimiz gectik acikcasi ne ben ne sevgilim o yasta öyle düşünüyorduk. Slmrasimda üniversite ve meslek hayatina atildik. Böyle insanlarin olabilecegini ancak sağlıklı bir ruh hâlinde olmadigini gördük. Takıntısi had safhada olduğu icin benimle paylasti. hani ozenmek normaldir de bu her konusmada her seferinde dile getirmek bunum icin günlerce aglamak farkli değil mi? Ki istediklerinin bi kismina sahip oluyor. Ona rağmen doymamasindan şikayetci

O yastaki bir kizi ne egitimci degistirebilir ne ailesi cok gec. Bu yasa kadar ogrenememis neyin onemli oldugunu. Is karakterdede bitiyor bu da degismez. Ilerde hep marka takintisi herseyin fazlasini isteyen biri olucaktir.ergenlige yeni girilmis bir yasta degil.hersey onun mantigiyla ilgili.bizde ergen olurduk ozenirdik guzel giyinmeye falan ama cok daha farkli seyleri dusunurduk,onem verirdik. Hic bisey soylemeyin kiza yoksa istenmeyen yenge olursunuz. Dogruyu anliycak yasta

Bence sorun olarak görmeyin ama kontrollü olun.
Her zaman her istediği olan insanlarda daha çok vardır bu.
Her istediğini yapmayarak elindekilerin farkına varmasını değerini bilmesini ve şükretmesini öğretin.
Tabi bunu direk değil dolaylı olarak yapın...
Elindekiler olmayabilirdi de bunu kavraması lazım..

bu yaşanarak öğrenilir

arkadaş çevresi neden öyle bunu değerlendirdiniz mi

mesela ben çok daha küçük yaştaki çocuğumu göndereceğim okulu çok pahalı olmayanından seçmeye çalışıyorum zira okulun parasını versem de çevre çok varlıklı olursa sıkıntı olur

arkadaşları maddi olarak daha iyi durumda mı ya da ne bileyim onlar tek çocuk bunun diğer kardeşleri var şeklinde mi

eşim 4 kardeş ve onların bir çok şeyi ortak imiş mesela ben tek çocuğum maddi durumumuz hali ile daha iyi

onun arkadaşlarının var da mı özeniyor yoksa hiçbirinde yok da tv deki garip hayat özentisi mi

arkadaşın abisi ben neden her gece bara gidemiyorum diye isyan ederdi sanki olağan olan her gece barda gezmek sanki

örnek verin kitap önerin onu değil de başkasını anlatın konuşun o kişi hakkında ona nasihat etmeyin o sadece kulak misafiri olsun

Iletisimimiz su an icin yok tanistik kaldi öylece.
beni cok sevmiyor zaten. Abisini elinden aldigimi düşündügu icin.. Halbuki annesi bu konu ile ilgili defalarca dil döktü. Mesela bir kinaya gidilecek. Cok yakinimiz olmadigi sürece özel bir alisverise cikmayiz. Ama bu her kim olursa olsun bastan asagiya pahali kıyafetler almak icin her seferinde problem cikariyor. Sevgilim o kadar caresiz ki ben de kötü hissediyorum yardim edemeyince

ona minimalizmden sözedin, gerekirse kitaplarından alıp hediye edin, hayatta alışveriş yapmaktan daha keyifli şeyler olduğunun farkına varmasını sağlayın. bir süre sonra kendiliğinden 5. ayakkabısını almaktansa dans kursuna yazılmayı ya da bir parfüme vereceği parayla kaç kez sinemaya gidebileceğini, hayatın tadını nasıl çıkarabileceğini öğrenmeye başlayacaktır.

Bakın şu anda bazı markalar var 18 yaşındaki gençler bilir bu markaları. Eğer bu markaları tasimiyorsaniz ustunuzde bir şekilde dislanirsiniz bazı çevrelerce.
Muhtemelen bu kızın da çevresi bu şekil insanlardan oluşuyor. Kız o gruba ait hissetmek için istiyor o markaları.
Kızın sorunu marka takıntısı filan degil kız gruba dahil olmak için o markalari kullanmak zorunda hissediyor kendini.
Anlatabildim mi?
Yani kızın sorunu sosyal çevresi. ..Marka takıntısı değil bence.

Cok teşekkür ederim gercekten yol gosterici oldu yorumunuz.
Okuduğu okul benim ve abisininde mezun olduğu bir devlet okulu aslinda. puan olarak yüksek olduğu icin her kesimden insan var. Sadece arkadas cevresi onun tercihi.. umarim yardimci olabilirz.

Teşekkürler.
aslında o markalarin hepsi üzerinde olmasina ragmen sorun onlardan birlmem kac tane daha istemesi de buna giriyor

Her istedigini saglamaya calismasinlar. Dogru bulmuyoruz bu tavrini,sen artik buyudun daha olgun hareketler bekliyoruz senden,bizi hayal kirikligina ugratiyosun budusunce seklin ,deger verdigin seyler hic hos degil, ilerde cok dislanirsin bu tavirlarinda vs. Benzeri seyler demesi lazim sevgilinizin. Madem abisini kiskaniyor abisinin sozlerini onemser belki birseyler dank eder. Hatta boyle kizlari itici buluyorum kardesim olarak sende.bir kiza yakismiyor boyle gereksiz beklentileri olmasi desin.baskada bisey yapilamaz.nasihat olarakdemesin elestiri yapsin

kiz irade gelistirememis demek ki bu da ailenin yetistirme hatasindan kaynakli. Su an yapacaklari sey de taviz vermeden net sinirlar cekmek. Ornegin haftalik siniri belli net bir harclik sistemi. Yanlislarini realist sekilde konusmak. 18 yas cocuk degil artik resit birey. Bu kadar kafaya takmaya luzum yok

Anormal bir durum değil ki bahsettiğin kişi genç bi kız
Her gün farklı farklı kombin yaratıp giyinen kızlar var. Muhakkak heveslenmiştir.

devlet okul ama seviye nasıl işte

bizim zamanımızda da vardı adidas nike vs ama kimse alıp giyemezdi ki o zaman anneler çalışmazdı benim annem çalışırdı tek çocuktum benim bile yoktu oysa çevreye göre maddi durumumuz iyiydi

yine üniversiteye giderken annem bana mavijeans kot almıştı çok para verdik ama yıllarca giydim hatta ortası yırtıldı da yama yaptırdım

ama bu bir kültür demek ki

bu kadar tüketim toplumu yoktu yani şimdi her şeye ulaşmak kolay bu nedenle de marka önemli N balance olacakmış ayakkabı ya da adidas v vs

arkadaş çevresi onun tercihi ama mesela dershanesi vs dışarı ortamı nasıl

yukarda yazmışlar parfüm yerine sinemaya gitmekten haz almayı öğrense diye çok doğru

mesela benim son 15 yıldır tek parfümüm var insanların onlarca

ben bunu anlayamıyorum halen aynı parfümü kullanıyorum bir şişeyi de yıllarca

ya da diş macununu sonuna kadar sıkıyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…