Gercekten sosyal medyada göründüğü gibi çoğu insan mutlu ve sorunsuz bi hayat mı yaşıyor?

bu dünyada çok zengin, çok güzel/yakışıklı, şahane aile ilişkileri olan, muhteşem sevgilisi/eşi olan, turp gibi sağlığı olan, evet o şanslı, imrenilesi insanlar var.... varlar, hatta bunların bir de zeki, başarılı olanları var. tam orta yerden ikiye çatlamalık.

böyle insanlar tanıyorum. geneli aşırı da tatlış insalar, bazıları biraz ukala, evet... hoş boy boy her gün foto moto paylaşmazlar her paylaşımları da "yıkılıyor"dur. haset değilim. maşallah diyorum o ayrı ama öyle "ay yok ya herkes aslında b.k gibi hayatlar yaşıyor hep yapmacık onlar" tesellesine de inanmıyorum.

ha öylesi de var tabii. ama onları zaten görüyoruz ki. evi b.k götürürken kocası öküzün tekiyken ve siz olsanız 2 dakika tahammül edemeyecekken "kocişimle bilmem ne qeyfisi" fotografları/hikayeleri anlatan türdeki arkadaşları zaten yemiyorsunuzdur, değil mi?

Hayır canım hiç öyle degil. Bizzat tanıdığım gunluk vlog ceken youtuber arkadaslarim var. 150-200 bin takipçili.. Sosyal medyada hepsi çok mutlu aileleriyle. Ama arka planda yaşadıklarını biliyorum o yüzden hiç inanmam sosyal medya da gördüğüme.

eskiden evde fotograf albumleri yapardik, dugunde bayramda suslenip puslenip cekindigimiz fotolardan,

hep dugun bayram halinde oldugumuzdan degil, o anilari saklamak istedigimizden.

sosyal medyada da genelde iyi gunumuzu paylasiyoruz haliyle, ya da kotu bir gunse de iyi bir fikir veya motivasyon verdigi icin falan.

Buna takilinmasini da elestirilmesini de mantikli bulmuyorum o sebeple.

Ama tabi ki sosyal medya okur/yazarligi dersi alinmali, bu denli etkilenilmemeli her seyden.

Bu duruma ördek sendromu deniyor hatta. Biz ördeğin suyun üzerinde kusursuz süzülüşünü görürüz ama ördek oyle süzülebilmek icin suyun altinda sürekli ayaklarını çırpmak zorundadır. Kimse o an onu bilmez, gormez..Insanlarda tam olarak boyle, altta aslında bir çok çaba, uğraş, zorluk, üzüntü var ama biz sadece mutlu oldukları zamanları görüyoruz. Eşiyle sinemaya gitmeden önce yolda aralarındaki kavgayı tabiki de paylaşmayacak ama filmi izlerken eşiyle tatlı kaçamaklar yaptığını hepimizin gözüne sokacaktır. Çünkü insanın doğası bu.

Son düzenleme:
Off bu devirde hala sosyla medyaya inanan var mı?
En basitinden bir filtreli cekimle, bak cildinde çukur var mı , iz var mi. Sonra at instagramina, millet 'ayyy ay sende gizlinin yüzü bebek poposu gibi' desin, kıskansın:))
Ben de sosyal medyada mutluyum, gercekte de mutluyum..mesela yarın bir yolculuğa çıkacağım, çoktandır merak ettiğim bir ülkeye gideceğim, aşk hayatım heyecanlı,ailemle aram iyi. Mutluyum yani.
Ama öte taraftan bakarsan işten ayrildim,çıkışımi istifa diye verdiler,issizlik maaşı ve tazminat alamicam (şikayet etmek sana dadanmalari demek, mafyadan farksizlar) , mezun oldum olalı düzgün bir işim olmadı, aşk hayatımda uyumlu olduğum kişi ile aramda malesef birkac ülke ve büyük bir dil problemi var, annem her seyehatimden önce beni geriyor ve stresinden tuvaletten çıkamıyorum. Üstelik görmek için heveslendigim şeylerden ikisi tadilata girmiş, günübirlik tur için konuştuğum kişi kardan dolayı o günlerde tur yapmayacaklarını söyledi
Yani mutlu şeyler de var,mutsuz şeyler de var.
Ama ben şöyle düşünüyorum; bu dünyada kimse benim mutluluğumu dusunmez ki. İş yerim daha çok çalışayım, mizmizlanmadan mesailerle haftasonu zorunlu çalışmalara geleyim ister, ailem güvende olmamı ister, seyehatlere çıkıp dünyayı keşfetmem,keyifli geçen akşamlardan sonra onikiden önce eve gelmem onlar için korkunç. Hayatımdaki erkekler desen ayrı...ben de kendimi mutlu etmeye çalışıyorum. Kendime güzel biletler alıyorum. Çünkü biliyorum ki seyehat etmek beni özgür ve mutlu hissettirecek..
Sana da tavsiye ederim. Kendinden başka kimsen yok mutluluğunu düşünecek. Kendini mutlu etmek senin görevin. Önce naisl mutlu olacağını öğren,sonra da her şeye rağmen yap!

Daha once de bir konuda bunu ornek verdim, yine anlatayim. Instagramda gezinirken, reelste hep bilgimiz klişe akimlardan bi gelin damatli video gordum. Eşine ölürüm, kurban olurum temali abartili bi video. O kadar leş utanc vericiydi ki video, yorumlara baktim, insanlarin elestirisini merak edip. Ama yorumlarda "bu o ölen kiz di mi" falan diye yorumlar vardi. Hesaba girdim. Şu bi kiz 2 aylik evli ve hamileyken kendisi asmisti, ölümü supheliydi. Yakinlarina ben ölürsem sorumlusu eşim, bunu bilin vs demis hatta. Bakin 2 aylik evlilik. Sure o kadar kısa ki, bu noktaya varabilmek icin gece gunduz hic durmadan 2 ay zulum gormus olmasi gerek. Ama profile bakarsaniz, dunyanin en mutlu birbirini en xok seven cifti dersiniz. Sure gerçekten o kadsr kisa ve "canim kocam mutlugum ölürüm biterim sana" tarzi icerikler o kadar fazla ki, insan düşünüyor, resmen bu kadin dayak yerken bile, yarim saat once dayak yemis haliyle bile boyle video yapip paylasmis resmen, baska aciklamasi yok. Korkunc ya. Insanlarin bu yasamadikalri halde baskalarindan geri kalmamak icin yasamis gibi yaptigi mutluluklar korkunc. Cevremdeki insanlara bakıyorum, o kadar ufak sacma seyleri bile ovunerek , baya bisey basarmis gibi paylasiyorlar ki bazen. Allahima sukurler ediyorum, onlar gibi parlatarakpaylasacak olsam ne cok malzeme bulurum aslinda diye. Evimi cok duzenli tutamam ben mesela, bakiyosun evleri derli toplu, guzel duzenli falan. Hep oyle mi, hic sanmiyorum. Ya da sirf disariya guzel gorunsundiye harcadiklari mesaiyi dusununce uzuluyorum onlar adina. Bi yere gezmeye gidiyo biri 50 poz hikaye atiyor, ben atsam ne malzeme cikarmis desene diyorum. Ben esimle hep derim, allah nazarlardan saklasın dunyanin en guxel askini yasiyorum, bir kere bile canim esimaskim diye hikaye atmadım. Görücü usuluyle 1 ay once tanistigi adamla nisanindan siirler döşeyip fotograflar paylasiyor millet. Imkani var mi oyle duygu selleri yasamanin? Yok. Icinden geldigi icin mi yapiyor, mutluluktan ucuyor mu gercekten o kadar? Umarim ucuyordur, ama sanmiyorum. Ama surekli kendinden once baskalarini ikna etme çabasında insanlar. Yazik ne diyebilirim ki. Cok sahte hayatlar yasiyorlar. Cok zavallive küçük gorunuyorlar

o sosyal medya yüzünden kendimi mutfakta, giyimde o kadar yetersiz o kadar beceriksiz hissediyorum ki sana anlatamam. Boydan fotoğraf atamıyorum kendimi tombul kısa görüyorum arkadaşlarım görürde aa kilolu basenlere bak 3 bacak gibi der diye korkuyorum, hiç hamur işi, çeşit çeşit tatlılar beceremiyorum şekilleri hep çirkin oluyor ve kendimi parçalıyorum o kadar kadın neler yapıyor sen ne işe yarıyorsun diye. Hayatım da pembe değil haki yeşili resmen Sosyal medya tam bir aldatmaca. Geçen bi infuluuzır gördüm internette yüzü bebek gibi öyle güzel ki reelde yemin ederim mayın tarlası gibi. ondan sonra sosyal medyaya olan inancım bitti.

Allah razı olsun sağlığım iyi şükür hayvanlara bende çok üzülüyorum mama fiyatlarını artıranlarıda Allah nasıl biliyosa öyle yapsın

Sosyal medyada envai çeşit insan var, kimisi cidden çook sahtekar, kimisi daha samimi, olanı olduğu gibi gösterir,

ben hep diyorum ki instagram olamadığı kişilikleri öyleymiş gibi göstermek isteyen ruh hastalarının oyun alanı resmen, bi öğretmen arkadaş var mesela okuldan, resmen esen rüzgara bile söylenir, her şeyden şikayet eder sürekli dırdırdır, herkesin enerjisini modunu düşürür, sosyal medyasına baksanız sertifikalı yaşam koçu mübarek, neler paylaşır neler, başka bi arkadaş vardı eşinden şiddet görüyomuş ufak ufak, kocam kocam diye yanak yanağa foto koyar durur, bi başka arkadaş çocuğuyla aşırı sorunlu, şiddet uygular, her gün gırtlak gırtlağa durumdalar, hayatımın ışığı bilmem ne diye paylaşım yapar, bu liste uzar gider…

yani cidden hayatından memnun olan, gerçekçi olan, nispeten sorunsuz hayatlar, güzel hayatlar yaşayan insanlar da var, böyle şizofren gibi davrananlar da var, o insanı tanıyor olmak anlamak için kafi, her gördüğünüz şeye inanmayın,

Bi de asla kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın, bu en büyük mutsuzluk kaynağı bence, herkesin hayatı, herkesin seçimleri vs kendine has çünkü, kimse kusursuz değil ama sorun yönetimi diye bi gerçek de var, ben küçük şeylerden mutlu olan, bi kahveyle bile aşırı keyiflenebilen bi insanım mesela, mükemmel bi hayatım, lüx içinde yüzdüğüm bi dünya yok, ama sahip olduğum olmadığım her bi zerreye şükrederek, sağlıkla nefes alabildiğim her anın tadını çıkarmaya çalışarak yaşıyorum ve bu paylaşımlarıma çok yansıyo, bu hayata bi kez geliyoruz ve yaşamak çok değerli bence, hayat çok güzel, asla başkalarıyla kıyaslayarak ziyan edilmemeli, hayat dırdır etmek, bişeylere üşenmek için çok kısa

Ne mutlu size adınıza sevindim böyle ilham veren cümleler okumak beni mutlu ediyp

Çok düşünmek beni mahvediyo tiroidlerim bile yükseldi endişe stres hemen bağırsaklarımı etkiliyo midemi etkiliyo

Çok haklısınız onca hayatı güzel anlatan video izliyprum kitap okuyorum bazen geçmiyo kendine yetemiyo insan işin içinden çıkamıyo

Kocasıyla her gün hırgür içinde olan, ayda 1 ayrılma durumuna gelen ve ne zaman bir araya gelsek bizim yanımızda bile kavga eden bi arkadaşım var kocasıyla fotoğraflarını videolarını atıyor sanırsın ki devlerin aşkı var aralarında.

sımdı sosyal medya var eskıden fotograf albumu ve vıdeo kaset vardı
fotograf albumunde de herkes mutlu guzel kusursuz
fotograf albumu olanlar ıcınde herkes boyle mutlu mu gercekten dıyor musunuz ?
sosyal medya o albumlerın dıjıtal halı eskıden gelen mısafıre tanıdıga gosterılen resımler sımdı sosyal medyada herkese ulasıyor

sosyal medyayı fazla abartmasanız mı dıyorum ?

pek tabıı kı sızde bılıyorsunuz herkesın ıyı ve kotu gunlerı var herkes hergun aynı duzeyde teknık olarak mutlu olamaz bunu bıle bıle sorgulamanız aslında sadece gordugunuz bırının mutluluguna karsı o hep mutlu ben degılım dıye dusundugunuzu gosterıyor aslında... aksı taktırde benım dedıgım gıbı dusunurdunuz

onlar mutlu ben nıye degılım demek yerıne mutlu olmak ıcın sebeplerınızı hatırlarsanız zaten mutlu olursunuz

ben sosyal medya hesaplarımda mutlaka en iyi hallerimi paylaşırım. yani evde saç baş dağınık, ev kıyafetleri ile, sıfır makyaj ile, belki o an yorgunluktan gözümün feri sönmüş halde neden fotoğraf paylaşayım ki? herkesin kullanma şekli farklı da olsa herkes ortak paydada buluşuyor: kimse kötü halini sosyal medyaya yansıtmıyor. eski flörtüm kendisiyle ayrı kaldığımız dönemde yaptığım paylaşımları çok yakından takip ettiğini, maşallahım olduğunu, bayağı iyi gözüktüğümü, keyfimin çok yerinde olduğunu, kendinden çok daha iyi durumda olduğumu falan söylemişti mesela. ki özellikle ona nispet yapmadım ama her zamanki gibi en güzel en tatlı çıktığım resimleri paylaştım. yaptığı yorum aynen bu oldu. demek dışarıdan bakınca ben de böyle gözüküyorum kimine göre. çok sık paylaşım yapmam ama üzüntümü de çok belli etmem. bir tanıdığım var kocasıyla ortak tiktok kullanıyordu oraya sürekli eğlenceli ve birbirleriyle sarmaş dolaş videolar atıyorlardı. sosyal medyalarında da benzer şekilde, nasıl aşık gözüküyorlar bi görseniz. geçen duydum meğer evlilikleri bitme noktasına gelmiş ki 1 senelik evliler. tabii kaldırılmış sosyal medyadan o resimler falan. hatta hatun sosyal medyadaki soyadını falan değiştirmiş boşanma noktasına geldiler sanırım çok hakim değilim ama. fazla takılmamak gerek sonuçta bu mecralar biri diğerine özensin ve paylaşım yapmaya yeltensin diye icat edildi. instagram beğenme sayısını gizleme özelliğini neden yayınladı? yayınlarken yaptığı açıklama şuydu: biz sizin kendi hayatınızdaki güzelliklere odaklanmanızı ve paylaşmanızı istiyoruz. neden böyle dedi çünkü az beğeni geliyor diye paylaşım yapmayan insanlar olduğunu öğrenmişler kendi araştırmalarından. yani sosyal mecraların amacı bu. ben 2-3 hafta kadar önce benim 6 ayımı mahveden insandan tamamen ayrıldım. ertesi sabah attığım hikaye abartı mutluluk içeriyordu mesela. onu bilerek yaptım göreceğini bildiğim için. yani sosyal medyanın yarısı nispet ise yarısı da kendini istediğin gibi gösterebilme imkanı sunan bir platform.

Boşanma aşamasına gelen arkadaşım dün eşi ve kızıyla birlikte mutlu aile pozları verip nazar boncuğu iliştirmiş fotoğraf karesine. Dışarıdan bakan ne kadar güzel evlenmiş eşini seviyor kızı var bilmem ne der, arka planda on gündür hırgürün eksik olmadığı hakaretlerin havada uçuştuğu bir tablo var. Kim nerden bilecek. Herkeste bir maske, buna biz de dahiliz. Oğlum sabahtan beri burnumdan getirdi durmuyor hiç, eşim geç gelicem dedi diye sinirliyim, uykusuzluktan gözlerim ağrıyor ve 8 aylık bir gebeyim. Ama attığım fotoğraflara baksan dünyanın en mutlu insanı benim, güünayyydınnn temalı süper pozlar filan sdfssf

Ben sosyal medya kullanıyorum, aktif. Ve hep kavuşmalarımı, mutluluklarımı koyarım. Yoğunluğumu da koyarım. Dönüp bakınca mutlu olurum. İnsanları kıskandırmak vs de değil, kendim grip bakıyorum, anı defteri gibi. Şükrederim hayatımdaki insanlara mutluyum, bu yansır sosyal medyama bence. Yani ne kötü hayatlar yasıyorlar ama hep mutlu pozu değil benimki. Ama gerginsem, eşimle atışmıssam hakaret vari söz paylaşmam, allahından bul yazmam. Bana bu çocukça geliyor. Sosyal medyayı bu kadar kafanızda büyütmeyin bence herkesin iyi kötü günü oluyor kötü anısını biriktirip insan gözüne sokmak ilgi istemek neden yapalım ki

Açıkçası herkesin düşünmekten sabahladığını sanmıyorum.
Negatif bi insan mısınız yoksa büyük sorunlarınız mı var bilemiyorum tabi ama iki ihtimalle de destek almalısınız bir ömür böyle geçer mi?
Sosyal medyada ben genelde kedilerimi ve eşimle olan fotoğraflarımı paylaşırım, gerçekten ikisinden yana da bi sıkıntım yok. Tabi o da kişiden kişiye değişir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…