Gereksiz Para Harcama Alışkanlığı

queenofhaters

Yaşa Mustafa Kemal Paşa!
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Eylül 2015
4.016
12.575
128
Merhaba kızlar,
bekarlığımdan beri hep böyleydim. elime geçen para 3000 liraysa alır almaz gider 2500 lirasını harcar 500 lirayla da 1 ay boyunca idare etmeye çalışırdım.

Şimdi evlendik. fatura kira zart zurt derdi çıkınca bu benim için çok sıkıntı yaratmaya başladı ve canımı sıktı. Paramın hesabını asla bilmiyorum ve sürekli harcıyorum. Bu huyuma da dur diyemiyorum.

Tekstil sektöründe bir şey alırken asla fiyatlarına bakmadığımı fark ettim. Harcamalarımı kontrol etmek için marketlerden fiş almadığımı. Ya da kredi kartı ekstresinin yıllardır evime ya da mail yoluyla gelmediğini de yeni fark ettim. Bu sorunları düzeltme kararı aldım.

Ama bu alışkanlığı nasıl yeneceğimi bilmiyorum. Bir de eşimin şöyle bir huyu var, çok sabırsız. Mağazaya gidiyoruz. Bir gözlük beğeniyorum. 2.sini beğenmeme izin vermiyor. Öflüyor pöflüyor, hadi sıkıldım bu çok güzel oldu al da çıkalım diyor ve alelacele aldırıyor.

2. olarak da mağaza çalışanlarına asla hayır diyemiyorum, o kadar boğaz patlatıyor sanki ayıp olacakmış gibi, gidince en az bir şey alıyorum. Sadece bakacağım diyorum, elim torbalarla dönüyorum. Bu sebepten ötürü yatırım falan da hikaye oluyor.

mesela az önce bir konuda bayramlık kıyafet üzerine konuşuyorduk. Ay bir şeyler alayım dedim. Girdim bir internet sitesine, yine aslında ihtiyacım olmayan ama çok güzel şeyler aldım.

Aslında paramın tamamını eşime verip benim için yatırım yapmasını isteyebilirim. Sadece harçlık isteyebilirim. Ama bu da karakterime uygun değil.

Bu sorunu nasıl aşacağım? Siz neler yapıyorsunuz?

E siz zaten aciklarinizi yakalamissiniz. Sadece bu yaptiklarinizi artik yapmamak cözüm olacak. Almayi birakacaksiniz basit.
Kendinize sürekli söyle diyin herseye sahibim, hicbir ihtiyacim yok. tekrarlayin ve harcamayin.
Yani baska ne gibi bir cözüm olabilir ki.
Hastalik degilse gercekten sizdeki kendinizi dizginleyeceksiniz.
sorumluluk sahibisiniz sonucta yani kendi kendinizi durdurmaniz lazim.

Esinize guveniyorsaniz o ay ne kadar harcamak size mantikli geliyorsa o kadar ya daalip gerisini esinize ortak yatirim icin havale edebilirsiniz. Esinizde uzerine para koyar ortak yatirim yaparsiniz.

Esiniz hesap kitap bilen yatirim yapmaktan anlayan biri olmali ama.

Bireysel emeklilik dusunebilirsiniz ayrica. Her ay maasinizdan bir miktar bireysel emeklilige kesilir. Birikim yapmis olursunuz. Ama bireysel emekliligi arastirmak lazim. Pisman olup cikmak isterseniz banka kendine para kesebiliyor. Yarar olacagina zarar olabiliyor.

çok teşekkür ederim yorum için. Bireysel emeklilik yaparsam ama biriiktirdiğim parayı çekmek istersem, banka bir komisyon ücreti koyuyor anladığım kadarıyla değil mi?

çok teşekkür ederim yorum için. Bireysel emeklilik yaparsam ama biriiktirdiğim parayı çekmek istersem, banka bir komisyon ücreti koyuyor anladığım kadarıyla değil mi?

Evet oyleymis. Onun icin arastirin dedim zaten. En az komisyonu alan banka da olabilir. Almayan var mi bilemiyorum. Varsa almayani secersiniz.

Maaşın 3 binlira mı mesela? Sana aylık 750 harçlık yetmez mi? 750 evin ihtiyaçları 1500 de ytırım için ayırabilirsiniz. Yatırımınızı da eşit paylara bölün. Mesela maaşı alır almaz cüzdanın bi kenarına 100 lira kötü gün parası koyun. 500 lira ile altın dolar karışık al. Kalanı tl vadeli hesaba yatır mesela. Kendi harçlığını ayır. Bir daha kendin için para çekmeye bankaya gitme. Onda da alışverşlerden artan bozuklukları kumbaraya at. 100 lira kötü gün parasına dokunmazsan. ay sonunda onu da kumbaraya at. Ben evin farklı köşelerinde para saklamayı seviyorm. Saklayıp unutuyorum. Kredi kartımla altın alıp limitini dolu görünce moralim bozulup alışverş yapmıyorum. Kredi kartımda puan biriktikçe mutlaka internetten puanla alışveriş yapılan sitelerden altın alıyorım. Ama en basidi kumbaradan başla derim :)

oha, sen resmen bu işi biliyorsun! :)))
Gelirim 3000le 7500 arası değişiyor. Vadeli tl hesabı açınca faiz işliyor değil mi? bu konuda biraz bilgisizim. Mesela kredi kartıyla altın alabileceğimi de bilmiyordum. Ben bu mesajı favorilere ekleyeyim de bakıp bakıp kendime hatırlatırım :))
Şimdi bu altında da gram mı tam mı muhabbetleri var ya, onlardan hangisini almak lazım?

Ben de tam tersi harcayamamaktan muzdaribim. tek başıma aylık gelirim var, kimseye karşı sorumlu değilim ama keyfine harcayamiyorum. Hep bi tutumluyum, sinir oluyorum bu huyuma.

Al benden de o kadar. Aileden geldigine inaniyorum bu huyumun.

Tabi kendimi dizginliyorum abartmamaya calisiyorum. Bak vaveyla millet nasil para harciyor sende harca bosver diyorum kendi kendime.

Ama hala birsey alirsam kirk kere arastiriyorum. Mesela baston puset alacagim. Once markaya karar vedim sonra tum bebek magazalarini gezdim fiyat karsilastirmasi yaptim. En son bir baktim ki bana 550 tl denilen baston puset internette 370 tl internetten aldim. Magazaya girip begenip alanlara ozenmiyor degilim. Ben illaki arastiracagim fiyat karsilastirmasi yapacagim yoksa olmaz.

Evet, giyecek bir şey bulamıyorum ben de almama rağmen. Genelde hiçbiri üstüme olmuyor zaten aldıklarımın. İlla bir tadilattan geçmesi gerekiyor.

Ama uyguna satan yerler de var. Hem hesaplı hem güzel, belki öyle olunca değeceğini düşünürsünüz? Trendyol' dan alıyorum ben genellikle. Bazen çok uygun oluyor fiyatlar.

Gramaltın al. Çeyrekleri falan salla. Gramlar sertifikalı falan oluyor. N11den falan alıyorum ben. Kredi kartı puanlarımı kullanacaksam gramaltin.com dan alıyorum. Kredi kartı puanları süreli geliyor ya bi de. 50 lira geliyo mesela bişeyden 10 gün içinde harcaman gerekiyor altını yapıştırıyorum biriktirmeye bahane.

Cepteteb hesabı açtım. Tamamen sanal bankacılık. Faizleri güzel. Dövize tl ye falan günlük faiz işliyor. Vadesinin dolmasını beklemene gerek yok. Çok mantıklı geliyor öyle. Tatile gidince yurtdışında falan asla birikmiş parama dokunmam. Kredi kartı herkesn aksine benm için biçilmiş kaftan. Kredi kartı kullanınca tatilde falan sonra ödüyorm birktirdiğim duruyor. Aynı şekilde birikime de devam ediyorum. Kredi kartı borcumun yüksek olduğunu görmek zaten beni sürekli boş harcamaların önüne geçiriyo.

Konu sahibi arkadaşım seninle aynı dertten muzdaribiz. Bende elime geçeni sonuna kadar harcıyorum. Üstelik hiçbirşeye ihtiyacım yokken. Topuklu ayakkabı giyrmiyorum ama bir sürü topuklu ayakkabı alıyorum. Her renk, model,marka çantam var ama bir tanesine kafayı takıyorum sürekli onu kullanıyorum. Bir sürü ipek gömlek,elbise alıyorum ama hep aynı tşört ile geziyorum:) bir kombine kafayı takıyorum sanki başka kıyafetim yokmuş gibi hep onları giyiyorum. Bir dönem kot etek fanlığım vardı. 14 tane değişik model mini kot eteğim var düşün artık. Aynı şekilde kızlarımı da elbise manyağı yapıyorum. Alıyorum,alıyorum,alıyorum ama giydiremeden büyüyorlar. Bende değişmek istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum. Konuyu takio edeceğim. Bende artık boş yere para harcamadan mantıklı yatırımlar yapmak istiyorum

Esiniz de calisiyorsa yani bu parayla hala da birikim ya da yatriminiz yoksa gercekten üzüldüm halinize.
Iyi kullanamadiktan sonra ne kadar kazandiginin da önemi kalmamis. Gercekten eve iki maas giriyorsa ve giderleriniz misal kira geliriniz de yüksek degilse cok biriktirmemis olamaniza sasirdim dogrusu.
Ben calismiyorum esimin maasinda türk lirasi ile 2,500 lira civari para bankadan otomatikman biriktirmeye gider her ay. Böyle ayarladik. Sen daha az kazaniyormus gibi yasa ve paranin bir kismini görmezden gel. Genel giderleri cikarim aylik harclik siniri koy ve parani direk biriktirme hesabina aktar.
Faturalarla fislerle ben de usrasmiyorum. ay sonu karta baktigimizda ak koyun kara koyun cikiyor ortaya.

benim elim çok sıkıdır hemen tavsiyeler vereyim.. bi şey alırken "buna ihtiyacım var mı" diye düşünürüm.. yoksa bırakırım.. çok beğendiysem, çok aklımda kalırsa alırım.. ki pek aklımda kalmaz.. almamak için kendimi ikna etmeye çalışırım yani..
ama mesela annem öyle değil.. bi şeyi almak ister de almazsa kafasına takar, gidip alıcam der, ya kalmadıysa bilmemne kurar da kurar.. koç burcu ve en önemli tavsiyem, küçük hedefler koy.. mesela 2 ay sonra 1000 tl biriktirmiş olucam gibi.. bu senin gelirine göre değişir..harcarım diyorsan altın alıcam de, bozdurmaya kıyamazsın onu para gibi olmaz..
mağaza çalışanlarına gelirsek, "sadece bakıyorum, teşekkürler, ben bi düşüneyim, tam oturmadı gibi sanki içime sinmedi kusura bakmayın" vs vs diyebilirsin..

ayrıca dışarda yemek yemeyi azaltın.. haftada 3-4 günde 1'e düşürün..dışarda yemek deçok masraflı oluyor..

ayrıca dışarda yemek yemeyi azaltın.. haftada 3-4 günde 1'e düşürün..dışarda yemek deçok masraflı oluyor..
Nasıl tahmin ettiniz yahu :))) Biz dışarıya çok fazla para harcıyoruz. Neredeyse ev yemeği yediğimiz söylenemezdi aslında, ama simitler çıkmaya başlayıp kıçım teneke gibi olmaya başlayınca mecbur artık evde yapıyorum. Yoksa göbeğim benden önde gidecekti valla. :)

Ben de calismadan once babamin verdiği harçlık uzun gitsin diye kurusun hesabini yapardım sırf aileme masraf cikartmamak icin
Simdi ise onu aştım ihtiyacim ölçüsünde harciyorum
Kira, kredi kartı ve su haricindeki tum faturaları internet bankacılığından ödüyorum
ATM'den 100 lira çekerim nakit ihtiyaçlar için bitince yine çekerim hani harçlık alır gibi
Market alisverislerini kredi kartindan yaparım bu aralar internetten alisverise merak saldim o da genelde kitap ve ev eşyası :)
Yani mümkün oldukca bosa harcama yapmıyorum
Araba almak istiyorum o yuzden de birikim yapmaya çalışıyorum
Bence hedef de koyabilirsin ev/araba gibi
Bir de guzel tavsiyeler var, ben de takipteyim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…