Beyti, bir kebap çeşididir. Kontrfilenin içine sarılmış bonfiledir. Et ince şerit halinde kesilir, yuvarlanır. Yuvarlanan et kürdanla sabitlenir. Sonra da ızgarada kurutulmadan pişirilir. Beyti kebabı, Beyti Güler ünlendirdi. Kendi adını verdi.
bunu kaç kişi biliyordu ?
Gelip kontrol etcemNevretcem : post: 40153271 .!.:Ben o saatte müsait değilim
Yapınca yorumunuda yaz lutfen:)Be_ni
Sagol canim tarod için
Iyılık cnm kızlar uyudu bende buralarda:)Beğenilmez mi eminim çok güzel bir lezzettir.
Nasılsın canım
Bu arada gönül isterdi ki yöresel yemeğin yöre bilgilerinden tutunda yemeğin hikayesini araştırıp hikayesini de yazsaydık. Örnek Beyti Kebabı nedir ? Kaç kişi Beyti'nin anlamını biliyor ? (Örnek verdim)
veya memleketim Konya'da bamya yetişir mi ? yetişmez ise neden Konya'nın Kurutulmuş Bamya çorbası çok ünlüdür ?
Analı kızlı
Türklerin Anadolu’ya girişi ile birlikte Malatya’yı mesken tutan Malatya’nın yerli ailelerinin büyükleri anneanneleri ve babaanneleri bu yemeği bakır kaplarda sunarlarmış eskiden beri. Analı kızlı yemeği, misafir yemeği olarak bilinir Malatya’da. Şöyleki, eve ağır misafir geldiğinde; bir gün önceden bu yemek hazırlanır. Hazırlama esnasında komşulardan da yardım gelir. Önce içinde kıymalı iç malzemesi olan büyük köfteler (Malatya ağzıyla ”küfdeler”) sonra da sadece hamurdan oluşan küçük köfteler hazırlanır. Onlarca büyük köftelerden bir tanesinin içi boş bırakılır. Yani içine kıymalı harç konulmaz. Tıpkı küçük gibi boş hamurdan hazırlanır. Bu büyük ve içi boş köfte kime çıkarsa o kişi ”evin delisi” ilan edilir. Ta ki bir sonraki ağır misafir gelinip, yeni boş köfte yeni deliye çıkıp, eskinin ünvanını alana kadar. Şimdiki genç Malatyalı nesil bakır kapları bırakıp yerine 64 parça porselen takımına yönelse de, hala bu geleneği yaşatan evlerinde bakır kapları eksik etmeyen büyükler vardır.
Analı kızlı çorbası da, analı kızlı köftesinin sulu hali, çorba halidir. Her ne kadar bu yemeği Hatay, Gaziantep, Kayseri, Tokat, Çorum ve son zamanlarda sayıları hızla artan yöreler sahiplenmeye başlasa da Malatya mutfağı yemeğidir işin aslı.
Bende iyiyim canım sağolIyılık cnm kızlar uyudu bende buralarda:)
Sen nasılsın?
bamya yetişmediği için ve bamyaya hasret oldukları için başka yerden aldıkları bamya kurusunu tam yolda gelirken aç kalınca ellerindeki katıklarla birleştirip suda ekleyince ortaya çıkmış olabilir mi,tamamen hayal gücüme bağlı uydurdumveya memleketim Konya'da bamya yetişir mi ? yetişmez ise neden Konya'nın Kurutulmuş Bamya çorbası çok ünlüdür ?
biliyorum yanlış olduğunu nevreste uyardı ama bende bilmiyordum ilk defa yaptım internetteki tarife göre yaptım.. teşekkürler :)Mesela Analı Kızlı tarifinde hamuru yoğurulurken hamurun içine et konur. Fakat tarifte yok :) Google sponsormuş ama Google'da yanlış bilgi verebiliyormuş.
ELinize sağlık ama bu verdiğim bilgi de aklınızda olsun : )
Evet yemek benim yöreme ait bizde etsiz analı kızlı hiç yapılmaz.Mesela Analı Kızlı tarifinde hamuru yoğurulurken hamurun içine et konur. Fakat tarifte yok :) Google sponsormuş ama Google'da yanlış bilgi verebiliyormuş.
ELinize sağlık ama bu verdiğim bilgi de aklınızda olsun : )
teşekkürler bilgi için canım ayrıca kayseri mantısını bir özelliğide bir kaşığa 40 tane sığmasıdır buradaki amaç kadınların becerisini testi gibi birşeydir ne kadar küçük dolmuşsa o kadar beceriklidirKayseri Yağlaması(Şebit)
Kayseri Mutfagı
Makulat ve imalâtı has beyaz ekmeği, lavaşa yufkası, katmerli böreği, lahm-ı kadit namı ile şöhret bulan kimyonlu sığır pastırması ve miskli et sucuğu bir tarafta yoktur."
EVLİYA ÇELEBİ
Kayseri'nin zengin bir mutfak kültürünü Evliya çelebi bu sözlerle aktarmış bizlere. Kayseri adıyla adeta özdeşleşmiş olan pastırma ve sucuğun ünü, yurtdışına taşmıştır. Nefis yemek çeşitleri arasında mantının ise özel bir yeri vardır. Günlük sofraların dışında, ziyafetlerde ve düğünlerde çok özel yemekler hazırlanır. Geleneksel yaşam tarzının sürdürüldüğü dönemlerde, beslenme ve tüketim alışkanlıkları günümüzden farklıydı. Kent yaşamının insanlara sunduğu olanaklar şüphesiz ki bu alışkanlıkları ve beslenme biçimini değişime uğratmıştır. Ancak Kayseri'nin yöresel yemekleri bu değişimden etkilenmeden geleneksel tat ve lezzetlerle sofraları süslemektedir.
Kayseri mutfağı ağırlıklı olarak unlu ve etli besinlerden oluşur. Mantı Kayseri'nin en gözde yemeğidir. Araştırmalara göre 36 çeşit mantı pişirilmektedir. Bunlar arasında en yaygın olanı etli mantıdır. Evlerde en çok tüketilen ve halk arasında "Aşma-karna" tabir edilen yiyecek türü, kesme çorba, erişte ve makarnadan oluşmaktadır.
Arabaşı, hem yapılması, hem de yenmesi marifet isteyen bir yemektir. Bu yemeğin en önemli adabı, kaşığa büyük parça halinde hamur almak ve bunu çorba tasma batırırken içine düşürmemek ve hamurları çiğnemeden yutmaktır. Hamuru düşürenlere, aynı yemeğin yaptırılması cezası uygulanır.
Güveç Kayseri'nin en gözde yemekleri arasındadır. Toprak güveçlerde, özellikle yaz aylarında sebzeden yapılan bir yemektir. Tatlılar ise zengin bir çeşide sahiptir. Oklava baklavası, açma baklava, kamış baklava, güllü baklava, fincan ağzı, nevzine, im helvası, telteli (pişmaniye), dut pekmezi, aside, incir dolması Kayseri sofralarını süsleyen tatlılardır. Bunların dışında Kayseri'nin kendine özgü çok çeşitli yemekleri vardır.
Bamya çorbası Konya ve çevresinde düğünlerde yapılan bir yemektir. Davetlerde , iftar sofralarında, özel günlerde mutlaka bamya çorbası servis edilir. Yaz aylarında bahçelerde yetişen küçük çiçek bamyalar kurutularak ipe dizilir. Hakiki Konya usulü bamya çorbası yapmak istiyorsak mutlaka çiçek bamya kullanmalıyız. Çiçek bamya çok küçük olur ( En büyüğü fındık kadardır). Konya’lı aşçılar düğüne çağrılan misafirlere yetecek kadar kazanlarda pişirirler.
YETISIR AMA KONYAYA
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?