Giyim konusu

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu tarz konular ne amaçla açılıyor artık anlamıyorum.
Mutsuzsanız açılın biz ne diyelim?
Başınız örtülü olduğu için sizden beklenmeyecek şeyler vardır evet. Ve bu garipsenecek birşey değil. İnsanları suçlamayın boş yere. Abartanlar vardır belki ama misalen, başı kapalı birinin içki içmesini yadırgar her kim olsa.
Dans kursuna gidip kadın erkek karışık dans etmesini yadırgar.
Dar ve kısa giyinmesini yadırgar.
Aşırı makyajını yadırgar.
Çünkü bunlar "örtünün manasına" ters.
Kimse kimseye karışamaz elbette ama başında taşıdığı örtü ile uygun bir yaşam tarzı olmayan herkes de eleştirilmeyi göze almalı.

Sizin içiniz başka söylüyor dışınız başka anlaşılan.
İkisinden birini seçeceksiniz ancak o zaman rahatlarsınız.
Maksat içinden geleni anlatmak değil mi? Bende bu konuda içimden gelenleri söylemek istedim bir mahsuru mu var?

Ben bu kararı verdiğimde, yeni değil 5-6 yıl önce 20yaşındayken karar verdim. Hani yapmasaydın her aklına geleni diyenler için söylüyorum. Çok yönlü düşünmeyerek karar vermişim. Keşke bir büyüğüm detaylı olarak anlatıp karar senin deseydi. Demek ki ben düşünemedim. Veya bu kısıtlamalara dikkat ederek yaşadığım sürede,zamanla bu kısıtlamanın beni sıkacağını düşünmedim. O zamanlar benim fedakarlık olarak düşündüğüm şeyler şu an değil. Her istediğinizi yaparsınız istediğiniz kursa gidersiniz, engel değil diyenler var. Maalesef ki engel. Şu an mağdur edebiyatı yaptığımı ve itici olduğumu düşünen arkadaşlar var. Ben kimseden gaz istemiyorum.
30 yasina gelip tesetture giren kisiye gec kaldin bunca zamandir aklin nerdeydi demiyor kimse ayni sekilde basini acmak isteyenede denemez insanlarin dusunceleri degisebilir cok isteyerek tesetture girmis olsaniz bile olabilir..tabiki bazi seylere engel tesettur degildir denemez zaten amac da bu degil mi kendini birtakim seylerden soyutlamak zorunda tesetture girmis kadin..acik bir kadin icin karma spor salonuna gitmemek tercih oluyor ama tesetturlu bir kadin icin zorunluluk durumunda.. isteyerek severek tesetturde olan kisilere gore zaten bu durum normal oyuzden bunu bir engel olarakda gormuyorlar haliye..siz kendinizi dinleyin biraz gecici bir bunalma halide olabilir eger devam ediyorsa ve basinizi acma fikri daha huzurlu mutlu edicekse tabiki boyle yapin..

Evde bir misafir var diyelim veya aniden birileri geldi. Hemen toparlanıp uzun giyinme zorunluluğu oluyor. Önceden bu beni hiç rahatsız etmezdi ama şu an neden bu kadar yoruluyorum bilmiyorum. Yatılı misafiriniz varsa veya siz gittiyseniz evde erkekler olduğu için gece yarısı tuvalete kalkarken bile başınızı örtüp uzun giyinmek zorundasınız. Odamda bir ferace bulunmak zorunda. Önceden bunları mecburiyet bir zorunluluk ya da rahatsız olduğum bir davranış gibi hiç hissetmedim ama bi Kaç gündür böyle düşünüyorum
İyi de açık olanlar da don sütyen çıkmıyordur değil mi. Af buyurun ama. Açıkların da sınırı var. Uğraştığı şeyler var, saçı başı var vakit alan...
Verdiğiniz örnekler enteresan, sonuçta her gün yatılı misafir ağırlamıyoruz.
Siz bıkmışsınız bahane arıyorsunuz ;)
Bahaneye gerek yok olmuyorsa olmuyordur.

Maksat içinden geleni anlatmak değil mi? Bende bu konuda içimden gelenleri söylemek istedim bir mahsuru mu var?

Ben sizi anladım.
Ben de eskiden her kapalıyı tek kalıp düşünürdüm. Bir iki arkadaşım oldu kapalı benimle aynı hayat bakışına sahip. Ondan sonda önyargılarımı kırdım mesela. Burda toz pembe bir tablo çizemeyeceğin.
Elbette kapalı bir kadın tango kursuna gidemez, hocayla samimi dans etme kısmında tuhaf bakışlara maruz kalır. Şimdi birbirimizi de kandırmayalım.
Kapanıp açılmak neden bu kadar tepki görüyor anlamıyorum. İnsanlar yapabilirim sanıp yapamadıklarını anlayabilirler. Kendi içinde zorlukları yaşadıktan sonra görüp kendilerine göre olmadığını da anlayabilirler. Her şey insanlar için.
Tek bir hayat var elalem ne düşünür diye kendinize mani olmayı. Mutlu olacağınız neyse yapın. Gerçekten hayat kısa.

Kapalı olsa bile insan aktif olabilir gayette benim kapalı kız arkadaşım benden daha aktif kız bisiklette işe gidip gelıyor gittiğimiz her yerde giyim konusunda iltifat alır, ben yanında tişört kotla sönük kalıyorum bence siz açılmak istiyorsunuz her şey batıyor 3 kız arkadaşım açıldı tepki alanda vardı ama sonunda herkes alışıyor kapalı hallerini hatırlamıyoruz bile.

Artık çok yoruldum sürekli giyeceğim şeyleri önceden hazırlamaktan. Bir tişört bir pantolon giyip dışarı çıktığım günleri özlüyorum.
Çok ayrıntıya girmeden anlatayım.
Ne çok kapalı, ne de açık giyiniyorum. Saçım kapalı. Ve tüm giyimimi başımın kapalı olmasına uydurmaktan yoruldum.
Basit basit giyinip çıkamamaktan yoruldum. Aynı zamanda çalışıyorum meslek sahibiyim.
Basit giyinmekten kastım, belli bir emek ve vaktin harcamadan sadece giyinip evden çıkmak istiyorum.
Eskisi gibi rengarenk şıkır şıkır giyinmek istiyorum. Giyim tarzımdan dolayı kısıtladığım veya katılmakta rahat edemediğim ama yapmak istediğim şeyleri yapmak istiyorum. Belki de bunları düşünmemin asıl sebebi zamanın verdiği yorgunluk.
Kısıtlama diyorum çünkü maalesef bu giyim tarzım bazı şeylere engel oluyor bunu ben yaşayan biri olarak kabul ediyor, ve görüyorum. Yıllar önce yarım bıraktığım dans kursuna geri dönmek istiyorum mesela.
Hiç denemediğim spor dallarına başlamak istiyorum. Bekarken çok fazla sosyal sürekli farklı kurslara giden ve hiç yerinde durmayan biriydim ve şu an tam tersi bir hayat yaşıyorum. Tabi çocuğumun olması, kendime vakit ayıramama sebeplerimin başında geliyor ama bazı şeylerden yoruldum galiba.
Giyim kuşamının belirli bir kalıba, belirli bir topluluğa atfedilmesinden de yoruldum. İnsanların sadece başım örtülü olduğu için “ aslında ben senin böyle düşündüğünü bilmiyordum” dediğinde, neden diye sorduğumda “başın kapalı olduğu için.” demeleri artık canımı sıkmaya başladı. Hatta en çok canımı sıkan sebep bu. Sadece dış görünüşümle yargılanmak, bir kefeye konulmak da yordu beni. Herşey üst üste ve kafam çok karışık.
Bu arada eşim bu konuda bana destek her zaman ne istiyorsan onu giy, onu yap benim için problem değil diyor. Ama bilirsiniz ki aile ve çevre baskısı var. Biraz bundan çekiniyorum.
Hani şöyle çoluk çocuğa karışıp, dizini kırıp evde oturan, hiç bir şey yapmayan, hiç bir şey öğrenmek istemeyen biri de değilim. Sürekli bir yerlere gidip bir şeyler öğrenmek ya da gezmek isterim. Sanırım hayatın benim için pratik olmamasından yoruldum. Veya hayatı kendime ben zorlaştırıyorum. Bu saç ve giyim konusunu iyice düşünmeye başladım. İlk defa bu kadar beynimi meşgul ediyor. Sizden fikirlerinizi istiyorum. Sizce ben ne istediğimi mi bilmiyorum? Kafam mı karışık? Şu an ne durumdayım ve söylediklerim anlaşılıyor mu?
Neden kapandınız ? Eğer Allah'ın emri diye kapandıysanız nefsi düşünmeyi bırakın kapalılarda gayet pratik giyinebilir. Özellikle ferace kurtarıcıdır. Siz kapalılığın sizi kısıtlandığı düşünüyorsunuz , aslında sizi kısıtlamaz hanımlara özel klüplerde, lokallerde, kırslarda istediğiniz eğitimi alabilirsiniz. Ama siz çevre baskısıyla kapandıysanız farz olmasının sizin için çok önemi yoksa içinizden ne geliyorsa onu yapın. Doğru cevabı kalbiniz biliyor aslında , nefsinizle başa çıkmalısınız

Yorulasınız varmış.
Daha doğrusu isteyerek, farkında olarak örtündüm cümlenizle yorgunluğunuz çelişiyor.
Bence de bi kot bi t-shirt evden çıkmanın dayanılmaz hafifliği vardır ama öyle çıkamamak mutsuz etmiyor.
Giyime daha fazla para harcamak zorundayız ama bu her zaman kafamı kurcalamaz.
Hobileriniz için pek bir şey diyemiyorum, ben alternatif bulunabileceğinden yanayım, aynı zevki vermeyebilir, vermesi de gerekmez.

Yani yorgunluğunuz bunlar zor olduğundan değil, artık düşünceleriniz değiştiğinden.

Insan seneler geçtikçe her yaptığını, ettiğini daha sorgular hale geliyor. Ben mutlumuyum? İstediğimi yapıyormuyum? Yaşamak istediğim hayat bu mu? Vs. Onun icin aldığınız bu kararı (ve bu ciddi bir karar) zamanla da sorgulamaniz normal bence. Bunu eleştirmek de bana düşmez. Bence siz aslında ne yapmak istediğinizi biliyorsunuz ve bunu zamanla da uygulayacaksiniz. Ama kendinize zamam verin. Cevre baskısı tabi ki var, ama önemli olan sizin karariniz. Esinizde arkanizda şükür. Hakkınızda hayırlısı

İyice düşünüp karar vermek lazım,bence ne istediğinizi çok iyi bilen ve dile getiren birisiniz sadece başkaları ne düşünür diye çekiniyorsunuz sanırım. Allah’a olan bağlılığımızı sadece baş örtüsüyle yerine getirmiyoruz sonuçta,daha önemli başka ibadetler de var ..Hakkınızda hayırlısı olsun

Kapanmanın dini boyutu olmalı sadece. Ama bizim ülkemizde belli bir gruba aidiyet gibi kullanılıyor. Başlarını bağlama şekilleri bile değişiyor. Bu aslında ben bu insanlardanım demenin bir şekli. O zaman da diğer insanlar sizi otomatik olarak o kalıpta görüyor.
Bu sadece kapalılara böyle de değil. Upuzun saçlı, rastalı, dövmeli birini görürsek koyu bir dindar olduğunu duyunca şaşırırız. Tam önyargıda değil bence tecrübeler gibi düşünüyorum.

Kıyafetler engel oluyor kısmı çok saçma. Siz kendinize engel oluyorsunuz. Kapanınca illa eşarpla mı kapanmak lazım? Duruma göre şapka olur, yazın bandana çok güzel olur. Üzerinize keten kumaşlardan geniş uzun elbiseler giyebilirsiniz vs. Spor yaparken herkes saçını topluyor zaten. Sizde ince fular dolayın saçınıza. Bakış açısı değişince her yere de gidebilirsiniz. Avrupa ülkelerinde saçı kapatmak bir ara modaydı. Bakarsınız nasıl kombinler yapmışlar

önceden mantıklı olan şeyler artık mantıksız geliyor bana.
Giyim değil aslında konu, fikir olarak da kafamda çok şeyin yeri değişeli uzun zaman oldu
Ben su mesajinizdan aklinizdaki seyi anladim. Kesinlikle haklisiniz. Bazi seyler insanin kafasinda sonradan oturuyor. Dini ve inanclarimizi da mantigimiza uyduramazsak neden uyguladigimizi sorgular hale geliyoruz. Dolayisiyla inandiklarimizi sorgulama ihtiyaci her zaman hissediyoruz. Esas sorun bunlarin bize cok erken cocukluk doneminde zorla ogretilmeye calisilmasi. Sorgulamadan,mantigimiza oturtmadan,sebep ve sonuclari dusunmeden ogrenmeye zorlaniyoruz. Maalesef sistemimiz bu sekilde. Sonrasinda insan fikirlerini degistiriyor elbette. Bu da sadece okuyan,dusunen,arastiran insanlarda olan bir degisim. Demek ki siz de bu degisimi yasiyorsunuz. İnsanlarin inanclari kendi istekleriyle getirdikleri noktadan memnun degilsiniz,ki ben de memnun degilim.

Bence kalbinizin ve beyninizin sesini dinleyin. Topluma ayak uydurma zorunlulugunuz yok bu noktada.

İyi de açık olanlar da don sütyen çıkmıyordur değil mi. Af buyurun ama. Açıkların da sınırı var. Uğraştığı şeyler var, saçı başı var vakit alan...
Verdiğiniz örnekler enteresan, sonuçta her gün yatılı misafir ağırlamıyoruz.
Siz bıkmışsınız bahane arıyorsunuz :KK66:
Bahaneye gerek yok olmuyorsa olmuyordur.
Tamam da tişört veya pijamayla oturup kalkmak gece yarısı tuvalete kalkmakla. Gece giyinip öyle tuvalete gitmek ya da aniden eve gelen birine karşı hazırlıklı olmak aynı şey mi? Evde günlük hayatımda don külotla oturmuyor ki kimse anlatmak istediğim bu. Önceden bunlar beni zerre kadar rahatsız etmiyordu ama kapıya kargo bile geldiğinde ben eşofmanla kapıyı açmıyorum. Hızlı bir şekilde üzerineydi bir şey çekip öyle açıyorum. Veya aniden biri geldiğinde. Birinden kastım erkek sadece. Kıyaslamalarınız uyumsuz.

Ben su mesajinizdan aklinizdaki seyi anladim. Kesinlikle haklisiniz. Bazi seyler insanin kafasinda sonradan oturuyor. Dini ve inanclarimizi da mantigimiza uyduramazsak neden uyguladigimizi sorgular hale geliyoruz. Dolayisiyla inandiklarimizi sorgulama ihtiyaci her zaman hissediyoruz. Esas sorun bunlarin bize cok erken cocukluk doneminde zorla ogretilmeye calisilmasi. Sorgulamadan,mantigimiza oturtmadan,sebep ve sonuclari dusunmeden ogrenmeye zorlaniyoruz. Maalesef sistemimiz bu sekilde. Sonrasinda insan fikirlerini degistiriyor elbette. Bu da sadece okuyan,dusunen,arastiran insanlarda olan bir degisim. Demek ki siz de bu degisimi yasiyorsunuz. İnsanlarin inanclari kendi istekleriyle getirdikleri noktadan memnun degilsiniz,ki ben de memnun degilim.

Bence kalbinizin ve beyninizin sesini dinleyin. Topluma ayak uydurma zorunlulugunuz yok bu noktada.
Ne demek istediğimi anladığınız için sevindim. Bazı şeyler yasak olduğu için çok açıkça konuşamıyorum. Sorgulama kısmında dediklerinizi yaşıyorum

Bence siz zorla kapatılmışsınız yani kapatılırken bunu ne amaçla yaptığınızı anlamamışsınız. Kapanmak Allah ın istediği ve onun için yapılan bir durum. Siz ne için kapandınız? Bir cevabınız yoksa açılın tabi. Çünkü benim de kapalı olan ama hiçbir aktiviteden geri kalmayan sürüyle arkadaşım var. Kimse kendine bir konuda engel görmüyor onu.

Ne demek istediğimi anladığınız için sevindim. Bazı şeyler yasak olduğu için çok açıkça konuşamıyorum. Sorgulama kısmında dediklerinizi yaşıyorum
Son yillarda sizin gibi dusunen cok insanla karsilastim ve bunun icin mutluyum. İnsanlar uyanmaya basladi. Sorgulamaya,dusunmeye basladi ,ne mutlu.

Ben gercekten anlamaya calisiyorum ama anlayamiyorum

Dini inanciniz geregi kapanmak isterseniz kapanirsiniz , yok boyle mutlu degilim ben baska turlu giyinmek istiyorum derseniz de ona gore giyinirsiniz

Kimsenin sizin bedeniniz ve tercihleriniz uzerinde soz hakki yok

İste boyle konular yuzunden ulkenin bir kesimi turbanli birini gordugunde acaba gercekten inandigi icin mi kapandi yoksa toplum baskisi nedeniyle mi kapandi diye sorguluyor

Bu konuda once kadinlarin bas kaldirmasi gerekiyor , isteyen istedigini giyebilmeli ve bu kimseyi ilgilendirmemeli , kiyafet konusunda toplum baskisi olmamali , buna musade etmeyin lutfen , ne olmak istiyorsaniz o olun , bu tamamen sizin elinizde

Son yillarda sizin gibi dusunen cok insanla karsilastim ve bunun icin mutluyum. İnsanlar uyanmaya basladi. Sorgulamaya,dusunmeye basladi ,ne mutlu.

Düşününce mantıklı gelmeyen şeyler bana artık saçma gelmeye başladı belki yadırganacak ama. Mesela herhangi birinin kolu. Benim için sadece bir uzuvdan ibaret. Benimki biraz da felsefi boyutu aslında sadece uygulamak değil. 5-6 yıl geçirdim bu şekilde. 5-6 yıl daha geçirebilirim, yine aynı şekilde taşırım. Sadece bazı şeylerin zamanında ayıp, günah diye öğretilmesinin zararını yaşıyorum kendi adıma. Benim de kızım var ve ona hiç bir şeyin ayıp ya da günah olduğunu öğretmiyorum. Bu yanlış veya doğru diyorum. Annemden böyle mi gördüm? Hayır. Evet kendi isteğimle bu kararı verdim ama temelinde öğrendiğim, çevre ve ailemden gördüğüm şeyler var. Belli bir yaştan sonra tüm öğrendiklerimi yıkmaya çalışıyorum.

Düşününce mantıklı gelmeyen şeyler bana artık saçma gelmeye başladı belki yadırganacak ama. Mesela herhangi birinin kolu. Benim için sadece bir uzuvdan ibaret. Benimki biraz da felsefi boyutu aslında sadece uygulamak değil. 5-6 yıl geçirdim bu şekilde. 5-6 yıl daha geçirebilirim, yine aynı şekilde taşırım. Sadece bazı şeylerin zamanında ayıp, günah diye öğretilmesinin zararını yaşıyorum kendi adıma. Benim de kızım var ve ona hiç bir şeyin ayıp ya da günah olduğunu öğretmiyorum. Bu yanlış veya doğru diyorum. Annemden böyle mi gördüm? Hayır. Evet kendi isteğimle bu kararı verdim ama temelinde öğrendiğim, çevre ve ailemden gördüğüm şeyler var. Belli bir yaştan sonra tüm öğrendiklerimi yıkmaya çalışıyorum.
Hah iste bu 👍👏

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X