Göç Etmek

Legal Alien

More than yesterday, less than tomorrow.
Kayıtlı Üye
11 Ekim 2015
1.076
8.106
158
Gitmeli miyiz?

Soru bu.

Kardeşim Avusturyalı bir kızla evlendi.

Hem kendisi hem de eşi "siz de gelin Viyana'ya yerleşin" diyor. Hatta kız "ilk birkaç ay bizim evde yaşayın kendinizi toparlayana kadar" bile diyor, ben "olmaz öyle şey" dediğimde şaşırıp sanki dünyanın en normal şeyiymiş gibi "ama neden olmaz ki, bence süper olur" diyor.

Biraz bizden bahsedeyim; ben(33) kamuda İngilizce öğretmeniyim, eşim(37) özelde mühendis. Toplam gelirimiz şimdilik yaklaşık 9bin. İstanbul'da bir evimiz var, şu an farklı bir şehirde yaşıyoruz fakat buraya da kira-aidat-fatura vs ödemiyoruz.

Böyle bahsedince durumumuz fena değil ama biz burada mutlu değiliz. Gelecek kaygımız her geçen gün artıyor.

Çocuğum yok, olursa da bu ortamda büyütmek istemiyorum açıkçası. Bizzat öğretmenim, eğitim sistemimizin içindeyim ve evladım olsa okula göndermek istemezdim.

Bilmiyorum işte, kafam çok karışık.

Eşim de, ben de orada diplomamızın tanınmamasını göze aldık desem olur. "ne iş olsa yaparım" noktasındayız, hiçbir zaman ünvan ya da kariyer peşinde insanlar olmadık ikimiz de. Tek kafama takılan emeklilik sistemi, o konuda detaylı bilgi arayışına girmedim henüz. Biz sadece geleceğe daha rahat bakabileceğimiz, güvende hissedebileceğimiz bir yerde yaşamak istiyoruz. Bunu kendi ülkemde hissedememek acı fakat durum bu.

Gelinimizle konuştuğumuzda yapabileceğimize inandığını, orada olursak daha iyi olacağını söylüyor, kafamda deli sorular...

Siz ne dersiniz?

Elbette git dediniz diye gidecek veya kal dediniz diye kalacak değiliz bunu da belirteyim birazdan bunu yazacak olan arkadaşlar için, fakat bakış açılarınız, yaşanmışlıklarınızı paylaşırsanız benim için çok kıymetli olacak.

Şimdiden teşekkür ederim, herkese mutlu hafta sonları..

Edit: Elbette gidip evlerinde kalacak değiliz, sadece tüm iyi niyetiyle bunu dahi teklif ettiğini belirtmek için eklediğim bir detaydı. Yanlış anlaşılmak istemem.

Son düzenleme:
Olacak iş değil bence ev ev üstüne olmaz ben 5 aydır bi annem bi kv kalıyorum eşim yanımda olmadığı halde çok zor oluyor . Eşim olsa hiç olmaz herkesin bir hayatı düzeni temizlik vb gibi şeyleri var . Bence oraya gidince de hayat güllük gülistanlık olmayacak ne iş yapacaksınız orada mesela. Burada Türkiye şartlarında ciddi bir geliriniz var eğer aynı şartlar sağlanmazsa sudan çıkmış balık olursunuz bu kadar net . Ayrıca kız neden gelin diyor acaba onu da anlamış değilim

Durumunuz iyi burada Anladığım kadarıyla o kız da o şekilde teklif etmiş olabilir ama beraber yaşayınca durum değişir.
Hem 30 lu yaşlardan sonra yurt dışında ne iş yapacaksınız ki ?
Sıfırdan başlayacaksınız kimseyi tanımıyorsunuz .

ev ev üstüne olmaz diye bin defa diyoruz. kız gel demiş bile olsa aklınız alıyor mu yeni evli insanların evinde yaşamayı? gidebiliyosanız gidin ama kendi imkanlarınızla, ayrı kapı açacak şekilde.
Zaten bana çok ters bir teklif bu, reddettiğimde neden reddettiğimi anlamadı kız, son derece iyi niyetli ve sevecen yaklaşıyor, bunu belirtmek için verdiğim bir detaydı,mesajınızdan sonra düzenleme yaptım.
Çocuk düşünüyoruz aslında ama işte aması... Zaten bunu yaparsak sırf çocuk meselesi yüzünden çok isterim gitmeyi. Buranın çocuk yetiştirmek için oradan iyi olduğunu sanmıyorum.
Ev konusunu bunu dahi teklif edecek iyi niyette olduğunu belirtmek için eklemiştim, bizim açımızdan söz konusu dahi olamaz. Bizim derdimiz maddiyat ve yaptığımız işin ünvanı-getirisi vs değil. Asgari standartlarda geçinebilmek ve geleceğe dair endişe duymamak istiyoruz. Açıkçası bir markette kasiyer olmak falan bana hiç koymaz, eşim 8 senelik mühendis ama gidip pizza dağıtmak onu rahatsız etmez. Hayat zaten hiçbir yerde kolay değil, ben geleceğe dair güven hissetmek istiyorum.

Kıza gelirsek sadece annesi var aile olarak, ne kardeş ne baba ne amca-teyze. Birlikte geniş bir aile olmak istiyor ama tabi haklı olarak burada değil orada olmak istiyor.
Eger hic gitmediyseniz yaz tatilinde onden gidip 1-2 ay kalsaniz iyi olabilir.
Sartlari ayarlarsaniz bence kosa kosa gidin ama sahsen ben issiz kalmayi falan goze alamazdim.
Ben ilk etapta 1 yıllık ücretsiz izin alırım diye düşündüm açıkçası. O bir yılda duruma bakarız, hatta o arada bebek sahibi olursak ücretsiz izni uzatma şansım da olur. Böylece işim riske girmez. Eşim zaten maaş aralığını düşürerek rahatça tekrar Türkiye'de iş bulabilir.

Kendimi ikna etmeye mi çalışıyorum, birileri çıkıp "yaparsınız" gazı versin mi istiyorum inanın bilmiyorum .

Yurt dışında Türk erkeklerine bir ilgi var diye biliyorum. İş için giderken eşten olmayasınız. Ben vatan da vatan diyenlerdenim.
Eşini kaybetmekten korkan bir insan değilim, eşim gösterilen ilgiye bakacak bir adamsa burada da bakabilir, kaldı ki daha önce yurtdışında benden ayrı çalışmışlığı var,asla sorun yaşamadık.

kasiyerlik yapıp pizza dağıtırsanız geleceğe güvenle bakabilecek misiniz? açıkçası ben bu halde geleceğe güvenle bakamazdım, gül gibi işimden olmayı hiç istemezdim. yaşam standartım düşecekse ne işim var?

diplomanızın geçerli olduğu ülkeler yok mu? varsa oraları düşünün bence.

Bence ülkenin içinde bulunduğu durum ,geleceği net görememek bunlar kaygılarınız :haklısınız
Yurt dışındayım ve Master yapıyorum eğitim gerçekten çok daha iyi bizimkine göre
Sadece para kazanmak için gelmiyorsanız daha stressiz bir hayat,kuralların ,hukuğun ve adaletin daha güzel işlediği bir ülke istiyorsanız,birbirine saygının olduğu bir ortamda çoçuğunuzu yetirştirmek istiyorsanız gelin. Ben tatillerde bile bazen tr insanların haline üzülüyorum çalışma şartları, haksızlıklar, trafikte yaşanan kabalıklar bir sıraya bile insanların girememesi herkesin bi uyanıklık peşinde olması...
Tabi dezavantajları da var yurtdışının yeni bir dil yeni bi kültür çocuğun bu kültürde büyümesi
ilk yıllar zor olacak çünki herşey değişecek
Ben Viyana'ya gezi amaçlı gittim gerçekten güzel bi şehir ,gelişmiş, çok ta Türk var zaten
alışmakta zorluk çekmezsiniz
Ama Türklerle takılıp dil öğreneme ihtimali var gerçi gelin Türkçe bilmiyorsa o Türkçe öğrenemeden siz Almanca öğrenin ihtiyaç hissettikçe dil öğreniliyor
Aklıma gelenler bunlar inş en güzel kararı verirsiniz

Diplomanız geçerli sayılıp sayılmadığına emin olun öncelikle. Çünkü artık birçok üniversite denklik sağlıyor. Tatil için gidip iş başvuruları yapmanız saha mantıklı. Eğer orada daha düşük maaş ve yorucu iş durumunda olursanız pişman olabilirsiniz, sonuçta dokuz binlik gelir ile burada rahatça yaşayabilirsiniz, ancak orada ne kadar maaş alacağınız belli değil. İş konusunu takmıyoruz diyerek göz ardı etmeyin yorucu ve tatmin etmeyen işler aile hayatını da etkiler.

Nick-konu uyumu :)
Sting

Türkiye’de yaşadığınız şartlara ve ufkunuza bağlı biraz.
Bu kazancınızla tatile gidebiliyor musunuz? Sosyal hayatınız var mı? Güzel bir evde yaşayabiliyor musunuz? Size yetiyor mu burası?
10 sene sonra girdaba girmiş bir de kendinizle birlikte çocuk yada çocukları da sokmuş mu olacaksınız?
Orada ne iş yapacaksınız? Kaç saat çalışacaksınız?
Dil ingilizce yeterli olacak mı?
Eşiniz orada şartları daha agır bir iş yapmak zorunda kalsa mutlu olur mu?

Tabi açmışlar kollarını Türk de Türk diye bekliyorlar.

Su ozguvene de hastayim arkadas, elin Avrupalisi ne yapsin 6 ayda bir yikanip senede iki dis fircalayan adamlari.. cok acayip gercekten.. yunan heykeli gibi adamlari birakip bizimkilerin pesinde kostuguna inanmak da ayri bir olay

Konu sahibi gidin, ama tabi onlarin evine degil.. tr den ne kadar uzak o kadar iyi :)

Diplomaniz orda ise yaramayacaksa sizin orda sıradan bir işte aldığınız maaş zaten turkiyedekine anca denk gelir cocugunuzu orda yine okutabilirsiniz

Denemekten zarar gelmez , ücretsiz izine ayrılın , orada 1 sene yaşayın çok mutsuz olursanız siz işinize dönersiniz , eşiniz yeni iş bulur zaten ev kirası derdiniz de yok.... Benim fırsatım olsa bir saniye bu ülkede kalmam , bu ülkede çocuk yetiştirmek çok zor

Bana gitmek için gaza ihtiyacınız olduğundan çok mevcut şartlarınızın hatırlatılıp şükretmeye ihtiyacınız var gibi geldi. Gelecek kaygısı veya insanlığın nereye gittiği konusu bence her zamanda ve dünyanın her yerinde düşünülesi konular. Bambaşka kültüre, yaşama alışmak bana çok zor gelirdi, sizi bilmem. Buralarda bitmiş denilen komşuluk mesela orada ne seviyededir, insanların mizacı size uyar mı...İşten eve bir hayatı düşünüyorsanız bu kadar zahmete gerek var mı. Eğitim sistemimiz her ne kadar kötü olsa da ebevenylerin ilgili olması ve maddi imkanların iyi olması durumunda bu açık kapatılabilir bence. Bakış açınızı değiştirip sahip olduklarınıza bakarsanız daha mutlu olabilirsiniz bence. Gelininizin aradığı geniş aileyi kaybedebilirsiniz zira oraya giderek. Hakkınızda hayırlısı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…