Görümceler,kayınvalideler lütfen özgür bırakın artık bizleri

Lyanna Mormont aklımızla dalga geçiyor ya hala oğlan tarafının annesi ataerkil sistemin parçası olduğunu anlamıyor algılayamıyor muu mahsus mu yapıyor
Dalga gecıyor bence. Yahu koskoca ögretmen nasıl böyle düşünür. Kendımı kescem yaNe kayınvalideymiş. Vala iyiki erkek dogurmus. Yoksa nüfusuna nasıl bir kız ekletirdi. Ahh kızı olanlar napsın. Evlatlarını kaybediyorlar

Evlenince kız, erkek tarafının nüfusuba geçiyor ve söz hakkı artık o evin annesinde oluyor. Yankayınvalidede.Anaerkil yani hala.
Tivoli hanım öğretmensiniz bundan eminiz değil mi?

Bu yazdığınız, kadının evlenince erkeğin nüfusuna geçip, onların sözünden çıkamaması bildiğimiz dümdüz ataerkil düşüncenin ürünü.

Dalga geçiyorsunuzdur umarım.

Buna ciddi ciddi anaerkil diyorsunuz da

E o zaman 10 gunu de esiniz yalniz gecirsin orda siz olsanizda bulasik camasir bir sekilde halledilecek
Hatta daha iyi olur sonraki sene bir daha karismazlar kac gun kalacaginiza
Esinizin camasiri da yikacak e nihayetinde
Bu arada esiniz su tasimada falan yardimci oldu mu

Lyanna Mormont aklımızla dalga geçiyor ya hala oğlan tarafının annesi ataerkil sistemin parçası olduğunu anlamıyor algılayamıyor muu mahsus mu yapıyor
Algilamiyor bence.
Sozu gecen kaynana oldugu icin ana gozuyle bakiyor.

Tivoli ablacigim anaerkil bir toplumda gelin erkek evine degil damat kiz evine gecer. Gercek anaerkillik budur. Soy kadindan yürür erkekten degil.

Is esinizde bitiyor aslinda
Bu arada esiniz ne diyor bu konulara
Ayriyeten hatay coooooookkkkkk guzel orda dogmusum yari memleketim sayilir sonrasinda kalamamisiz ama cok severim

Keşke azcık araştırıp yorum yapsa insanlar. Bakın ne yazıyor. Gürcü halkı anaerkildir. Ancak giden kızlarının sevgisini damatlarına verirler. Yani kız evlenince o evden tamamen çıkar. Buradan anlatması çok çok zor. Ama sizin bildiğiniz Türk kalıpları gibi değil.

Eklentiler

• Screenshot_20210822-234429.webp
    74,7 KB · Görüntüleme: 63
Tivoli bu arada bence asıl sen haklısın en çok sen haklısın hatta üyeleri umursama, onlar yaz tatilinde eşinin ailesinde kalmanı kıskanıyor. Çünkü hiçbirini eşinin ailesi kabul etmiyormuş ben öyle duydum sen yine de bunun altını çizme, çünkü çirkeflikle uğraşmak istemiyorum

İşte bunu diyorum sen yine haklısın.

Ee bu da başka anaerkil toplum icin yazilan.
Hangisine inanalim simdi? Gercek anaerkil kim?

Anaerkil midir toplumlar gercekten
Güç ve kudret mi gecer kayinvalidelikten
Yoksa bu toplumlar ataerkiller midir aslen
Heyhat kimdir ana, kimdir ata, kimdir erkil
Başka toplum, baska yazi, haydi bir de bunu bil
Tivoli tivoli tivoli ahh
Anaerkillik tartismasi mi yapacagiz, vahh
Bence sen anayi erkili birak bir kenara
Seneye ne yapacaksin, cikacak misin yaylaya?
Anaerkil toplum diyorsun kızı anadan ayrı
Gorumcen anasına gelemiyor, anasi kuzusundan gayrı
Kocam bensiz gider diyorsun ama peşindesin
Birak icsin bir duble, azicik o da keyiflensin
Agac altinda icmek genclerle ayri zevktir
Inek sagmayi birak azicik para biriktir
Seneye tatilde al kızını biraz gez oren yeri
Kaynana da yalan koca da, anıların kalır beri
Bak biz de goruyoruz, ayaklarim geri gidiyor diyorsun
Hadi onumuzdeki yıl git dolas Erfelek, Inceburun
Anaerkil yayla duzenininden sana ne artik yeter
Sensiz de yaşar o boğalar, inekler
Son verirken bu naciz anlatimima
Bakar misin gonderdigim su fotografa
Anaerkil ise gelini gasp eden Gürcüler
Soyler misin bu halka nasil anaerkil derler?

Oo tivolinin anaerkili(!) ben gibi erkek annelerine yarar, ay ne güzel anaerkilmiş o ya. Böyle anaerkil canıma minnet. Oh alırım kızı yollamam anasına mis, tivolinin kızı var o düşünsün ve hatta en çok da kocası düşünsün kapıdaki eşeğini de(!) satacakmış baksana

Ay bu yine ataerkil. Kızlar soba yakmayı yemek yapmayı erkenden öğreniyormuş anaerkil olsa erkekler yapardı ameleliği. Gürcü erkekler de az uyanık değilmiş hani, anaerkiliz biz deyip yine kadınlara kitlemişler.

Ben de gurcuyum. Benim koyumde asla bu baskilar olmaz.Ama dediklerinize katiliyorum.Mesela bizim koyumuz daha merkezi o yuzden asimile olmuslar ve gercekten hepsi kizina da gelinine de onem verir.Karisina el kaldiran tanimam.Dedikodu olmaz.Evlilik cok onemlidir.Eslere saygi duyulur.Ama yuksek insanlardan uzak yerlere yerlesen gurculer daha geleneksel kalmislar.O yuzden yukseklik arttikca anlayis sifira duser.
Mesela bizim koyde gencler gurcuce bilmez.Daha yuksek yerlesim yerlerinde genclerde bilir.Ama sizinki gibi en tepeye ciktiklarinda yani diger kulturlerden ayri yasadiklarinda genler turkceyi ilkokulda ogrenir.Yaslilar hic bilmez.

Ya o değil de en yakın arkadaşımın eşi Gürcü. Kız yeni doğum yaptı. Kaynana kızın evine geldi kocasıyla, çöreklendi doğumdan iki hafta önce. Tutturmuş şimdi de kızı ve bebeği alıp 22 saatlik yola, yaşadığı yere Artvin’in ilçesine götürecek. Lohusa haliyle, sezaryen doğumla, bu pandemi ortamında. Sırf kendi akrabaları da bebeği görsün diye. Ruh hastası kadın. Böylesi Tivoli’ye denk gelmeliydi valla kadını buradaki gibi konuşup kanser eder atardı bir kenara.

Tivoli tek gidip, köyde ağaç altlarında sürekli içmesin diye 15 yıldır eşinin peşinden gidiyormuş.
Gitmese evde oturmaktan öteye birşey yapamayak zaten.
Kendi ailesiyle beraber yaşıyor. Gürcüler şöyle gürcüler böyle diyor ama eşi de ailesi de kabul etmiş bu durumu enteresan bir şekilde.
Kendini bağımlı kişiliğinin faturasını da eşine ve ailesine çıkarıyor. Laf söyleyince onları da koruyor gerçi. Ne dediği belli değil.

İşte bu yüzden o bir Tivoli

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…