- 12 Temmuz 2006
- 58.320
- 222.827
- 1.223
- 53
- Konu Sahibi askolottammm
- #241
Hizmet mevzuna katılıyorum, bu misafir ağırlama kültürüdür.Bayrama kayinvademlere gideceğiz, , ilk gün gayet yemek yapmasını beklerim, yoldan gelmiş olalacağiz, oturup bir yerde yemesini de biliriz ama aile içinde giden için bir hazırlık yapılır. Kendimi gectim oğlu, torunları onları görmeye gidiyor sonuçta.
Sonraki günler beraber yaparız ne gerekiyorsa. Bunun yaşla falan alakası yok. Çok yaşlı, hasta olur zaten ayrı. Bu hizmet beklemek falan da değil yani. Hizmet hizmet deyip durulmuş da bunlar bizim toplumun çoğunda olan şeyler. Konu sahibi zaten birkaç saat duruyor evde, misafir orada bal gibi. Yoldan geldiğimde önüme tek bir cay konursa onu da içmezdim ben, eksik kalsın çayları diyerek.
Biz aile apartmanında büyüdük, babaanne dede, çocukları torunlar yani hep iç içeydik ama buna rağmen bayramlarda dedemler bir kahvaltı sofrası kurardı kuş sütü eksik, her gün gördüğümüz dedemizin evinde sanki uzun yoldan gelmiş gibi ağırlanırdık, rahmetli babaannem, ki öz değildi hangimiz neyi seviyoruz çok iyi bilirdi, hepimizin sevdiği şeyleri tek tek yapardı, yetmezdi bayramın 3. gününün akşam yemeği dedemlerde yenirdi yine bir kuş sütü eksik olurdu, rahmetli babaannem tüm bu hazırlıkları burnunun dibinde oturan gelinlerinden yardım almadan tek başına yapardı üstelik.
Her gün gördüğünüz veya haftada 1-2 gördüğünüz kayınvalide evinde aç kalırsanız gider mutfakta bir şeyler hazırlayıp yersiniz veya kadının huyunu biliyorsunuzdur tok gidersiniz ama senede 1-2 defa gittiğiniz evde de misafirsinizdir, ki bizde de şöyledir çat kapı gelen misafir bile bir kuru çayla ağırlanmaz, evde bir şey yapmaya fırsat bile kalmamışsa pastaneden tatlı tuzlu bir şeyler alınır yine de o çay kupkuru verilmez.