Göz kapağında kızarıklık ve kaşıntı

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.957
605.002
43
fft2mm3917510.jpg

Göz kapağındaki kızarıklık ve kaşıntı 'kirpik dibi iltihabı' habercisi olabilir


Kirpik dibi iltihabı her yaşta her cinsiyette görülebiliyor. Gözlerinizde yanma, batma, kızarma veya göz kapağınızda kaşıntı, kalınlaşma görüyorsanız sakın hafife almayın. Özellikle göz kapağının dış kenarı ve kirpik diplerinin etkilendiği hastalık, göz kapağında normalde bulunan bazı bakterilerin aşırı miktarda çoğalmasıyla ortaya çıkıyor.Op. Dr. Akın Banaz, kirpik dibi iltihabının ciddiye alınmadığı takdirde ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguluyor.

Ergenlik döneminde, stresli günlerde, yağlı beslenme alışkanlığında daha sıklıkla görülen göz kapağının hastalığı olan "kirpik dibi iltihabı" hemen her yaşta, her cinsiyette yaygın bir şekilde görülüyor. Op. Dr. Akın Banaz hastalığın oluşumuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Göz kapağındaki bakterilerin artıkları, toksinleri iltihabi belirtilere neden olur. Cildin yağlı olması ve göz kapağındaki yağ bezlerinin anormal olması, bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır. Çeşitli virüsler, alerjik etkenler, ilaçlar, sigara dumanı, kimyasal maddeler de kirpik dibi iltihabına yol açabilir.”

Gözdeki batmayı ciddiye alın

Kirpik dibi iltihabı olan hastalarda konjonktivit, kuru göz, kirpik batması gibi şikayetlerin sıklıkla görüldüğünü belirten Op. Dr. Akın Banaz, "Hastalık, her iki gözde batma, yanma hissi, kızarıklık, sulanma, kaşıntı, çapaklanma gibi yakınmalara neden olabilir. Göz kapaklarında kızarma, şişlik, kirpiklerde düzensizlik, yapışıklık ve dökülme meydana gelebilir. Bu şikayetleri olan kişiler, göz muayenesinden geçmeliler, çünkü tanı için muayene esastır.” dedi.

Yağ kistleri oluşabilir

Kirpik dibi iltihabının daha çok ergenlik döneminde başlayıp uzun yıllar devam edebildiğini hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirten Op. Dr. Akın Banaz, şöyle konuştu: "Ciltteki bakteri florasının dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan kirpik dibi iltihabı ve sıklıkla beraber görülen yağ bezi problemleri tedavi edilmediği takdirde arpacık ve şalazyon denen sert yağ kistleri oluşturabilir. Bu hastalarda kuru göz sendromu daha sık gelişir ve daha şiddetli seyreder.

Özellikle yaşlılarda kirpiklerde içe dönme, göze batma ve dökülme gibi sorunlar gelişebilir. Blefarit yani kirpik dibi iltihabı gözün görme işlevini etkilemez. Çok nadiren gözün kornea tabakasında iltihaba ve görme sorunlarına neden olabilir. Göziçi ameliyat geçirecek hastalarda, ameliyattan sonra enfeksiyon gelişmesi riskini arttırabilir."

Arpacik-genellikle-kendiliginden-iyilesir.jpg

Sıcak suyla yıkayın

Op. Dr. Akın Banaz, kirpik dibi iltihabının tedavisiyle ilgili süreci ise şöyle anlattı: "Bebek şampuanı veya göz kapağı hijyeni için özel geliştirilmiş temizleme solüsyonları ile kirpik diplerinin yıkanmasını ve sıcak su ile durulanmasını tavsiye ediyoruz. Göz kapağı kenarlarının düzenli temizlenmesi ve bakımı tedavinin temelidir. Hastalar göz kapağı bakımını uzun süre uygulamalıdır. Bu bakımda önce göz kapağı kenarına, yakmayacak biçimde, sıcak pansuman uygulanır. Böylece birikmiş ve sertleşmiş olan yağlı maddeler, kabuklar yumuşar. Daha sonra ıslak bir gazlı bez ya da kulak pamuğu gözkapağı kenarına sürülür, kirpik dipleri ve çevresindeki birikintiler temizlenir.

Eğer gerekli ise son aşamada gözkapağı kenarına antibiyotikli-steroidli ilaçlar uygulanır. Bu tedaviye bazı hastalarda yapay gözyaşı damlalar da eklenir. Bazı hastaların doktor kontrolü altında 1-2 ay süreyle ağızdan antibiyotikli ilaç kullanması da önerilir."


Kaynak=pembenar
 
X