Hamilelikle Gelen İşten Çıkarılma

hamileyken isden cikaramazlar ki gidip söyledim yinede mudur çıkışını veriyorsa haklarını bildiğini ve bundan sonra avukatinla goriseceklerini soyle bi avukat ayarlar doğum yapmadan tazminat ve doğum yapana kadar da biriken aylıklarını alırsın

nasıl bir yol izlemen gerektiğini kısaca söyleyeyim. hamilelik fesih yani işten çıkarma sebebi değildir. öncelikle şunu sorayım sana sigortan aldığın maaştan mı yatıyor yoksa asgari gösterip artı eline para mı veriyorlar? eğer asgariden gösteriyorsa zaten hakların da azıcık olacaktır 5xasgari ücret. eğer işten çıkartırsa seni mahkemeye verdiğin anda sen kazanırsın 8 aylık brüt ücretini alırsın ya da işe geri iade. sana bunu yapmaya hakkı yok yani. ne kadar acımasız ve gereksiz bir müdürün var ya. konuşmak ve açıklamak zorunda bile değilsin bu senin özelin....

Bende 1 hafta önce 4 senelik iş yerimden ayrıldım. Sana tavsiye sakın haklarını yedirme, hakkını da savun.. Arkadaşların dediği gibi seni çıkartırlarsa mahkemeye başvurursun, onlarda bunu bileceği için seni çıkartamazlar .. Ayrıca ben kendimden örnek vereyim ; evleneli 1 senem dolmadığı için; evlilik nedeniyle diye dilekçe yazarak iş hakkımı fesh ettim kıdem tazminatımı da aldım işten ayrıldım..
İş yerinde vardiya sistemi de varsa, seni istediğin vardiyaya da yazmak zorundalar.

Sen ne zaman evlendin? İşinin herhangi zorluğu var mı?

Evet hakllısınız..Bende haklarımı savunacagım...Ben evleneli 2 sene oldu cnım o haklarımdan faydalanamıyorum

Bence bir avukata danışın bu konudaki hakların ne olduğunu öğrenin,ona göre de öncelikle müdürün ağzını arayın.Müdür bey izin istiyorum bu aralar sebebi ise kısmetse anne olacağım, sağlıklı bir gebelik olduğunu öğrenene dek bekledim sizi haber etmek için,bilginiz olsun.Ben ağırlaşana dek çalışacağım bu konuda sıkıntı yok deyin.

afedersin ama dondum kaldım! böyle saçma şey mi olur ya adam haber vermedin diye triplere girmiş resmen! daha sen öğreneli ne kadar olmuş ki ona söyleyecekmişsin! ben 4 aylık oluncaya kadar anama babama bile söylemeyi düşünmüyorum. hadsiz testte çift çizgi çıkınca koşup ona göstermeni beklemiş heralde! bence eğer işten çıkarmaya kalkarsa ne yap et uğraş yani. benim pek bilgim yok kamuda çalıştığım için özel sektörden ama araştır burda avukat arkadaşlar vs var yardımcı olurlar belki. müdürünle de konuşurken sakın ezilme dik dur! hakkın olan ne varsa kullan

Evet haklısınız....Bakalım henüz konuşmadım...Tabi ki hakkımı ve bebegimin hakkını da yedirmek istemiyorum...Ama dogum sonrası hemende çalışmak istemediğimden galiba..

Bir kac ay sonra olucaklari simdiden hesaplama ,borclarim var diye yazmissin ilk önce simdiyi düsün daha sonra diger aylar icin plan yap.

Simdi yapman gereken hamilelikle beraber isine devam etmen ,haklarin kanunen korunuyor ama seni isten cikarmak isteyebilirler önüne gelen her kagidi imzalama biraz gözün acik olsun ,müdürünün isverenin konusmalari güzel degil seni saf olarak görürlerse seni isten cikartirlar yerinede baskasini alirlar biraz akilli ol.Sende ortada kalirsin bic cok bayan isyerlerini kendi istekleriyle birakiyorlar ve hic bir hak sahibide olamiyorlar cünkü kendi istekleri calismamak sende böyle bir durum söz konusu degilse ise devam etmek istiyorsan olabileceklerden kendini korumaya Calis,is Hayati cok acimasiz isten cikarirlar hamilemisin degilmisin borcun varmi yokmu bakmazlar .Sen kendine güven calisma azmini göster ,ama agir islerde yapma bu dönemi o sekilde atlat.

O köpeğe ne oluyomuşki gidip ispiyonluyo senimi kıskanıyo sinir adam neyse herşeyin bi çözümü vardır üzülme Allah bi kapı açar o borcu ödeyecek bi kapı açılır boşver işi

Gebe çalışan işten çıkartılamaz. Kanunen bu böyle. Ayrıca doğumdan sonra yine kanunun sana tanımış olduğu 6 ay ücretsiz iznide kullanabilirsin. Bu sebeple de işten çıkartamaz. Ağır yükümlülükleri var. İçin rahat oldun bu konuda. Ayrıca gebe çalışana her ay doktor kontrolü için 1 gün ücretli izin verilir. Bunun için ücretini kesmeye kalkarlarsa bu kanun maddesini hatırlatırsın. Son olarak günde 7,5 saatten fazla çalışamazsın.

Aynen dediğin gibi işte, çok anlamsız bir tavır sergiledi...Henüz konuşmadım valla içimdende gelmiyor ama işte kuruyorr kendi kendinee
Haklarımı vs. biliyorum ama işte özel sektörr...Çalışanın kim hakkını tam veriyor ki..Bunaldım valla biranönce konulup netleştirmem lazım

Haklarımı biliyorum bilmesini de özel işyeri işte..Hangisini uyguluyorlar ki,...9,5 sat çalışıyorum..
Normalde bile 1-2 saat izin için kıvranıyorum...Valahi öyle böyle değil yani bunaltıcı bir yerde çalışıyorum

Açtığın mahkemeyi kazanabilmen için ya "hamilelikten dolayı" işten çıkarıldığını ıspatlamalısın ya da çalışanlardan şahit olmalarını istemelisin.Öyle kafana göre gidip dava açamıyorsun maalesef.
170 i arayarak her türlü soruna cevap bulabilirsin.

Hamilelikten dolayı işten çıkartamaz diyorsunuz da, işveren "performans düşüklüğü" şeklinde işten çıkartırsa ne olacak? Ben işveren olsam kullanırım bunu.
İşyerlerinde de kimse çıkmış işçi için tanık falan olmaz. Aklınızda olsun. Aleyhinize bile konuşabilirler.

Bence şu an kanuni hak hukuktan önce, sağlıklı olduğu sürece çalışmaya devam edeceğinizi bildirin.

Bu isyerinde 5 kusur yildir calisiyorum demissiniz, siz oranin kadrolu iscisi degil misiniz? Kadrolu isci iseniz zaten isten cikarilma durumunda direk tazminat odeme durumu olmuyor mu? Kusura bakmayin ben Turkiye'de bu isler nasil dönüyor bilmedigim icin soruyorum..

Arkadaş da zaten büyük ihtimalle ihbar + kıdem + yıllık izin ücreti gibi haklarını alacak.
Eğer maaşı asgariden yatıyorsa diretip onu tam maaşından hesaplatabilir ancak.
Hamile diye işten çıkarmayı etik bulmasam da çıkaramaz tavrını da etik bulmuyorum.

Evet anladim tesekkurler.

ya arkadaşın çalıştığı iş nasıldır nedir bilmiyorum ama bir açıdan sen de haklısın geçen biri yazmıştı iş arkadaşı 7 hflık hamile imiş bir evrağı bile götürürken kırk laf ediyormuş beni hamile halimle çalıştırıyosunuz vs diye. işte öyle tipler yüzünden gebe çalışan deyince bir duruyor herkes haklı olarak. ama gebelik çalışmaya özellikle de masa başı iş için yani fiziksel güç gerektirmeyen işler için hiç engel değil. keza 5-6 aylık olsa anlarım onu da ancak engel olur diye. sonrasında doğum izni süt izni vs evet iş veren için de güç bir durum ama burda tam bir saçmalık söz konusu olmuş 7hflık hamileye laf sokmak vs nedir? gizlerse gizler neden öğrenir öğrenmez gidip anlatacakmış herkese ? işte gebeyim diye masa başı işte bile yan gelip yatan insanlar yüzünden gebe kadın deyince hemen yol verilmek isteniyor. ama çalışacağım diyeni de çıkarmak olmaz olmamalı

Evet haklısınız....Bakalım henüz konuşmadım...Tabi ki hakkımı ve bebegimin hakkını da yedirmek istemiyorum...Ama dogum sonrası hemende çalışmak istemediğimden galiba..
Doğum öncesi 8 + doğum sonrası 8 hafta yasal iznin var. Eğer önceki izinlerini kullanmazsan doktordan çalışabilir raporu alıp doğum sonrasına ekletebiliyorsun. Bu kısım ücretli izne giriyor. Bunun sonrasında da ücretsiz izin kullanma hakkın var. Hemen işe dönmek zorunda değilsin yani.

Aynen öyle zaten mali müşvarimizi arayıp soracaklardır..Ki zaten genelde işverenin yanında müşavirlerde...
Dediğin gibi performans düşüklünden de çıkartabilir.
İşyerimden zaten çıkmayı düşünüyorum ama haklarımı almadan kendi istediğimle çıkamazdım..
En azından doguma yakın çalışmayı düşünüyordum...Zaman gösterecek artık..
Hayırlısı nasılsa öyle olsun inş.

Maalesef işverenler bugünlerde bunu çok sık yapıyor, çok duyuyorum
Doğum iznine çıkacak, işler aksayacak vs gibi sebeplerle çıkartıyorlar ya da hiç almayabiliyorlar hamilelik durumu olacaksa ileride.
Şikayet etmelisiniz, bu yapılan alenen ayrımcılık

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…