- 18 Şubat 2015
- 187
- 74
- 23
- 37
- Konu Sahibi dengesizim
-
nasıl bir yol izlemen gerektiğini kısaca söyleyeyim. hamilelik fesih yani işten çıkarma sebebi değildir. öncelikle şunu sorayım sana sigortan aldığın maaştan mı yatıyor yoksa asgari gösterip artı eline para mı veriyorlar? eğer asgariden gösteriyorsa zaten hakların da azıcık olacaktır 5xasgari ücret. eğer işten çıkartırsa seni mahkemeye verdiğin anda sen kazanırsın 8 aylık brüt ücretini alırsın ya da işe geri iade. sana bunu yapmaya hakkı yok yani. ne kadar acımasız ve gereksiz bir müdürün var ya. konuşmak ve açıklamak zorunda bile değilsin bu senin özelin....Merhaba arkadaslar suan 2 aylık hamileyim.5 senedir aynı işyerinde (özel sektör) çalışıyorum Bugün kontrole gitmek için müdürümden izin istedim..Bana şakayla karışık bişeyler dönüyor ama dedi..Hamile oldugumu anlamış ki zaten belli ettim gibi..
Neyse idareye çıkıp bizim muhasebe deki ablaya söylemiş..X hamile falan söylemiyor gibisinden.(Müdüre daha söylemedim kalp atışını duyana kadar erteledim..Ki şu zamanlar söyleyecektim.)Haklarını verip çıkartırım hemen falan demiş..İş önemli benim için Ben idare edemem 5,6 ay gibisinden şeyler söylemiş.
Canım sıkıldı çok yani tamam çıkartabilirler tabi ki işleri yürümesi açısından ama , ben 7-8 ayıma kadar falan çalışırım diye düşünüyordum..Ve borcum vs. var.
Yanına gidip konuşmayı düşünüyorum...Sizce ne demeliyim..Ve nasıl bir yol izlemeliyim...
Bende 1 hafta önce 4 senelik iş yerimden ayrıldım. Sana tavsiye sakın haklarını yedirme, hakkını da savun.. Arkadaşların dediği gibi seni çıkartırlarsa mahkemeye başvurursun, onlarda bunu bileceği için seni çıkartamazlar .. Ayrıca ben kendimden örnek vereyim ; evleneli 1 senem dolmadığı için; evlilik nedeniyle diye dilekçe yazarak iş hakkımı fesh ettim kıdem tazminatımı da aldım işten ayrıldım..Merhaba arkadaslar suan 2 aylık hamileyim.5 senedir aynı işyerinde (özel sektör) çalışıyorum Bugün kontrole gitmek için müdürümden izin istedim..Bana şakayla karışık bişeyler dönüyor ama dedi..Hamile oldugumu anlamış ki zaten belli ettim gibi..
Neyse idareye çıkıp bizim muhasebe deki ablaya söylemiş..X hamile falan söylemiyor gibisinden.(Müdüre daha söylemedim kalp atışını duyana kadar erteledim..Ki şu zamanlar söyleyecektim.)Haklarını verip çıkartırım hemen falan demiş..İş önemli benim için Ben idare edemem 5,6 ay gibisinden şeyler söylemiş.
Canım sıkıldı çok yani tamam çıkartabilirler tabi ki işleri yürümesi açısından ama , ben 7-8 ayıma kadar falan çalışırım diye düşünüyordum..Ve borcum vs. var.
Yanına gidip konuşmayı düşünüyorum...Sizce ne demeliyim..Ve nasıl bir yol izlemeliyim...
Evet hakllısınız..Bende haklarımı savunacagım...Ben evleneli 2 sene oldu cnım o haklarımdan faydalanamıyorumBende 1 hafta önce 4 senelik iş yerimden ayrıldım. Sana tavsiye sakın haklarını yedirme, hakkını da savun.. Arkadaşların dediği gibi seni çıkartırlarsa mahkemeye başvurursun, onlarda bunu bileceği için seni çıkartamazlar .. Ayrıca ben kendimden örnek vereyim ; evleneli 1 senem dolmadığı için; evlilik nedeniyle diye dilekçe yazarak iş hakkımı fesh ettim kıdem tazminatımı da aldım işten ayrıldım..
İş yerinde vardiya sistemi de varsa, seni istediğin vardiyaya da yazmak zorundalar.
Sen ne zaman evlendin? İşinin herhangi zorluğu var mı?
Evet haklısınız....Bakalım henüz konuşmadım...Tabi ki hakkımı ve bebegimin hakkını da yedirmek istemiyorum...Ama dogum sonrası hemende çalışmak istemediğimden galiba..
O köpeğe ne oluyomuşki gidip ispiyonluyo senimi kıskanıyo sinir adam neyse herşeyin bi çözümü vardır üzülme Allah bi kapı açar o borcu ödeyecek bi kapı açılır boşver işiMerhaba arkadaslar suan 2 aylık hamileyim.5 senedir aynı işyerinde (özel sektör) çalışıyorum Bugün kontrole gitmek için müdürümden izin istedim..Bana şakayla karışık bişeyler dönüyor ama dedi..Hamile oldugumu anlamış ki zaten belli ettim gibi..
Aynen dediğin gibi işte, çok anlamsız bir tavır sergiledi...Henüz konuşmadım valla içimdende gelmiyor ama işte kuruyorr kendi kendineeafedersin ama dondum kaldım! böyle saçma şey mi olur ya adam haber vermedin diye triplere girmiş resmen! daha sen öğreneli ne kadar olmuş ki ona söyleyecekmişsin! ben 4 aylık oluncaya kadar anama babama bile söylemeyi düşünmüyorum. hadsiz testte çift çizgi çıkınca koşup ona göstermeni beklemiş heralde! bence eğer işten çıkarmaya kalkarsa ne yap et uğraş yani. benim pek bilgim yok kamuda çalıştığım için özel sektörden ama araştır burda avukat arkadaşlar vs var yardımcı olurlar belki. müdürünle de konuşurken sakın ezilme dik dur! hakkın olan ne varsa kullan
Haklarımı biliyorum bilmesini de özel işyeri işte..Hangisini uyguluyorlar ki,...9,5 sat çalışıyorum..Gebe çalışan işten çıkartılamaz. Kanunen bu böyle. Ayrıca doğumdan sonra yine kanunun sana tanımış olduğu 6 ay ücretsiz iznide kullanabilirsin. Bu sebeple de işten çıkartamaz. Ağır yükümlülükleri var. İçin rahat olsun bu konuda. Ayrıca gebe çalışana her ay doktor kontrolü için 1 gün ücretli izin verilir. Bunun için ücretini kesmeye kalkarlarsa bu kanun maddesini hatırlatırsın. Son olarak günde 7,5 saatten fazla çalışamazsın.
Bu isyerinde 5 kusur yildir calisiyorum demissiniz, siz oranin kadrolu iscisi degil misiniz? Kadrolu isci iseniz zaten isten cikarilma durumunda direk tazminat odeme durumu olmuyor mu? Kusura bakmayin ben Turkiye'de bu isler nasil dönüyor bilmedigim icin soruyorum..
Arkadaş da zaten büyük ihtimalle ihbar + kıdem + yıllık izin ücreti gibi haklarını alacak.
Eğer maaşı asgariden yatıyorsa diretip onu tam maaşından hesaplatabilir ancak.
Hamile diye işten çıkarmayı etik bulmasam da çıkaramaz tavrını da etik bulmuyorum.
ya arkadaşın çalıştığı iş nasıldır nedir bilmiyorum ama bir açıdan sen de haklısın geçen biri yazmıştı iş arkadaşı 7 hflık hamile imiş bir evrağı bile götürürken kırk laf ediyormuş beni hamile halimle çalıştırıyosunuz vs diye. işte öyle tipler yüzünden gebe çalışan deyince bir duruyor herkes haklı olarak. ama gebelik çalışmaya özellikle de masa başı iş için yani fiziksel güç gerektirmeyen işler için hiç engel değil. keza 5-6 aylık olsa anlarım onu da ancak engel olur diye. sonrasında doğum izni süt izni vs evet iş veren için de güç bir durum ama burda tam bir saçmalık söz konusu olmuş 7hflık hamileye laf sokmak vs nedir? gizlerse gizler neden öğrenir öğrenmez gidip anlatacakmış herkese ? işte gebeyim diye masa başı işte bile yan gelip yatan insanlar yüzünden gebe kadın deyince hemen yol verilmek isteniyor. ama çalışacağım diyeni de çıkarmak olmaz olmamalıArkadaş da zaten büyük ihtimalle ihbar + kıdem + yıllık izin ücreti gibi haklarını alacak.
Eğer maaşı asgariden yatıyorsa diretip onu tam maaşından hesaplatabilir ancak.
Hamile diye işten çıkarmayı etik bulmasam da çıkaramaz tavrını da etik bulmuyorum.
Doğum öncesi 8 + doğum sonrası 8 hafta yasal iznin var. Eğer önceki izinlerini kullanmazsan doktordan çalışabilir raporu alıp doğum sonrasına ekletebiliyorsun. Bu kısım ücretli izne giriyor. Bunun sonrasında da ücretsiz izin kullanma hakkın var. Hemen işe dönmek zorunda değilsin yani.Evet haklısınız....Bakalım henüz konuşmadım...Tabi ki hakkımı ve bebegimin hakkını da yedirmek istemiyorum...Ama dogum sonrası hemende çalışmak istemediğimden galiba..
Aynen öyle zaten mali müşvarimizi arayıp soracaklardır..Ki zaten genelde işverenin yanında müşavirlerde...Hamilelikten dolayı işten çıkartamaz diyorsunuz da, işveren "performans düşüklüğü" şeklinde işten çıkartırsa ne olacak? Ben işveren olsam kullanırım bunu.
İşyerlerinde de kimse çıkmış işçi için tanık falan olmaz. Aklınızda olsun. Aleyhinize bile konuşabilirler.
Bence şu an kanuni hak hukuktan önce, sağlıklı olduğu sürece çalışmaya devam edeceğinizi bildirin.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?