hamilelikte oruç

Geçen sene ramazanda televizyonda diyanet işleri başkanı çıkmıştı hamileler oruç tutmaz şeklinde demeç vermişti. Allah hamileleri bağışlar demişti.

Orucu gücü yetene ve sağlık açısından müsait olan tutar eğer sen hamile hamile oruç tutarsan ve bu bebeğine zarar verirse- gelişimi geri kalır falan Allah korusun - bu iyi olmaz.

Müsait olunca kaza edersin olur biter. Parça parça kaza eder yavaş yavaş bitirirsin
Ya da durumun müsaitse fidye de verebilirsin bu sene için.

Dinimiz kolaylık dini herşeyin bir çaresi var yeterki sen kendine ve bebeğine eziyet etme. Hamile olmak zaten kolay bir iş değil üstelik bu sene iftar geç açılıyor imsak erken.
Ayrıca miden falan bulanırsa bence de olacak iş değil.

öncelikle şunu bi söyleyeyim içinizden herhangi birini kırmaktan Allah'a sığınırım
ama lütfen dini konularda bilgimiz olmayan şeylerde fetva vermeyelim cidden büyük günah
ayrıca arkadaşım tutmak isteyen arkadaşlar tutsun eğer dayanabiliyorlarsa bi sorun yoksa devam etsin
yok gücünüz yetmiyorsa tutmakla yükümlü değilsiniz zaten daha sonra kazasını yapabilirsiniz
ben ramazanda 6 aylık hamile olucam ve gücüm nisbetince hayatım boyunca hiç aksatmadığım orucumuda tutmaya çalışıcam tutamazsamda dediğim gibi kazasını yapıcam
yok tutsan bebeğe zararlı beslenemez günah gibi şeyler bence çok sakıncalı dinde zorlama yok ki zaten ne diye fetva verelim
ayrıca bebek beslenir beslenmez değil sadece anne adayı zorlanabilir bu açıdan tekrar tekrar söylüyorum din bu konuda rahatlık getirmiştir
hadi herkesi öpmüşüma.s.a.s.a.s.a.s.

bence sen hic hamile falan kalma arkadasim.Orucunu tut ondan sonra kalirsin.Bu basligi acman bile cok yersiz olmus bence.Eger hamile kaldiysanda kusura bakma ama bu yilda oruc tutmayiver .Bebegin dinden imandan herseyden önce gelir

bu baslığı acmam yersizse baslığı gordüğünde hiç girmeseydin yada cevap yazma gereği bile duymasaydın.biraz nezaket lütfenyasakkelime

arkadaşım güzel hoş diyorsunda işte ben neye takılıyorum biliyormusun bebek beslenir beslenmez bunla ilgisi yok önemli olan anne diyorsunuz ya ..yaa nasıl bebek için farketmez bunu anlamıyorum..tabi tutan tutar tutmayan kaza yaparda madem bilmediğiniz konuda fetva vermeyin diyorsunuz , o zaman bilmediğiniz konuda da doktorluk yapmayın değilmi..hem diyorsunuz dinimiz kolyalık dini hemde günaha girmemek için zorla da olsa oruç tutmaya çalışıyorsunuz.işte bunu anlayamıyorum..
neyse benim için farketmez tabi fikir veriyoruz soru sorulmuş neticede,herkes hür iradesince hareket etsin ..bizim amacımız sorulan sorulara kendimizce yanıt vermek kimse ilim veya bilim adamı olmadığına göre burada herkes kişisel yorumunu yapabilir..

ben oğluma hmile oluğumu öğrendiğimde ramazanın 5. günüydü.tutuyordum ama bende her sene olmayan bi tuhaflık vardı.sürekli gaz midem bi garip tansiyonum sık sık düşüyordu.neticede test yaptım ve hamileydim.druma da sordum kesinlikle tutmuyacaksın dedi.ilk üç ay çok ömnemli.bunda da 8.ayımıza geliyor ramazan ayı.tutmayı değil denemeyi bile düşünmüyorum.çünkü bile bile vücuda zarar vemek de büyük günah.arkadaşımın 9.ayı ramazana gelmişti 1 gün tutup 3 gün komalık yatmıştı.onun için denemeyi düşünmüyorum.

hücre yığını diyen arkadaş merak ettim ANNEMİSİN??:1closedeyes:

Ramazanda oruç tutamayanlar ne yaparlar ?

Oruç tutmayacak kadar hasta olanlar, hastaya bakanlar, Ramazan ayinda yolculuk yapanlar,
gebe veya emzikli olanlar, asiri yaslilar ve düskünler, aybasi hali veya logusalik halinde bulunan
kadinlar Ramazan ayinda oruç tutmazlar.Bunlardan:
a. Aybasi hali veya logusalik halinde olan kadinlar ile emzikli ve gebe olan kadinlar,
bu özürleri sona erdikten sonra ve Ramazan ayi disinda oruçlarini kaza ederler.
b. Yolcular, yolculuklari bitince oruçlarina baslarlar. Ramazan ayinda tutamadiklari
oruçlarini Ramazan ayindan sonra tutarlar.

islamiyet.gen.tr

hay arkadasım cok sağol ya.en bastada sormak istediğim buydu.yanı senın gıbı durum olursa eger diye yeni o 5 gunluk oruc bıle acaba zarar verırmı dıye.çoook tesekkurler.bencede tutma...bu arada Allah hayırlı sağlıklı evlat versın:CüvCüv:

canım inşallah hamilesindir .zaten hamileysen dediğim gibi tutamazsın.hatta ben hamile olduğumu öğrendiğimde orucumu bozmuştum çünküdayanacak takatimkalmamıştı.fıkıh konusunda eğitim almış bi arkadaşıma sorduğumda bunun için keffaret gerekmeyeceğini söylemişti.hastalık dolayısıyla olduğu için.sevgiler inşallah hayırlısıyla sende alırsın yavrunu kucağına

ben bir belgesel izlemiştim.ve orda şöyle diyordu.bebek anneye anna karnında olduguna dair bir belirti vermediği sürece annenin yaptıgı hiçbir şeyin bebeğe zararı yokmuş.ben öyle duydum dogruluk payını bilmiyorum.3 aylık hamileyim.ve şu anda bile 3 saatte bir acıkıyorum uzun süre aç kalınca başım dönüyor tansiyonum düşüyor.oruç tutamam galiba bu gidişle.çünkü akşamlar da uzadı artık uzun süre dayanamam.allah nasip ederde ömür verirse emzirme dönemi de geçsin sonra kaza yaparım artık öderim kalan oruçlarımı.allahım nasip eder inşallah hepimize.kimse kendini oruç tutmak için zorlamasın aç kalmasın.a.s.

canım zaten sadece bebek değil annenin sağlığıda göz önüne alınarak bence hamileve emzikli insanın oruç tutmamasına cevaz verilmiştir

merhaba arkadaslar a.s.
ben gecen sene ramazanda 7 aylik hamileydim:CüvCüv:
seker olcumu yapdilar seker cikti bursuru seyler sonra uclu seker testi var suanda aklima gelmiyor ismi onuda yabdilar yuksek cikti falan kesinlikle oruc tutamassin dediler benim isim birde ayakda ve surekli kosturarak ve cok yogun calisiyorum
benim dusuncem su arkadaslar sen kesinlikle tutamassin demeyin:1no2:
herkesin bunyesi ayri kimisinin bunyesi kuvvetlidir tutar
ben tuttum ve hicde kotu olmadim doktorlarda tutma dedi
ama ben kendimi hic kotu hissetmedimhihoyyyt
yani sebep aramamak lazim deneyin eger gercekden tutamassaniz tutmayin sevgiler herkese

bi defa arkadaşım malesef herkes hür iradesiyle cevap veremiyor çünkü lafları arkadaşlarımızın boğazına diziyorsunuz
benim yazımda ki nezakete bir bak bi de kendi yazında ki nezakete bak sonra hür irade hakkında yorum yaparsın
ayrıca eğer doktor değilsen benim tıbbi bilgimi sorgulamaya kalkma derim
neyse şimdi kalkıpda altta kalmayayım diye arkadaşın konusunu kapattırmayalım lütfen

kızlar sizi ve bebişin sağlığı açısından bir roblem yoksa tutun ama eğer siz kötü oluyorsanız ki ben geçen ramazanda 2.5 aylık hamileydim ve 3 gün zor tuttum ve dini acıdan araştırdım kazaya bırakabiliyoruz...

paşa gönlünüz nasıl istiyor ise öyle yapın küçükhanım..tartışma taraftarı değilim..

en guzel caevabi vermisin arkadasim eline saglik..a.s.

bence sen hic hamile falan kalma arkadasim.Orucunu tut ondan sonra kalirsin.Bu basligi acman bile cok yersiz olmus bence.Eger hamile kaldiysanda kusura bakma ama bu yilda oruc tutmayiver .Bebegin dinden imandan herseyden önce gelir

Sen ne dediginin farkindamisin??? Hic ama hic birsey dinden hele hele imandan once GELMEZ. Vallahi inanamadim okudugumda bu cevabi. Nasil boyle seyler yazabiliyorsunuz. Hicbirsey imandan once gelmez. Son nefesinde tek karın imanin olucak!!! Ne geride biraktigin evlat nede mal, bunlarin hicbiri imanla olculemez. Lutfen buraya cevap yazarken biraz kafamizi calistiralim Allahim inanamiyorum hala!

Hem ayrica bu ne lakayt ne ukela bir cevap veris sekli. Kiniyorum tek kelimeyle. Ve ilk defa bu sitede birini kiniyorum.

Son düzenleme:
selam sırf cevap vermek için yazal..ar varr galiba bu gayet normal bı soruu ..doktor bı problem görmezse ve anne kendini iyi hissederse tutar orucunu ...ben bebegime hamıleyken tuttum çok şukurr hiç de bi şey olmadı kullanılması zorunlu ilç da yoksa nıçın tutulmasınn zaten dinimiz hamilelikte zorunlu tutmuyor ki kişiye bağlı burda olarr ... rabbım sağlıklı bebişlerr versinn herkese ve bı de anlayacakk konuyu kavrayacakk akılllllllllllllllll..........................ve başkalarının fıkrıne saygıııııııııııııı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…