hamilelikte oruç

kardesim isteyen oruc tutar istemeyen tutmaz ama oruc tutan kisi muhakkak ve muhakkak sevap kazanir. Gunah degil. Bunu acikliga kavusturmak istedim.

tabikide oruc tutmak cok sevaptir......ben bunun aksini soylemiyorum ki............ben yanlizca hamile iken,,,icimizde bi canli var iken,,bizim yediklerimizle beslenecek ,buyuyecek ,gelisecek yavrumuz varken onu bunlardan mahrum etmenin ne sevabi olabilirki diyorum................

selam arkadaşlaar ne kadar uzttınız .. zaten hamile kadın tutmayabılır deniliyorr ama görmek istemeyen galıba kendı fıkırlerını hala yazmaya devam edıyor.... .....hamlile.. ..yolcu... hasta... tutmayabılırr... bebgini beslerr...ne kadar meralısınız tartışmaya.... ama burda tartışmak değil kı amacımız burda .. bişeylerı güzelce kırmadann anlayışlı bı şekılde paylaşmak.. çoğu bunun ruhunu anlamadı galıba.....paylaşmakk güzell yazışmakk güzell.. bılgılenmekk güzelllllll.....bırbırımızı.. boşuna kırmakk nıye.......... lütfenn ..bırbırımızı anlayıp saygı duyalım.... ve paylaşalım....tum hamıle arkadaşlaa kolayy doğum..... olmayanlara kısa zamanda tatlı bebişlerrrrrrrr...........inşşşşşşşşşşşş

Merak ettim normalde tutuyormuydun peki sen?İçindeki o canlıyı sana veren rabbim sence onu senden daha mı az koruyup kolluyor ki oruç tutmadığında onu daha çok koruyacağını düşünüyorsun,tutma arkadaşım ama o içindeki varlığı sana kimin bahşettiğini de unutma,onu korumak istiyorsan daha çok dua edip daha çok ibadet etmelisin
...He unutmadan söyliyim bebeğime zarar getirmeden sonuna kadar tutmak istiyorum orucumu rabbim bana verecektir o gücü,bünye meselesi dayanamazsamda borcum borçtur daha sonra tutarım.

Ayrıca en rahatsız olduğum şey insanların yapmakta zorlandıkları şeyler hakkında bilir kişi gibi fetva vermesidir."Yapmıyorum,yapamıyorum,yapmıycam" diyebilirsiniz ancak insanların kafalarını karıştırıp "Yok öyle bir şey dinde"demek çok büyük bir cahillik.

Bir yanlışlık varsa hele ki bu tip hassas konularda düzeltilmesinden yanayım.Hepimiz bu siteye öğrenmek,bilgi ve tecrübelerimizi paylaşıp hoş sohbet etmek için giriyoruz.Bence bu sitenin amacına haksızlık etmemek gerekir,kırıp dökmeden tamir etmek en önemlisi...

Yorumlarınızı lütfen saygı çerçevesinde yapınız.İkili tartışmalar, haklı haksız gözetilmeksizin 3 gün ban sebebidir. Bilgilerinize...

Bu arada hamileyken ve emzirirken oruç tutmamanız sizin ve bebeğinizin hayrınadır. Sonra telafisi mümkündür çünkü.:1closedeyes:

tabikide tutuyorum Allahim kabul etsin........tabikide rabbim benden daha cok koruyo ,peki o zaman niye deniliyo hamile iken saglikli yiyin icin ,guzel dinlenin kendinize iyi bakin,anne ne kadar iyi olursa bebekte o kadar iyi olacaktir,,,neden anne uzuldugu zaman bebekte uzuluyo............bunca yazilar var,,,,doktorlar bas bas bagiriyolar hamile iken iyi beslenin diye..............bosami konusuyo onlar...........iyi o zamasn ben cocugumu yolun ortasina atiyim kenara cekilip basliyim dua etmeye ,,benim cocuguma o zaman araba carpmazmi.................cok sacma degilmi simdi bunlar,,once sen tedbirini alda sonrasini allaha birak............

Ben bu sene oruç tutmayacağım... Ne olursa olsun böyle bir risk alamam...
Keyfimizden değil ki... Normalde orucumu tutuyorum ama hamilelikte böyle bir risk alamam. Sonra kaza ederim diye düşünüyorum... Ama tutanlarda var tabi...
Herkes kendi bünyesini aşağı yukarı bilir. Sonuçta ha evdeki çocuğu aç bırakmışsınız, ha karnınızdaki çocuğu... Herkesin kendi bileceği iş tabi....

ya şuan çok saçma bişeyden tartışıyorsunuz arkadaşlar,

aslında ayn şeyi söylüyorsunuz tutmamanın günahı yok,tutmanında günahı yok ,

hamileyken tutmak yada tutmamak bir günah sebebi değil,

tutmamakta yanlış değilki yüce rabbim bize bu imkanı sunmuş daha sonra telafi edin demiş ,

bu kadar sorun yok

ben 4 aylık oldum nerdeyse.gebeligimin ilk aylarında tutamam diyordum.çünkü günde 6-7 öğün yemek yiyordum.çok acıkıyordum.böyle giderse oruç tutamam diyordum.ama geebeligim ilerledikçe şu günlerde mesela daha az acıkıyorum.mesela şu saat oldu hala kahvaltı yapmadım.canım istemiyo.napiyim.hem sahur yiceksin sonucta ve günün uzun kısmını dinlenerek gecirince fazla enerji kaybetmessin acıkımassın diye düşünüyorum.benim fikrim sadece bu.allah nasip ederse gücüm yeterse tutmaya çalışıcam.zaten seneyede inşallah emziriyor olucaz o zaman hiç tutamiycaz.ben şimdi tutabildigim kadar tutmak istiyorum.inşallah allah güç verirde tutarız.a.s.

Lütfen, oruç tutmaya karar vermeden önce doktorlarınıza danışmayı ihmal etmeyin. Riskli bir hamilelik geçirmeseniz bile bu konuda en doğru kararı doktorunuz verecektir. Çünkü hamilelik ve lohusalık döneminde oruç tutmak ya da tutmamak, dini bir sorumluluktan çok annenin ve bebeğin sağlığıyla ilgili bir durum. Dinimiz zorlayıcı bir din değil, dolayısıyla seçimi (sonradan telafi edilmek kaydıyla) kişinin kendi iradesine bırakmış.

İnternette biraz araştırma yapınca anladım ki sorun sadece açlığa ya da susuzluğa dayanmak değil. Annenin uzun süre aç ve susuz kalmasının bebeğin sıvısının azalmasına neden olabileceğini, yine bebeğin beyin fonksiyonlarında ve psikolojik durumunda bozukluk yaratabileceğini ve bunun gibi birçok tehlikenin mevcut olduğunu doktorlar ısrarla belirtiyor.

Bu bahsettiğim durumlar her oruç tutan annede ya da bebekte olacak diye bir kural yok elbette, ayrıca kimse kimsenin kararına da karışmamalı bence ama, yine de uzman doktorlara danışmakta fayda olduğunu düşünüyorum. İbadetimizi mutlaka yapacağız, ama yaparken ne gibi risklere maruz kalabileceğimizi bilmek, kararlarımızı vermeden önce bilinçli bir şekilde iyice düşünmek hem kendimize hem de bebeğimize karşı olan sorumluluğumuzdur...

anlatiyoz ama kimse anlamiyo..............sagolasina.s.

HAMİLELİK VE ORUÇ
Yeni doğan 13.351 bebeğin doğum ağırlıklarına bakıldığında, annelerinin ramazan da hamile iken oruç tutmalarının, bebeklerinde hiçbir zarara yol açmadığı anlaşılmıştır. Doğan bebeklerin doğum ağırlığına te'siri olmadığı ortaya çıkmıştır. Hamile iken ve bebeklerini emzirirken oruç tutan Müslüman kadınlarla, hamile olmayıp da oruç tutan kadınlar incelenmiştir, kan kimyaları mukayese edilmiş iki grup arasında önemli bir fark olmadığı anlaşılmıştır. (Cross J H, Eminson J and Wharton B A : Ramadan and birth weight ar full term in asian moslem pregnat women in Birmingham. Arch Dis Child,65 : 1053-6,1990 - Prentice A M, et al : Metabolic consequences of fasting during ramadan in pregnat and lactating women. Hum nutr clin Nutr, 37 (4) : 283-94, 1983.)

Oruçlarını tutmakta iken ve ramazandan iki hafta sonra aynı bayanlardan oruçsuz iken alınan sütün terkipleri arasında önemli seviyelerde fark olmadığı anlaşılmıştır. (Bener A, et al: Fasting during the holy month of Ramadan does not change the composition of breast milk. Nutrition Research, 21 (6): 859-64 )

Esansiyel Hipertansiyonlu hastalar, kan basıncı ciddi problem olmadan, sahur ve iftarda da ölçülü ve ilaçlarını kullanarak oruç tutabilirler. Ramazan ayında kalp krizi sayısının diğer aylara göre önemli seviyede düşük olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. (Temizhas A. et al :Int Cardiolo ,70,2:149-53,1999 )

Bevliye hastaları üzerindeki çalışmalar ise iftar ve sahurda bol su alınması şartı ile orucun bu hastalar faydalı geldiğini ispat etmiştir. (Abderrahim F :Effect of ramadan fasting on urological patients.p.218-31,1994)

Hz. Mevlana bir sözünde şöyle der: 'Açlık ilaçların padişahıdır. Hekimler niye perhiz verir düşünsene.'

iyide arkadaslar bu sene ramazan agustosun 1 nde biliyosunuzki ve su icmeden o sicakta nasil durucaz???ben tutmcam kesinlikle ,allah izin verirse sonra tutarim borclarimi.bebeginizi tehlikeye atmayin derim...

cnm ben geçen ramazan hamile kaldım.yani hamileyken oruç tutmuş oldum.çok şükür bir sıkınımız yok bayramdada mide bulantılarım ve halsizlik başladı.öyle olsa tutamazdım çünkü ilk 3 ay çok fazla halsizlik mide bulantım oldu.

emziren ve gebe kadınlar orucu tutmaya bilirler zorunluluk yokk ama gebelik bitip emzirmede bitince tutmak şartıyla

bende gecen sene hamileligimin 8.ayina denk gelmisti tuttum yani en onemli sivi kaybi olmamasi gece boyu su iciyordum doktorumda demisti zaten sen kendini iyi hissedersen tut demisti ama cok halsiz dusersen bebeginin hareketleri azalirsa tutma demisti ama iyi gecmisti yani...bu senede hamileyim( doktoruma danisacagim ondan sonrada tutacagim yani aksilik olmazsa...

arkadaşlar oruç çok güzel bir ibadet tabi ki ama bu senelerde yaza denk geliyor ve inanın o kadar uzun süre o kadar sıcakta susuz kalmak bebeğinize zarar verebilir, ayrıca kan şekerinizde düşüş kadar iftar sonrası ani yükselme de yine bebekte sorunlara yol açabilir, bir dr olarak tavsiyem: doğum ve emzirme döneminden sonra yapabiliyorsanız oruçlarınızı tutun.. siz bilirsiniz yine de ama normal insanlar bu mevsimlerde zor dayanırken riske atmayın derim, dinimiz kolaylıklar dini biliyorsunuz, özellikle kadınlara çok toleranslı ibadet konusunda şükürler olsun.

Normalde de oruc tutan biri degilim.
Hamilelikde bebegim icin herseyin en iyisini yapmak isterim.
Onun sagligini beslenmesini, gelismesini riske sokacak seylerden sakinirim.
Bir sene de oruc tutmazsaniz birsey kaybetmezsiniz, kazasi veya zekatti fitreydi verirsiniz.

AMA...

Hamilelikde oruc tutupda belkide geri donusu olmayan zararlar acabilirsiniz bebeginizde.
Bebekleriniz sizden aldigi besine siviya ihtiyaci var.
Egerki ben oruc tutmadan yapamam diyorsanizda,
Hamileligi bebegi bir donem ertelemesiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…