Aldirmak olarak dusunmedim zaten... ama acikcasi bunu bilmek bana tedirgin bir hamilelik yasatir keyfini cikartamam neyle karsilayacagim acaba kaygisi ile... o yuzden dogum sonrasi karsilasmakta ben sakinca gormuyorum:)daha önce ( belki de sizdiniz ) bu tarz bişey okumuştum ,demiş ki onu yazan, başımın üstündedir ama en azından neyle karşılaşacagımı bilip , ona göre bilgileneyim, kitaplar okuyayım.
Hani aldırır mısınız aldırmaz mısınız degil konu..
Çünkü suan evimizde bu testi yaptırmak yaptırmamak tam bir gerginlik sebebi oldu çıktı.
sizler neler yaptınız fikirleriniz neler onu merak ediyorum
Eğer ki riskim yüksek çıksaydı ben bu riski göze alırdım. Ama orda da karar tamamen size ait. Ben de hiçbir zaman bebeğimi aldırmayı düşünmedim ama nelerle karşılaşacağımı bilmek isterdim. Burada önemli olan amniyosentezin emin ellerde yapılması. Herşeyde risk var kar zarar tartıp en doğru kararı siz ve eşiniz verebilirsiniz. Öte yandan ben belki amniyosentezden önce bir de detaylı usg isteyebilirdim. Orda da bir risk varsa muhtemelen yaptırırdım. Ki haftaya detaylıya giricem. İkili testim temiz ama bunda bişey çıkarsa doktorun tavsiyesini dinlerim muhtemelen. Ama bunların üstünde neden bu kadar düşünüyorsunuz düşünülen bir risk mi söz konusu?
Siz de haklısınız ama bazen bazı şeyleri bilmemek daha iyidir :) akışına bırakın gebeliğinizin tadını çıkarın. Onu da strese sokuyorsunuz sonra doğduğunda çok uğraşırsınız benden söylemesi :) içiniz rahat edecek şekilde kullanın imkanlarınızı ama evhamın sonu yok. Bebek doğduktan sonra bu sefer çocuğu gereksiz testlere tutarsınız abim gibi. ( kendisi doktorlar birşey Yok dediği halde zorla eeg çektirtmişti çocuk irkiliyor diye. Çocuk sadece idrarını yaparken irkiliyormuş oysaki. Doktor normal dedikçe o internette araştırıp dururdu) hayatı kendinize de bebişinize de zindan etmeyin. Anne iken zor ama relaks olun (tavsiye veren de daha geçen haftaya kadar kesin kalp atışı durdu diye günlerini geçiren bir kadın ama işte başkasına söylemek daha kolay sanırım)daha ıkılı testın sonucu cıkmadı, doktorum ultrasonla bakarken sıkıntı gormuyorum dedi.
evhamlıyım ben. sıkıntı benim aslında :) bilgilenmek için okuyorum soruyorum arastırıyorum boyle. Kendim için olsa en fazla nette 2 siteye bakardım ama bebegın soz konusu olunca her seyı yapmak ıstıyor insan.
Evet. Perinatolog tarafından yapılıyor ya her nokta inceleniyormuş. Güvenilir geliyor bana nedense. He göz bu görmeyedebilir ama ne biliyim. Doktorum da dedi şimdi bütün testler temiz çıkar 20 yaşına geldiğinde doğumsal bir hastalık çıkar bunun garantisini kimse veremez. Düşününce doğru aslındadetaylı usg dediginiz 4 boyutlu ultrason mu?
Evet ya gerçekten öyle simdi evhamlabip her seyi yapmaya calisiyoruz ama aslinda akisina birakmak lazim dogduktan sonra da allah kimseye gostermesin her turlu risk var.. sirf bebek iicn degil hepimiz icin boyle.. en iyisi sanirim biraz rahat olmak ama yapamiyor iste insan..Evet. Perinatolog tarafından yapılıyor ya her nokta inceleniyormuş. Güvenilir geliyor bana nedense. He göz bu görmeyedebilir ama ne biliyim. Doktorum da dedi şimdi bütün testler temiz çıkar 20 yaşına geldiğinde doğumsal bir hastalık çıkar bunun garantisini kimse veremez. Düşününce doğru aslında
Siz de haklısınız ama bazen bazı şeyleri bilmemek daha iyidir :) akışına bırakın gebeliğinizin tadını çıkarın. Onu da strese sokuyorsunuz sonra doğduğunda çok uğraşırsınız benden söylemesi :) içiniz rahat edecek şekilde kullanın imkanlarınızı ama evhamın sonu yok. Bebek doğduktan sonra bu sefer çocuğu gereksiz testlere tutarsınız abim gibi. ( kendisi doktorlar birşey Yok dediği halde zorla eeg çektirtmişti çocuk irkiliyor diye. Çocuk sadece idrarını yaparken irkiliyormuş oysaki. Doktor normal dedikçe o internette araştırıp dururdu) hayatı kendinize de bebişinize de zindan etmeyin. Anne iken zor ama relaks olun (tavsiye veren de daha geçen haftaya kadar kesin kalp atışı durdu diye günlerini geçiren bir kadın ama işte başkasına söylemek daha kolay sanırım)
Ben ikili test yaptırmadım.Direk harmony test yaptırdım bende evhamlıydım garanti olsun istedim
Biraz rahat olmak lazım hamileliğin tadını cıkarmaya bakın derimben de oyle yapacaktım ama ikili test fiyatı cok uygun olunca o da yapılsın ıstedım.
kendı rahatsızlıklarımda hep ya kızım bi doktora git diye beynimi yerdi arkadaslar. çok zor giderdim doktora.. şimdi bebek ıcın nerdeyse hastalık hastası olcam
haklısınız. en azından once şu ikili testin sonucunu bekleyeyim dimi :)[/QU
inşallah güzel cıkar test sonucunuz
Arkadaslar ikili test %60-63 oraninda dogruluk payi ile yalnizca bebeginizin ne kadar down sendromu olma riski tasidigini size gosterir. Prenatest vb testlerde yapilan islem sonucu ise %98-99 oraninda dogruluk ile gelir. Bu yuksek orana ragmen, olumsuz sonuc gelen adaylarda sonucu %100 kesinlestirmek icin mutlaka amniyosentez yapilir. Sayet gebelik sonlandirilacaksa ozellikle uzerine amniyosentez yapilmadan gebelik sonlandirilmasi istenmez. Aradaki %2-1 lik fark prenatest gibi dna testlerinin tabiki olumlu ya da olumsuz olarak yanilabilecegini de gosterir. Bu yuzden sadece amniyosentez %100 sonuc verdiginden tercih edilir. Ben ikizlere gebe oldugum ve cogul gebeliklerde ikili test dogruluk oraninin %30-40lara dusmesi sebebiyle prenatest yaptirdim. Olumlu gelen sonuc sonrasi bayagi rahatlamis olmakla beraber doktorunuz zaten takibi vs birakmiyor olumlu geldi diye. Bu kadar kafaniza takmayin bence. Eger sizi bu kadar strese sokuyorsa ve bu miktari ayirabiliyorsaniz yaptirin gitsin. Strese girip bebisinizi de strese sokmaya degmez. Umarim sonuclariniz olumlu cikar hepimiz saglikla kucagimiza aliriz bebeklerimizi.
Ben yaptırdım ayrıca kusura bakmayın anketini hoşuma gitmedi benim ikili testin kötü çıktı başlıkla şıklar uyumsuz olmuş.para benim bebek benim diyecek kadar keyfim de olmadı.Bayanlar fikirleriniz ve tecrübeleriniz benim için önemli.
Maddi durumunuz müsaitse , ikili test normal çıksa da bu harmony (prena test) yaptırır mısınız? yaptırdınız mı?
Keşke bu düşüncenizi yazmasanız.Ben olsam yaptırmazdım. Çünkü ikili testten bir farkı Yok. Ki doktorum daha ilk muayenemde daha önceden düşüklerim olduğu için tavsiye etmişti. Ama ben ona da dedim ben bu teste güvenmiyorum. Daha önce bikaç konuda da yazmıştım. ikili test ne kadar güvenilir ise bu testte o kadar güvenilir.
Biyokimyasal riskin 1:2 ise kesin down mu diyeceksin?başka çare var mı? ??Bende neden böyle düşündüğümü açıklamaya çalışıyım. Ben 5 yıl kadar bir genetik laboratuvarında çalıştım. Bu testi bizde çalışıyorduk hatta gözlerim parlamıştı nasıl bir test geliştirmişler diye. Sonra birgün bir kordosentez materyali geldi. Geliş sebebi de harmony test normal çıkmış ama doktoru cinsiyet anomalisinden şüphelenmiş. Güldük hatta boşu boşuna kordon kanı almışlar diye. Sonuç ne çıktı dersiniz. Bebek turner sendromu çıktı. Testi ili defa çalıştık. Netice de harmony sonucu hatalıydı. Ama tabiki kocaman kocaman bu test sadece risk belirler yazdığı için aile hiçbirşey yapamadı muhtemelen. Yani test bana normalde dese anormal de ben ikisine de inanamam. İkili teste ne kadar güveniyorsam buna da o kadar güveniyorum. Bana kalsa ikili test bile yaptırmazdım sırf eşim istedi diye yaptırdım. netice de karar tabiki sizin içiniz rahat edecekse yaptırın. İkili testte de ben ense kalınlığı ve burun kemiği mi be ölçüyorlar onları ciddiye aldım. Kombine risk hesaplanırken eklenen faktörler size bağlı faktörler riski arttırıyor. Bu tamamen benim şahsi fikrim.
Amniyosentez var. Yani sonuçta bu benim düşüncem. Ben ikili test kötü dese kötü çıkmak zorunda değil harmony iyi çıktı diye iyi olmak zorunda değil diyorum tecrübelerime dayanarak. Evet 100 de 99 doğru sonuç veriyor olabilir ama ben şahsen güvenmiyorum. Ve eğer illa yaptırmam gerekirse erken haftalarda amniyosentez ilerleyen haftalarda kordosentez yaptırırım. Eğer kromozom analizi bana Down derse o zaman Down derim başka hiçbir test sonucuna göre bebeğin Down lu demem risk var derim ikisi farklı şeylerKeşke bu düşüncenizi yazmasanız.
Biyokimyasal riskin 1:2 ise kesin down mu diyeceksin?başka çare var mı? ??
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?