- 17 Temmuz 2018
- 4.152
- 19.197
- 208
Ferhans bebişim sorduğun sorunun felsefede yeri çok, insan neden yaşar arkadaş, canlılığın amacı, insanların varollma amacı nedir diye sen bunu sorgulluyorsun. Sana cevabı dimdirekt yazıyorum, koca bir hiç. Gerçekten hiç. Evrim kendi kendini çeviren bir mekanizma, her canlıya ölmeyecekmiş gibi yaşama kodunu koyuyor, beyin gün içinde ölümü düşünmez, düşünse de 1 dakikadan fazla sürmez çok da düşünürsen zaten çıldırırsın. Evrim ye , iç, yaşa hayatta kal genlerini aktar türünü yok olmaktan kurtar der. Teker teker bireyler mutlu mu, mutsuz mu bunlara aldırmaz. Evrimin tek amacı tür olarak hayatta kalmak o kadar, teker teker bireyllerin pek de bir kıymeti yok. İnsanlara gelince insan kadar zeki bir varlık - özellikle senin kadar akıllı olanları tabi ki bu kadarla yetinmez arkadaş nedir bu yaşamanın amacı diye sorar. Yazılan cevaplara bakarsan da burda Ferhans fazla kurcalama, sen de evrimin genetik kodlarınıı gerçekle, ben mutluluğu üremekte bulldum benzeri cevaplar var ama hiçbiri soruna cevap değil çünkü cevabı kimse bilmiyor ama aslında herkes biliyor, canlılığın amacı hayatta kalmak olsa da insan olarak varolmanın pek de bir amacı yok. Maalesef çoktan bildiğin bir cevabı sana dimdirekt yazıyorum. Bunu söylememek için insanlar hayatboyu kendilerine farklı afyonlar veriyorlar, kendilerini farklı meşgalelere veriyorlar, kafalarını başka taraflara çeviriyorlar, burda lafı çeviriyorlar ama sonuç aynı, hiçlik.
Bilmiyorum izledin mi Prometheus filminde insanlar kendilerini yaratan uzaylı ırkı aramaya çıkıyorlar. Gezegene bir iniyorlar ki laboratuarda düşmüş ölmüş kalmış uzaylılar var. Sonra anlıyorlar ki uzaylılar insanları deney türü bir iş için yaratıyorlar , işleri bitince de virüs atıp öldürmek istiyorlar ama yanlışlıkla virüs patlayınca da kendileri ölüp kalıyorlar insanlık da bu şekilde sağ kalıyor. Yani insanlığın öyle ulvi bir amacı var diye yola çıkıyorlar ama bir bakıyorlar ki alakasız random amaçla kobay olarak üretilen bir tür insanlık, üstüne yaratıcılar iş bitti haydi öldürelim diye virüs de atmaya yelteniyorlar. Sonuç olarak hevesle gidip aptal saptal bir varoluş amacını bulup kalıyorlar öylece. Bence de durum tamamiyle bundan ibaret, ortada öyle ulvi bir amaç falan yok.
Miss senin yorumlarini severim ve bu konu senin tarafindan acilsaydi evet bu bakis acisi dogruydu. Ama Ferhans bu denli derin dusunmuyor. Siteye geldiginden beri kiskandigi ve kiskandigi icin ofke duymadigi insan grubu kalmadi zaten. Mini etek giyenlere, bir erkek tarafindan secilmis kadinlara, ureme yeteneginin insandan insana degismesine, istemedigini soyledigi ama icten ice istediklerine sahip herkese ve her seye tepkili birinden bahsediyoruz. Yani bahsettigin nihilist dusunce yapisi ile alakasi oldugunu hic sanmiyorum hislerinin. Cunku genellemeye de cok yatkin bir arkadas en ufak kotu sevgili konusuna ne cektik erkeklerden, sevilmek icin nelere katlaniyoruz hepimiz ayniyiz deyip duruyor. Degiliz. Benim mutlu bir evliligim var kimsenin sevgisi icin kendimi paspas etmedim ama benim de bambaska sorunlarim var. Gelip burada benim ailem cok mukemmelliyetciydi herkesin ailesi boyle o yuzden ne yapsak ailelere yeterli gelmez mi yazayim mesela. Kendi basina gelen seyleri cok genelliyor, bir cesit savunma mekanizmasi sanirim bu, yoksa katlanamayabilir.
Insanligin dunyaya gelis amacinin hiclik oldugunu dusunebilirsin. Ama bu su an dunyaya gelmis oldugunu ve elindeki tek hayati nasil olsa hicbir seyin anlami yok diyerek curutmeni gerektiriyor mu? Kaldi ki sen de gayet guzel bir hayati olan, guclu bir kadinsin. Ferhans'in problemi bu dusunceyi hayatinin merkezine alip sadece mutsuzlukla gun doldurmaya calismasi.
Yoksa hepimiz farkindayiz dunyada toz tanesi kadar yer kapladigimizi. O yuzden kendi kucuk dunyamizda mutlu oluyoruz. Cocuk konusundaki dusuncelere bir sey diyemem o bence de cok primal ve bencilce bir istek. Benim cocugum da bizim gibi dusecek, kalkacak, uzulecek, cok mutlu olacak, belki de asik olacak, belki yasamayi cok sevecek ya da hic sevmeyecek. Dunyadan koruyamayacagimizi biliyorum ama benim yapabilecegim tek sey basina ne gelirse gelsin sorgusuz sualsiz destek olacak bir ailesi oldugunu bilmesi. Varolus sancilarini bir kenara birakirsak pratikte hayatimiz devam ediyor ve en iyi sekilde yola devam etmek bizim elimizde.