Hayat size ne ifade ediyor?

Neden topic felsefeden dine dönmüş? Herkesin dini inancı kendine olmalı bence.

Canim yazdiklariiza bakarsan sadecz kendifikrimizi soyluyoruz, arkadasin sordugu soruya kendi fikirlerimizle cvp veriyoruz. Senin hayat anlami farkli olabilir bu gayet normal..

Peki aranizdan kimseye oluyor mu Allaha yalvarıp dua ederken bir ses diyor ya yoksa Allah...?

o düşüce geldiğinde derlerki o ses senden değil. sana ait olan ama senin olmaması gereken ses... Düşün bakalım o olmasaydı bu dünya nasıl var olurdu. Şey şeye yaratmaya kudreti olna bir varlık olmasa idi. Her Şey kendiliğinden mi olurdu?...Kuranın türkçe açıklmasını okumanı dilerim.

OKudukça ... Yani hem kuranı okudukça ...hem de içten dua ettikçe gönlünde bir rahatlam a hissedeceksin.. Ruhun ilacı ibadettir...ŞÜkürdür..

Hayat,.. . Her birimiz tabiki imtihan için gönderdildik.. YAradan derki .".Ben kullarımı yalnız bana ibadet etisnler diye yarattım."

Bunda şüphe yok.
Peki sen neler için şükür edersin!
Elinde olanların kıymetini bilmiyorsan ..YAradan sana mucize verdiğinde gözlerini kapatıyorsan.. Tabiki mutlu olamazsın...

Bence yaşamak her daim yaradana şükretmektir...
Gönülden dua etmektir ...

Hayatı anlamak zordur..
mesala bir dizi..hayatın içinden....
Fatmagülün suçu ne dizisinde... birşey dikkatimi seçti.. FAtmagül Mustafa ile evlenseydi ..Mustafanın nasıl bir piss...lk olduğunu anlayacaktı..... mustafanın gerçek yüzü çıktı sapıttı ..paraya gönül verdi yolunu kaybetti.. o seçimini yaptı...

Her şerde bir hayır vardır.. Onu seven hiç bırakmayan bir eşi var... bence başına mustfadan daha büyük bir bela gelebilirdi..

O yüzden yaşadıklarımızdan ders almalıyız. Bize çok büyük acılar versede..Küsmemeliyiz hayata...
ben fazla uzatmışım..
...

Son düzenleme:
charlottebronte,

Hayat herkese başka anlam ifade eder... Din yaşamanı içinde değil mi? Felsefe demek ne demek? hayat= yaşam felsefesi mi

Yada HAyat felsefesi nedir sizce?

Son düzenleme:

hayatı anlamak zordur görüşünden sonra böyle basit bir kurgudan böyle basit bir örnek....

bağdaştıramadım....

hayatı anlamak zordur görüşünden sonra böyle basit bir kurgudan böyle basit bir örnek....

bağdaştıramadım....

Sanirim arkadas demek istedi ki hayatin anlamini yasarken anlamak cok zor, bir olayin icinde iken ve bir secenek yapmak zorunda kaldigimiz zmn, veya bir soruna cozum aramak isterken neyin dogru olup olmadigini ne yazik ki bazen hemen anlayamiyoruz. Fakat olaylarin uzerinden zmn gecince hersey megerse o kdr zor dglmis diye dusunuruz.. Hayat zor evet.. Arkadasin verdigi misal basit bir misal dgl bence, fatmagulun yasadigi buyuk bir felaket ... Bunu nasil basit gordun anlamadim, biraz aciklarmisin.. Hayatin zor oldugu halde basitlestirmek baska, basit oldugu zmn zorlastirmak baska. Insan ne yazikki zorlastirmzyi seviyor sonra mutsuzluktan sikayetci olur.....

Matahari, felsefein konularina girince goreceksin cogu filozoflar hayatin, yasamin ve bir Tanrinin varligina cok guzel ifadelerle anlatmislar ... Benim icin felesefi ilimi din ilimi kdr hayatimiza ekledigimiz parca olmaksizin sadece hayatimizin inkar edemiyecegimiz muhim bir parcasidir.. Felsefe anlatabilmektir .. Sen hayatin anlamini mutlulugun uzerine yogunlastiriyorsun, buna katilmamak imkansiz cunku herseye ragmen mutlu olabilmek, ayakta durabilmek gucumuzun simgesidir. Diger manada ise mutluluk bize verilen imtihanlari basarak elde etmektir. Basina gelenlere boyun egmeden gulmektir. Dusuncelerimizin bagdastigini dusunuyrm, ya sence?

çok doğru...evet felsefe anlatabilmektir...

bence hayatın anlamını "sadece bir sınavdır" gibi küçük bir cümleye sığdırmak yetmez...hayatın mucizelerini görebilmek gerek...arkadaşın verdiği dizi örneği bana çok basit ve herkesin zaten bildiği birşey gibi geldi...

ve hayat aslında, gerçekten, içten söylüyorum hiç de zor değildir...hayatın zor ya da kolay olması tamamen insanın bakış açısı ile ilgilidir...dünyaya nasıl baktığı ile ilgilidir...

ve az önceki arkadaşın verdiği örnek; "hani hayatın içinde yaşarken görmek zordur" demişsin ya önemli olan işte görebilmek...ama yaşarken, dizi izlerken ya da başkalarının hayatında değil bizzat yaşarken

Evet bu anlamda katılıyorum. Başımıza gelenlere isyan etmek yerine bir sınavdan geçtiğimizi düşünüp çıkış yolları aramalıyız. Ama bu kaderci olmak anlamına da gelmemeli. Çabalamalıyız ki mutlu olmalıyız. Belki biraz da güçlü olabilmekten söz ediyorsun sanırım boyun eğmeden gülebilmek derken?

Tabi ki sadece sınav değil, hayat çok farklı ve derin boyutları olan bir kavram. Ama bir sınav gibi düşünülürse boş kağıt verme lüksümüz de yok.

Dizi örneği bana da basit geldi. Bizzat yaşayarak tecrübe etmek farklı. Diziler senaryo üzerine kurulu ve çoğunlukla saçmalıklarla dolu.

Öte yandan canim67'nin dediği şey doğru, yani olayların içindeyken algılayamıyoruz dışarıdan baktığımızda büyük resmi görebiliyoruz. Tabiri caizse kafada bir ampul yanıveriyor Bende çok olmuştur kötü bir olay yaşadığımda üzülsem de zaman geçtikçe "iyi ki o kötü olay olmuş" dedirten durumlar ya da tam tersi. Çok istediğim bir şey vardır olmamıştır ama çok zaman sonra dönüp bakınca daha iyi bir durumla karşılaşmışımdır. Neyse konudan uzaklaşmayayım. Hayatın anlamını arıyorduk değil mi? Bence bu o kadar kolay bulunacak bir şey değil ama, hem kişisine göre değişir hem de bizim hayatımız dönem dönem farklı anlamlar kazanır. Yani hayatın anlamı durağan bir kavram değil.

hayat : kocam
hayatın anlamı : kocamın yüzünde gördüğüm tebessüm

en azından şimdilik böyle

Hayat bir imtihan bu çok doğru.Ama bu imtihan yıllarla birlikte değişiyor,hiç bir şey aynı kalmıyor.Allah'ın yaratıcılığını ve bizim onun kulları olduğumuzu içimize sindirmek gerek önce.Daha sonra güzel ahlak ve iyi niyeti muhafaza edebilmek.Her koşul altında bunları hatırlayarak yaşamak.Zor bir imtihan bu bazen Allah'ım isyan etmeme izin verme diye dua ediyorum.Hayatın anlamı bu işte; O'nun rızası için çalışmak ve güzel yaşamak.

Misal ile anlatayim: mesela dizide mustufa boyun egdi , muniri dinliyor ve boyle mutlu olacigini saniyor kisa oldu sanirim:2:

dusunuyorum da, yasadigimizda sevdigimiz birsey olunca ve o seyin bize uzuntu verdigini bilsek bile mesela, sevdigimiz ugruna vazgecemeyiz ama karsimiza daha iyisi cikinca da kendimizi ne kdr bs bosuna yordugumuzu'da anlariz..

Ben sadece örnek verdim. EN güzel özetleyeyn siz olmuşunuz...Hayatı anlayıp kelimeleri sığdırmak zaten yetersiz Kalır..

HAyat bir sahnedir.

Yaşıyoruz, öğreniyoruz acılardan ders alıyoruz,
Olgunllaşıyoruz,
Oeviyoruz, seviliyoruz...

Hayattı mutlu huzurlu yaşamak ...
Mutlu olmayı bilmek gerekir...

Keder yazilmiz bir senaryo, biz basrolde olan bir oyuncu, hayatin akisina giderken, zaman akarak fark ediyoruz gercek rolumuzu..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…