Hayatımı planlamaktan yoruldum

kikelomo

Meet me in Montauk
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
18 Ağustos 2022
3.632
12.298
138
Merhaba herkese.
Başlıktan anlaşılacağı üzere ajanda tutmayı, planlama yapmayı çok seven biriyim. Üniversitedeyken sınavlarımı, ders saatlerimi planlamakla başlamıştım bu işe. Sonrasında da devam ettim, çünkü bütün haftanın, ayın planını önümde görmek beni aşırı rahatlatan bir şey-di. Örnek vermem gerekirse temizlik planları, egzersiz planları, öğün planları… Gün gün, hafta hafta, ay ay, hangi gün ne yapacağım, nereyi temizleyeceğim bellidir. Hangi kitabı okuyacağım, hangi filme hangi tarihte gideceğim hepsi belli. Mutlaka bir sonraki günün öğün planı aklımdadır. Bu gibi şeyler. Belki şu an okurken o kadar kötü bir şey gibi gelmiyor kulağa ama aşırı bunaldım. Mesela aralıklı oruç yapıyorum bu sefer de yediğim saatleri planlıyorum. Aslında sağlığım için yaptığım bir şey bile gözüme batmaya başladı. Çünkü sürekli bir plana sadık kalmaya çalışmaktan yoruldum.

Sanki hayatımı kontrol altına almaya çalıştıkça yine de yakalamıyorum. Bu sefer daha da hırslanıp daha iyi planlamaya çalışıyorum. Bugün yine nasıl daha efektif bir şekilde ajanda tutabilirim diye youtubedan bir şeyler izlerken birden ağlamaya başladım. Deliriyor muyum? Artık spontane bir şeyler yapmak istiyorum, anı yaşamak istiyorum. Ama aklım hep o günün planı, yapılacaklar listeleri ile dolu oluyor. Sanki planlamazsam bir şeyleri kaçıracakmışım gibi hissediyorum.

Kontrol delisi olabilir miyim ya da bu okb mi? Belki aynı durumu yaşayan birileri vardır.

Okb falan bilmem yanlış konuşmayayım ama bana normal gelmedi. Bu nereye kadar gidecek böyle…yarın birgün evlenip çoluk çocuğa karışırsanız yeni ailenizi de böyle kontrol altında tutmaya çalışacak mısınız

Uzun vadeli planlara varimda böyle gün gün öğünlerine kadar yazman sıkıntı olabilir böyle hayat yasanmazki ben planla yemek yesem asla tutmaz işim çıkar o saate nasil denk getiriyorsunuz herseyi saati saatine cook zorr

Okb falan bilmem yanlış konuşmayayım ama bana normal gelmedi. Bu nereye kadar gidecek böyle…yarın birgün evlenip çoluk çocuğa karışırsanız yeni ailenizi de böyle kontrol altında tutmaya çalışacak mısınız
Evliyim, henüz çocuğum yok. Eşimle bu konuda problem yaşamıyorum, benim sorunum kendi hayatımın kontrolüyle. Normal olmadığına katılıyorum. Eşimi ve ileride çocuklarımı etkileyecek bir şeye evrilmesini istemem tabii ki.

Evliyim, henüz çocuğum yok. Eşimle bu konuda problem yaşamıyorum, benim sorunum kendi hayatımın kontrolüyle. Normal olmadığına katılıyorum. Eşimi ve ileride çocuklarımı etkileyecek bir şeye evrilmesini istemem tabii ki.
Hani kadınlar vardır ya eşinin yediği içtiğine karışır, çocukların her işi saatlidir falan gözümde onlar canlandı. Öyle ilişkilerinizi etkilemediğine sevindim. Siz memnunsanız devam edin ama değilseniz deneyin rutin bozmayı, olmazsa uzmana danışırsınız

Uzun vadeli planlara varimda böyle gün gün öğünlerine kadar yazman sıkıntı olabilir böyle hayat yasanmazki ben planla yemek yesem asla tutmaz işim çıkar o saate nasil denk getiriyorsunuz herseyi saati saatine cook zorr
Şu an evde olduğum için kolay oluyor, işe gittiğim zamanlarda da bir önceki gece hazırlayıp götürüyordum. Zaten yediğim şeyler genelde bellidir, dışarda yemeyi pek sevmem.

Şu an evde olduğum için kolay oluyor, işe gittiğim zamanlarda da bir önceki gece hazırlayıp götürüyordum. Zaten yediğim şeyler genelde bellidir, dışarda yemeyi pek sevmem.
Siz bu ajanda işini fırlatıp atın böyle hayat yaşanmaz bu kendinizi gereksiz yormaktan başka bişey değil. Söyle olabilir toplantıdan toplantıya koşan bir işiniz olur o zaman okeyim ama sakin bir hayatınız varsa kendinizi yoruyorsunuz. Ajanda işini akşam günlük tarzina çevirebilirsiniz gün içinde yaptıklarınızı yazmak yapacaklarınızi yazmaktan daha mantıklı sanki

Hani kadınlar vardır ya eşinin yediği içtiğine karışır, çocukların her işi saatlidir falan gözümde onlar canlandı. Öyle ilişkilerinizi etkilemediğine sevindim. Siz memnunsanız devam edin ama değilseniz deneyin rutin bozmayı, olmazsa uzmana danışırsınız

Yok eşime karışmıyorum o konularda, eşim yediğine içtiğine pek dikkat etmez ve hiç egzersiz yapmaz mesela ama ben ona karışmam.

Siz bu ajanda işini fırlatıp atın böyle hayat yaşanmaz bu kendinizi gereksiz yormaktan başka bişey değil. Söyle olabilir toplantıdan toplantıya koşan bir işiniz olur o zaman okeyim ama sakin bir hayatınız varsa kendinizi yoruyorsunuz. Ajanda işini akşam günlük tarzina çevirebilirsiniz gün içinde yaptıklarınızı yazmak yapacaklarınızi yazmaktan daha mantıklı sanki
Daha önce bırakmıştım bir süreliğine ama şiddetli bir geri dönüş oldu. Bu sefer daha da hayatı kaçırmışım hissi oldu. Ayrıca günlük de tutuyorum. Tekrar ara vermeye çalışacağım.

Profesyonel destek almalısın bence. Kesinlikle anda kalamıyorsun ve kontrol isteğin var. Böyle olmaz.
Kaygı bozukluğum var bu sebeple de olabilir. Çok stres yapan biriyim, sanırım bu yüzden daha planlı olmaya çalışıyorum. Düzenli yürüyüş yapıyorum ama o zamanlarda bile anda kalamıyorum hep aklımda bir şeyler var. Doğanın tadını çıkaramıyorum sanki.

Çok sıkıcı ve bunaltıcı değil mi? :/ Bana okurken bile daral geldi. Ani plan değişikliği olmuyor mu hiç? Ne bileyim biri hadi kalk bi kahve içmeye gidelim demiyor mu? Veya eşin hadi hayatım birlikte şunu izleyelim veya şuraya gidelim, bunu yapalım gibi teklifler gelmiyor mu? Elbet geliyordur. Gelince ne yapıyorsunuz? Veya canınız o gün başka bir şey yemek istedi ama planda farklı şey var. Ne yapıyorsunuz?
Haftalık genel olarak bu hafta bunu, bunu halledeyim diye genel bir plan yapıp akışına bırakın. Böyle yaşanmaz ki. Bence hayatını kolaylaştıracak şey tamamen eziyete dönmüş.
Ben olsam o planı aksatsam moralim bozulur, hiç yoktan yere kendimi mutsuz etmiş, motivasyonumu kaybetmiş olurum.
Bırakın plan yapmayı, anı yaşayın.

Mesleki programlarınızı ya da spor faaliyetlerinizi bu şekilde düzenlemeniz normal bence ama yediğiniz öğünü falan yazmanız garip geldi. Yani o an acıkınca canım ne isterse ya da evde ne varsa kalkar yerim bunun planı olmaz ki. Yoğun bir hayat yaşamıyor musunuz? Eğer eliniz boşsa her detaya takılmanız olası. Çünkü yoğun iş yaşamında yeme içme gibi mevzuları uzun uzun düşünecek vakit kalmıyor.

Tek kelime mükemmeliyetçilik.

Sırayı veya düzeni bozan herhangi bir şey olduğunda huzursuz hissetmek. Mükemmeliyetçiliğin altında da hep hata yapma, başarısız olma korkusu vardır.

Siz de hayattaki stresinizi bu şekilde öngörerek, planlayarak yenmeye çalışıyorsunuz. Ama kontrolümüz altında olmayan şeyler de var. Beni de bilmediğim şeyler hep korkutur.

Bazı şeylerin kontrolümüz dışında olduğunu kabul etmemiz ve ona göre yaşamamız lazım sanırım.

Tam anlatamıyorum aslında ama anlıyorum ne demek istediğinizi. :KK64:

Çok sıkıcı ve bunaltıcı değil mi? :/ Bana okurken bile daral geldi. Ani plan değişikliği olmuyor mu hiç? Ne bileyim biri hadi kalk bi kahve içmeye gidelim demiyor mu? Veya eşin hadi hayatım birlikte şunu izleyelim veya şuraya gidelim, bunu yapalım gibi teklifler gelmiyor mu? Elbet geliyordur. Gelince ne yapıyorsunuz? Veya canınız o gün başka bir şey yemek istedi ama planda farklı şey var. Ne yapıyorsunuz?
Haftalık genel olarak bu hafta bunu, bunu halledeyim diye genel bir plan yapıp akışına bırakın. Böyle yaşanmaz ki. Bence hayatını kolaylaştıracak şey tamamen eziyete dönmüş.
Ben olsam o planı aksatsam moralim bozulur, hiç yoktan yere kendimi mutsuz etmiş, motivasyonumu kaybetmiş olurum.
Bırakın plan yapmayı, anı yaşayın.
Tabii ki o tarz spontane şeyler oluyor, bir kahve içmek ya da bir şey izlemek gibi. Eğer planımda o an için önemli bir şey yoksa elbette yapıyorum ama yine de aklım sonrasında kalıyor. Yemek konusunda genelde sorun olmuyor, dışarda yemeyi sevmiyorum evde yemek yaptığım için genellikle o planlara sadık kalabiliyorum. Ufak değişiklikler rahatsız etmiyor ama eğer dediğiniz gibi plan aksarsa, bir şeyi yapamazsam canım sıkılıyor. Önceden hayatımı kolaylaştırıyordu şu anda tükenmiş hissediyorum.

Tek kelime mükemmeliyetçilik.

Sırayı veya düzeni bozan herhangi bir şey olduğunda huzursuz hissetmek. Mükemmeliyetçiliğin altında da hep hata yapma, başarısız olma korkusu vardır.

Siz de hayattaki stresinizi bu şekilde öngörerek, planlayarak yenmeye çalışıyorsunuz. Ama kontrolümüz altında olmayan şeyler de var. Beni de bilmediğim şeyler hep korkutur.

Bazı şeylerin kontrolümüz dışında olduğunu kabul etmemiz ve ona göre yaşamamız lazım sanırım.

Tam anlatamıyorum aslında ama anlıyorum ne demek istediğinizi. :KK64:
Yüzde yüz katılıyorum yazdıklarınıza. Çoğu zaman yapmak istediğim şeylere başlayamıyorum, sanki her şeyin mükemmel ve optimum olacağı o an gelecek ve o zaman o işe başlayacağım. Eğer bir şey bile ters giderse müthiş bir hayal kırıklığı. Kesinlikle altında yetersizlik hissi yatıyor.

Ay çok zor geldi bana. Gün içinde farklı şeyler yaşayabiliyor insan. Yani saat saat planlamak yediğinize kadar valla çok bunaltıcı. Aşırı mükemmelliyetçisiniz sanırım. En azından haftada bir gün planlamayarak başlayın. Birden topyekün bırakmak ters tepebilir. Profosyonel bir yardım alsanız iyi olur.

Back
X